Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".


В средата на май десетки хиляди пчелни семейства измряха в Плевенско. Направените по-късно изследвания откриха в умрелите пчели няколко химични вещества, включително и едно, забранено за употреба в ЕС - тиаметоксам.


В продължението на своето разследване за EURACTIV.bg. Валя Ахчиева обяснява кога са взети пробите в Плевенско и какво са установили те. Много въпроси обаче продължават да стоят без отговор.


Един от тях е и защо в свое официално съобщение за случаите в с. Татари, с. Петокладенци, с. Стежерово, с. Божурлук, Българската агенция за безопасност на храните първо пише, че и в пробата от засятата царевица, и в пробата от пчели е открит тиаметоксам, а след това заявява, че "липсва съвпадение между веществата открити в пробата от пчели и тези в съответната растителна проба". Цялото съобщение на агенцията може да видите тук.


Какво още научи Валя Ахчиева за причините за умирането на пчелите в Плевенско гледайте във видеото. Първата част на разследването вижте тук. Колко пари е получила фирмата "Октопод инвест холдинг" през 2019 г. и до какво доведе разследването на Валя Ахчиева четете тук.


Съдържанието на видеото, препубликувано от различни медии в рубрика "Видео", не е обвързано с редакционната политика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK