Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Ледниците в Небесната планина се топят

Ледниците в Небесната планина се топят

Виж видеото
Наркозависим в Афганистан: Да се лекуваш вече е "мисия невъзможна"

Наркозависим в Афганистан: Да се лекуваш вече е "мисия невъзможна"

Виж видеото
Дмитрий Муратов, неочакваният носител на Нобелова награда за мир

Дмитрий Муратов, неочакваният носител на Нобелова награда за мир

Виж видеото
След промяната на режима някои афганистанци се завръщат в разрушените си домове

След промяната на режима някои афганистанци се завръщат в разрушените си домове

Виж видеото
200 доларa - цена на фалшив ваксинационен сертификат в Украйна

200 доларa - цена на фалшив ваксинационен сертификат в Украйна

Виж видеото

80 години след смъртта ѝ в концентрационен лагер картините на Гертруд Каудерс изпадат от скривалищата им в стените на къщата на нейна близка приятелка - Натали Яхудкова.


Наследниците на семействата на двете жени са смаяни от историята, която изкуството разказва, и сега планират да дарят голяма част от намерените картини на музеи.


Гледайте историята на Гертруд Каудерс и нейните картини в това кратко видео на "Свободна Европа".

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Трябвало е да напусне Прага. Гонят ли те - бягай.

 2. 2 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Точно на определено вереме в тази медия излиза някакви новини свързани пряко или косвено с Холокоста. Ясно ми е, че те преписват отнякъде, но просто да се чуди човек каква е поръчката - на бройка или на време?!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 559 Любопитно

  Интересно, как намирате време за статии относно някакви картини, а пропускате важни събития като употребата на водни оръдия с/у мирни протестиращи в Берлин и Париж?

  Правим политика, или да?!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 4. 4 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Точно на определено вереме в тази медия излиза някакви новини свързани пряко или косвено с Холокоста. Ясно ми е, че те преписват отнякъде, но просто да се чуди човек каква е поръчката - на бройка или на време?!
  —цитат от коментар 2 на Мизийски


  И ти се дразниш от това, защото ?????

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  В Чехия правят и невъзможното някой да не забрави ужаса на двата тоталитарни режима на ХХ век - нацисткия и комунистическия. Тук те са на едно ниво.
  Последният държавен празник преди Коледа е 17 ноември и съчетава и двата аспекта - на 17 ноември 1939 пражките студенти демонстрират против Хитлер и са избити и пращани на концлагер. На 17 ноември 1989 отново от пражките студенти тръгна падането на комунистите от власт.
  В България 10 ноември 1989 почти не се споменава, да не говорим за държавен празник...

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мизийски":

  Любопитна новина, недей да реагираш като бик на червено:)
  Пък и чудесен повод да ни сведеш достоверна информация за това какво се е случило всъщност.

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тиква загубена":

  Аз се дразня само защото се говори само за холокоста и нацистите, а комунистите удобно се пропускат, въпреки че са избили взети заедно 10 пъти повече хора и продължават да избиват до ден днешен и да сеят разруха навсякъде, където пипнат нещо читаво :))

  Те са като Мидас ама вместо златен допир, всичко което докосват гние

 8. 8 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#3] от "trial_jezz":

  Ето, в главата на този тъпунгер "Дневник" е един човек, който седи в едно мазе и като е пуснал тази новина не може да пусне друга новина, понеже?! Аре мисли малко преди да пишеш :D

 9. 9 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тиква загубена":Аз се дразня само защото се говори само за холокоста и нацистите, а комунистите удобно се пропускат, въпреки че са избили взети заедно 10 пъти повече хора и продължават да избиват до ден днешен и да сеят разруха навсякъде, където пипнат нещо читаво :)) Те са като Мидас ама вместо златен допир, всичко което докосват гние
  —цитат от коментар 7 на Ramon Asvalda


  Ха ха ха

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  В Чехия правят и невъзможното някой да не забрави ужаса на двата тоталитарни режима на ХХ век - нацисткия и комунистическия. Тук те са на едно ниво.Последният държавен празник преди Коледа е 17 ноември и съчетава и двата аспекта - на 17 ноември 1939 пражките студенти демонстрират против Хитлер и са избити и пращани на концлагер. На 17 ноември 1989 отново от пражките студенти тръгна падането на комунистите от власт.В България 10 ноември 1989 почти не се споменава, да не говорим за държавен празник...
  —цитат от коментар 5 на PavelCZ  До коментар [#5] от "PavelCZ":

  Колко пъти ви се обясни и то с факти,че национал-социалистическият режим НЕ Е тоталитарен!
  За първи път чувам за тази демонстрация на чешките студенти. Хитлер се е отнесъл сурово и жестоко с тях защото световната война вече е започнала. По време на война,законността си почива. Преразказвам по памет древноримска сентенция.

 11. 11 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Болшевиките от дневник пак усвояват грант.

  ... с двеста...
 12. 12 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  И аз не съм чувАл за такава демонстрация, явно злите сили пак пренаписват историята.
  По-вероятно е студентите радостно да са приветствали окупаторите, след което лично Хитлер, като изтъкнат хуманист и заклет демократ да се е разпоредил младежите да бъдат наградени с безплатна ваканция в Полша.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bada Bing":

  След окупацията на Чехия от Германия,чешките футболни отбори продължили да играят в първенството на вече Бохемия и Моравия! Пита се защо?! Ако чешките футболисти са били против нацистката окупация,защо не са отказали да ритат топката като един вид протест?!

 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Национал-социализмът Е тотлитарен режим, както са комуниъмзт и фашизмът. Тоталитарен е режим е всеки, който дава тоталната власт на една партия. ВТретия
  Райх от 1934 са забранени със закон другите партии освен национал-социалистическата (NSDAP). Забранени са всички граждански сдружения извън тези на NSDAP. Дори църквите и религиозните сдружения са ограничени и често преследвани - дори Католическата и протестантските църкви. Хитлер се опитва да направи народна германска църква на основата на лютеранството, но вярващите не го подкрепят и това усилва репресиите срещу вече съществуващите църкви.

  А това, че не сте чувал за демонстрациите в Прага през 1939 си е ваш проблем - литература и снимков материал бол. Но да Ви кажа все пак - след разпадането на Чехословакия, протекторатът Бохемия - Моравия не приема пасивно съдбата си. Започват да заговорничат, свързват се с Лондон - и то на най-високи нива - премирът, генерал Елиаш е разстрелян 1942 година за това. Президентът - д-р. Хаха - покрива дейността на подривните групи и ншколко пъти е заплашван от германците. Германският протектор - Константин фон Нойрат, който донякъде съчувства на чехите и се опитва донякъде да ги пази, е отзован и заменен с много по-бруталния Хайдрих, който пък чешки офицери успяват да очистят през 1942. Затова - първо Чърчил, после и Рузвелт и Сталин, а накрая и дьо Гол признават правителството на Чехословакия в изгнание (в Лондон) през 1942/43. През 1943 окончателно се признава невалидността на Мюнхенския договор (септември 1938) и на Виенския арбитраж (1939).

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#14] от "PavelCZ":

  Тоталитарна държава е тази,която задължително е затворила границите си отвътре. Хитлеристка Германия не е затворила границите си. Дори и по времето на войната.

  Гестапо е преследвало само германци,които са извършвали враждебни на държавата актове. В това число и няколко свещеници. А папата е бил съюзник на Хитлер.

  Как ще са забранени гражданските сдружение,когато в най-голямото такова - SS - е можело да членува почти всеки немец?!

  Може да определите хитлеристка Германия като диктатура,но е абсурд да я наречете тоталитарна!

  Там е проблемът,че специално комунистическата и съюзническата пропаганда смесват много лъжи с фактите. Например,някои историци отхвърлят твърдението,че в Лидице немските войници са избили чешки селяни мъже като отмъщение за убийството на Хайдрих. Всъщност,нацистите са пуснали дезинформаци,че уж са били убити за да накарат чехите от съпротивата да издадат кой е убил Хайдрих. Което и става.
  Или другата лъжа,че полските офицери при Катин са убит от немците...

  Но да оставим поляците настрана. В Чехословакия по това време вторите по численост малцинства са германците и словаците,които недоволстват че чехите не ги допускат до властта. Забележете,че Хитлер окупира само Чехия,но на Словакия дава пълна свобода и независимост. Нещо повече,словашката армия воюва на Източният фронт срещу Сталин. Но тези исторически факти се премълчават от комунистическата и съюзническа пропаганда.

  Съдбата на Чехия е щяла да бъде различна ако просто беше отказала да приеме Судетите дадени и от проклетият Версайски договор.

 16. 16 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 252 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":

  Явно четенето не ти е любимо занимание. Откъде ли ти е спусната тази опорна точка, да погадаем ли, или...?😅

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 17. 17 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Точно така, ако чехите се бяха противопоставили на несправедливите клаузи на Версайския договор немската армия учтиво щеше да заобиколи страната. Гърците и те същата грешка направиха, както и бивша Югославия. А пък на Холандия, Норвегия и Дания това също им беше грешката.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ogyges":


  До коментар [#17] от "Bada Bing":

  А пък на вас ви е любимо да пишете празни и безсмислени постове!
  Може ли да кажете нещо конкретно,някакъв аргумент,а не дрънканици...

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#17] от "Bada Bing":

  Ами как, ето, човекът ни разказва как в рамките на свободното трансгранично движение Вермахтът е работел като туристическа централа и е организирал групови екскурзии до Франция, Белгия и т.н. Само са се престарали с източната дестинация, където логистиката е била доста различна от европейската.

 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":Явно четенето не ти е любимо занимание. Откъде ли ти е спусната тази опорна точка, да погадаем ли, или...?😅
  —цитат от коментар 16 на Ogyges


  Този deaf си е самопризнато хитлеристче! Виж края на коментара 55 в темата https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/30/4060799_zalivut_poglejda_kum_izrael_s_drugi_ochi_-_koito_ne/?ref=id

  Е, и какво мнение очакваш от самопризнато хитлеристче освен да защитава с пяна по джукичките своя идол-хитлер?!?
  До коментар [#16] от "Ogyges":


  До коментар [#14] от "PavelCZ":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  SS e цинично да наречете "гражданско сдружение"- та това е Държавна Сигурност. И не, не е била достъпна дори за ваички немци - погледнете им документите и формулярите им за приемане - те са обществено достъпни. Спазвали са се до към 1944, когато избиването на техни кадри по фронтовете ги принуждава постепенно да приемат куцо-кьораво-сакато.

  Словаците, за разлика от немците, поляците, унгарците, рутените и циганите, не са народно малцинство в Чехословакия от 1918 - 39. Те са "държавен народ". До 1935 година дори е преобладавала тезата за "чехословашкия народ". формирала се е около края на XVIII век и окончателно е била изоставена след 1948.

  Относно "независимата" Словакия - от март 1939 до април 1945 - било е по-скоро илюзия. Словакия губи 1/4 - 1/3 от територията си в полза на Унгария - по Виенския арбитраж. Германия окупира северозападна Словакия. Гувернерът на Словашката Народна Банка успява много трудно да спаси златното съкровище на банката - т.е. делът от златото на Чехословашката Народна Банка, който се падал на Словакия, от извозването му в Райха. С това осигурил стабилността на словашката крона до есента на 1944. След май 1944 Словакия е откровено окупирана от германската армия

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Невъзможно е да се спори с такива индивиди.
  За да симпатизира някой на Хитлер или Пол Пот какво ли тъжно детство трябва да е имал?
  Или може би става въпрос за завършен мизантроп.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#21] от "PavelCZ":


  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


  До коментар [#22] от "Bada Bing":

  Ето какво пише безсмъртният български писател Георги Марков:

  "...образът на Хитлер всякога ме е привличал със своята мистериозна загадъчност и психологическа феноменалност и никога не съм могъл да намеря задоволително обяснение на онова,което днес историята ни поднася като негов образ..."

  от книгата "Ходенето на българина по мъките",част 3,стр.203.

  Bada Bing,детството ми щеше да бъде много по-различно,ако Хитлер беше унищожил Сталин и комунизмът в Русия.

  Значи хитлеристкият режим бил тоталитарен защото на власт била само една партия?! Може ли такива глупости да се говорят! Как тогава да определим България след 1932г.,когато ВСИЧКИ партии са били забранени и цялата власт е била в ръцете на Цар Борис Трети?! Може би свръх-тоталитарна! Според логиката на съфорумеца ПавелЗ,99% от историята на България е преминала в тоталитарно управление,щото не е имало никакви партии,а държавата се е управлявала еднолично от монарх! Също и историята на цяла Европа,тъй като през по-голямата част от нея не е имало партии.

  Хитлер е построил най-голямата православна църква в Европа в Берлин с цел пленените милиони съветски войници да имат къде да се молят. Но в същото време,според съфорумеца ПавелЗ,се опитвал да унищожи християнските религии в Германия!!! Някаква логика?! М?!
  Английският крал Хенри Осми е закрил католическата църква в Англия и на нейно място е създал своя църква - англиканската. Не стига това ами е ограбил земите и парите на вече закритата католическа църква. Пак според логиката на ПавелЗ,Хенри Осми трябва да е анти-християнин и тоталитарен водач!
  Според тази анти-логика,Цар Калоян също е анти-християнин и тоталитарен управник,щото се е сближил с Ватикана и е избил български православни свещеници дръзнали да му се опълчат.

  В нацистка Германия правото на частна собственост е абсолютно гарантирано. Само този факт отхвърля твърдението,че тогава е имало тоталитарен режим там. Невъзможно е да съществува тоталитаризъм и частна собственост. Или едното,или другото. Но двете не може да са заедно.

  Фюрера е разделил чехи и словаци. И някои се възмущават - гледай го колко е лош! Тогава обаче какви са управниците,които разделиха чехи и словаци след падането на Берлинската стена?! Напротив,Хитлер е бил прозорлив и е разбирал,че чехи и словаци не могат заедно да мелят брашно.

  По време на война има огромна нужда от злато,(защото парите се изпаряват,(девалвират),но въпреки това Хитлер не пипа златото на Словакия! Виж ти колко лош е бил!

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Нищо не сте разбрал.
  В Германия през 1933 - 45 частната собственост е ограничена - има работнически комитети за контрол и, ако собственикът не е съгласен с властта - има експроприации, не само на еврейските имоти. Големите концерни са контролирани пряко и непряко от държавата, макар да се допускат частни акционери. Подобно е като днешен Китай. И той си е тоталитарен режим, без значение на частната собственост.
  Тоталитарността не се определя нито от границите, нито от налиичието на някаква частна собственост. Определя се от тоталния контрол - една партия, една идеология, контрол над обществото.

  Цар Борис III, ако и да забранява партиите, не разпуска Парламента. Избира се мажоритарно ии за конкретни кандидати. Т.е. има монархия и авторитаризъм, но не и тотална държава, нито има фашизъм (корпоративен строй). Частната собственост в България до 1945 не се контролира нито от държавата, нито от работнически комитети.

  Понеже нищо не знаете за Чехословакия и нейното политическо устройство преди 1939, отново се опитвам да ви светна - всички граждани са били допускани до властта и не е имало етническо напрежение въз основа непредставеност в Парламента. Имало е и етнически партии, което после е оценено като грешка, но много малцинства и нтака не са гласували по етнически принцип - справка изборните статистики. Словаците и чехите определено не са били антагонистични. И двата народа за били застъпени и в правителството. Още на 14.III.1939 Йозеф Тисо се е колебаел, дали да отдели Словакия от Чехия, но Хитлер му е казал, че или ще става президент на Словакия, или той ще окупира Чехия, а Словакия ще остави да бъде окупирана от Унгария. От архивите излизат интересни сведения. Но иска четене.

  Златото на Словакия не й е било оставено доброволно. Просто гувернерът на Народната Банка добре играе интригата и прави всичко възможно и невъзможно Германия да не се докопа, дори успява да изнесе златото от Народната Банка и го укрива до края на войната. Разбира се, ако Хитлер би имал повече време, би го намерил. Т.е. не е добра воля на Райха, а добра игра на банкера.

  Хенри VIII никога не е бил хвален за политическите си мотиви за основаването на Англиканската църква. Това не е принос към свободите в Англия, а просто каприз, защото Католическата църква не му одобрила развода, само и само да се ожени с Анна Болейн... Дори екзекутира кардинал Уолси, защото не успява да изнуди папата.
  Хитлер иска национална църква, но не вниква, че лютераните вече са такава, само дето отказват да му играят по свирката. И по въпроса има интересни документи.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ":

  Ама то и днес работническите комитети,(профсъюзи),колят и бесят в Германия. Днес в Германия държавната собственост е повече процентно от частната. Работниците са акционери в частните фирми. Но не съм чул някой да нарича Германия на Меркел нацистка и тоталитарна!

  Ваш цитат:

  "Тоталитарността не се определя нито от границите,нито от наличието на някаква частна собственост".

  Този цитат е достатъчен за да разбера,че с Вас е невъзможно да се води умен и честен спор.

  Все пак,последно за днес,едно кратко определение за тоталитаризъм. Целта на тоталитаризма е унищожаване на човека. От гледна точка на това определение,тоталитаризъм е само комунистическият режим. Ето защо:

  https://www.168chasa.bg/article/7349814

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ":

  А да,забравих още една Ваша лъжа... Хенри Осми създава Англиканската църква защото папата не му е разрешил да се разведе,а той е искал развод,защото съпругата му е безплодна и не може да му роди престолонаследник. В случая папата е този,който постъпва подло и безкрайно глупаво. Заради ината на папата,Ватикана губи Свръх-силата Англия.

 27. 27 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  При Хенри VIII Англия все още не е Велика Сила. До империалното време остават около 200 години. Великата Сила на деня е била Испания, а Катарина Арагонска е инфанта на Испания.

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  Не е така. Тоталитаризъм е термин и има оппределено значение. Това е държавен строй, при който държавата изземва всички функции както на частните, така и на неправителствените организации, така и се намесва пряко като контрольор на личното пространство. Всичко се подчинява на управлчващата в момента идеология.
  Тоталитарните режими на модерното време са национал-социализъм, фашизъм и комунизъм.
  Справка - речник на политическата терминология.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#28] от "PavelCZ":

  Няма смисъл да се спори с Вас,щото ползвате кухи термини в които не е ясно какъв смисъл влагате! Освен термини и общи приказки,НИЩО няма в текстовете Ви. И няколко специално подбрани факти,(непотвърдени). Плюс ПРЕМЪЛЧАВАНЕ на планини от факти.

  Селяните в нацистка Германия са свободни СОБСТВЕНИЦИ на земята си. В СССР милиони селяни са избити само защото са работливи,а на останалите мързеливи селяни им е отнета земята и са вкарани в колхози. Но видиш ли Хитлер бил тоталитарен водач,който "иззел всички функции" на немските селяни и им нареждал какво да сеят,кога да жънат и им наложил петилетни планове да изпълняват.
  Впрочем,в СССР за неизпълнение на петилетният план са разстрелвали селяни!
  В СССР ако открият Библия в дома ти,ПО ЗАКОН (!) те пращат в концлагер за пет години. Библията в нацистка Германия се е четяла свободно,но видите ли Фюрера бил "иззел всички функции" на Църквата и се "намесва в личното пространство" на немците! По свидетелствата на един немски ветеран от войната Лудвиг Бауер,на всеки немски войник е била дадена Библия в джобен формат.

  За мен е ясно едно,Вие сте комунист. Само това може да обясни Вашите спекулации и манипулации.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":

  Хайде сега, всеки несъгласен с вас е комунист, също като за един друг неуравновесен форумен обитател за който противниците са фашисти/комунисти.
  Според мен колегите, и в частност PavelCZ ви дават разумни и исторически верни коментари за процесите, включително и това, че и нацизмът, и съветският тип "болшевизъм" (наричан може би не съвсем правилно, но популярно "комунизъм" са от една категория понятия - тоталитарни режими.
  ПП
  За разликата между "фашизъм" и "нацизъм" като понятия и принципни системи сме обсъждали преди, а за монархиите разговорът е принципно различен, както са и степените на "абсплютизъм" и "конституционализъм" в различните си вариации.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Даскале и ти с общите приказки почна... Да се върнем на темата от статията. Забележи,че на тази художничка е предоставена възможността да емигрира,но тя не го е направила и за нещастие е починала в концлагер. Ако беше живяла в СССР или НРБ нямаше да и бъде даден шанса да емигрира. Това е разликата между тоталитарният комунистически режим и нацистката диктатура.

 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Отново не сте наясно с реалностите във "Втората република"- термин за Чехословакия от октомври 1938 до 15 март 1939 - т.е. до разпадането й.
  След Мюнхен републиката загубва големи територии населени с немци, както и Подкарпатска Русь - т.е. Рутения, която е анексирана от Унгария. Това предизвиква конституционна криза, президентът Едвард Бенеш емигрира в Лондон. Управлението се поема от стария и болен конституционен съдия д-р. (на правото) Емил Хаха. Словакия получава широка автономия - на власт там идва фашиска партия, която се инспирира от Мусолини.
  Демократичното управление, начело с Парламента са парализирани и постепенно демонтирани. От загубените територии бягат чехи и евреи към вътрешността на страната.
  След 1990 излязоха много статии - за отделни личности, но и за цели родове или групи от хора - как са виждали и мислели през тези 6 месеца на Втората република. Те са вярвали, или са искали да вярват, че остатъчна Чехо-Словакия (както се променя официалното име на страната) няма да бъде окупиранан от Хитлер. Много малко от тях са достатъчно прозорливи да бягат нататък.

  За сравнение - моето семейство в България са били много богати индустриалци и търговци. Когато войната се обръща - особено от пролетта-лятото на 1943, немците са предупреждавали дядо ми да си взима жената и детето (майка ми) и да се махат, докато границите на Царство България са отворени. Не им е повярвал, казвал е, че всичко ни е законно, имаме нотариални актове за всеки имот, нямаме дела с никой, няма от какво да се срахуваме, пък и България не е във война с СССР - т.е. руснаците няма да дойдат. Изтрезвяването през септември 1944 е било жестоко.

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":
  Кое е причина и кое е следствие за да ни стъпче съветския ботуш през 1944 г., да се ликвидират около 30 000 души и да се унищожи бъдещето на България?
  Ако така симпатичния ти Адолф Хитлер не беше започнал Втората световна война шеше ли да се отвори възможност на Съветския Съюз да окупира цяла Източна Европа?
  Аз произхождам от семейство, пострадало от "мероприятията на Народната власт". Дядо ми вследствие на донос е затворен в лагер за месец, имам роднини, осъдени от т.нар. Народен съд, а семействата им са изселени в Добруджа. В къщата им на Орлов мост настаняват съветски генерали.
  Вследствие на тормоз и стрес дядо ми получава кръвоизлив от язва и умира.
  Цялото това нещастие и несправедливост щеше ли да е възможно, ако Хитлер не беше започнал войната?

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#32] от "PavelCZ":

  Точно тук в Дневник беше пусната дописка за книга на евреин,който влиза доброволно (!) в немски концлагер за да е близо до жена си и след това бяга от концлагера в Париж,откъдето емигрира в САЩ. Това става през забележете,1942г.!
  Смъртта на тази художничка до голяма степен се дължи на трагично стечение на обстоятелствата.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#33] от "Bada Bing":

  Запомни датата 19 август 1939г. Ама наистина я запомни! На тази дата Сталин тайно нарежда започването на военна мобилизация в СССР,която е щяла да завърши с превземането на Европа от Червената армия през лятото на 1941г.,независимо какво е щял да прави Хитлер.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Ти как си въобразяваш живота в концлагера Майданек? Знаеш ли какви са дажбите за храна и работата или пък факта, че това е бил "лагер на смъртта" в който Каудерс е убита някъде след 17 март 1942? Ето линк с малко история за Майданек (лагерът е бил край Люблин, близо то големия "източник" на евреи от гетата/щетелите на днешна Украйна и Беларус макар че големия комплекс за унищожение на докараните с "транспортите" - влакови композиции е бил Аушвиц/Треблинка/ Биркенау ) http://www.holocaustresearchproject.org/othercamps/Majdanek Daily life/majdanekdailylife.html
  Колкото до емигрирането, тя е смятала, тъй като родният и език е бил немски, а не чешки, че немците са благородни и културни хора и няма да я закачат. Сбъркала е, защото никога не е имала допирни точки с нацисти. Хайде недей затъва повече в глупости.
  А за оистаналите една малка изложба от фотографии на платна от Гертруд Каудерс:
  https://www.rferl.org/a/the-art-of-gertrud-kauders-a-czechoslovakian-jewish-artist-murdered-by-the-nazis/30857717.html

 37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ":


  До коментар [#36] от "daskal1":

  Някой вече се изказа относно "дискусия" с това...хитлеристче (виж моя коментар № 20, не съчинявам истории, цитирам го!):

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Невъзможно е да се спори с такива индивиди.За да симпатизира някой на Хитлер или Пол Пот какво ли тъжно детство трябва да е имал?Или може би става въпрос за завършен мизантроп.
  —цитат от коментар 22 на Bada Bing


  Ако ви се въргаля в калта с прасета-ваша си работа.


  До коментар [#16] от "Ogyges":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Прочети отново пост №34. Адски неприятно е когато опонентът ти НЕ чете постовете ти!

  Само четири месеца след като Хитлер идва на власт,световното еврейство му ОБЯВЯВА ВОЙНА,без той да е дал повод за това. От този момент евреите стават врагове на Германия.
  Сега да се върнем малко назад във времето. През Първата световна война българската армия пленява голям брой румънски войници и ги затваря в концлагери,където 1/3 от тях ги избива след ужасни мъчения и гаври с тях! Имало е причина за това отношение. Можеш сам да научиш каква е била. Но ние мълчим за тези военни престъпления на българската армия. Защото на война се случват такива ужаси. Само в "умните" глави на такива като теб,светът може да стане идеално място,където няма място за Лошото.
  Евреите се обявяват за врагове на германците. Е,какво са очаквали да им се случи?!

  Цитат от немският танкист Ото Кариус,воювал на Източният фронт:

  "Това че руските военнопленници гладуваха беше абсолютно нормално,защото и ние гладувахме! Какво ли не искаха от нас! Трябва да разберете,че ако ви се наложи да храните допълнително още петдесет или сто хиляди пленници,никоя логистика няма да се справи с това!" - от книгата "Аз се сражавах на "Тигър",изд."Прозорец"

  Разбираш ли,че храна е нямало дори за немските войници и немският народ,какво остава за евреите в лагерите.

  Още един цитат,този път от немският танкист Лудвиг Бауер:

  "През есента на 1942г. в силно дъждовен и мрачен ден атакувахме населен пункт. Защитаваше го руски женски батальон. Никога не бях виждал подобно нещо! Пленихме ги. През нощта един унтерофицер ги придружавал и ги изнасилвал. След осем дни го осъдиха на смърт и го разстреляха. Друга наказателна мярка за това нямаше.(!) В нашата дивизия имаше още един епизод,когато командир на взвод за охрана на пленници застрелял трима руски военнопленници. Осъдиха го на смърт,но той преди разстрела сам се застреля. За такива неща наказваха много строго."

  Още ли ще продължаваш да тръбиш,че немците са били изроди?!


  До коментар [#32] от "PavelCZ":


  До коментар [#33] от "Bada Bing":


  До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Гневно

  До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  В форума има няколко невежи конспираторчета отричащи Холокоста, ама открито да хвалят Хитлер - този е уникат!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#39] от "vesolr":

  Кой е този,който отрича Холокоста? Има няколко съфорумци,които оспорват някои "данни" за него,но никой не го отрича.

 41. 41 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#36] от "daskal1":Прочети отново пост №34. Адски неприятно е когато опонентът ти НЕ чете постовете ти! Само четири месеца след като Хитлер идва на власт,световното еврейство му ОБЯВЯВА ВОЙНА,без той да е дал повод за това. От този момент евреите стават врагове на Германия. ...
  ... До коментар [#32] от "PavelCZ":До коментар [#33] от "Bada Bing":До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  —цитат от коментар 38 на deaf


  😀😀😀Ауу, изплю ли най сетне камъчето, окаяно хитлеристче😀😀😀?!?

  ПАК лЬошите еврейи, ееееехххххх😀😀😀 Как с едно изречение обясни на 'сички тук колко били прости нещата:

  Добричкия хитлерчо току що дошло на власт, младенец херувимче и ОПС-лЬшото СВЕТОВНО ЕВРЕЙСТВО му обявило война😀😀😀!!! И се почна една....световна катастрофа е меко казано! И виновните разбира се са лЬошите ЕВРЕЙ😀😀😀

  Я кАжи, ти плачкаш ли горчиво 'сяка вечер пред портрета на добрия хитлерчо, и проклинаш ли лЬшите евреЙ че му обявили война? Ами проклинай и ги мрази, те И НА ТЕП са ти виновни за 'сичко, не само на хитлерчо😀😀😀

  УФФ, ПАК трябва да си дезинфекцирам клавиатурата, и да си измия добре добре ръцете след този ми коментар, адресиран до теб😀

  А ти си плачкай, плачкай, ако не помага-плачкай още повече😀😀😀!
  До коментар [#39] от "vesolr":
  До коментар [#16] от "Ogyges":
  До коментар [#24] от "PavelCZ":


  До коментар [#36] от "daskal1":
  До коментар [#33] от "Bada Bing":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ако Хитлер толкова е мразел евреите,нямаше да остави живи българските евреи. И немските. И австрийските.

 43. 43 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Ако Хитлер толкова е мразел евреите,нямаше да остави живи българските евреи. И немските. И австрийските.
  —цитат от коментар 42 на deaf


  Хитлеристче окаяно, СМЕНИ СИ ХАПЧЕТАТА!!! И пЦихиатъра😀

  'Кай'ш тук хитлер не мразил евреЙте😀?

  А това ти ли го написа (или някой друг от обитателите на пространството в междуушието ти):


  До коментар [#36] от "daskal1":Прочети отново пост №34. Адски неприятно е когато опонентът ти НЕ чете постовете ти! Само четири месеца след като Хитлер идва на власт,световното еврейство му ОБЯВЯВА ВОЙНА,без той да е дал повод за това. От този момент евреите стават врагове на Германия. ......
  ...
  ... До коментар [#32] от "PavelCZ":До коментар [#33] от "Bada Bing":До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  —цитат от коментар 38 на deaf


  Или някой ти е хакнал регистрацията ти, и те излага😀?!?

  До коментар [#39] от "vesolr":
  До коментар [#16] от "Ogyges":
  До коментар [#24] от "PavelCZ":


  До коментар [#36] от "daskal1":
  До коментар [#33] от "Bada Bing":


  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK