"Нямах никаква вяра, че ще имам майка": 1176 деца чакат за осиновяване в България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Бюрократщината, при опит да се осинови дете, е нечовешка.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7370 Неутрално

  Много тъжно!

 3. 3 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Айде поне цитирайте закона правилно. Това дето сте го писали "след като не потърси детето си" не отговаря много на истината. Оригиналния текст на закона е толкова засукан, че много юристи биха се съгласили, че е двусмислен.
  Отделно от това, интересна е последната алинея, в която се казва, че ако родителя трайно не полага грижи за детето, той се вика да бъде изслушан в съда, преди детето му да се даде за осиновяване. Обаче ако по някаква причина е пропуснал да следва някаква си административна процедура, която изобщо не е ясно каква е, то тогава той не се изслушва в съда. Явно да не спазищ административна процедура е по-голямо прегрешение, отколкото да лишиш детето си трайно от грижи.

  "Осиновяване без съгласие на родителя се допуска и когато детето е настанено в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа и родителят в срок до 6 месеца от датата на настаняването по административен ред съгласно Закона за закрила на детето без основателна причина не е поискал прекратяване на настаняването или промяна на мярката и връщане на детето или настаняването му в семейство на роднини или близки по реда на Закона за закрила на детето."

 4. 4 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#1] от "deymus":

  Всъщност процедурата по осиновяване в България е изключително съкратена и бърза. От момента, в който кандидат-осиновителите подадат документите си до момента на вписването им в регистъра минават едва три месеца. Процедурата включва срещи със социален работник, но не включват индивидуални срещи с психолог, примерно. Единственият психолог, който вижда кандидатите е по време на кратко групово обучение. Казвам това, не за да кажа, че няма проблем, а само за да разсея разбирането, че процедурата е излишно усложнена и възпрепятства осиновяванията. Всъщност се изискват няколко лесни за набавяне документа, няколко разговора със социален работник и едно кратко обучение, след което хората биват вписани в регистъра и ако им стиска да напишат, че биха осиновили по-голямо дете, много бързо ще получат обаждане. Това е стряскащо лесно. Трудното идва после.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 5. 5 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Имам приятел от детинство в Бавария, женен за германка, осиновиха си момиченце от България, много трудно се уредиха ....

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 6. 6 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#5] от "Полковник Паликъщов":
  много трудно се уредиха ...

  Що пишете глупости без да сте запознати с процедурата. Колегата в комвнтар #4 много кратко и точно е описал нещата.Само да допълня,че много зависи и какви са ви критериите за избор на детвнце за осиновяване - години, пол, етнос, зд.състояние и др. Ако напишете, че искате да осиновите детенце с увреждане вярвайте ми, ще ви се обадят още същия ден след като сте внесли документи и комисията за подбор заседава.И още нещо -последните над 10 години в регистрите българчета за осиновяване са много малко.Това може да се провери официално.Данните са публични.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 7. 7 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#4] от "russian78":

  Не мога да се съглася, защото при нас дори имахме юрист, който да съпътства процеса. Минахме психолога, срещи с соц работник, но на последната стъпка, не ни дадоха избор на дете, казаха каквото ние ви дадем това ще е. И това отне около година.
  Та, отказахме.

 8. 8 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Пускаи коментара гаааааааааааааааааааа д.

 9. 9 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#7] от "deymus":

  Според мен, не сте разбрали смисъла на процедурата. Това не е женския пазар, за да си избирате домати и краставици. Целият процес на осиновяване е насочен не към това да намери дете на вас, а да намери родители на всяко конкретно дете. Идеята е да се оцени, дали даден осиновител или осиновители е/са най-подходящ/и за конкретно дете и ако бъде оценен като такъв, той или те, то едва тогава това дете ще им бъде предложено, а кандидат-осиновителите имат пълната свобода да решат, дали да пристъпят или не към осиновяването на това конкретно дете. Затова няма как вие да си избирате дете. Това би противоречало на всяка логика. Разбира се, вие имате пълната възможност да си дадете критериите, които са важни за вас, както в самото заявление, така и в разговорите си със социалният работник, който ще опише това в становището си. Няма лошо, че сте си наели адвокат, но всъщност няма никакъв проблем да преминете през цялата процедура без адвокат, включително и на съдебното заседание в края на процедурата.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 10. 10 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#9] от "russian78":

  Не разбирам защо изборът на дете противоречи на всякаква логика? На първо четене виждам много логика в (не)съвместимост на характери. Просто ми стана любопитно, не съм заинтересовано лице. Наистина ли потенциални осиновители не могат да избират?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK