Slow food рецепта: Гадо-гадо

Slow food рецепта: Гадо-гадо

© Юлия Лазарова



Всеки уикенд в "Дневник За бавен живот" четете и рецепти за slow food ("бавна храна"), приготвени специално за читателите от различни ресторанти.


Започваме с индонезийското ястие Гадо-гадо от ресторант "Багри"*


С изключение на овкусяването, където са необходими азиатски продукти, всички останали са чисти сезонни зеленчуци от български фермери.




Slow food рецепта: Гадо-гадо

© Юлия Лазарова


Необходими продукти:


200 гр. прясно зеле
100 гр. моркови
2 бр. яйца от свободни кокошки
200 гр. картофи
150 гр. печени чушки
100 гр. краставици
100 гр. зелен фасул
100 гр. бамя
150 гр. лимец (несварен)
100 гр. шарен боб (несварен)


Slow food рецепта: Гадо-гадо

© Юлия Лазарова


За соса:


400 гр. сурови фъстъци
20 гр. чесън
150 гр. палмова захар
5 гр. чили
20 мл. соев сос
20 гр. тамариндова паста
Сокът от 2 лимона


Гадо-гадо означава микс или сбор и е популярно индонезийско ястие. Приготвя се от най-различни зеленчуци според съответния сезон. Ние го приготвяме с фермерски и български сезонни зеленчуци. Започнете с подготовката на различните съставки.


Slow food рецепта: Гадо-гадо

© Юлия Лазарова


Начин на приготвяне:


Накиснете лимеца в хладка вода за около 20 минути, след което варете до готовност. Обелете и нарежете картофите на кубчета и също ги сварете за около 15 минути или докато омекнат. Сварете яйцата за 6 минути или повече, ако ги харесвате по-твърдо сварени. Бланширайте бамята и зеления фасул във вряща вода за 5-10 минути, след което ги потопете в ледена вода, за да запазят цвета си. Варим и шарения фасул до готовност, като внимаваме да запази своята цялост. Краставиците, морковите, зелето и печените чушки режем на жулиени.


Всички съставки на соса се поставят в блендер и се смилат до хомогенна смес. Важно е киселината на лимона да се усеща, затова ако не е достатъчно за вкуса ви, добавете още лимонов сок и сол, в случай че е нужна.


Аранжираме в дълбока чиния като лимецът и зелето служат за канапе и се овкусяват с фъстъчения сос. Върху тях се нареждат останалите съставки една до друга без да се смесват.


Slow food рецепта: Гадо-гадо

© Юлия Лазарова


* "Багри" е семеен ресторант, който "вярва в сезонната, качествена и локална храна". Работи с натурални продукти, плод на труда на най-добрите фермери и е сертифициран член на Slow Food България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 767 Неутрално

    Ех с тези яйца от свободни кокошки, развалихте веганската манджа...! Сега и Гадо-Гадо няма да могат да ядат завалиите

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  2. 2 Профил на Starkad
    Starkad
    Рейтинг: 352 Весело

    Гадо-Гадо да ядеш,
    ако ни си облечен и
    Gado Gado by Margriet Wagenaar
    е полу Cool!!
    Все едно Ганю-Ганю яде Гадо-Гадо!

    Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3930 Неутрално

    [quote#1:"sashobal"]Ех с тези яйца от свободни кокошки, развалихте веганската манджа...[/quote]
    То манджата и за гурме манджа не става защото половината продукти са лошо подбрани и се намирират само във веригите за бързо пазаруване на продукти от генно увредени растения и животни!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1932 Неутрално
  5. 5 Профил на indonesia_bg
    indonesia_bg
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Нищо лично, ама тази рецепта е някаква импровизация на индонезийското Gado-gado. Голяма част от местните не знаят какво е бамя, камо ли лимец! Никой не пече чушки и освен люти, други не се слагат в ястието. Боб също не се слага. Освен зеле, картофи, моркови, краставица /за украса/, зелен фасул и яйца, на различните острови към основните съставки спадат и: спанак, царевица, бамбукови кълнове и тофу.
    http://www.indonesia-eats.com/show_recipe.php?rname=Gado%20Gado&rtext=gadogado

  6. 6 Профил на indonesia_bg
    indonesia_bg
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#4] от "usero":

    буквално преведено означава гювеч

  7. 7 Профил на plebs
    plebs
    Рейтинг: 2513 Весело

    Slow food - тъкмо си помислих за агне по хайдушки, пък то...

  8. 8 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1207 Неутрално

    Това основно ястие ли е , ордьовър или нещо друго ?
    Хубаво че го пуснахте , за да знам да не стъпвам в този ресторант !

  9. 9 Профил на На Баба Фърчилото
    На Баба Фърчилото
    Рейтинг: 324 Весело

    Много се извинявам, ама имам четири въпроса.
    1. Това след като е "slow food" може ли да се яде бързо ако си много гладен?
    2. Тъй като съм социално слаб, и яйцата от свободни кокошки са много скъпи, може ли да взема тези от градината на баба или да си взема от Т-маркет нормални яйца?
    3. С какво да заменя лимеца?
    4. Може ли да сложа бял боб?

  10. 10 Профил на indonesia_bg
    indonesia_bg
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#8] от "stenlyaka":

    Аз пък с огромна доза любопитство бих посетила този ресторант!

  11. 11 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 625 Неутрално

    До коментар [#5] от "indonesia_bg":

    Поне трябва да отчетеш, че представеното ястие от "фюжън" кухята достатъчно добре е "схванало" основната идея на гадо-гадо - ПРЕСНИ СЕЗОННИ МЕСТНИ зеенчуци с фъстъчен сос.
    Иначе и аз в Индонезия не съм ял гадо-гадо, дето е едно към едно с предишното. А съм живял една година в Джакарта...

  12. 12 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9474 Неутрално

    Кога не е пържола или пълнено агне във фурна ... а та гадо-гадо.

  13. 13 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 256 Весело

    Дразните веганите, ама много лошо...
    Ще почнат да се взривяват, моля ви, махнете яйцата.

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
  14. 14 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1207 Неутрално

    До коментар [#10] от "indonesia_bg":

    Погледнах сайта , изглежда малко префърцунено , но пък имат зелено сирене .....
    Цените са безобразни !
    Въпрос на вкус , може да Ви хареса !

  15. 15 Профил на Депутат 241
    Депутат 241
    Рейтинг: 3144 Неутрално

    Да бе - групата "Дюран-Дюран" тръгнала от Баден-Баден за Бора-Бора да яде Гадо-Гадо...

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  16. 16 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1686 Неутрално

    До коментар [#7] от "plebs":

    Хахаа, бих дала цял казан гадо-гадо за една порцийка агнешко по хайдушки

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  17. 17 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2197 Неутрално

    До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Генно увреден ти е мозъка.

    The best way to predict the future is to invent it.
  18. 18 Профил на indonesia_bg
    indonesia_bg
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#11] от "Даниел Панев":

    Честно казано, ако заведението е решило да предлага нещо типично индонезийско, е трябвало да се спрат на nasi goreng. И него го приготвят по различни начини, но вероятността да не е вкусно клони към 0. Преди години, в София имаше индонезийски ресторант,

  19. 19 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3963 Неутрално

    Разбирам, че "Дневник" започва нова рубрика. Това - добре. Но ми липсва начинът на поднасяне на рецептата. Рецептите на Цаньо Сърнев в "Капитал" ги четях основно заради представянето, не толкова заради самите рецепти; Ирина Катеринска къщо се справяше не зле...

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  20. 20 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 581 Любопитно

    Някои имена НЕ МОГАТ да се ползват в оригинал....





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK