Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".


На 25 април миналата година няколко деца от Долна Митрополия излезли навън да си играят и да берат цветя. Няколко часа по-късно здравето им се влошило. Лекарите установили, че децата са натровени, но не могли да установят с какво точно. В деня на инцидента в района умрели и много пчели.


В последното си разследване за EURACTIV.bg. Валя Ахчиева проверява какво точно се е случило на 25 април 2019 година и има ли наказани за случилото се с децата и пчелите. Тя установява, че една фирма е глобена с 2400 лева за това, че е нямало уведомление по съответния ред за извършване на растително-защитни мероприятия.


Ахчиева открива и, че при инспекцията били взети проби от пчелите и растенията, а лабораторният анализ установил наличие на пет различни вещества, включително и карбендазим, който според документ в сайта на Европейската комисия е забранен за употреба в ЕС. Според информацията от Българската агенция за безопасност на храните обаче "всички открити вещества в пробите са разрешени за употреба в ЕС и в България".


Съдържанието на видеото, препубликувано от различни медии в рубрика "Видео", не е обвързано с редакционната политика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK