Бивш конституционен съдия: ГЕРБ постигнаха целта си с проекта за конституция

Бивш конституционен съдия: ГЕРБ постигнаха целта си с проекта за конституция

Виж видеото
Микробиолог: Новите мерки няма да ограничат пандемията

Микробиолог: Новите мерки няма да ограничат пандемията

Виж видеото
Проф. Ива Христова: Ако не се чувствате добре, шансът да сте болен от COVID-19 е много голям

Проф. Ива Христова: Ако не се чувствате добре, шансът да сте болен от COVID-19 е много голям

Виж видеото
Джамбазки 12 пъти не отговори хвърлял ли е бомбички към протестиращи

Джамбазки 12 пъти не отговори хвърлял ли е бомбички към протестиращи

Виж видеото
Директорът на "Пирогов": Заради неглижиране на симптомите млади хора стигат късно до болница

Директорът на "Пирогов": Заради неглижиране на симптомите млади хора стигат късно до болница

Виж видеото

Новата учебна година ще започне присъствено, но ще бъдем в режим на превключване, тоест няма всички училища по едно и също време да затворят", заяви пред Би Ти Ви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.


Тя уточни, че за да няма прекъсване на учебния процес, при нужда някои класове или училища ще могат да преминават отново за кратко в дистанционна форма на обучение. "И учители, и ученици искат да се върнат в класните стаи", подчерта тя.


Михайлова съобщи, че при необходимост учениците ще излизат по различно време в междучасие, за да няма струпване на много деца по едно и също време на едно и също място. От министерството са препоръчали и на училищата при възможност един учител да преподава само на един випуск.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Тези май нямат връзка с главния мозък. Да бяха поне погледнали какво стана в Израел като отвориха училищата. Ама де толкова акъл... Иначе наесен с песен, както действат и с грипа. Като се изпоразболеят децата, тогава се сетят да ги оставят в къщи. А пък може да са решили да понамалят бройката на учителите, все пак криза е.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  Журналистите да попитат какво правим със 150 000 деца с астма и тези с диабет?
  Някакви експерименти ли ще правим с тях?

  Също така попитайте ще се спазва ли дистанция и как ще я осигурят? Гледам в Народното Събрание, в Съда и въобще всякакви държавни чиновници са осигурили безопасността си, а децата?

  В стая са по около 30, всички чинове са заети, как точно ще стане?

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Ми, няма да стане......
  Ще започнем присъствено, на втория - третия ден някое дете ще се окаже контактно, пък то било с още 25 - 30 в клас, пък в стола било с още 300, пък междучасията се видяло с приятели от другите класове, пък след училище в градинката с приятели от други училища....... пък братчето в детската градина..... и ......коня у реката.....
  Тези приказки сега трябва да покажат, че в МОН се работи....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 4. 4 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Убедена съм, че е добре да се започне учебната година присъствено. НО
  Необходими са повече подробности за организацията в училищата. Трябва да се издадат общи препоръки от МОН и заповеди на здравното министерство, както направиха за дейности, далеч от масовостта на училищата.
  1. На първо място - премахване на кабинетната система.
  2. След това - разминаване на часовете на отделните випуски - могат да започват през 10 минути в продължение на един час. Така ще могат да поддържат хигиена и да се хранят.
  3. Облекчено освобождаване на болни деца от родител - вземането на бележки от лекар губи време и излага на риск и много родители пращат болни децата на училище, за да си го спестят.
  4. Всеки учител да публикува програма за уроците през седмицата и домашните, за да може и болните деца да учат. (идеята с дистанционно участие в класната стая е глупава).
  5. При установен заразен с Ковид или определен процент отсъстващи по болест - да се "превключва" на дистанционно обучение.

 5. 5 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Това с излизането в различно време в междучасието не го виждам - едните в клас учат, а съседния клас в коридора шуми през неговото междучасие. И винаги някой клас е в междучасие.
  Синхронизирането на учители с класове ще е невъзможно.

  МОН може ли да каже колко училища са на двусменен режим - особено в София.

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Кому е нужно това "ръководене" от един празен откъм съдържание и акъл орган (МОН)?

  Децата са наша отговорност, учителите не са ви роби, вие сте излишни!

  В условия на пандемия е очевадно, че няма как да разчитаме на училищните власти (още по-малко на МОН) да опазят децата ни здрави! Това са фактите.

  По-скоро бих записал децата си изцяло на частни уроци (сега сме на 90% частни уроци), отколкото да разчитам на празните думи на поредния анонимник от МОН.

 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#4] от "velvoofell":

  Това - добре, но то е основано на тезата, че учителите няма да се заразяват.... Какво ще стане при 5 - 15% заразени учители? При 40 учители, 5 ако се заразят и организацията умира....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_flea":

  Заразени не значи болни. Може да имат положителен тест или само да са под карантина, защото са контактни. А може и да имат обикновена хрема и кашлица . Във всички тези случаи могат да минат дистанционно. В малкия процент на наистина болни със симптоми, или, да не се случва, в болница - с нормален болничен, както е било и досега.

 9. 9 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Понеже мисленето, в т.ч. - и в областта на комбинаториката, не е силна страна за голяма част от тукашните интелектуалци, нека кажа само това, че разминаването на часовете за отделните класове с по 10 мин / при часове от по 40 м, това означава намаление на социалните контакти през междучасията с около 75%/ поставя най-малко три проблема:
  1. Хубаво, ще разминем класовете. Учителите как ще ги разминем? Защото един даскал има час, примерно, в 5Б кл от 8:10, а вторият му час е в 7А, който е започнал предишния си час в 7:50. Та? Дамата от МО неслучайно препоръчва принципа "един даскал- в един випуск". Ама само препоръчва, спазването на това правило много често е невъзможно за голяма част от даскалите.
  2. Двусменните училища? Хубаво, ще разминем часовете, което прави между +30 и +2 Х 30 мин към редовния график за онези от втора смяна. Тези, които по сегашната система започват първа смяна в 7:30, доколкото си спомням, завършват около 13:20, втората е от 13:30 и свършва около 19:20. Хайде сега добавете два пъти по 30 мин и смятайте в колко ще се прибира част от втора смяна по предложената схема - преди или след 22:00? Това ще е огромен проблем за големите училища , учещи на две смени. А те, по правило, са елитните школа.
  3. Какво правим с големите междучасия? Тях как разместваме, та да няма засичания?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  Да СЕМ концентрират върху подобряване качеството на дистанционното обучение.
  Пролетта имаше учители, които преподаваха от детските площадки с внучетата си.

  Учителите трябва да преподават от класната стая, не да си бъркат манджите по време на час.  До коментар [#3] от "the_flea":

  Не знам дали и 1% от родителите одобряват действията на мон!

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  Впрочем, много хора искат децата да тръгнат на училище. Според мен нямат деца или възрастни в рискова група, но това е друг въпрос.

  Да ги попитаме, като се разболеят учителите, кой ще преподава на децата, които няма да присъстват в клас? Тогава да се разделим.
  Хронично болни деца и родители и всички останали!

  И да добавя, че няма родител който да предпочита ДО, пред присъственото, при нормални условия.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#8] от "velvoofell":


  До коментар [#7] от "the_flea":Заразени не значи болни. Може да имат положителен тест или само да са под карантина, защото са контактни. А може и да имат обикновена хрема и кашлица . Във всички тези случаи могат да минат дистанционно. В малкия процент на наистина болни със симптоми, или, да не се случва, в болница - с нормален болничен, както е било и досега.
  —цитат от коментар 8 на velvoofell


  Смятате ли, че карантиниран учител ще се юрне да преподава дистанционно? На кого? Ако учениците са в клас, а учителят у дома..... кой и как ще контролира ситуацията в клас? Кой ще отговаря за класа? Вие бихте ли носили отговорност за ситуация, която не ви е подвластна? Ще трябва и един учител в клас.... От де? Заплата откъде, или за сметка на титуляра? Как ще издържат училищните бюджети? Карантинираният учител за сметка на отпуската ли няма да работи или ще е в болничен? ........ въпросите са много, а отговорите ще станат ясни към 15 - 20. 09.....сега само си лафим.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Ще побъркат ученици и учители с неясните си постановки тия от МОН

 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#9] от "Манчо":

  Понеже първата част от коментара е насочена към мен - учителите обикновено водят не повече от 2 випуска, т.е. имат един основен и си допълват хорариума с още един. Може и да има такива, които преподават на много випуски, но тези училище не са причина да се изостави идеята. Някои мерки може да са задължителни, други - препоръчителни. Но хора, за които успехът на обучението се измерва в степента на контрол, виждат по-разчупена система като хаотична и ненадеждна. Да припомня, че самото дистанционно обучение никога нямаше да се случи, ако трябваше да се удовлетворят всички несъгласни. Във всички случаи трябва да се направи компромис - защото на единия край е здравния риск, а на другия - формална учебната година. Не знам кой ви е обещал идеален свят, в моя свят постоянната оценка на ситуацията и гъвкавостта са от ключово значение. Пък приоритетите имат свойството да се пренареждат, а времето - да се разтяга, зависи колко човек е на зор.

 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#8] от "velvoofell":

  Да продължа....
  Един учител - вирусоносител за 6 учебни часа в 6 класни стаи колко ученици може да зарази преди да прояви симптоми?
  Над 50% от учителите са над 50 годишни.....
  Какво ще стане при заразяване? Какъв е рискът от заболяване? При контакти с колеги колко от тях ще заразяват, колко ще се разболеят? При колективно заразяване "ала Мангъров" и последвало развитие на болестта т.е. 30 дни болнични и липсващи заместници ......КАКВО ЩЕ Е КАЧЕСТВОТО на учебния процес? Какви и колко ще са пропуските? Въпросът ми не е само за училищата в големите градове, а за всички училища? И друго - учителите НЕ СМЕ КОНСУМАТИВ!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  До коментар [#14] от "velvoofell":

  Успехът на обучението зависи най-вече от контрола, да!
  ДО не пречи, да се проверяват домашни, тестове, да се изпитват ученици. Видях фрапираща разлика в качеството на преподаване.
  С това ДО просто лъснаха учителите, за които работния ден е досаден, скучен и претупват задълженията си!

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#12] от "the_flea":

  Това са теоретични разсъждения. Да посмятаме малко:
  4327 активни случая днес от 6981981 души население са 0,06%. Да го умножим по 3, защото учителството е рискова професия или просто за разкош.
  185 800 души заети в образованието по 0,18% са 334 души.
  Брой училища в България 1963.
  Т.е. близо 6 учители на училище има вероятност някога да се заразят. Ако приемем, че това ще стане само през следващата учебна година - 9 месеца, това е по-малко от учител на месец в едно училище. Което ще се компенсира от останалите ОРЗ, които ще намалеят, заради мерките.

 18. 18 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#9] от "Манчо":Понеже първата част от коментара е насочена към мен - учителите обикновено водят не повече от 2 випуска, т.е. имат един основен и си допълват хорариума с още един. Може и да има такива, които преподават на много випуски, ......
  —цитат от коментар 14 на velvoofell

  Аз предавам в 5,6,7,8,9 и виждам картинката по различен начин. А има и колеги в малки училища допълват с цял предмет във всички випуски.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  До коментар [#12] от "the_flea":Това са теоретични разсъждения. Да посмятаме малко:4327 активни случая днес от 6981981 души население са 0,06%. Да го умножим по 3, защото учителството е рискова професия или просто за разкош. 185 800 души заети в образованието по 0,18% са 334 души. Брой училища в България 1963. Т.е. близо 6 учители на училище има вероятност някога да се заразят. Ако приемем, че това ще стане само през следващата учебна година - 9 месеца, това е по-малко от учител на месец в едно училище. Което ще се компенсира от останалите ОРЗ, които ще намалеят, заради мерките.
  —цитат от коментар 17 на velvoofell


  ——
  Сметката не ви е много точна, даже абсолютно неправилна.
  Първо, не взимате предвид, че за 5 -те месеца присъствие на вируса, децата не ходеха на училище, а два от тези 5, бяхме затворени вкъщи.

  Освен това, в момента 1 човек заразява между 3 и 5 човека.
  На1 юни имахме 120 хоспитализирани с пневмонии, сега са 600.
  Това е геометрична прогресия, до септември със сигурност няма да има лекари да ни лекуват, или като в Пловдив, 1 лекар а 30 пациенти.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#16] от "hope":

  Добре, не искате дистанционно, не искате да се заразяват. Какво предлагате?
  И да, аз одобрявам действията на настоящия министър - адекватни и навременни. Затова предпочитам да се спускат заповеди и препоръки от МОН. Не вярвам на директорите. След като МОН им развърза ръцете през пролетта, бяхме свидетели на трагична липса на организационни и комуникационни умения, която само отдадеността на НЯКОИ учители успя да позамаже.

 21. 21 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#17] от "velvoofell":

  Работим с деца, а не с роботи..... така че бакалските сметки не вършат работа. В края на февруари от 40 учители, 13 бяхме с усложнения след грип. Познай.....цялата система се разпадна..... Как си представяте учебен процес при 60% деца от гетата? Само питам? За отговори, решения и заповеди е още много рано......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 22. 22 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#21] от "the_flea":

  Интересно е, че говорите за грип. Не си спомням да сме пропускали учебна година заради него. И тази година, без съмнение, ще се стигне до дистанционно обучение през зимата. Но да отписваме цялата учебна година е безумно. Аз държа детето ми да се запознае с учителите си, защото ще е 9-ти клас и ще има много нови предмети. Държа да започне в някакъв ритъм, да получи някаква мотивация. Дори не успя да се опознае със съучениците си в 8-ми клас. И за да не се компрометира това начало прекалено бързо, предложих горните мерки. Пратила съм ги и до МОН. Протест и петиции няма да организирам, но ще се намерят хора и за това. Най-вече от желаещите да си стоят вкъщи и да вземат заплата.

 23. 23 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#12] от "the_flea":Това са теоретични разсъждения. Да посмятаме малко.....
  —цитат от коментар 17 на velvoofell


  Въпросите, които задавам не са за да се заяждам, а за да предизвикат размисъл и търсене на нови варианти при ограничени възможности. Начин да се избегнат решения "на парче"....
  Учениците ми след 5 клас знаят, че започна ли да задавам много въпроси, значи има повече възможни отговори и търсят...... и сами започват да търсят пропуски.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  То, същите дебати ги е имало, когато са заменяли взаимоучителната метода с по-прогресивните методи... Ми света се развива, има мотив и средство, що да не се променим към по-прагматичното? Или по стар български обичай, ще чакаме другите да го направят, та да не би нещо да се минем. Родителите искат присъствено обучение, та да не се занимават/надзирават децата лично. Учениците искат присъствено обучение, щото така им се разминава по-лесно. Мноооого малко са ситуациите, при които се изисква присъствие на учениците и учителя в едно помещение.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#21] от "the_flea":....Държа да започне в някакъв ритъм, да получи някаква мотивация.......
  —цитат от коментар 22 на velvoofell

  От това по-добро няма, но не зависи нито от Вас, нито от мен. Зависи от ситуацията .......Поради тази причина продължавам да твърдя, че е още много РАНО за каквито и да е решения. За два месеца могат да се случат толкова неща, че сегашните решения да са напълно неприемливи. Колко сценария е проиграло МОН? С какъв профил са училищата в проиграните ситуации?.....Въпроси, въпроси........


  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  До коментар [#16] от "hope":Добре, не искате дистанционно, не искате да се заразяват. Какво предлагате?И да, аз одобрявам действията на настоящия министър - адекватни и навременни. Затова предпочитам да се спускат заповеди и препоръки от МОН. Не вярвам на директорите. След като МОН им развърза ръцете през пролетта, бяхме свидетели на трагична липса на организационни и комуникационни умения, която само отдадеността на НЯКОИ учители успя да позамаже.
  —цитат от коментар 20 на velvoofell

  ———

  Не съм казвала, че не искам ДО. Казвам, че то не е добро, но в ситуация на епидемия, единственото възможно.

  Казвам също, че МО трябва да използват лятото да подобрят качеството на ДО, защото есента няма да има компромис. Фейсбук ще се напълни с клипове на учители, които не преподават и се подиграват с цялото образование. Пролетта си затворихме очите, защото всички бяхме неподготвени, сега няма да имат оправдание.


  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#25] от "the_flea":

  За проиграването съм съгласна. В този смисъл е и моят коментар - няма никакви детайли за това, как точно си го представят. Ясно е, че обявяват присъствено започване, но имат намерение да "превключат". Може би се чувстват длъжни да обявят нещо, предвид перспективата пред правителството... Или както обикновено - хвърлят ръкавицата и чакат реакции. Едно е сигурно - училищата сами не могат да се справят нито с едното, нито с другото. И понеже акъл от родители не искат, остава МОН да им го налее.

 28. 28 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Хим не ми дреме за коронавируси! Детето ми е първи клас и ако го накарат да цъка на компютъра мисля, че ще е пагубно за обачразованието му! Никави превключвания! Оставка!!!!

 29. 29 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Глупости на търкалета! В момента огнища са трудови колективи с над 100 работници. Говорим си за възрастни хора, които могат да разберат какви мерки се очаква да спазват и са в състояние да ги спазват. А в училище са тийнове - не ги виждам да не тичат, да не се прегръщат и да носят 6 часа маски. Представете си какъв клъстер може да заформи едно средно голямо училище с 500 ученици и 50 души персонал. Три такива училища да пламнат и болниците в съответния град са готови. Годината ще отворим присъствено и след най-много три месеца ще я затворим дистанционно. Вземайте мерки да подобрим дистанционното обучение, особено по ромските училища, защото докато не изобретим ваксината, много сълзи има да изплачем.

 30. 30 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Не знам кой ви е обещал идеален свят
  —цитат от коментар 14 на velvoofell


  А аз не мога да разбера къде съм обявил мечтите си за обещан идеален свят... Бихте ли ми помогнали чрез Ваш пример за четене с разбиране? Или ще продължите да считате за опровергаващ контрааргумент "учителите обикновено водят не повече от 2 випуска, т.е. имат един основен и си допълват хорариума с още един.", аз съм се позовал точно на такъ казус, при който учител преподава в 5 и 7 клас / а е твърде вероятно децата там да учат в различна схема на графика/ ? Изпускате и още един момент - как точно се учи в класна стая, пред чийто коридор през целия час се точат ученици, които са в междучасие?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4078 Неутрално

  До коментар [#29] от "wiligri":

  От днес имаме вече приятелско семейство с младеж на 19, болен със симптоми. Сега беше абитуриент. В тяхната компания, с която излизат всеки ден се оказало, че има болно момиче.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Икономиката победи вируса. Това е.
  Написах го в моята група преди месец или повече.

  От глад биха умрели много повече, отколкото ще умрат от вируса. Вероятният брой на умрели от вируса за света някой беше обявил за от 5 до 30 милиона жертви.
  Ако се затворим ще умрем от глад.
  Няма варианти.

  И аз познавам човек изкарал вируса. Драмата е, че може пак да се зарази. Всички изкарали вируса могат пак да се разболеят. Прозореца за незаболяване май е около три месеца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":

  В събота вечер снимах последните абитуриенти.
  Преди това имах циганска и българска сватби. 14 дни сме с повишено внимание с жена ми.
  Нямах избор. Банките не чакат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#6] от "хм":

  Частни уроци струват хиляди лева на месец.
  Невъзможно е за 90% от родителите.

  Нямам решение на въпроса разбира се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":
  За съжаление, подобни случаи ще зачестяват. Още по време на матурите и НВО-то имаше тук-там няколко случая на заразени, при положение, че изпитите се проведоха при доволно строги мерки с маски и дистанция и времетраенето беше ограничено. Последваха баловете с танци и песни, както и подценяване на мерките, виждаме ефекта. Не ми изглежда трудно да си представим последиците от нормален учебен процес. Остава ни надеждата до около Нова година някоя от ваксините да се окаже пробив.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK