Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Директорът на "Овергаз": Бюрокрацията спира концесиите за проучване за газ

Директорът на "Овергаз": Бюрокрацията спира концесиите за проучване за газ

Виж видеото
Кирил Петков: Искаме главният прокурор да ни проверява от сутрин до вечер

Кирил Петков: Искаме главният прокурор да ни проверява от сутрин до вечер

Виж видеото

Няма как от правна гледна точка при нежелани реакции, които са извън кратката характеристика на ваксините срещу COVID-19, пациентът да остане необезщетен, т.е. да не може да потърси отговорност". Това заяви тази вечер пред Би Ти Ви адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.


По думите й, първо трябва да се изследва защо са възникнали нежеланите реакции. "Възможно е да са възникнали, защото ваксината е неправилно поставена, т.е. в противоречие с изискванията, които има към лекарите. Възможно е проблемът да идва от дистрибутора, от неспазване на правилата за добра дистрибуторска практика и съхранение, тогава натам ще насочим претенцията си", уточни тя и добави:


"Ако става дума за нежелани лекарствени реакции, които са извън кратката характеристика и пациентите не са били запознати с тях, тогава може да се търси отговорност от производителя. Ако по силата на някакви договорки тази отговорност е намалена или изключена, то със сигурност държавите поемат тази отговорност. Няма как пациентите да останат необезщетени в тази ситуация". Шаркова обясни, че от фармацевти знае, че този тип ваксина не си взаимодейства с други лекарствени продукти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK