"Всички заедно срещу ГЕРБ": Как "Отровното трио" вижда изхода от кризата

Членовете на така нареченото "Отровно трио" - основните организатори на антиправителствените протести Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков, коментираха този следобед пред "Свободна Европа", че за тях изходът от кризата минава през формулата "всички срещу ГЕРБ".


"Никой не може да бъде единична алтернатива на ГЕРБ, но може да има няколко формации, които да са алтернатива на ГЕРБ, ще трябва да се преглътнат обиди и жестоко обществено мнение, но това трябва да се случи", коментира Велислав Минеков. Според него или "хора, които не са си симпатични", трябва да решат да работят заедно, или "3-4 пъти ще ни управляват военновременните правителства на Румен Радев". "Трябва първо да съберем всички, които са за демокрация, а после - за лява или за дясна демокрация", коментира Арман Бабикян.


Адвокат Николай Хаджигенов заяви, че ако се налага, тримата биха влезли и в политиката. "Ако цената да свалим ГЕРБ и да превърнем държавата в съвременна европейска държавата е ние да нагазим в калното блато на политиката, което у нас е превърнато в мръсна дума, вместо в нещо съзидателно, ако това е цената, която трябва да плати всеки един от нас, то ние вероятно ще я платим", заяви адвокат Николай Хаджигенов.
"Ако площадът е инструмент за натиск, един ръжен в парламента също е инструмент за натиск, четвъртата власт също е инструмент за натиск, неправителственият сектор също е инструмент за натиск. Трябва да се използват всички инструменти за натиск, за да не се случва това, до което стигнахме в България", подчерта Арман Бабикян.


Тримата се изказаха критично по отношение на ДПС и БСП, заявявайки, че те не могат да бъда алтернатива на ГЕРБ. Не към всички политически субекти те бяха толкова критични. "Манолова и до днес е може би първият политик, който е показал готовност да се постави в услуга на избирателите си, оставете какво е било преди", коментира адвокат Николай Хаджигенов и добави: "Миналата година Манолова беше единствената възможност да съборим ГЕРБ, сега протестът създаде множество други възможности." Според Арман Бабикян заради призива на Мая Манолова на местните избори в София сега десницата има 8 районни кметове.


Тримата са убедени, че са подслушвани и разказаха как преди време са направили тест дали действията им са следени от властите. Те заговорили помежду си за "затваряне на българско-турската граница", за да видят дали ще има реакция на властите. "Заговорът беше организиран чудесно, очакваше се да дойдат около 250 души от Димитровград, Хасково и Харманли. В резултат 150 полицаи бяха изпратени на границата с автомобили, блокираха входа и изхода на Свиленград", разказа Велислав Минеков.


Членовете на "Отровното трио" коментираха и постигнатото от протестите до момента. Според Арман Бабикян най-важното, което се е случило, е, че "духът от бутилката е излязъл" и че вече е ясно, че "Бойко Борисов няма да бъде повече министър-председател на България". "Отпуши се тапата на страха. Това е много важно", подчерта той. "Запалихме един огън, от който всеки протестиращ взе по една искрица", коментира Николай Хаджигенов.


"Отровното трио" отчете и че даренията за организирането на протестите възлизат на над 150 000 лева. Парите основно са изразходвани за озвучаване на протестите и за "разпространение на информация по "Фейсбук", стикери, шапки, минерални води, аптечки, палатки, вода и храна за шатрите и палатките на Орлов мост". За получените пари вече е платен и местен данък към Столичната община. Обвиняемият бизнесмен Васил Божков не бил сред хората, които са им дарили пари за протестите.


Тримата все още работят над стратегията си как да продължат протестите, защото смятат "да променят формата на въстанията". Новата им стратегия обаче все още не била готова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK