Нов руски военен паметник се оказа украсен с "нацистка" винтовка

Спорното оръжие бе включено не в щита за Първата световна война, а в намиращия се от другата страна на композицията, който е същия като този на снимката, но с картечни пистолети "Шпагин".

Спорното оръжие бе включено не в щита за Първата световна война, а в намиращия се от другата страна на композицията, който е същия като този на снимката, но с картечни пистолети "Шпагин".Нов паметник, посветен на може би най-популярния в момента военен марш в Русия - "Прощаване със славянката", раздразни ветерани от Великата отечествена война, защото според специалисти на него е монтирана германска карабина, която е била основно оръжие на Вермахта до 1935 г. и се е произвеждала и след избухването на Втората световна война.


На 8 май министърът на културата Владимир Медински и президентът на руските държавни железници Владимир Якунин откриха мемориала до Беларуската гара в Москва. Той представлява скулптурна композиция на момиче, изпращащо млад мъж на фронта, а встрани има два щита с огнестрелно оръжие и годините на избухването на Първата и на Великата отечествена война.


В композицията около щита "1941" обаче вдясно се вижда карабина, която мнозина еднозначно разпознават като Mauser 98. Тя е известна още като Gewehr 98 и е въведена на въоръжение през 1898 г., след което е приета в армията на Османската империя, става основно германско оръжие в Първата световна война и се използва и в Гражданската война в Испания от страна на националистите. Всички те са били противници на Русия или на поддържани от нея страни в конфликтите.
Във вторник карабината маузер беше изрязана от щита с обяснението, че ще се прави експертиза.В конкурса за паметника в Москва са участвали десетки проекти, като победителят - Салават Шчербаков, се затруднява да обясни как германската пушка се е оказала там.


Той твърди, че няма умисъл в случилото се и че вероятно причината е, че е работил "млад колектив, а ние помагахме".


От екипа твърдят, че са използвали за прототип винтовка на Мосин, образец 1891 г., която е била на въоръжение в руската и съветската армия. В Министерството на културата отговарят, че са се доверили на специалистите от Централния музей на Великата отечествена война "и няма основание да се съмняваме в тях".


Агенция РБК обаче цитира експерта Василий Сичьов, според когото конструкцията на използваното оръжие безспорно показва, че това е Mauser 98k - версия, която според него е произвеждана масово в Германия в периода 1939-1940 г.


Негов колега, пожелал анонимност, разяснява, че не е необичайно на паметници да се монтира трофейно оръжие, но това винаги се прави така, че цевта да е насочена надолу, а не нагоре, както се разполага оръжието на победилата страна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK