Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".


Основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев очаква в края на следващата година да се наложи увеличаване на данъците, за да излязат сметките за бюджета за 2022 г. Пред Би Ти Ви той прогнозира, че всичко това ще се направи на хартия, за да се убедят кредиторите, че страната ще може да покрива задълженията си по изтегления заем.


"Предвижда се много нисък спад на бюджета за 2021 г. от около 3% и много висок ръст за 2022 г., което не виждам как ще стане. В края на следващата година очаквам да се вдигнат данъците на хартия, защото няма друг начин да убедите кредиторите, че България ще си плаща кредита. Очаквам и по-трудна събираемост на данъците, ако бъдат увеличени", каза Станчев.


По думите му "около 2.5 млн. българи хранят 3.5 млн. и себе си". "Работещите в частния сектор изхранват онези в държавния сектор. Бюджетът не личи да е антикризисен. За частния сектор се предвиждат около 0.9% от БВП. Парите за частния сектор са 2.5 пъти по-малко от тези за пенсионерите", добави още икономистът.


Още гледайте във видеото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK