Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Директорът на "Овергаз": Бюрокрацията спира концесиите за проучване за газ

Директорът на "Овергаз": Бюрокрацията спира концесиите за проучване за газ

Виж видеото
Кирил Петков: Искаме главният прокурор да ни проверява от сутрин до вечер

Кирил Петков: Искаме главният прокурор да ни проверява от сутрин до вечер

Виж видеото

Петър Илиев е платил едно свое месечно възнаграждение, за да напусне преподавателския си пост в Софийския университет без предизвестие. Това се разбра от интервю на декана на Юридическия факултет Даниел Вълчев за Би Ти Ви. Той уточни, че миналата седмица Илиев е поискал да напусне, без да спази едномесечното предизвестие.


Предложеният от "Има такъв народ" първо за правосъден, а след това и за вътрешен министър беше главен асистент в катедрата по конституционноправни науки на Юридическия факултет. Решението му да напусне дойде, след като няколко дни преди това Етичната комисия на университета го уличи в плагиатство от писан по-рано труд на негов колега. Веднага след оповестяването на заключението Илиев оспори компетентността на комисията по казуса, като я обвини в политически пристрастия.


Вълчев обясни, че е свикал среща на факултетния съвет на ръководения от него факултет. Там е трябвало да се изготви второ становище след първоначално установените данни за плагиатство. След съставянето му ректорът на университета е трябвало да се запознае с него и да вземе крайното решение дали Илиев да бъде освободен от поста си. Тъй като той сам поискал да напусне поста си, свиканото събрание на факултетния съвет е било отложено, уточни Вълчев.


"Юристите трябва да направим втора проверка. Избира се специална комисия от трима души, специалисти в съответната област. След това, след консултация със специалисти по трудово право, установихме, че при положение, че Илиев е готов да заплати едномесечното си предизвестие, а той е депозирал една заплата, той трябва да се счита за напуснал. Аз бях насрочил за днес извънредно заседание на Факултетния съвет за свикване на тази комисия. Поради липса на предмет на този Факултетен съвет, съм го отменил вчера", обясни Вълчев.


"Този въпрос вече е затворен. В съвременния свят много лесно мога да се установят подобни неща (Вълчев говореше за плагиатството - бел. ред.) и затова всеки трябва да е много внимателен какво пише", каза още Вълчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK