През лятото журналистът Валя Ахчиева разбира, че е използвана без знанието й за реклама на хранителната добавка "Гермитокс", рекламирана като "лекарство" срещу паразити и започна разследване на това кой и как произвежда и продава този продукт и може ли държавните структури да упражнят ефективен контрол върху това.


През октомври EURACTIV.bg публикува първата част от разследването, а тази седмица беше публикувана и втората част, от която става ясно каква е ролята на началника на кабинета на Божидар Димитров в първия кабинет на Бойко Борисов в производството на "Гермитокс" и какво е направила до момента Българската агенция за безопасност на храните по въпроса. Казусът с "Гермитокс" поставя и друг важен въпрос - за безопасността на хранителните добавки на пазара, защото пред Ахчиева директорът на агенцията обяснява: "Ние нямаме възможност да контролираме какво има в самите хранителни добавки".


Гледайте във видеото втората част от разследването, а първата може да видите тук.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  Години и години наред ИАЛ дремят, въобще не ги интересува, че се продават по мрежата някакви добавки от типа на, само сега 69 лв., вместо обичайната 138 лв., с реклама от видни български лекари, които дори реално не съществуват, с "невероятни лечебни свойства", за които естествено няма никакви клинични проучвания, със стотици възхваляващи, само, коментари, и балъците се лепят като мухи на ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  И всичко това е интересно защото е намесен "началника на кабинета на Божидар Димитров в първия кабинет на Бойко Борисов". Един вид ГЕРБ и Борисов лично тровят невинните потребители.

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Години и години наред ИАЛ дремят, въобще не ги интересува, че се продават по мрежата някакви добавки от типа на, само сега 69 лв., вместо обичайната 138 лв., с реклама от видни български лекари, които дори реално не съществуват, с "невероятни лечебни свойства", за които естествено няма никакви клинични проучвания, със стотици възхваляващи, само, коментари, и балъците се лепят като мухи на ...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Една лека корекция. Хранителните добавки не се регистрират в ИАЛ, те под контрола на БАБХ.
  Тъпото е, че тези от агенцията се оправдават по най-левашкия начин: "Ние нямаме възможност да контролираме какво има в самите хранителни добавки".
  Има европейски регламент за хранителните добавки, който е задължителен за всички държави в съюза, също и в закона за храните са залегнали изисквания и условия към тези продукти.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Термитокс - най добрата токсина за терминален изход.

 5. 5 Профил на fuw05692158
  fuw05692158
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредна фалшива новина.

  Заглавието трябва да е "Не можем да контролираме кое като какво се рекламира....

  Както се оказа, проблем с добавката няма, произведена е легално и е безопасна. Проблема че я рекламират като лекарство.

  Госпожата да съди Фейсбук или фирмата, че и ползва лицето без съгласие и да спре да ни занимава с глупостите си.

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  За всяко лайно си има клиенти :))) Това е защото хората търсят начини и преки пътища, към по добра физическа форма, успеха и прочие :)))

  Докато хората не се научат, че няма преки пътища, до хубавите неща, ще има пазар за подобни стоки :)) Тоест винаги.. Всяка минута се ражда балъ.... Потенциален клиент за хапчетата, които удължават пениса с 12 сантиметра :))))

 7. 7 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Поредна фалшива новина. Заглавието трябва да е "Не можем да контролираме кое като какво се рекламира.... Както се оказа, проблем с добавката няма, произведена е легално и е безопасна. Проблема че я рекламират като лекарство. Госпожата да съди Фейсбук или фирмата, че и ползва лицето без съгласие и да спре да ни занимава с глупостите си.
  —цитат от коментар 5 на fuw05692158


  Точно така. В добавките има точно това, което пише на етикета. Въпросът е, че това нещо в 95% от случаите е напълно безполезно, а в останалите 5% е полезно, но пак няма дори да го усетиш. А хората си мислят, че като пият една добавка и ще ги излекува от какви ли не болести.
  Също като истерията с витамин Д сега. Пие се, защото ако имаш недостиг и се разболееш има шанс състоянието ти да се влоши. Но витамин Д няма да излекува никаква болест.

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Всичко могат да контролират, има си лаборатории. Ама предпочитат да "работят" основно по сигнали и ако някоя чужда, примерно от друга ЕС страна агенция, в която хората си бачкат и не се оправдават като шутки, ги изнасили с инфо, че са регистрирали отклонения несъвместими с етикета и/или опасни за консумация. Така, като ги подритнат официално отвън, вече не могат да си оправдаят миженето и се налага да свършат нещо.

  мурзилка
 9. 9 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 666 Неутрално

  От всички агенции Българската агенция за безопасност на храните е най-безполезната в този си вид. Преди време на подобен въпрос (какво следите) този или предишен шеф отговори буквално: " четем етикетите". Добре, че са различни граждански организации, за да разберем от време на време какво ядем.

 10. 10 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Обаче имат възможност да получават заплати и поръчки кого точно да ударят! Деба и боклуците мършави! Оставка!

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#7] от "kazushi":

  Хипотетично и хапчетата за удължаване на пениса работят, дето удължават пениса с цели 12 сантиметра :)) Заради основната съставка - 95% виагра написана по друг начин (Sildenafil citrate) :)))

  Тоест не си излъгал.... Наистина след поемане удължава пениса с 12 сантиметра :))))

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  "Ние нямаме възможност да контролираме какво има в самите хранителни добавки".

  Те нищо не могат да правят. За какво са?

 13. 13 Профил на fuw05692158
  fuw05692158
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":
  До коментар [#3] от "Минас Бахдасарян":

  Напротив, нищо не могат да контролират. Никой не е умрял от хранителни добавки. Системата работи без проблем.

  Имайте предвид, че тия тестове някой трябва да ги извършва и плаща. Физически и икономически невъзможно. Това е все едно някой в реално време да следи какво има във всяка партида кренвирши на всяка марка и всеки вид. А млякото, а пастета, а сиренето, бирата, солетите, хляба... ?

  Как си го представяте? Госпожата е просто изперкала и търси под вола теле. Завлича обществото в личната си вендета спрямо фирмата. 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Доколкото знам почти никъде няма контрол над добавките - нещо, което потребителя не очаква и лесно се заблуждава. Не знам каква е причината за липса на регулации, струва ми се като сериозен пропуск.

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Има ли някой, който да се връзва на Ахчиева и подобните й!?

 16. 16 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":До коментар [#3] от "Минас Бахдасарян":Напротив, нищо не могат да контролират. Никой не е умрял от хранителни добавки. Системата работи без проблем. Имайте предвид, че тия тестове някой трябва да ги извършва и плаща. Физически и икономически невъзможно. Това е все едно някой в реално време да следи какво има във всяка партида кренвирши на всяка марка и всеки вид. А млякото, а пастета, а сиренето, бирата, солетите, хляба... ?Как си го представяте? Госпожата е просто изперкала и търси под вола теле. Завлича обществото в личната си вендета спрямо фирмата.
  —цитат от коментар 13 на fuw05692158


  Аз лично си тествам добавките, които вземам. Повечето от тях са същите, които се продават и в САЩ например, а там има публични данни на трети страни, които са тествали нещата. Например https://labdoor.com/
  Последно си пуснах лично да тествам 5 добавки в СЖС, излезе ми около стотина лева. Щом аз мога, абсурдно е държавата да не може.

 17. 17 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  А остана ли кой да се връзва на лъжите на вожда ви? Извън верните индианци, които разчитат на някоя подхвърлена мръвка.

 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1745 Весело

  До коментар [#16] от "kazushi":

  Виж сега хранителните добавки за това са добавки, защото нямат доказан ефект - на един помагат друг го вкарват в гроба.
  За да се регистрират като лекарство трябва да има доказат терепевтичен ефект, но това е вратичка
  Ти тестваш дали не са вредни, защото вече знаят че не са полезни, ако бяха щяха да ги регистрират като лекарство

 19. 19 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Като човек, който е работил в хранителната индустрия е безспорно, че има проблеми. НО в случая, въпреки че много харесвам Ахчиева, това разследване беше доста слабо. Предимно се правеха внушения от човек (Ахчиева), който не се е подготвил нормативно.

 20. 20 Профил на fuw05692158
  fuw05692158
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "1001":

  ефект - на един помагат друг го вкарват в гроба
  —цитат от коментар 18 на 1001


  Глупости, няма умрели от добавки. Хранителните добавки за това са хранителни защото са преди всичко храни.

  Фъстъците и те убиват човек ако е алергичен.

  защото вече знаят че не са полезни, ако бяха щяха да ги регистрират като лекарство
  —цитат от коментар 18 на 1001


  Още глупости. какво е билколечение? От хиляди години хората се лекуват чрез него. Даже и Хипократ го е казал "Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!"


 21. 21 Профил на fuw05692158
  fuw05692158
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "nemeria":

  Контрол, контрол, контрол, контрол.... контрол за какво?

  Има етикет има съставки четете и преценявайте да го вземате или не. Консултирайте се с лекар ако не сте сигурни.

  Какво искате държавата да ви слага хапче по-хапче в устата ли? Само тогава ли ще сте "спокойни"?

  Луди хора.

 22. 22 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 9 Неутрално

  според мене става въпрос дали са вредни добавките а че нвма никакъв контрол кой пуска на пазара подпбни боклуци със нулев ефект и наивни хорица дават луди пари за нишесте под формата на таблетка защото ъея напълно безполезни боклуци са много по скъпи от истински лекарства за чието разработване фармацевтини компании плащат десетки милиони. обачр малоумните потребители не се и замислят. това във момента е най модерната схема особено покрай коронатасрка добавка "помагала на имунитета и унищожавала вируси" от там и името на въпросния продукт

 23. 23 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#16] от "kazushi":Виж сега хранителните добавки за това са добавки, защото нямат доказан ефект - на един помагат друг го вкарват в гроба.За да се регистрират като лекарство трябва да има доказат терепевтичен ефект, но това е вратичкаТи тестваш дали не са вредни, защото вече знаят че не са полезни, ако бяха щяха да ги регистрират като лекарство
  —цитат от коментар 18 на 1001


  Това са пълни глупости. Очевидно има някаква полза от това да пиеш витамин Д, например. При определени условия, като например имаш ниски плазмени нива. Ефект много определено има и той си е доказан с хиляди изследвания.
  Ясно е, че и не е вредно, пак при определени условия. Това, което аз лично тествам, е дали съдържанието отговаря на етикета. За това говорехме в началото. Това лесно може да се контролира. И се контролира, ако не от нашата, то поне от други държави или от някои от хората, които вземат добавки.
  А за това как се рекламират тези добавки и ефектите от тях, тук вече е друг въпрос. Не говорех за това в цитирания пост.
  Целият ми пост беше, защото някой каза, че хранителните добавки не могат да се контролират като отговор на това (пост 3), че БАБХ се оправдава, че не може да провери какво има в хранителните добавки. Аз обясних, че всъщност е доста лесно да се провери какво има в добавките, въобще няма нужда да си агенция и сам човек може да го свърши. Така че пост 3 е прав в случая, абсурдно е една агенция да не може да пусне едни евтини тестове в независими лаборатории.
  А в някои случаи няма и нужда, защото голяма част от популярните добавки вече са били тествани. Резултатите са достъпни в сайтове като лабдор, вярно, срещу пари, но толкова много. Няма как една агенция да не може да контролира съдържанието, това е немислимо.
  Да повторя, не знам защо не е ясно, "Ти тестваш дали не са вредни". Въобще не говорим за такъв тип тестване. Няма нужда. Ако искаш да тестваш дали случайно витамин Д например не може да ти навреди, естествено, че няма да тестваш самата добавка, а ще си тестваш нивата в кръвта. Отделно, ако искаш да си 100% сигурен, този тест не е достатъчен, защото от него няма да прецениш кое ниво е оптимално за теб самия, а ако имаш и някакво бъбречно увреждане ще трябва да си направиш изследване на 1,25-дихидроксикалциферола.
  Тук съм пускал две-три изследвания, че дори сред хора с бяла кожа и живеещи в по-малки географски ширини, поне 50% (а понякога и близо до 100!) имат недостиг специално на този витамин и че доза по-малка от 4 000 единици на ден не е достатъчна за корекция. Така че ако не искаш да си правиш всички тези изследвания, в крайна сметка можеш да си напълно спокоен. Съвсем буквално можеш да вземаш десетки пъти пъти повече от това, което щаба ти препоръчва и пак ще си по-близо до дефицит, отколкото до предозиране.
  Добавките категорично не са вредни, ако се вземат с мъничко мисъл. Който обаче взема нещо като това Гермитокс, извинявам се, няма такава.

 24. 24 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#20] от "fuw05692158":

  ааа нямам нищо против да се лекуваш с билки от Ковид, решението си е Ваше

 25. 25 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#23] от "kazushi":

  няма глупости почти няма витамин който в големи количества да не е вреден, особено липоразстворимите - високи нива на витамин Д водят до проблеми със сърцето, бъбреци и черен дроб. Не си спомням но на дацата на времето им пускаха анализ за нива на витамин Д преди да го изписват - сега не знам как е

 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1745 Весело

  До коментар [#23] от "kazushi":

  Изхождаш от идеята че първо ще си проверат нивата и след това ще вземат съобраената доза - какъв оптимист

 27. 27 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#23] от "kazushi":няма глупости почти няма витамин който в големи количества да не е вреден, особено липоразстворимите - високи нива на витамин Д водят до проблеми със сърцето, бъбреци и черен дроб. Не си спомням но на дацата на времето им пускаха анализ за нива на витамин Д преди да го изписват - сега не знам как е
  —цитат от коментар 25 на 1001


  Галактически глупости са това.

  Ами аз лично съм се изследвал. След 6 месеца с 20 000 единици (това са 500 микрограма) на ден едвам успях да стигна нивата, които исках. Кажи ми на практика какво трябва да се случи, за да предозирам с витамина. Няма как да стане.

  Иначе доста неща са вредни в прекалено големи количества. Това не ги прави вредни по принцип. Ако е така, дай да забраним и водата и да чакаме да ни я изпишат. Защото и водата в големи количества може да те убие - ще ти наруши баланса на електролитите.
  Дишането на прекалено много кислород също може да доведе до смърт, при това по няколко различни причини, например може да има токсичен ефект върху някои ензими и от там до доведе до разрушаване на клетки от централната нервна система и съответно смърт, но може да увреди и белите дробове и краят пак да е същият.
  Значи ли това, че кислородът и водата са вредни и да ги спрем. Е, тогава защо пък витамините да са вредни. Определено не са.

 28. 28 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#23] от "kazushi":Изхождаш от идеята че първо ще си проверат нивата и след това ще вземат съобраената доза - какъв оптимист
  —цитат от коментар 26 на 1001


  Реално и без това пак ще е добра идея да вземат. Но дали съм оптимист или не, не ме интересува. Аз си проверявам нивата. Всеки е свободен да направи или не, същото. Но не за това говорех.
  За да разбереш ползите от витамина трябва да си тестваш нивата (най-малкото, обясних защо може и други неща да се изследват). Няма да изследваш самия витамин. И не толкова, за да се види дали предозира един човек, а за да се види дали приема достатъчно.
  Това имах предвид. И го казах, защото ти казваше, че трябвало да се изследват добавките, за да се види дали има полза от тях. Макар че поначало разговорът беше относно това дали държавните агенции могат или не могат да тестват съдържанието на добавките. Не само че могат, ами е и доста лесно, до толкова, че обикновеният човек няма нужда да разчита на тях, ами и сам може да си проверява нещата.

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Да използваш за реклама истински човек без негово знание си е наглост. Да използваш журналист - върховна наглост. Да използваш разследващ журналист - това вече е върховна тъпотия и дебелоочие. Задминахме САЩ като "страна на неограничените възможности".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK