Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Още пет формации ще се включат в широката лява коалиция на БСП

Още пет формации ще се включат в широката лява коалиция на БСП

Виж видеото
Даниел Вълчев: Петър Илиев плати една заплата, за да напусне университета без предизвестие

Даниел Вълчев: Петър Илиев плати една заплата, за да напусне университета без предизвестие

Виж видеото
Янаки Стоилов все още не е решил дали ще номинира някого за наследник на Лозан Панов

Янаки Стоилов все още не е решил дали ще номинира някого за наследник на Лозан Панов

Виж видеото
Кацаров: Ако 80-90% от възрастните бяха ваксинирани, нямаше да предложа ограничителни мерки

Кацаров: Ако 80-90% от възрастните бяха ваксинирани, нямаше да предложа ограничителни мерки

Виж видеото
Татяна Дончева: Всеки ли добър на село трябва да бъде изпробван за министър

Татяна Дончева: Всеки ли добър на село трябва да бъде изпробван за министър

Виж видеото

Препоръчваме само хора със симптоми да се тестват за COVID-19". Това заяви във вторник пред Би Ти Ви д-р Трифон Вълков, който е лекар от Инфекциозна болница в София и работи на първа линия с болни от COVID-19. Той от скоро е и консултант по темата с COVID-19 на болница "Царица Йоана" и преподавател в Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София.


Според него само и единствено непосредствения с човек, позитивен за COVID-19 не е повод за PCR тест. "Това, което мога да посъветвам хората, е да следят собственото си състояние и при поява на най-малките симптоми, да информират своя личен лекар и той да прецени дали трябва да се направи PCR тест", коментира инфекционистът.


"Самоизолирането е добре да бъде спазвано само и единствено от хора, които имат симптоми, независимо дали имат положителен или отрицателен резултат от PCR теста или дали изобщо са си направили такъв тест", подчерта той.Д-р Вълков се обяви категорично против въвеждането на задължително носене на маски на открито. "Цялото лекарско съсловие или по-голямата част от него е наясно, че няма как маски да предпазят напълно от заразяване. Носенето на маски на открито е абсурдно, според мен. Медицинска логика в това няма", заяви той и подчерта, че маската може да снижи риска от заразяване, но не може напълно да предпази от това.


"Хирургичните маски за еднократна употреба, които се продават в аптеките, трябва да се носят максимум един час и след това трябва да бъдат сменени. Маските, които имат специален филтър, могат да се носят по-дълго, някои от тях могат да се носят до 8 или 12 часа, без да има нужда от смяна", каза още той.


Според него е правилно да се намали задължителната карантина за болните от COVID-19 от 14 на 10 дни и цитира данни, публикувани преди месеци от института "Робер Кох", според които след 5-7 ден отделянето на вируса в носоглътката е много малко, респективно - много малка става и опасността за заразяване на друг човек. Данните са от проучване, в което са включени над 17 000 болни от COVID-19.


За последните месеци, в които е лекувал много болни от COVID-19, той призна, че е научил, че
терапията при тази инфекция трябва да е индивидуална и комплексна и че това е заболяване, което изисква лечение от мултидисциплинарен екип.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Това, че носенето на маски на открито е тъпо е ясно.

  Но и този вирусолог, подобно на колегата си от инфекциозна болница Мангъров, каза, че коронавирусът не е по-опасен от грипа. Не така обаче мислят далеч по-кадърни и уважавани вирусолози.

  "Д-p Велислава Петрова от Кеймбридж: CОVІD-19 е до 15 пъти по-смъртоносен от грипа"
  https://www.168chasa.bg/article/9120503

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 2. 2 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1325 Весело

  Ето това е гласът на разума. Аз ще послушам този човек и маска на открито няма да сложа, въпреки заповедта на министъра, която чакам с нетърпение да излезе всеки момент ...

 3. 3 Профил на nww54689327
  nww54689327
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дисидент в ЕССР":

  Този човек лекува болни всеки ден. Спасява животи. Има разлика от разни консултанти, които са виждали болница само на снимка, но иначе се пишат доктори. Всеки сам преценя на кой да се довери. На докторите от първа линия или на писарушките.

 4. 4 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Това, че носенето на маски на открито е тъпо е ясно.Но и този вирусолог, подобно на колегата си от инфекциозна болница Мангъров, каза, че коронавирусът не е по-опасен от грипа. Не така обаче мислят далеч по-кадърни и уважавани вирусолози."Д-p Велислава Петрова от Кеймбридж: CОVІD-19 е до 15 пъти по-смъртоносен от грипа"https://www.168chasa.bg/article/9120503
  —цитат от коментар 1 на Дисидент в ЕССР


  Очеизвадно изобщо не е толкова опасен колкото грипа. От грип за една година са умирали по 100 милиона! Въобще не могат да се сравняват двете болести!

  Колкото до статията, в Китай отдавна обявяват за заразени само хора със симптоми. Резултат - имат много по-малко болни, но вероятно има и друго. Не хабят лекарски грижи за хора, които нямат нужда.

 5. 5 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Ааааа, не така - бизнесът с пробите тъкмо набра обороти !

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  За съжаление подобни логични мнения от компетентни хора се публикуват изключително рядко. Те ужасяват паникьорите.

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иполит Матвеевич":

  Е то ако всеки реши да слуша който сам си прецени не знам докъде ще я докараме с тази държава? Харесва - не харесва, заповедта е за да се спазва. Съвсем друг въпрос е че човекът каза че от маски на открито няма смисъл - АКО РЕСТОРАНТИТЕ И КЕБАПЧИЙНИЦИТЕ СА отворени и в тях няма маски (което си е абсолютен факт)

 8. 8 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Весело

  Аз пък ще се стремя да нося маска винаги при близост до хора, понеже по аерозолен път се предават не само китайския ковид, а и всички останали сезонни грипове. Ковид трябва да бъде унищожен, а Китай разрушен!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 9. 9 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Тия направо ни разпиляват. Едните твърдят, че трябва да се носят маски, другите са против. Всички са борци на първа линия. Цитират института "Робер Кох", който вероятно е факултет на института на Лидл Hohenstein.
  Днес един каза, че 70 % били заразени, щот не си миели ръцете. Другата седмица ще режат ръце сигурно.
  Не казват как лекуват коронката, щото било индивидуално. Очевидно целта е хората да се ядат по форумите.
  Силно се надявам след 10 години да стане ясно какво ни клатят сега и дотогава да са се появили хора, които да потърсят отговорност за престъпленията, извършвани последните няколко месеца.

 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1069 Весело

  Нагъл тип, да разбира повече от инфекции от ортопедите, математиците, коремните хирурзи и обикновените кариеристи?

  😷😷😷😷😷😷😷

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  "Д-p Велислава Петрова от Кеймбридж: CОVІD-19 е до 15 пъти по-смъртоносен от грипа"https://www.168chasa.bg/article/9120503
  —цитат от коментар 1 на Дисидент в ЕССР


  Вече излязаха сигирно 100 изследвания, които опровергават това. И има куп сравнения на последствията от грипните щамове, които са доста добре изучени, с натрупаната за короновируса информация, пресяна от медийни внушения и съпътстващи заболявания. Обаче хипохондриците се надпреварвате да измисляте таласъми.

 12. 12 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Досега НИКОЙ не е отговорил на Моя Философски Въпрос, зададен още в началото на истерията...

  По маските, ръкавиците, парите короната се била криела, гадината, не знам колко си време (10-15-20-28 дни)...

  Въпросът - след като не сме били в стерилна среда - т.е. някъде навън сме били, защо короната виреела по маските, ръкавиците и парите и това било страшно, но защо кораната не вирее по дрехи, чанти, манти, шалове и пр. в които сме били в тази нестерилна среда...

  Защо кораната, според Пропагандата, вирее САМО върху маските, ръкавиците и парите, но и върху всичко друго, с което сме облечени, навлечени, обути и пр.

  Защо маските и ръкавиците трябвало да се използват ЕДНОКРАТНО, а дрехите, обувките и пр. (които са подложени на същото влияние) могат да се използват МНОГОКРАТНО, без това да ни застрашава!?

  Защото, ако кажат, че трябва да си използваме дрехите и обувките ЕДНОКРАТНО - то какво става!? Как ще отговори Обществото!?

  Подлудихте мало и голямо, здраво и сакато!

  Гиди стерилници със стерилниците!

 13. 13 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1554 Весело

  Айде норми-конформита, време е да разрушите икономиката с вашия овчи конформизъм и липса на обща култура, поне достатъчно, че да знаете, къде важат някои работи и къде са просто политически игри :))))

  Крайно време е да има икономическа депресия да се прочисти света от норми конформита, умните винаги намират начин да оцелеят :))

  Никакво съчувтвие към вас неинформирани, мързеливи, религиозно настроени, емоционално мотивирани паразити :))) Носете си наморника и се гърчете, щом са казали по телевизията, че трябва, значи трябва да е вярно, не е нужно да се провери :))))

 14. 14 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Да, това е много разумно. Нямам нищо против да нося маска в закрити пространства, но на открити?

 15. 15 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Хайде сега обвинете и този лекар, че е "мангъровист" (сигурно тук трябва да попаднат и Чорбанов и Мира Кожухарова). Оказва се така, че колкото по-навътре е един медик с прословутия корона (разпространение и клинична картина), колкото повече мисли със собствената си глава, толкова повече развенчава славата му.
  И обратно - и измежду медиците има такива, които (вероятно природно) са си по-пъзливи и пресилват реакциите си.
  Изобщо - нищо ново под слънцето.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Този доктор ми хареса. Говори спокойно и компетентно и вдъхва доверие. Така трябва да се говори, а не да се плашат хората и да психясват.

 17. 17 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Носенето на маски трябва да е препоръчително.

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Весело

  Много смислен и аргументиран беше младежът. А междувременно, както и очаквах, Боко даде леко назад за всички и навсякъде с маски. Сегааааа, ако щабът малко помисли и забрани масовите мероприятия като дискотеки, мачове и сватби, няма да е никак лошо.

 19. 19 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#12] от "Аскет":

  За разлика от теб, повечето хора не си връзват чорапите на носа като се приберат от работа. Надявам се това отговаря на въпроса ти.

 20. 20 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 692 Весело

  Ами той го казва много добре и в прав текст:
  Няма "медицински" причини да се носи маска.

  Сигурно тогава има "политически"?
  Да може Борисов пак да излезе пич и да разреши да не се носят.
  Гответе се скоро да станат задължителни тапите за гъ3.
  Но не знам кой ще проверява.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 21. 21 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 547 Любопитно

  Хубаво е от време на време да има и такава, истинска, информация...

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  До коментар [#12] от "Аскет":За разлика от теб, повечето хора не си връзват чорапите на носа като се приберат от работа. Надявам се това отговаря на въпроса ти.
  —цитат от коментар 19 на Разумен Октопод

  За разлика от теб, Ние - Хората, носим дрехи, обувки, живеем в жилища...
  И пипаме всичко - като своите дрехи, обувки, връзки, че и ги оставяме у дома...

  При теб е лесно - на дървото, чист въздух, банани - бол - пей сърце!

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  И този доктор се оказа по-знаещ и разбиращ от повечето

 24. 24 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 450 Неутрално

  От гледна точка на лекуващ лекар статията е добра, но от гледна точка на санитарно - хигиенно обезопасяване има недостатъци.

  Тая препоръка за тестване само на болни е медицински издържана но санитарно не - все пак зависи какво целиш с тоя тест, дали да потвърдиш диагноза (изследване само по себе си не е диагноза) което е медицинско приложение или да намаляваш разпространение което е санитарно и при него тестваш и контактни/рискови групи.
  Все още не е отречено разпространението по време на инкубацията (преди да има симптоми изразени).

  Намаляването на карантината е икономическа мярка която носи своите рискове, не е ясно дори да няма вируси в носоглътката, дали при кихане/кашляне не могат да се отделят активни такива от дробовете. И как смятаме риска ако прясно откарантинирания се забие за 9 часа в малко помещение с още няколко души - все пак е на работа?
  И ако го вържем с горното, хем няма да тестваме - няма карантинирани, хем ще ги отписваме за 10 дена... при тоталното неспазване на мерките, направо отиваме на помангърчване.

  Лечението наистина е много различно, при някои имунната система не успява да се преборва, а при други направо избухва - в първия случай стимулираш имунитет в другия рязко пъхаш имуносупресори (кортикостероиди или нестероидни препарати). Има много случаи с кислороден глад, но има такива и без - не можем на всички на общо основание да нахлузим кислородни маски все пак. За тръбите да не говорим... оказва се, че при много случаи е по-удачно да не се интубира въпреки, че са паднали под 70% оксидация.
  Как ще лекуваш диабетик който поради общата си отпадналост почти не се храни но да го налееш с глюкоза ще е убийствено е различно от това да лекуваш сърдечна недостатъчност с отявлено сгъстяване на кръвта поради вируса и тежкото обезводняване.
  А като ги натрупаш горните и се получава такъв калейдоскоп от симптоми и лечения, че е трудно да се опише в кратко интервю.

  Маски на открито при нивото на ползване на закрито е такава идиотия, че изобщо не ми се и коментира...

 25. 25 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ШОК!БОМБА!УЖАС!ИЗВЪНРЕДНО!!!!! Има данни за хора, които са се заразили от вдишването на пръдня на ковиеден!!! И от пръдня се заразяваш!!!!! ШОК!БОМБА!УЖАС!

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Будала. Не забеляза ли, че цените на маските почнаха да падат? Миналата година по това време бяха 20-30 ст. Сега паднаха на о ужас 90. А бяха по 2 лв. Далаверката страда.
  Задължително маски на всякъде. Да се сменят с нови на всеки два часа. Това са правилните мерки. Леб има в тях. В здравия разум няма. А при сблъсъка на здравите сили със здравия разум последния обикновено няма шанс.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  Че вирусът го има е ясно ама за него се знае точно толкова колкото и в началото на годината.Маски-2 метра дистанция,хигиена и дезинфекция.Вирусът може да стои и до 28 дена на някои повърхности но той там не е опасен.На всички е ясно вече,че за тази болест няма открити медикаменти и ваксини но СЗО трябваше да спре да плаши хората.След една година пак започнаха тези приказки които бяха в началото.Както се казва - пусни вируса пък им гледай сеира.

 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#24] от "StandBy":

  Можеш ли да посочиш данни за селективността на любимите тестове?
  Не случайно се крият. Няма как за близо година да няма.
  При ниски нива на заболеваемост и 95% селективност водят до това, че фалшивите положителни са в пъти повече от истинските положителни. Съответно такъв цел става само за хора със симптоми. При масово джуркане се получава кретенизъм. Точно каквото става в момента.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#27] от "chicago514":

  Не става дума за сеир. Ставадума за много пари и власт. И съвсем откровена тренировка за установяване на диктатура. Да живей новия толерастки свят.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 77 Любопитно

  Хубаво е от време на време да има и такава, истинска, информация...
  —цитат от коментар 21 на MrHide


  А, значи за теб истинската информация, е когато съвпада с твовето мнение?

  Аз лично, ако трябва да отида до място със трупване на хора на открито, например пазар, бих си сложил тъпата маска и без да има заповед от някой си. Това е проява на здрав разум. И не го правя заради себе си, аз дори и да прихвана вируса едва ли ще разбера, но вкъщи има хора от високорискова група. Предполагам не само в моята къща е така. Нула мисловна дейност, братми. Зиро. Нада. Зилч.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 32. 32 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#31] от "Петърчо":

  Честито! Инсталацията на програмата "оФца" при вас прикючи успешно!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 33. 33 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "StandBy":Можеш ли да посочиш данни за селективността на любимите тестове?Не случайно се крият. Няма как за близо година да няма. При ниски нива на заболеваемост и 95% селективност водят до това, че фалшивите положителни са в пъти повече от истинските положителни. Съответно такъв цел става само за хора със симптоми. При масово джуркане се получава кретенизъм. Точно каквото става в момента.
  —цитат от коментар 28 на Цецо


  Има има, гугъл знае всичко.
  Не са идеални изобщо, ама то кое в медицината е?
  И хората по белия свят просто повтарят теста... ние тук пак сме скъпи на триците.
  А масовото джуркане не променя нищо ... като ти гръмне сумарната проба така или иначе повтаряш на отелните.
  Кретенизъм е да се оправдаваме със световната конспирация или родния бабаитлък...

 34. 34 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 451 Неутрално

  маските не са за да пазиш себе си, а за да пазиш другите. Носенето на маски спира капчиците, пренасящи вируса. Има достатъчно изследвания по темата. Не знам защо се отрича това. Но в България явно са решили да се самозатриват хората...Да си дървен философ не е лесно никак.

 35. 35 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1325 Весело

  Глупости, какво разбира този СПЕЦИАЛИСТ ПО ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ, аз вярвам повече на истериците, за които парцала през муцуната е единственото спасение от страшна смърт.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 36. 36 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "blahblah":

  вместо да мучиш си харесай някое изследване от тук споменатите:
  https://www.youtube.com/watch?v=EihJmPI4qBo

 37. 37 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#33] от "StandBy":

  Ентусиазма на незнаещите. Ма айде дай нещо от гугъл по въпроса.
  За останалото също може от там да се осведомиш. Може и от Уики. Почни с теорема на Бейс на пример.

  Covid live matter. Stop the genocide.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK