Видео: Германия първа в Европа разреши дрон за колети

Видео: Германия първа в Европа разреши дрон за колети

© dpdhl.comЛогистичната компания DHL е започнала доставки на колети до германския остров Юист с помощта на безпилотно устройство. Според компанията, която е собственост на германската "Дойче пост", това е първата официално разрешена услуга за използване на дрони за доставка на стоки в Европа.


Апаратът носи доста неоригиналното име пакеткоптер и с него германците ще опитат да се конкурират с американски гиганти като "Амазон" и "Гугъл", които вече обявиха, че експериментират с дрони за доставки на колети и бандеролни пратки.


Пакеткоптерът е с тегло 5 кг и може да носи товар до 1.2 кг. Той се задвижва от четири витлови двигателя и може да лети със скорост до 65 км в час. Полетът е автоматичен, макар че осъществяването му ще се следи от земята. Изминаването на 12-те километра до острова ще отнема между 15 и 30 мин.
С него ще може да се доставят до острова на север от Германия лекарства и други продукти, от които жителите му може да се нуждаят спешно. На Юист няма автомобили, а при лошо време спират фериботите.Пробната услуга започва да действа от петък и ще е в сила до средата или края на октомври. Ако се окаже успешна, пакеткоптерът може да се използва и на други места, както и в аварийни ситуации.


Но критици на тази технология казват, че дроните създават проблем със защитата на личното пространство, както и че носят риск за хората и другите летателни апарати.


Разрешението е дадено от германското министерство на транспорта и агенцията за контрол на въздушното движение. То действа в ограничен периметър за полети и е валидно единствено за пакеткоптера на "Дойче пост". На компанията е забранено устройството да минава по трасе над къщите.


Видео: Германия първа в Европа разреши дрон за колети

© dpdhl.com

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK