Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Бойко Ноев: Очаквам след избирането му новият македонски премиер да посети България

Бойко Ноев: Очаквам след избирането му новият македонски премиер да посети България

Виж видеото
Съдия Атанаска Дишева от ВСС: Парламентът има как да подобри работата на Съдебния съвет

Съдия Атанаска Дишева от ВСС: Парламентът има как да подобри работата на Съдебния съвет

Виж видеото
Евгений Кънев: Новото правителство трябва да работи за смяна на инвестиционния имидж на България

Евгений Кънев: Новото правителство трябва да работи за смяна на инвестиционния имидж на България

Виж видеото
Вирусолог: Най-вероятно Омикрон ще е вариантът, който ще остане постоянно

Вирусолог: Най-вероятно Омикрон ще е вариантът, който ще остане постоянно

Виж видеото
Евгений Дайнов: В ГЕРБ са силови играчи и ще се зъбят на неочаквани места

Евгений Дайнов: В ГЕРБ са силови играчи и ще се зъбят на неочаквани места

Виж видеото

Ако на второ четене се приемат промени в закона, свързани с името на 24 май, ние ще се откажем от това, което казва и Иван Вазов, че ние сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат. Това коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и TV1 Анна-Мария Костова Тотоманова, професор по история на българския език във Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски".


В началото на месеца ГЕРБ подкрепи на първо четене предложението на "Обединените патриоти" 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, както в момента.


Според проф. Анна-Мария Костова Тотоманова предложението на "Обединени патриоти" показва незнание и неосъзнаване на това каква е ролята на Кирило-Методиевата писменост. "Така ще дадем картбланш на всички, които пишат на кирилица, да твърдят, че това е тяхната азбука, пренебрегвайки заслугата на България за това, че е запазила тази азбука, коментира тя. Мисля, че този акт е сравним със заиграването с конституцията, използва се нещо, което е свято за българите, за да се угоди на коалиционния партньор, и това не бива да става", каза още проф. Тотоманова.


"Кирилицата е създадена в България, но тя не е точно българска азбука, тя представлява адаптация на гръцката азбука, в която са добавени букви за най-характерните славянски звуци. Кирилицата е устроена по модела на глаголицата т.е. без глаголица не би имала кирилица", обясни проф. Тотоманова.


"Кирило-Методиевата писменост и азбуката възкръсват на българска почва. Дошлите в България ученици на светите братя - Климент, Наум и Ангеларий, за много кратко време възстановяват с помощта на свои ученици онази богослужебна книжнина, която е използвана в Моравия, и после предприемат преводи и на по-сериозни съчинения. За съвсем кратко време нашите книжовници извършват нещо като подвиг - те превеждат на старобългарски почти всички основни съчинения от всички жанрове на византийската книжнина. Това става в рамките на 50 - 70 години. Този език от България се разпространява в другите славянски държави и този език, създаден в България от българи, става основният инструмент за християнизация на нашата част на Европа. В продължение на около 500 години този език и тази книжнина, която се излъчва от България, оформя едно своеобразно културно и религиозно пространство", припомни тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  Ми няма да дразним македонците я...
  Ако се засегнат и от Брюксел ще ни спрат фондовете !
  Анна-Мария Костова подкрепя Заев с ония писма на интелекуалците, нали ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Напротив, името обаче трябваше да се смени на "Ден на кирилицата и българската култура... и каквото още там искат", така е по-конкретно. Славяните и кирилицата нямат нищо общо.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  Уф, това вече ме вбесява. Когато бях дете, ме лъжеха ,че кирилицата е създадена от К и М. В университета научих, че не е така, но до днес всеки изкривява нещата, както му изнася. Няма да обяснявам личното си мнение, то ще е като трактатите на Антишишковци, но всеки, който прочете достатъчно, ще види как го будалкат.

  Еретик
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Според проф. Анна-Мария Костова Тотоманова предложението на "Обединени патриоти" показва незнание и неосъзнаване на това каква е ролята на Кирило-Методиевата писменност.

  Ами откъде ,,Обединените идиоти" да знаят?

 5. 5 Профил на mtl
  mtl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Точно така. Дано имат акъл да чуят.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1963 Весело

  "Факултет по славянски филологии..."
  Гиди руски подлизурковци......
  Защитници на панславянската идея, разпространявана от Матушка Русия...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Гневно

  чемодан- вокзал-мАЦква...!!!
  Аман от рубладжии!!!

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  гърците затова са толкова напред, понеже могат да се продават. не става дума като на битака, ама все пак...

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Любопитно

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  Наистина сте завършени екземпляри на "чалгологията", защо не го направите "Денят на Българските Еднокнижници", та да е още по-конкретно и да се изолирате докрай в невежеството си?

 10. 10 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 522 Гневно

  Хайде да не сменяме наименованя според всеки дошъл на власт, за малко.
  ОП е по-добре да се замислят за оставките си и да не изместват вниманието на обществеността от кражбите и безделието им.🤪

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  ''че ние сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат''

  За трети път: баш славяните ползват латиница. И отгоре на това са католици.

  Тази учЕна жена спомена ли кои славяни ползват кирилицата.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Никой не ни е упълномощил да говорим от името на всички славяни - това е прерогатива на една друга държава. А ние празнуваме един факт - българската азбука, която е създадена в България и от българи. Освен това, доста от славянските народи използват латиница, а кирилица се използва и се е използвала от неславянски народи. По принцип празниците, и паметниците са политически актове, а не научни.

 13. 13 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Поръчкови професори. Азбуката е БЪЛГАРСКА защото е установена като официална от Бългаския владетел, сиреч има санкцията на Българската Държава! Това е важното, а не кой я е създал, защо я е създал, накъде се е разпространила. Заради такива уж интелектуалци, десетилетия наред се натрупват едни парадигми и резултатът от това е, че по цял свят хората мислят, че България употребява Руска азбука. На сума ти хора съм казвал, че това е БЪЛГАРСКА азбука и че Руснаците си служат с Българска азбука по горепосочените ВАЛИДНИ причини. Не съм привърженик на национализмите и на това да се бием в гърдите и завиваме с националния флаг, докато тропнем някое хорце. Много далеч съм от такива възгледи и поведение, но ИСТИНАТА е важна. И това, което мнозина наричат Църковно-Славянски Език в Бритиш енциклопедията се нарича Bulgarian Medieval Church Language. Освен истината, тук е важен политическия момент, но и той е в полза на БЪЛГАРСКАТА азбука. Баш-Славяните, каквито са Чехи и Поляци си служат с Латиница. Руснаците, в най-добрия случай са 50% Славяни. Така че, асоциацията на Българската азбука със Славянството не е нито линейна, нито еднозначна.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Това е днет на който трябва да връчваме ноти на чехи, поляци и хървати, че са срам за лавянството, понеже ползват азбуката на враговете. Обаче понеже буквите не стигат за славянските звуци, се налага да се ползват човки и чавки около латинските букви.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Пак политкоректни истории и то идващи от професори, които би трябвало много добре да знаят, че кирилицата е българска азбука. Наименованието „кирилица“ е регистрирано през 1563 г. в превода на Новия завет на хърватски, издаден от хърватски протестанти в Тюбинген. Руснаците с охота приемат това наименование, за да се прикрие, че това е Българска азбука.
  Преди известно време се появи статия от българската езиковедка Ана Кочева, която съобщаваше за нов опит на някои руски учени да оспорят българския произход на Българската азбука. Аргументите им били, че ако признаят, че покръстването и писмеността идва от България, излизало, че в Киевска Русия по онова време били прости и неграмотни, а това било обидно за руснаците.
  Затова един кръг руски учени пак започват кампания, за да докажат, че "славянската" писменост се била зародила на територията на Русия и от там била внесена в България.
  Това е стара версия, която още преди век и половина беше отречена от най-големите руски учени, но и до ден днешен битува и тихомълком се проповядва в руските училища.
  Всъщност пиша отново тези неща, за да се разбере важността на наименованието на една писменост и съответно наименованието на празника, с който се чества тази писменост.

  Пазете се от доносника vesolr
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 854 Весело

  'Професори' в защита на руската имперска панславянщина. Аплодирани от умнокрасивите 'антикомунисти'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Ми няма да дразним македонците я...Ако се засегнат и от Брюксел ще ни спрат фондовете !Анна-Мария Костова подкрепя Заев с ония писма на интелекуалците, нали ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Дано Бойко удържи позицията. Отдавна съм казвал, че България трябва да подхожда много твърдо и безкомпромисно към измислената Македония, като към своя провинция и особено твърдо към Сърбия. Тия не се спряха да промотират претоплени идеи от времето на Тито и Коминтерна, които всъщност са продължение на един Руско - Сръбски проект от средата на 19-ти век насам, чийто резултат е безвъзвратното откъсване на сериозна част от България. Хубавото в случая е, че Макрон и някои други фактори са против разширението на Европа в настоящия момент. ОБАЧЕ, като спираме Македония за Европа, това е съпосочно с Руските интереси. Трудно е да се види полезен ход. Особено ако от Брюксел натиснат чрез Еврофондове и пр. няма как да държим позиция. Македонците и Заю са Сръбски мекерета и това е против Националните Интереси на България. Но и продължително държане на Македония извън Европа е също против нашите Национални Интереси. Около нас трябва да е плътно с НАТО-вски държави за да не може Русия да има стъпка на Балканите. Голяма каша!

 20. 20 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 968 Весело

  "Кирилицата е създадена в България, но тя не е точно българска азбука, тя представлява адаптация на гръцката азбука.."

  Ами тя и гръцката забука е адаптация на финикийската азбука, а финикисйката азбука от своя страна е адаптация на египетската писменост и т.н. Странни аргументи за един професор?

 21. 21 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Историчката по езика да ни каже от кога съществува понятието 'славяни', имало ли го е по времето на Кирил и Методий и техните ученици. От кога българите са славяни.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 22. 22 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  ''че ние сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат''За трети път: баш славяните ползват латиница. И отгоре на това са католици.Тази учЕна жена спомена ли кои славяни ползват кирилицата.
  —цитат от коментар 11 на kaiser


  Много правилна забележка. Кирилицата трябва да се нарича "Българица" и по този, много важен споменат от теб критерий. Това не е "славянска азбука", дори ако се има предвид, кои славянски народи и кои неславянски народи я използват.
  "Кирилицaтa" e билa, и e само българска азбука.
  Пoлoвинaтa cлaвянcки държaви (изключвам България) нe caмo, чe не изпoлзвaт бългaрcкaтa aзбукa, нo и никога нe ca я изпoлзвaли. Caмo Бългaрицa се изпoлзвa в 4 cлaвянcки държaви (отново повтарям, че тук изключвам България) - Беларус, БЮРМ (Северна Македония), Русия и Украйна. В други 5 oт cлaвянcкитe държaви нe се изпoлзвa Бългaрицa: Полша, Словакия, Словения, Хърватия и Чехия. В 3 oт cлaвянcкитe държaви се oткaзвaт oт бългaрицaтa и пocтeпeннo я зaмeнят c лaтиницa: Бocнa и Хeрцeгoвинa, Черна Гора и Сърбия. Цeли 7 нecлaвянcки държaви, изпoлзвaт бългaрицaтa: Кocoвo (зaeднo c лaтиницa), Кaзaхcтaн, Киргизтан, Мoнгoлия (зaeднo c мoнгoлицa), Южна Осетия, Тaджикиcтaн, Приднecтрoвиe (чacт oт Мoлдoвa)
  Извoдът е, че ако изключим България, 4 славянски държави пoлзвaт caмo Бългaрицa, 5 славянски държави въoбщe не използват бългaрcкaтa aзбукa, 3 cлaвянcки държaви се oткaзвaт oт бългaрcкaтa aзбукa, 7 нecлaвянcки държaви изпoлзвaт Бългaрицaтa.
  Бългaрcкaтa aзбукa идвa oт Бългaрия и слeд кaтo пoлoвинaтa cлaвянcки държaви не изпoлзвaт въобще бългaрcкaтa aзбукa, 3 oт cлaвянcкитe държaви cе oткaзвaт oт нeя и цeли 7 нecлaвянcки държaви я изпoлзвaт няма никакви основания тaзи бългaрcкa
  aзбукa дa се нaричa cлaвянcкa, a caмo и eдинcтвeнo БЪЛГAРCКA aзбукa, зaщoтo пoвeчeтo държaви, кoитo я изпoлзвaт не ca cлaвянcки, a caмaтa aзбукa e cъздaдeнa тук в Бългaрия. И тъй кaтo нямa дoкaзaтeлcтвa, чe Климeнт въoбщe e дaвaл кaквoтo и дa билo имe нa тaзи бългaрcкa пиcмeнocт, кoятo e нaрeчeнa "кирилицa" eдвa прeз 1563 гoдинa или близo 7 вeкa cлeд изoбрeтявaнeтo ѝ би cлeдвaлo и трябва дa нaричaмe тaзи бългaрcкa пиcмeнocт caмo и eдинcтвeнo БЪЛГAРИЦA! Нитo кирилицa, нитo cлaвянcкa aзбукa, a caмo и eдинcтвeнo Българица, или Българска азбука.

  Пазете се от доносника vesolr
 23. 23 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Отдавна се очакваше Дневник да даде място за такива тези. Даже редакторите малко закъсняха.
  Иначе "професорката" Токмакова, така се е оплела, в твърдениятя си, че май сама не осъзнава как си противоречи.

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1963 Любопитно

  Всеки изследвал проблематиката на древната българската история е установил, че няма НИТО ЕДИН роден или чужд извор, който да говори за покръстването на два народа - т. нар. “славянски” и български, а се говори само за българи и български народ (за повече подробности виж в интернет “ Колко народа покръства Борис “ от Никола Църцаров). Няма византийски извор, в който при преговори да се сключва договор със “славяно- българска държава”, а винаги се говори за българи и България. Също така няма нито един чужд или наш извор в който да се споменава за ПРАбългари и ханове , а навсякаде се говори за БЪЛГАРИ и владетелят на българите. Само един пример в тази насока е достатъчен. На колоната на Омуртаг пише накрая КАНА СУБИГИ ОМУРТАГ, което не пречи на нашите известни историци правейки “академично издържан” превод от старогръцки да го обявят за колоната на ... ХАН (???) Омуртаг. Колкото до термина СКЛАВИ от византийските извори, то той се е използвал от църковниците-хронисти в смисъл на “роби”, “светлокоси роби”, или “нечестивци”, с който са наричали не изповядващите официалната християнска вяра-арианите.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2073 Любопитно

  Абе, кви са тея славяни?
  По нашите земи имало траки. Дошъл Аспарух и намерил славяни. Де изчезна трските и отде се пръкнсха славяните?

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Айде, сега, надигнаха се и платените соросоидни професори. За какви славяни става въпрос при Вазов. Че то освен руснаците и сърбите, които са били част от българската държава, други говорещи т.нар. славянски езици не използват кирилица. Да не говорим, че малка част от руснаците са славяни, а езикът, на който говорят е наложен насила от Петър Велики, за да оправдае експанзията си към сегашните украински и белоруски земи.

 27. 27 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Дневник напоследък пускат доста откровено антибългарски простотии. Защо ли? Дали по навик си следват линията на Москва или просто лъжат за исторически факти, защото така правят комунистите по принцип?

 28. 28 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Българите да си празнуваме деня на българската азбука!Кои са славяните,кой им е царя,кой ги кръсти с това име,къде им е държавата,някакви писмени документи има ли,или са една литературна измислица ?

 29. 29 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Бавно реагираха червените Ентелектулаци... банковия превод с рублите ли се е забавил?

 30. 30 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  не говори от свое име и за останалите

 31. 31 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Също така няма нито един чужд или наш извор в който да се споменава за ПРАбългари и ханове , а навсякаде се говори за БЪЛГАРИ и владетелят на българите..
  —цитат от коментар 24 на mitko11


  Терминът "прабългари" е натрапен от руската и съветска историография, с цел да се замъглят "българите", "България", "българска държава" и т.н. Всичко това, за да не може да се направи непосредствена връзка между ранносредновековните български държави, вкл. и на територията на Русия с днешна България. Елементарен похват, възприет охотно от български историци и масово наложен в българските учебници и училища. Преди време попитах мои студенти, как биха си обяснили термина "прабългари"? Удивително за мен, млади хора в американски университет, стигнаха до същото заключение. Един от студентите ми накрая дори зададе въпроса, а защо няма праполяци, праруси, прагерманци и т.н. Въпрос, в който се съдържа и отговор на гатанката защо има "прабългари".

  Пазете се от доносника vesolr
 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Ако не можем да се разберем пък може да честваме на тази дата пускането на вода на Крайцерът „Аврора“.Няма да ни е за първи път да се обединим около нещо съветско.

 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Ако слушаме тази "професорка".... след 50 г ще празнуваме "24 Май- ден на руската азбука"!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 34. 34 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  изглежда кирилицата върви заедно с православието, така че може да се каже че сме създали първите православни мисионери и това е още по-ценно дори от авторството на азбуката.

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":
  "Факултет по славянски филологии..." Гиди руски подлизурковци.
  >>> И в Харвард е пълно с такива:(
  Department of Slavic Languages & Literatures
  https://slavic.fas.harvard.edu/
  А за да е пълна картината за зловредната панславянска доктрина, ето и списък на курсовете там:
  https://slavic.fas.harvard.edu/language-courses
  Bosnian/Croatian/Serbian (BCS) Language Courses
  Czech Language Courses
  Polish Language Courses
  Slavic 126. Structure of Modern Russian, Russian 113. Advanced Russian
  Ukrainian Language Courses
  Български и (северно) македонски не намирам...Може да има пък отделен факултет за тяхното изучаване.

 36. 36 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#15] от "Antifa":

  DROGARIO MNOGO VREDI SHTE NANESE NE SE TARPI. DA PRASHTAT TRETI OKRAINSKI I DA VKARAME DARJAVATA V RED. DA VARNEM TUTRAKANSKATA SELISHNA SISTEMA I DA IZTREBEM PRIRODONASELENIETO OPA PARDON FASHISTITE OT NASHATA RODINA NA VSEH PROLETARII OT VSEH STRANI I RELIGII I ETNOSI.!!11!1! TE SHTE NI OPRAVIAT!!11! I RAJDAEMOSTTA SHTE SE VDIGNE I SHTE IMA HLQB ZA VSI4KI!1!!1! I PAMETNIK NA BAE TOADAR NA MQSTOTO NA TERORISTA LEFSKI I PREIMENUVANE NA DOBRIAT NI ONIVERSITET OT FASHISTKITE KLIMENT I OHRIDSKI NA IMETO NA NASHIAT DARITEL DROGARIAT SOROS. KAZAH !11!11 DA JEVEEE KLETA MAJKA BALGARIA

  настроение: висша форма на сарказъм.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#30] от "chepokalipsis":

  Ползвам същите права като теб. Ако ще запушваме усти, да е наред.

 38. 38 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Българите да си празнуваме деня на българската азбука!Кои са славяните,кой им е царя,кой ги кръсти с това име,къде им е държавата,някакви писмени документи има ли,или са една литературна измислица ?
  —цитат от коментар 28 на donyon


  Били сме се били съюзили с тях, но на българите им знаем имената, а на 'славянските вождове не' и никъде не е регистрирано 'обединението'. Отделно навремето ни учеха за малобройността на българите, които се потопили в 'славянското море'. Как така тази държава тогава се е нарекла България, а не 'славяния', примерно.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 39. 39 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  пренебрегвайки заслугата на България за това, че е запазила тази азбука
  ===
  Ма тя България е СЪЗДАЛ азбуката ма професорке.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#35] от "тулса":

  Моля, моля. Сиатъл има, в Университета на Вашингтон (щата) в катедрата по "Славистика", български се изучава и в Бъркли, и там в катедра "Славянски Езици и Литератури"
  https://slavic.washington.edu/fields/bulgarian
  http://guide.berkeley.edu/languages/

 41. 41 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Любопитно

  Колко ли още вреди ще нанесе това фашизирано правителство на България, и по-важното - обратими ли ще са?
  —цитат от коментар 15 на Antifa


  Демек, стюпид, ти мислиш, че "кирилицата" не е българска азбука? Може ли да се аргументираш?

  Пазете се от доносника vesolr
 42. 42 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Казах го преди няколко дни, ще го повтаря заради такифа професори.

  Кирилицата е създадена в БЪЛГАРИЯ.
  По заръка на БЪЛГАРСКИЯ владетел Борис.
  Кирилицата е продукт на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ
  ТОЧКА

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 43. 43 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Въпреки, че не съм съгласен с пАтреотите на 90% от малоумщините им, промяната на името на празника е аргументирно и нужно. Руската пропаганда е нагла и повеместна. Много ги боли, че българите са им дали духовност и култура, но пак са си останали азиатски варвари. А и на макетата трябва да им се набиват чомбери, докато им омекнат промитите чутури.

 44. 44 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  легендарна случка от миналото на тогава асистентката Ан-Мари: в мрачен дъждовен ден пита тя студентите, клюмащи на упражнение при нея, да ѝ дадат пример за думи с Щ и ЖД. "Не тъ щъ в дъждъ!". Спретнато отговаря един от тях, след което е на секундата изгонен от занятието.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 45. 45 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#23] от "nhh18551388":
  Иначе "професорката" Токмакова>>> Иначе е професор Тотоманов( така виждам горе на кадъра от видеото) .
  п.п. И не е Токмак, а Токамак:)

 46. 46 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Ако слушаме тази "професорка".... след 50 г ще празнуваме "24 Май- ден на руската азбука"!
  —цитат от коментар 33 на chichka


  Мой познат професор/ДВГ/

 47. 47 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Вуъв форума, а и в българската историография се шири тезата, че Св. братя никога не били стъпвали в България по време на тяхната мисия. Тотоманова също защитава тази теза в нейните статии и студии. Винаги трябва да се има едно наум, когато политолози, филолози, културни антрополози говорят и пишат за българска история.
  Това твърдение (че двамата братя не са стъпвали в България) е измислено от тези фалшификатори на историята, които искат да докажат, че Св. Братя въобще не са стъпвали в България, а са били изпратени от "византийските гърци" да проповядват на "славяните" в "Чешко-Словашка" Моравия.
  Истината е, че Св.Братя провеждат Великоморавската си мисия изцяло на територията на България по онова време, това е Моравия в Долна Панония, която е южно от Дунава и въобще кракът им не е стъпвал в Чешко-Словашка Моравия (северно от Дунава) през Великоморавската си мисия до 867 г., когато пристигат в Рим по покана на Папата.
  За Великоморавската си мисия Св.Братя отиват по Моравския път "с книгами рамном българскими", заедно с войските на Св. Цар Михаил I Богорис (Борис), който отива на среща с Крал Лудвиг II Германски да сключва военен съюз срещу Римската империя (Константинопол). Срещата е станала в гр.Тулумн на Дунава, западно от Виена.

  Пазете се от доносника vesolr
 48. 48 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#46:"4ort"][/quote]

  твърди, че азбуката е създадена от Петър Велики, така ги учили някога в СССР.

 49. 49 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 814 Любопитно

  До коментар [#6] от "mitko11":"Факултет по славянски филологии..." Гиди руски подлизурковци.>>> И в Харвард е пълно с такива:(Department of Slavic Languages & Literatureshttps://slavic.fas.harvard.edu/ А за да е пълна картината за зловредната панславянска доктрина, ето и списък на курсовете там: https://slavic.fas.harvard.edu/language-courses Bosnian/Croatian/Serbian (BCS) Language CoursesCzech Language CoursesPolish Language CoursesSlavic 126. Structure of Modern Russian, Russian 113. Advanced RussianUkrainian Language CoursesБългарски и (северно) македонски не намирам...Може да има пък отделен факултет за тяхното изучаване.
  —цитат от коментар 35 на тулса


  А словенски, словашки или белоруски дали намираш? Или само си лаеш?

  П.п. Дневник, не разбирам защо си го набивате сами с тези русофилистични дебилщини като на госпожата?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#22] от "GreenEyes":
  Пoлoвинaтa cлaвянcки държaви (изключвам България) .. Caмo Бългaрицa се изпoлзвa в 4 cлaвянcки държaви (отново повтарям, че тук изключвам България)
  >>> А бе вие все "изключвате България" , ама резултатът го виждате на вашия харвардски сайт. Който се цепи от колектива, знаете какво става:)

 51. 51 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Любопитно

  До коментар [#22] от "GreenEyes":Пoлoвинaтa cлaвянcки държaви (изключвам България) .. Caмo Бългaрицa се изпoлзвa в 4 cлaвянcки държaви (отново повтарям, че тук изключвам България) >>> А бе вие все "изключвате България" , ама резултатът го виждате на вашия харвардски сайт. Който се цепи от колектива, знаете какво става:)
  —цитат от коментар 50 на тулса


  Нищо де, включи и България. Аз я изключих за по-голяма яснота. Това променя ли нещата?

  Пазете се от доносника vesolr
 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  [quote#46:"4ort"][/quote]

  ???

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 53. 53 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#50] от "тулса":

  Между другото, все пак пиши за исторически събития, факти, използвай аргументи "за" и "против" Българската азбука, тогава може и да дискутираме. Иначе сега ще дойде твоя адвокат гирляндата и темата съвсем ще се затлачи.

  Пазете се от доносника vesolr
 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#40] от "daskal1":
  Изводът е...че в антибългарщината е свила змийско гнездо в Харвард. Добре, че си имаме наш човек там да ги бори българофобите. Другите българофоби пък се опитват да изкарат българския език един от славянската езикова група.

 55. 55 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":"Факултет по славянски филологии..." Гиди руски подлизурковци.>>> И в Харвард е пълно с такива:(Department of Slavic Languages & Literatureshttps://slavic.fas.harvard.edu/ А за да е пълна картината за зловредната панславянска доктрина, ето и списък на курсовете там: https://slavic.fas.harvard.edu/language-courses Bosnian/Croatian/Serbian (BCS) Language CoursesCzech Language CoursesPolish Language CoursesSlavic 126. Structure of Modern Russian, Russian 113. Advanced RussianUkrainian Language CoursesБългарски и (северно) македонски не намирам...Може да има пък отделен факултет за тяхното изучаване.
  —цитат от коментар 35 на тулса


  Аве чуек, в това което си пейстнал става въпрос за ЕЗИЦИ. Не за писменост.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Любопитно

  До коментар [#40] от "daskal1":Изводът е...че в антибългарщината е свила змийско гнездо в Харвард. Добре, че си имаме наш човек там да ги бори българофобите. Другите българофоби пък се опитват да изкарат българския език един от славянската езикова група.
  —цитат от коментар 54 на тулса


  Може ли някакви аргументи?

  Пазете се от доносника vesolr
 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Любопитно

  До коментар [#51] от "GreenEyes": Това променя ли нещата?
  >>> И нещата са какви? Че с опитите да се подчертае ролята на българския език и култура като изключителни и отделни, само се постига обратния ефект. Същото, което е казала и "Професор ТотоманоФ"

 58. 58 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Гневно

  До коментар [#50] от "тулса":

  Адски ми е неприятно, когато се разводнява тема. Това, като преподавател, според твоите думи, трябва да ти е пределно ясно.

  Пазете се от доносника vesolr
 59. 59 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#54] от "тулса":

  То и в ютуб има един "професор" от факултета по хуманитарни науки в Чикаго със специфичната фамилия Friedman плещещ глупсти в полза на макетата. Фактите са си факти.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ygtds15npgU
  Глупостите му могат да минат само пред неинформирани западняци, но и това е целта.

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#49] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Вижте, Харвард, както и Иейл имат на пръв поглед ограничен брой програми в областта на слявянските езици - руски, украински, полски, чешки, сръбски + босненски+хърватски (една преподавателка) в Харвард, почти същата картина в Иейл, като руският естествено е най-масов. Но, в консорциума за "индивидуални програми" има огромно количество езици, просто те се осъществяват в кооперирани програми онлайн. Не само словенски, можете да изучавате и кечуа при желание.

 61. 61 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "... ние ще се откажем от това, което казва и Иван Вазов, че ние сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат. "
  ====
  И как точно ще се откажем, като препотвърдим, че кирилицата е чисто българско дело !?
  Странни са ми професорите в днешно време.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 62. 62 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Ние ще си празнуваме нашата азбука, нашият език и нашата култура. Който има благодарност за това което сме му дали или пък е взел от нас, може да се присъедини към нашите празници. Само че да бъдат така възпитани че да се знае кой е домакинът и кои са гостите. Че както са го подкарали с това всичко е общо, накрая ще изгонят домакина от трапезата, че даже и от неговата къща.

 63. 63 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":

  Товарищь, примерът ти само показва какви деформации на значението на българската история е нанесла Русия, само и само да смаже идентичността на Българите и да присвои територията им.

 64. 64 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Съгласен съм с мнението на професорката.

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#55] от "kaiser":
  Аве чуек, в това което си пейстнал става въпрос за ЕЗИЦИ. Не за писменост

  >>> Разбира се за вас писменост се свежда до използваната азбука, а езиците пък изобщо нямат никакво отношение към въпроса. Дайте сега да не изучаваме..теория на числата , а теория на цифрите и въпроса за приоритета- арабски ли са или индийски . Ето, Тотоманова пояснява и въпроса за възникването на кирилицата ( с кавички или без) и българския принос в нея. Това не е било еднократен акт, а процес. Тя споменава и че повечето от използваните букви в нея са заемка от гръцката азбука.

 66. 66 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Любопитно

  До коментар [#57] от "тулса":

  Все пак някакви арументи, че "кирилицата" не е българска азбука? Руската гледна точка я знаем, ти си я представял многократно, както и твоите адвокати гирляндата, стюпида, леко замаяния тайпи и т.н. Но може ли все пак с някакви исторически аргументи да дискутираш и да се опиташ да докажеш, че "кирилицата" не е българска азбука?

  Пазете се от доносника vesolr
 67. 67 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#62] от "dorn":
  Правилно. Руснаците от времето на Петър първи се опитват да ни се представят като домакини на българската територия. Голяма тема са всички линии, по които те се опитват да ни обезкървят, да сменят идентичността ни и да ни внушат, че да обичаш България означава на първо място да обичаш Русия?! И при много примати са успели. Такива постижения няма никоя пропагандна машина в човешката история.

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#58] от "GreenEyes":когато се разводнява тема.
  >> И темата е каква? Аз чета, че става дума за (целесъобразността) на променянето на името на празника на 24 май. Според професорката това не е целесъобразно и по-скоро ще доведе на практика до придаване на нашия празник на някакъв прекалено тесен, специфично национален характер.
  Доколкото знам, никой квалифициран филолог не подценява ролята на българската култура, особено в ранния период. Хора, като покойния академик Лихачов я подчертават, но говорят и за взаимни влияния на езиците и стоящите зад тях национални култури.

 69. 69 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  ""Кирилицата е създадена в България, но тя не е точно българска азбука, тя представлява адаптация на гръцката азбука, в която са добавени букви за най-характерните славянски звуци. "..
  Т.е. според професорката вероятно трябва да се откажем и от понятието "български език". Шото в него има заемки от доста други езици? Да минем направо на южнодунавско слявянско наречие може би?
  Прочее с това си изречение засяга доста и нашите южни съседи. Защото от своя страна гръцката азбука е заимствана от финикийската. Предлагам ѝ да предложи нейното виждане и на Атинския университет.

  Panta rhei....
 70. 70 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#68] от "тулса":

  Просто обясни, защо мислиш, че "кирилицата" не е българска азбука.

  Пазете се от доносника vesolr
 71. 71 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  [quote#65:"тулса"Ето, Тотоманова пояснява и въпроса за възникването на кирилицата ( с кавички или без) и българския принос в нея. Това не е било еднократен акт, а процес. Тя споменава и че повечето от използваните букви в нея са заемка от гръцката азбука.[/quote]
  Това пояснява че тая професорка се е бъхтала през цялата си научна дейност за една кауза пердута. Това са и основните причини на старите учени да си отстояват позициите докато мърдат, макар че и самите те виждат че са тотално компрометирани. Разбира се че има заемки от гръцката, латинската азбуки има и от знаците на коптите и т.н. Това е рационалното- Наум и Климент не са тръгнали да изнамират азбука само заради оригиналността. Не и да доказват какви велики умове и светци са, а да създадат работен инструмент който да служи вярно и безпроблемно за нуждите на Българската държава. Такава вероятно е била и поръчката на владетеля Борис Първи.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#55] ... Ето, Тотоманова пояснява и въпроса за възникването на кирилицата ( с кавички или без) и българския принос в нея.
  —цитат от коментар 65 на тулса

  ==
  Абе какво има да пояснява професорката за възникването на кирилицата. Нещата са от ясни по-ясни.
  Борис Михаил казва: Искам азбука. Така българската азбука бива създадена и наложена. Първо в България, а после и в други страни.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 74. 74 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#68] от "тулса":

  Тъкмо спомена Лихачов. Ето нещо от него: "Не е нужно да се измисля това, което не е било. Никаква велика история Русия не е имала. Създателите на митовете за историята на Русия са Петър Първи и Екатерина Втора. Цивилизацията в блатата и горите на Московията се е появила през XIII век, с идването на християнските проповедници от цивилизования Киев. Но още във времето на Петър Първи московските боляри неистово са се съпротивлявали на новото, като представяли като аргумент своето невежество - не искаме киевски проповедници, те там в Киев всички са книжни плъхове, при тях даже жените им четат."

  Пазете се от доносника vesolr
 75. 75 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 22 Неутрално

  4:06-4:20 - "този език и тази книжнина ... създадени в България". Сега за език ли говорим, за азбука ли или за книжнина? Че е имало някакъв мета език общ за доста племена и народи от Балтика до Пелопонос - имало е. И днес можеш да го засечеш. Обаче "тази азбука" си е българска. Направена и използвана най-напред в България и после другаде.

 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#69] от "Molossian":
  Защото от своя страна гръцката азбука е заимствана от финикийската. Предлагам ѝ да предложи нейното виждане и на Атинския университет.
  >> Идеята ви е добра. Аз ще ви подкрепя.:) Все пак кои са съвременните финикийци, та да им отдадем заслужена почит за историческия им принос( освен финикийските знаци де;))
  За добро или лошо, в съвременната наука ( и култура) се е закрепило названието кирилица като общо за българската, руската , украинската ...:
  ....Cyrillic alphabet, writing system developed in the 9th–10th century CE for Slavic-speaking peoples of the Eastern Orthodox faith. It is currently used exclusively or as one of several alphabets for more than 50 languages, notably Belarusian, Bulgarian, Kazakh, Kyrgyz, Macedonian, Montenegrin (spoken in Montenegro; also called Serbian), Russian, Serbian, Tajik (a dialect of Persian), Turkmen, Ukrainian, and Uzbek....

  https://www.britannica.com/topic/Cyrillic-alphabet

 77. 77 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#76] от "тулса":
  Названието "славянска азбука" се е закрепило в историята именно в резултат от агресивните и многостранни усилия на Русия да завземе територията на България и оттук да започне да шантажира Средиземноморието и Европа, както само тя може.

  Богата на природни ресурси, лишена от ефективна организация на труда и най-вече - от стимулиращата хората свобода - Русия може да фигурира в списъка на световните сили само с развитието и прилагането на средствата за заплахи (оръжия за масово поразяване) и фалшифициране на истината (фалшиви новини, платени тролове, корумпиране на журналисти и политици и ликвидиране на неподатливите).

 78. 78 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално


  [quote#73:"clarkv622"][/quote]

  "Борис Михаил казва: Искам азбука" - Точно така. И ако продължа евентуалните думи с които е възложил проекта - Това което са измислили двамата ромеи може и да е много велико, но не ми върши работа. Давам парите, почвайте работа.

 79. 79 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#76] от "тулса":

  Понятието "кирилица" се е "закрепило" благодарение на определени сили живеещи в московското блато. Азбуката е създадена за нуждите на българската дъжава. Фактът, че други народи са решили да я използват не променя мястото и на създаване. А и какво разбираш под "slavic speaking"? Българската граматика е фундаментално различна от тази на останалите славянски езици. Глаголната ни структура може да се сравнява само с баския език и е най-трудната сред европейските езици. Падежите в руския и остналите "славянски" езици са елементарни в сравнение.

 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#59] от "pantyshot":
  със специфичната фамилия Friedman
  >>> Какво му има на фамилията ? Американски професор...Ето руският професор Бернштейн има основна заслуга в създаването на съвременния (северо )македонски език. Майката на македонеца Станишев -рускинята, професор Дина Мухина беше негова ученичка и даже пострада: "....Проф. Станишева беше уволнена от Института по български език през 1979 г, като учен, който застъпва коминтерновската антинаучна теза за съществуването на "македонски език, нация и култура"...."

 81. 81 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#76] от "тулса":

  Абе закрепило се е ама ние ще го разкрепим. Украинците предполагам няма да имат нищо против, както не са имали и през 10-ти век да пишат на българска азбука.

 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До края на 15 век цяла Русия- от Киев до Москва говори на старобългарския език, ползва старобългарската книжнина и начело на Киевската и Московска патриаршия стоят българи. До Екатерина II, Русия счита България за своя първообраз и майка и едва при Екатерина II започва вдигането и самостоятелното и развитие. Центърът на Русия се пренася от Киев в Москва и 2 века след като България и Византия не съществуват като държави и византийската и българска цивилизация са унищожени след превземане на Балканите от селджукските турци, Русия започва да се самоназовава" Третия Рим".
  Тези неща ще прочетете в забележителния научен труд на проф. Николай Генчев "Българската култура 14-19 век" излязъл през 80-те години. До голяма степен са описани в "История славноболгарская" на Паисий.
  Всичко останало са тези от времето на комунизма, когато нашата история се списваше в Москва и ни се спускаше готова от там, нашата БКП козируваше на Москва и се намираше под сянката и командите на по-големия си брат- КПСС. Само дето не успяха да ни направят 17-тата съветска република.

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#79] от "pantyshot":Падежите в руския и остaналите "славянски" езици са елементарни в сравнение.
  >>> Не съм запознат в такива подробности с езика на баските , с които сигурно имаме нещо общо. Някои хора казват, че и в немския език имало падежи, а в ромския били даже осем.

 84. 84 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Ще се съгласим със специалиста,но имаме няколко въпроса:
  - къде бяхте вие лично и протестирахте ли по някакъв начин,когато джуджи путлерански най-нагло се подигра с историческите факти и обруга България?
  - направихте ли протест с домати,яйца,павета,псувни пред сАветското посолство?
  - защо бан-ските *старци* се направиха на срамежлива мома,а сега от тях по-активни няма?
  - някакви предложения как да се реагира АДЕКВАТНО на всякакви други действия,подобни на досегашните на *великата рус*?
  Защото лично на нас ни писна от рушляски,*македонски*,сръбски и не знаем още какви прИтенции!

 85. 85 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Тази госпожа знае ли, че в чужбина мислят че пишем на руски?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 86. 86 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#79] от "pantyshot":Падежите в руския и остaналите "славянски" езици са елементарни в сравнение.>>> Не съм запознат в такива подробности с езика на баските , с които сигурно имаме нещо общо. Някои хора казват, че и в немския език имало падежи, а в ромския били даже осем.
  —цитат от коментар 83 на тулса


  А с българската азбука и нейното създаване запознат ли си? Или това е извън темата и твоите интереси? Не знам колко пъти трябва да питам, смяташ ли "кирилицата" за българска азбука или не?

  Пазете се от доносника vesolr
 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2424 Весело

  Само да се възползвам от случая и да поздравя академиците по български език в този форум, аферим на тях ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Ето нещо и на македонски език за професор Мухина:

  Дина Станишева (1928, Херсон, СССР), родно име Дина Сергеевна Мухина, е јазичар од Бугарија со украинско потекло и редовен професор на Софискиот универзитет.
  Во бугарската јавност е позната по нејзините тврдења дека македонскиот јазик е посебен словенски јазик, за што била и прогонувана...Дина Мухина е родена во Херсон во Украинската ССР во украинско-еврејско семејство. Дина Станишева станала сопруга на Димитар Станишев, политичар од Бугарија со македонско егејско потекло, и е мајка на Сергеј Станишев, поранешен премиер на Бугарија.

 89. 89 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#83] от "тулса":

  Нищо общо нямаме с баския език. Просто има определена класификация. Българският е аналитичен език, като английския например. Руският и останалите славянски езици са синтетични. Тенденцията е синтетичните езици да еволюират в аналитични. Граматиката ни е фокусирана върху глагола, който носи много повече информация в различните си форми в сравнение с други езици. Например смята се, че нашите глаголни времена са повлияли съвременните гръцки, но не ми се навлиза в подробности сега.

 90. 90 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 642 Неутрално

  #39:"clarkv622"]пренебрегвайки заслугата на България за това, че е запазила тази азбука===Ма тя България е СЪЗДАЛ азбуката ма професорке.
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ми той Иван Вазов също е запазил "Под игото".защото го е написал...


 91. 91 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Тази госпожа знае ли, че в чужбина мислят че пишем на руски?
  —цитат от коментар 85 на emil


  Мда...колкото пъти съм показал кирилицата, толкова пъти са възкликвали '''Ааа, вие ползвате руската азбука''

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 92. 92 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Точно така. Дано имат акъл да чуят.
  —цитат от коментар 5 на Mtl


  И какво да чуем? Или имаш предвид да чуят неомаркситите, задунайците и левичарите?
  Писмеността ни е политически акт на Източната Римска Империя, но гениалното в случая е великият държавник княз Борис I , каквито има малко в Европа по това време. Той усеща силата на писмеността за цивилизационното издигане и сплотяване на народа му и кани учениците на Кирил и Методий в България, създава им пълни условия да творят, откриват училища и университети и за броени години образоват целия народ, дори и най-простият селянин и "свинарят Ивайло" е знаел да чете и пише. Това положение го няма никъде в другата Европа, грамотни народи в Европа е имало само два- източноромейски и българи. За това ромеи и римляни, които са били големи и стари писмени цивилизации са ни мразели. За това сме и уникален народ! Княз Борис I с указ налага християнството като единна религия и така- религията и писмеността духовно обединяват всички етноси и още 885 г. ние се наричаме БЪЛГАРИ- единен народ със собствена писменост и книжнина -върхова цивилизация на Европа и с огромен дял в Европейската културна съкровищница.
  Това е подкрепено с хиляди наши и гръцки писмени исторически извори, също е потвърдено от най-точната историческа наука- археологията.
  Писмеността и книжовността е тази, която до сега ни е съхранила като народ в 5 вековното турско чуждоземно робство и продължава да ни съхранява след огромната над 4 милиона емиграция от България след 1989 г.
  С поставяне основата на писмената българска цивилизация, Борис I успява да запази България и българския народ от източноромейска асимилация. Източната Римска империя е считана в ранното средновековие за най високата цивилизация на Европа. При това тя е наш непосредствен съсед, с който България води 8 века войни, за да се запази като държава и народ. С писмената си култура и общ бог българският народ успява да се запази от асимилация и да развие своя върхова култура в Европа.

  Пазете се от доносника vesolr
 93. 93 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Хайде да не сменяме наименованя според всеки дошъл на власт, за малко.ОП е по-добре да се замислят за оставките си и да не изместват вниманието на обществеността от кражбите и безделието им.🤪
  —цитат от коментар 10 на antikvarno


  Айде още един, който си мисли, че "кирилицата" не е българска азбука. Такива като теб, още Иван Вазов и Захари Стоянов са описали много добре.

  Пазете се от доносника vesolr
 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#83] от "тулса":

  Специалистите казват, че баския предшества индо-европейските езици. И да, в граматиката им има 8 падежа, но пък няма род :-). Спирам дотук, за да не стъпя на някоя мина :-)
  http://www.languagesgulper.com/eng/Basque_language.html

 95. 95 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Тази госпожа знае ли, че в чужбина мислят че пишем на руски?
  —цитат от коментар 85 на emil


  Тази госпожа има вече няколко статии, в които "доказва", че "кирилицата" не е българска азбука, а е производна на глаголицата, или с други думи е гръцка азбуака. Същата госпожа, явно не е наясно, което е направо трагично за един професор филолог, че всяка една азбука се основава на нещо предшестващо. Като се почне от първите антични държави градове, мине се през египетската писменост и се стигне до наши дни.

  Пазете се от доносника vesolr
 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#89] от "pantyshot":Тенденцията е синтетичните езици да еволюират в аналитични
  >> Знам аз тези теории от едно 40 години. Горди български аспирантки филоложки в МГУ ми показваха статии за тенденцията. Подозирам, че скоро нашия език ще заприлича съвсем на английския, а и азбуката може да сменим като други славяни с латиница.
  Седим веднъж в една компания в МГУ и аз гордо заявявам как сме им дали азбуката, православната религия и други духовни ценности. Една от присъстващите ми каза:
  "Ами... Чушки и домати сте ни дали. Византийската култура е първоизточника, а вие сте нещо като посредници."
  И не беше рускиня. Гордееше се полските си корени, от благороден род разбира се.:)

 97. 97 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#94] от "daskal1":баския предшества индо-европейските езици.
  >> Има и такива теории, както и такава, че Балканският и Иберийският полуострови са били нещо като ..убежища на европейските прародители по време на последното голямо Затопляне.:)

 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#96] от "тулса":

  Не ме стресирай с подобни новини! И как да напиша "ъгъл" с латиница? :-)

 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#98] от "daskal1":"ъгъл"
  >>> Най българската дума, звук и буква. :) Ето защо и американците казват ТрЫмп, а не Трамп (като руснаците).

 100. 100 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Весело

  До коментар [#48] от "4ort":

  Тъщата работила през 70-те в СССР, на обекта, на който строили завод във фургона си имала страница от тогавашно българско списание със снимка на икона на Св.Св.Кирил и Методий .Един ден във фургона и влиза партийният секретар- руснак и пита : "Кои са тези"€ Тя му отговаря, а той съвсем сериозно казва :"Това не е вярно - славянската азбука я е написал Ленин"!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK