Селото на моите мечти

Село Долни Вадин от птичи поглед

© Дневник

Село Долни Вадин от птичи погледПътят прилича на марсиански пейзаж. Колата се тресе. Наближаваме село Долни Вадин със скорост около 20 км/ч. Шосето тук не е ремонтирано от близо 40 години и почти липсва непострадал от него автомобил. След десетилетия транспортни мъки местната общност решава – няма да чака някой да оправи платната, ще ги ремонтира сама. Създава се инициативен комитет, който да събира средства от доброволци – за един месец кампанията #напътясме натрупва 5700 лв., с които са запълнени 4 километра. Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" се активизират и набързо отпускат средства за основен ремонт на пътя, продължаващ и до днес.
За това, че може да си помогне сама, местната общност е възпитана от една жена, която не спира да се бори години наред, посветена на каузата си – нейното родно село да живее добре и да оцелее.


Спасители до реката


Долни Вадин, област Враца, е селце с население около 160 души, разположено на брега на река Дунав. Спокойно и китно, то е от замиращите места в България. Осемдесет процента от живеещите тук са в пенсионна възраст. Млади хора почти няма – повечето от тях са в чужбина, други - в големите градове. Но Анелия Спасова не спира да вярва, че селото може да се спаси от изчезване, като привлече интереса към него с различни инициативи.
Анелия е на 46 години, родена е тук и не е живяла никъде другаде освен в Долни Вадин. Решението да го направи е напълно съзнателно – животът на село е съвсем различен от този в града, в добрия смисъл на думата. (Тя беше вторият герой в новия сезон на "Дай мигач" - "Смели момичета" - вижте и видеото)

Анелия Спасова

© Дневник

Анелия Спасова


От години е секретар на местното читалище "Съзнание-1927", където с дух и физическа сила на 20-годишен ентусиаст не спира да измисля проекти и да се (само)вдъхновява. "Всички читалищни работници в малките населени места няма как да оцелеят, ако не са мултифункционални устройства – т.е. трябва да умееш както да пишеш проекти, както да бъдеш хореограф, така успешно да редиш паркет, боядисваш и всичко, което се сетите...". Обучава се непрекъснато, посещава курсове, следи "новите неща". Така заедно с колежката си успяват да обучат много от възрастните хора на компютърна грамотност, да помагат на местните да се свържат с роднините си по скайп, да ги мотивират да четат, да се развиват и да учат през целия си живот.


Тук всеки ден се следи за проекти и се иницират много доброволчески кампании с екологична насоченост, продават се сувенири. Опитват се да отговорят наистина на потребностите на местните хора. "Ако я няма общността, ние няма как да реализираме нищо – хората тук са включват като доброволци, с дарителство, кой с каквото може, така участва."


Един от реализираните проекти се вижда още при наближаването на Долни Вадин – кът за отдих, кацнал над река Дунав, с две пейки и маса, до които стърчи "къщичка за книги". Тук всеки може да седне и почете от оставените томчета и списания, да ги вземе за кратко за вкъщи, а после да ги върне и при желание да остави нови.


Последното нещо, което правят в читалището, е провокирано от липсата на аптека и спешна помощ в селото. Общността иницира създаването на спешна аптечка, като закупува неща от първа необходимост, медикаменти без рецепта, за да се ползва от всички хора при нужда.


Село в три сезона


Долни Вадин става популярно с проекта "Село назаем". Основната му идея е в селото да се настанят доброволци, които да поживеят в него за десет дни, да разберат как е – добре ли е, зле ли е, кое им харесва и кое – не, как се живее без покритие от мобилна мрежа. Може би година преди да се престрашат да го стартират, Анелия и колегите й разпитват местните хора дали са склонни да дадат къщите си на непознати, както и много колеги и хора от града какво би било интересно за един градски човек.

"Дай мигач" е с подкрепата на Volkswagen T-Roc.

В първия сезон доброволците работят предимно в семействата, а във втория – в полза на местната общност – например изграждат сцена на селото. Третият сезон тази година е под наслов "Училище по живот" и в него местните се запознават с различни специалисти. Срещите с тях вече текат – те дават съвети по теми като пенсиониране, данъци, сигурност, растителна защита и биоземеделие. Експертите имат и препоръки как селото да се запази и развива. Ще има и среща с психолог - "нещо много модерно в момента, едва ли друг път хора от малко село биха могли да се срещнат с такъв".


Местна почва


"Тук всеки ден е различен и минава в работа, обяснява Анелия. Хората се грижат за градините си според сезона, отглеждат много зеленчуци, любители цветари са, гледат лозя, в читалището ги занимават с много неща..."


Според нея всички са "много мили, много гостоприемни, спокойни, но също и много бойни – отстояват това, което искат, и се борят за него." Най-яркият пример е свързан със земетресението от 1977 г., разрушило почти всички къщи – премеждие, през което са минали задружно – единия ден са строели къщата на единия комшия, после на другия, цялото село са възобновили за шест месеца. "След земетресението властите са предложили на хората да изнесат селото горе на пътя. Не е имало човек, който да е бил съгласен – всички до един са казали – да останем до реката. И това е нещото, което може би ги държи – реката."


Накрая Анелия ни изпраща: "Мечтая си да е едно малко, кокетно селце, с възможност за алтернативен селски туризъм и селото да може да даде всичко, което има – традиции, риба, спокойствие, тишина и пълна почивка на нашите гости." Възможно е.

За риба по Дунав

© Дневник

За риба по Дунав


И трети сезон на "Дай мигач" е с подкрепата на Volkswagen.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Неутрално
 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И каква е целта на занятието?Подобни села са обречени,защото нито има работа за млади хора,нито училища,нито детски градини,нито близост до болници ,банки,държавни учреждения.Друго нещо са селата в близост до големите градове-съчетават спокойствието на селото и възможностите на града.И трябва да се отделят средства за подобряване на инфраструктурата им

 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#2] от "musashii":

  Бих искал да Ви дам и + и -, но системата не го позволява. Плюс, защото сте прав, минус -м защото, ако идеята Ви се осъществи, 75% от страната ще е съвсем безлюдна и дори на екскурзия няма да идем там.
  Моето мнение е на човек, който живее изрично в градаи чиито предци поне от 7-8 поколения (за колкото имам преки информации) са само граждани.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "musashii":Бих искал да Ви дам и + и -, но системата не го позволява. Плюс, защото сте прав, минус -м защото, ако идеята Ви се осъществи, 75% от страната ще е съвсем безлюдна и дори на екскурзия няма да идем там. Моето мнение е на човек, който живее изрично в градаи чиито предци поне от 7-8 поколения (за колкото имам преки информации) са само граждани.
  —цитат от коментар 3 на PavelCZ


  Това не е моя идея,а реалността в България.Пътувам често из малки села и картината е една и съща-млади хора не се виждат,тук там някой старец.До 20-30 години ще са само спомен.
  И моето мнение е като човек,живеещ на село.Когато в селото няма млади хора, то е обречено.А като е отдалечено от голям град,нищо не може да задържи младите хора там.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Ей това е, един от най-тежките проблеми на България! Ама за него, няма да чуете да ви говори нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова...! От друга страна, акъла на жителите на подобни селца стига, колкото да гласуват, за Бойко и Корнелия. С което, порочният кръг се затваря...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Трябва да благодарим на БКП, която насила направи от българския селянин "гражданин". Съдя за начина, по който "победния" път от селото към града е изминат от "Хайка за вълци" на Ивайло Петров. Отнемане на земята, терор и разсипия!
  Сега, днес, наследницата БСП и лидерът ѝ Нинова открили, че вървим по грешния път последните 29 години! Никакъв спомен за предните 45 и насилственото отнемане на естествения поминък на българина!!!
  Такъв проблем в редица европейски страни липсва. Селата в Германия, Франция, Швеция и т.н. живеят естествения си живот. Така е и в другите бивши соц. страни, където земята не е отнемана. Наследниците на бившите селяни са за заживели по градовете и връщането на село е възможно само за такива бели лястовици, като героинята на този разказ. Там, където населението е по чудо останало и се занимава с овощарство и градинарство, мутрите го тормозят, определят изкупни цени и положението е отново плачевно.
  Вчера "Старец" обясняваше във форума каква европейска и световна полиция си имаме /нищо, че заработва и с мутрите/и как всичко е "нормално", както е навсякъде по света!
  Голяма част от селата ни са осъдени.

 7. 7 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Трябва да благодарим на БКП, която насила направи от българския селянин "гражданин".
  —цитат от коментар 6 на Alexander97


  Пълни глупости.

  Точно през комунизма селата бяха пълни с млади хора и деца защото не можеше всеки който му скимне да си вдигне чукалата и да ходи в Лондон или София.

 8. 8 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Еми да , глупакът си пише само глупости !
  Как бе другарче, как ще останат младите на село като БКП взе тогава на хората имотите и децата оставиха родители и станаха удар.ници стахановци в градовете. От целия съветски блок в Европа това стана само в задунайската империя наречена България . Не е трудно да се посетите кой напр.ави това и кой е виновен за днешното ни дередже ! !

 9. 9 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Еми да , глупакът си пише само глупости !
  Как бе другарче, как ще останат младите на село като БКП взе тогава на хората имотите и децата оставиха родители и станаха удар.ници стахановци в градовете. От целия съветски блок в Европа това стана само в задунайската империя наречена България . Не е трудно да се посетите кой напр.ави това и кой е виновен за днешното ни дередже ! !

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#7:"abdulhazred"][/quote]
  $Точно през комунизма селата бяха пълни с млади хора и деца защото не можеше всеки който му скимне да си вдигне чукалата и да ходи в Лондон или София$

  Прав си само за Лондон. Който отидеше да работи в "Кремиковци", получаваше софийско жителство :-)!
  Отиваш в "долината на голямата химия – Девня" – варненско жителство!
  И така наред.
  Малко по малко – нямаше кой да обере доматите от полето, ябълките, другите плодове. Затова имаше ученически и студентски "доброзорни" бригади, драги ми Абдул!

  "От изостанала аграрна страна, наравИхме България индустриално-аграрна."
  Т. Живков

  Най-лошото в тази промяна е, че най-мързеливите и тъпите от селяните управляваха България 45 години.

 11. 11 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Всички бьрзо на село.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  До коментар [#7] от "abdulhazred":

  Пълни,вятър! Явно си виждал село само на картинка! Млади бяха председателя и партийния,сичко беше стари баби и дядовци! Хляба доставяха от близкия град в магазина който работеше отединайсе до един,който зел,зел.Автобус имаше два пъти дневно до близкия град!

  klimentm
 13. 13 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Работата е в пътищата. Лош път до града и липса на рейсове е пагубно. Хората бягат, а после става нерентабилно да правиш ремонти за милиони, чиито ползватели ще са 30-ина души на преклонна възраст. Но в дългосрочен план нещата може да се обърнат и някои села да се заселват наново, детски градини и училища да се откриват пак. Кръговрат на живота му се вика

  malart.blog.bg
 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Работата е в пътищата. Лош път до града и липса на рейсове е пагубно. Хората бягат, а после става нерентабилно да правиш ремонти за милиони, чиито ползватели ще са 30-ина души на преклонна възраст. Но в дългосрочен план нещата може да се обърнат и някои села да се заселват наново, детски градини и училища да се откриват пак. Кръговрат на живота му се вика
  —цитат от коментар 13 на malart


  При. този демографски срив не само селата опустяват,но и градовете.Няма кой да се засели по селата,поне не и в количества,че селото да живне.Иначе в селото,където живея, се заселват хора от града,даже има и връщащи се емигранти от чужбина.Но то е близо до голям град и има и млади хора.Села като това от статията просто са обречени.

 15. 15 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Реклама на колата, поръцена с малко феминизъм.

  Меланхолията е най-големият недостатък в българския характер.

  А гласът и интонацията на водещият много дразнят.

 16. 16 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  1. Сигурност - камери по селата, непрекъсната видеовръзка с най-близкото управление на МВР и екипи за бързо реагиране. Връщане на правото на самозащита - не само при краен случай, а по американски модел - право на защита на частната собственост.

  2. Инфраструктура - пътищата ясно че трябва да се поддържат. Допълнително, бърз интернет, безплатен за жителите на селата за да осигурим свързаност. Експертно изработени проекти за кандидатстване за средства по програми за увеличаване на конкурентноспособноста, селската инфраструктура, и като цяло да се направят селата приятни за живеене.

  3. Всеки район и населено място си има някакви предимства - дали ще е туризъм, дали ще е добро място за пенсиониране, или да се развива като сателит на близък икономически център. Не всяко село може да бъде спасено, разбира се, и това е ок, стига да успеем да спасим повечето от стратегическа гледна точка.

  Една идея - вместо даване на БГ паспорт веднага след доказване на БГ корени, да се дава зелена/синя/червена карта с право на живот в България, и да се стимулират тези хора да развиват бизнес в райони които се обезлюдяват - може да се субсидират дори.

  Идеи много, воля малко.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  Хубаво е на всяко село, градинка, зеленина, плодове и зеленчуци и каквото иска човек, стига да не е болен пенсионер. Лошото е, че както в това и в други малки села няма лекар, няма аптека, няма полиция да оставим инфраструктурата.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Спокойно и красиво място.

 19. 19 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  "Пълни,вятър! Явно си виждал село само на картинка! Млади бяха председателя и партийния,сичко беше стари баби и дядовци! Хляба доставяха от близкия град в магазина който работеше отединайсе до един,който зел,зел.Автобус имаше два пъти дневно до близкия град!"
  Това просто не е вярно. Живял съм на село до 1984 (16 годишен), така че спомените ми са живи и верни. Просто си объркал селото, или годината. А може би бъркаш реалността с няколкото филма "соцреализъм".

 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Престъпният соц създаде много беди и страдания, но с едно успя да съсипе всичко: "Учи, за да не работиш"... Тук и ученето и работата са с подменен смисъл - гигантско престъпление... Ся имаме некадърни мързеливци с по 2-3 "виши"... И не са виждали градински домат... А кучето го смятат за "черна овца"... Били сме основен износител на хранителни продукти за цяла Европа... Най скъпи и екзотични.
  А мантрата за "селски туризъм", е поредна партенка. "Кър" има навсякъде. Само е по лесно и мързеливо.

  roo
 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#7:"abdulhazred"][/quote]

  Чудно! Постът е еманация на скотското феодално мислене на комунистите до ден днешен!
  Комунистите заграбиха земята и средствата за производство от хората и ги пролетаризираха като ги заробиха със заводи, фабрики, работно време и заплати... В соца след училище и казармата като почнеш работа на едно място - няма мърдане! Цял жвот си там!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#7] от "abdulhazred":

  Така беше. В селото на баба ми и дядо ми по бащина линия имаше начално училище и детска градина, които се ползваха активно известно време след началото на прехода. ТКЗС-то даваше заетост на цялото село. Местната фурна печеше хляба на място. Имаше участъков лекар, пощенска станция, читалище, два магазина, сладкарница, кръчма. Само църквата дето не работеше. Това е в района на гр. Чирпан. На другото ми село, в подножието на Прохода на Републиката, имаше кръчма и магазин, а децата са ходели на училище в близкото с. Райковци. Транспортът също бе много добре уреден. Сега повечето от тези неща са само спомени от миналото. Има все още хора, които обитават и двете места, но го няма онова оживление, което е било по времето на соца и известно време след началото на прехода.

  Колкото до индустриализацията - това е световен, а не местен процес. Тоест и други да бяха поели властта, частичното обезлюдяване на селата щеше да се случи (така както в годините на фасадна демокрация продължава устойчивата трайна емиграция на млади хора, което не е български феномен). Остава единствено въпросът с насилствената колективизация, но така или иначе и в наше време кооперацията е по-добрият тип стопанство пред разпокъсаните малки парцели. Правото всеки да си гледа животни не променя горния факт. В момента земите (не всички, а най-вече онези, които са извън самото село; другото са си частни имоти, които и преди това си ги имаше) се обработват или от арендатори, или пак от кооперации, защото другото е скъпо и неефективно. Хубаво би било да се припомни как и защо СДС разтуриха кооперациите и избиха животните в тях, а от самите кооперации не остана камък върху камък, или поне така е в моето село.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  И още нещо - в балканското село има(ше) и голяма почивна станция, с външен басейн и дори бунгала, която в годините на прехода бе разграбена и приватизирана, като в момента тъне в разруха. Определено селата бяха далеч по-оживени по времето на соца, отколкото в момента.

 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Разстроено

  До коментар [#6] от "Alexander97":
  Прав си - това е най страшната и необратима национална катастрофа за България -отнемането на земята и изкуствената индустриализация на страната, но това е тема за цял научен труд като за изчезналите цивилизации.

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И още нещо - в балканското село има(ше) и голяма почивна станция, с външен басейн и дори бунгала, която в годините на прехода бе разграбена и приватизирана, като в момента тъне в разруха. Определено селата бяха далеч по-оживени по времето на соца, отколкото в момента.
  —цитат от коментар 23 на Читател


  Така беше.В нашето селско училище учехме 500 деца.Сега надали има и 30 ,и то все цигани.Друг въпрос е,че тогава имаше жителство за големите градове,а и не можеше да се емигрира.Така че бяха насила държани хората по селата.Още повече нямаше толкова автомобили и достъпът до градовете беше ограничен.

 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#25] от "musashii":

  Не е това - просто поколенията който изнесоха на гърба си всички безумия и социални експерименти на българските комунисти бяха още живи.

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#25] от "musashii":Не е това - просто поколенията който изнесоха на гърба си всички безумия и социални експерименти на българските комунисти бяха още живи.
  —цитат от коментар 26 на dorn


  Не е така,защото моите връстници всичките имат деца.Само дето не са в България.Или пък са по големите градове.Ако си бяха останали в родното село ,сега пак щеше да е оживено като през комунизма.Ама техните родители комунистите насила ги държаха по селата.Сега има свобода на движение.

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#25] от "musashii":Не е това - просто поколенията който изнесоха на гърба си всички безумия и социални експерименти на българските комунисти бяха още живи.
  —цитат от коментар 26 на dorn


  Не е така,защото моите връстници всичките имат деца.Само дето не са в България.Или пък са по големите градове.Ако си бяха останали в родното село ,сега пак щеше да е оживено като през комунизма.Ама техните родители комунистите насила ги държаха по селата.Сега има свобода на движение.

 29. 29 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#28] от "musashii":

  Имаш идеализирана картинка .Всички имат деца а ма не по 7- 8 а по 1-2. Никой насила не го държаха в селата. Периодично се набираха работници за строежи, фабрики и заводи, всеки с малко акъл в главата оставяше селото където работата нямаше край и се плащаха стотинки и заминаваше със семейството си там където имаше течаща вода, тоалетна , ТЕЦ. добри училища и се работеше 8 часа.

 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#28] от "musashii":Имаш идеализирана картинка .Всички имат деца а ма не по 7- 8 а по 1-2. Никой насила не го държаха в селата. Периодично се набираха работници за строежи, фабрики и заводи, всеки с малко акъл в главата оставяше селото където работата нямаше край и се плащаха стотинки и заминаваше със семейството си там където имаше течаща вода, тоалетна , ТЕЦ. добри училища и се работеше 8 часа.
  —цитат от коментар 29 на dorn


  И кога е имало по 7-8 деца в семейство в селата?През 20-е и 30-е години.Аз съм раждан пред 70-е години и в махалата нямаше нито едно семейство с повече от две деца.И в цялото село са били единици семейства с три и повече деца.Поколението на майка ми от 50 години също масово са по 2 деца в семейство.
  Освен това ако си мислиш,че по селата не имало тоалетни и течаща вода и хората са живеели като аборигени,нещо си се объркал и то много сериозно.ТЕЦ нямаше и сега няма,ама токът беше евтин и доста хора се отопляваха на ток.И по селата имаше основни училища,след това учениците учеха по гимназиите и техникумите по градовете.Разлика между основните училища по селата и в градовете нямаше.От моя клас 5 човека влязохме в елитни гимназии и то във времена,когато конкуренцията беше много висока,а не като сега.Още няколко влязоха в техникуми и други гимназии,където също се влизаше с приемен изпит.

 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#30] от "musashii":
  Виждаш процеси, събития и последици но не разбираш коя е причината.Тя е само една - трагичното и безперспективно състояние на съвременното българско село се дължи на колективизацията.

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "musashii": Виждаш процеси, събития и последици но не разбираш коя е причината.Тя е само една - трагичното и безперспективно състояние на съвременното българско село се дължи на колективизацията.
  —цитат от коментар 31 на dorn


  И кога съм го отрекъл това? Естествено,че това е основната причина.Между другото в края на 80-е години комунистите отпуснаха на хората земя под аренда.И който не го мързел направи пари.При нас тогава се построиха десетки и големи просторни къщи.Ама всичко свърши с Виденовата криза.Оттогава селото замира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK