Нито една лютеница не е като моята лютеница

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова



В живота има моменти, в който си казваш: "Стига толкова!". И се впускаш след... бабината репцепта за ако не най-перфектната, то поне най-твоята лютеница


Нейде из Бургаско в сезона на лютеницата. Денят е 4 септември, часът е 9. Сънено кафеено време, а на моравата в двора чакат няколко големи съда пълни с червени чушки и домати. Радостта от пълната къща и удоволствието да правим нещо заедно компенсират фрустрацията на майка ми, която с лек ужас осъзна, че явно не се е отървала веднъж завинаги от правенето на лютеница, както си е мислела преди години. Баща ми нервно пришпорва процеса, "че да се свършва". А то едва започва.


Близо 20 години след като за последен път съм се докосвала до магията на правенето на лютеница - по което време ми приличаше повече на проклятие, отколкото на магия, решавам да вляза в главната роля и да инициирам лютеничната манифактура по няколко причини. Главната, разбира се, е самият продукт - промишлените лютеници не покриват изискванията на новосъбудените ни сетива за чиста и устойчива храна и автентичен вкус, а сред тези, които се предлагат като "домашни", така и не открих своята - да няма люспи и семки, да няма "зеленилки", да е ситно смляна, да е перфектно балансирана на сладост, соленост и люто. С две думи:




нито една лютеница не е като моята лютеница


и толкоз!


Разбира се, има го и желанието да разтовариш умствената умора и стреса с ръчен труд, и сантиментът от спомените за неустоимия аромат, пушека от огъня, топлия септември, кривите чинии на бабите, филията с още топла лютеница.

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


Сега обратно към 4-ти септември, около 9 сутринта. Трудно е да фиксираш конкретната рецепта за лютеница, когато поколения наред тя е била "5 - 6 кофи от доматите, 4 - 5 от чушките, патладжан и морков колкото има... общо взето, каквото сме обрали от градината последните дни". За жалост през последните дни от градината на баба ми и дядо ми не е обрано почти нищо - тази година дъждовете са съсипали градинската продукция на цялото село.
Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


За добрата лютеница е нужно доматите да са месести, зрели и вкусни, както и чушките. Общо взето самият сезон би трябвало да е гаранция, че те са такива, но за жалост това не винаги важи за предлаганото на пазара. Баща ми обаче е изпълнил успешно заръката да открие и достави зеленчуци от градини в района.


След известно чудене с майка ми сме нагласили формулата на рецептата до следния вид: Чушките са наполовина на доматите, патладжанът е наполовина на чушките, а морковите са наполовина на патладжана.

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


Традицията на лютеницоправенето е колкото масова и универсална в България, толкова е и разнообразна, като


всяко семейство си има собствена рецепта


Вариантът с печените чушки е сякаш по-разпространен, но у дома практиката е суровите чушки и доматити да се изварят заедно в казана. Това има своите предимства, както ще видим после.


Първата задача е да изчистим и нарежем 25 кг домати и 13 кг чушки вкл. няколко от т.нар. "чорбаджийки" за аромат и леко лют привкус. Колкото по-ситно, толкова по-добре.


Шестгодишната ми племенница е твърде малка, за да й бъде поверен нож, за това задачата й е да играе куидич с метлата на баба си, докато ние кълцаме всичко наред, включително пръстите си.

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


Един час по-късно чушките и доматите са в тавата върху огъня, където ще прекарат минимум три часа, като от време на време трябва и да се разбъркват, разбира се, за да не загори сместа. Вътре сме добавили и 7-8 сушени люти чушки, като тази част е въпрос на вкус.


Докато сместа си къкри започваме битката с патладжана и морковите. Предният ден сме си помогнали значително с опичането и обелването на около 6 кг патладжан и сваряването на малко под 3 кила моркови, които сега трябва да бъдат направени на пюре. Как? Като с обилно количество пуфтене, офтене, натискане, търкане и т.н. бъдат прекарани през поне 50-годишното сито на баба ми, което все още е в перфектна форма.

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


През същата процедура трябва да преминат и вече добре уврелите домати и чушки. Признакът, че сместа е увряла достатъчно по думите на баба ми е


"като натиснеш парченце чушка с пръст и люспата да се отделя"


Колкото и да се отделя обаче претъркването на сместа е страшно уморително, а на следващия ден мускулната треска е не по-малка от тази след кросфит тренировка. Но резултатът е перфектен - гладка и хомогенна смес без люспи и семки, каквато трудно може да се постигне с алтернативния вариант - обикновената машинка за мелене. А предимството на варената лютеница е, че тя може да премине през ситото, докато при лютеницата с печени чушки тази мисия е по-скоро невъзможна.

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


След като всичко е минало през ситото, лютеницата трябва да бъде върната обратно на огъня, за да се запържи и сгъсти до желаната консистенция и да бъде овкусена. Подлагаме малко под бутилка олио в тавата, след което изливаме в нея и сместа.


В тази фаза лютеницата


трябва да се бърка усилено, за да се смесят добре вкусовете, но и за да бъде опазена от загаряне на всяка цена


Но е разумно да не правител това с непокрити крака, защото лесно можете да бъдете опръскани и изгорени от онези харакерни клокочещи мехури вряща лютеница, които се пукат с добре изразено "пльок". Сгъстяването отнема между половин и един час, зависи от качествата на зеленчуците и каква гъстота сте постигнали в предната фаза.

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


Нашата лютеница погълна около 8 лъжици сладко - захар и мед и около 6-7 лъжици сол, преди да решим, че я харесваме на вкус. Лютото е дало своя чар, без обаче да се усеща директно. И друго вътре не желаем.


Що се отнася до гъстотата, имайте предвид, че когато изстине лютеницата е малко по-стегната, отколкото когато я опитвате вряща от тавата.

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


Сваляте от огъня, чакате да поизстине и започвате да пълните в буркани. Размерът им е личен избор, но все пак е добре да се знае, че заради липсата на консерванти домашната лютеница е по-нетрайна от другата и веднъж отворено бурканчето няма да издържи повече от 2-3 дни в хладилника. Така че твърде големите размери по-скоро не са добра идея.
Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


Бурканите се затягат добре и се варят около 20 минути в казан на огъня, за да се стерилизират и вакуумират, което гарантира поне година тайност.


Ами честита първа лютеница.

Нито една лютеница не е като моята лютеница

© Магдалина Генова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3760 Неутрално

    Абе друго си е търговско наименование "лютеница" в немската бакалия с модифицирано нишесте на примоциА за 1,20лв!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  2. 2 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 1303 Неутрално

    Друго си е домашното. Което мине през живия огън има съвсем различен вкус.

  3. 3 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 795 Неутрално

    Нали? Друго си е да сложиш чушкопека на балкона или на градинката пред блока.
    Но виж, носталгията е друго нещо. Тогава вече си заслужава.
    Нека да й е сладко на авторката!

  4. 4 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 725 Неутрално

    От това ще хапна с удоволствие. Но не и от онази помийка с танцуващи хоро на етикета, която в кварталната бакалия ми продават за 3 лв бурканчето.

    No Pain No Gain
  5. 5 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2238 Весело

    Колко е вкусна,няма да разбера,но описанието е почти както при Чехов,когато описва различни видове манджи.Браво.Нещо правено с толкова мерак,сигурно ще е вкусно и ще е най,за този който го прави.

  6. 6 Профил на spyrogyra.
    spyrogyra.
    Рейтинг: 284 Неутрално

    По-голяма простотия не бях чел в Дневник!

  7. 7 Профил на Mia san Bayern
    Mia san Bayern
    Рейтинг: 1871 Неутрално

    Дневник дайте да опитаме де :Д

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!!!
  8. 8 Профил на bobyb
    bobyb
    Рейтинг: 871 Неутрално

    Сигурно не е лоша, но печените чушки дават друг вкус. Моята "истинска" лютеница е с печени и белени чушки и доматено пюре. Чушките са мои и допълвам домашни, веднъж опитах и с купешки добавени към моите, ама не стават. Доматеното пюре е на Булконс, само то става, другите слагат нишестета.
    Е доста хамалогия пада, ама си струва.

  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11054 Неутрално

    Лютеницата е запазен в буркани български символ, предаван на поколенията заедно със семейната рецепта
    Моите спомени са от бабите, които пържеха лютеница заедно, а ние децата се щъкахме между тях като дегустатори с омазани уста. Оттогава ми е останал неповторимия аромат на топла, смяна на едро, още недоварена лютеница.
    Явно остарявам

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на save_knforest
    save_knforest
    Рейтинг: 728 Весело

    Да им е сладко на хората, имали са мерак, направили са си нещо домашно, в случая лютеница.
    А и разказа носи настроение.

  11. 11 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1196 Неутрално

    Това, с прекарването през ситото, ми се вижда нещо като мазохизъм.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  12. 12 Профил на Петърчо
    Петърчо
    Рейтинг: 616 Неутрално

    Само едно не разбрах. Като се нарежат и очистят доматите и чушките отиват "в тавата да покъкрят"... Какво се слага в тавата още със зеленчуците, за да започнат да къкрят?

    Сигурно тъп въпрос, ама младите трябва да се учим..

  13. 13 Профил на stil1973
    stil1973
    Рейтинг: 8 Неутрално

    ,,тази година дъждовете са съсипали градинската продукция на цялото село''????????

  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5524 Неутрално

    До коментар [#12] от "popovp":

    нищо не се слага.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на DK120662
    DK120662
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Гледайки процедурата и четейки описанието на технологията, разбирам че пишещият е абсолютен лаик в правенето на лютеница, въобще не разбира от изискванията към продуктите за приготвяне на лютеница и крайният резултат е с отвратителен и неприятен на външен вид (най-малкото няма как бурканът да бъка от семки от продуктите) - огромните и безсмислени усилия са само допълнение към нищожния резултат. Истинска лютеница в България на практика не може да се прави, откакто националните български продукти: домати и червени чушки, бяха заменени на пазара от извратения продукт на ориентираните за търговски цели холандски семена даващи безвкусни жилести домати и чушки с огромно водно съдържание и много целулоза!! Освен това, най-важният етап от правенето на лютеницата са подправките, т.е. овкусяването на получената смес е най-важният етап. Докато не си върнем българското, ще бъдем в небитието на комерсиалните недоделки.!!

  16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5524 Неутрално

    аз не видях олиото - колко и кога. и един съвет- колкото по-гореща се сипва в бурканите толкова по- добре.Не видях и стерилизацията да е описана.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  17. 17 Профил на jd89
    jd89
    Рейтинг: 8 Неутрално

    И аз не мога да открия "моята" лютеница в магазините. Тия които са без нишесте, тикви и моркови, слагат прекалено много захар. Това не е десерт все пак.

  18. 18 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8788 Неутрално

    С печени чушки и печен патладжан става доста по-вкусно.

  19. 19 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 506 Неутрално

    За малко да прочета статията.Но след като видях снимкита с легена на земята после снимката на която майстор говтача е положил рендето върху легена ,който явно е между краката обути с джапанки и за финал готовата продукция в легена който е на земята но върху някакъв картон неясно от къде намерен,и апетита ми се "изпари" и желанието да чета технологията за правене на тази зеленчукова смес.Вероятно на лицето направило тази микстура въпросната смес е много вкусна но аз едва ли бих се решил да я опитам след такава фото сесия.

  20. 20 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1249 Неутрално

    Чак да му се дояде на човек домашна лютеница. И да му се поиска да се включи в процеса на изготвянето й

  21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2025 Неутрално

    Нещо взех да се фрустрирам с използването на думата фрустрация. Особено в такава статия където би трябвало да почустваме носталгията по времената когато баба правеше лютеница и когато елита и ЕнтелЕгенцията използваше русизми на поразия. Сега пък се фрустрираме от американизми. О неразумни юроде ... има думи които не може и не бива да заменяме защото са станали световни думи - сандвич, компютър, софтуер .. фрустрация не е такава дума. Баба може да е ядосана, начумерена, кисела, недоволна но никога фрустрирана. Поне моята баба никога не е била.

    California Über Alles
  22. 22 Профил на ham
    ham
    Рейтинг: 481 Неутрално

    Редовната консумация на растенията ,от семейство картофови ,не вещае ,нищо добро за вашето здраве.Домати ,пипер ,патладжан,картофи...Много са малко ,животинските видове,консумиращи стъблата на растенията ,поради алкалоидите в тях !Страдат бъбреците и зъбите.

  23. 23 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 598 Неутрално

    До коментар [#9] от "penetrating":
    [quote#9:"penetrating"]Лютеницата е запазен в буркани български символ, предаван на поколенията заедно със семейната рецепта[/quote]
    Според теб от колко поколения се прави лютеница?

  24. 24 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Междо другото има много хубави салса - сосове различни версии
    с най различни плодове и зеленчуци ,които са много по хубави и
    от най качествените (даже и "домашни" бг-лютеници.Има най различни версии в които -освен зеленчуците и нерядко плодовете ,няма никакви боклуци а само консервант и подправки.А ако искаш бг-вариант -примерно към салса роха добавяш малко качественно доматено пюре по вкус и някоя печена пиперка (от буркан)нарязана на ситно.Няма нужда от легени ,казани,буркани тенджери ,чушкопеци.....

  25. 25 Профил на jd89
    jd89
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#24] от "the_fat":

    Ами яж си ги тогава, кой ти търси мнението? Аман от комплексирани селски чуждопоклонници ... Като си толко надъхан по испанската вълна, картинката при приготвяне на паеля пред блоковете да не мислиш че е по-различна от родната с лютеницата ...

  26. 27 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11054 Неутрално

    До коментар [#23] от "kumcho___valcho":

    Нямам представа. В нашето семейство мога да преброя 4 без да броя жена ми

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  27. 28 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1546 Любопитно

    До коментар [#26] от "mahjongg":

    Това пък какво е?

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  28. 29 Профил на ozd05563707
    ozd05563707
    Рейтинг: 645 Неутрално

    "суровите чушки и доматитИ". - сИриозно???

    Колкото до самата рецепта - падладжани не се слагат. Тая гняз я ръгат в лютеницата, че сваля цената. Даже и морковите не са задължителни. Частта със ситото също е безумна. Колко буркани с лютеница на село съм изял, правил и т.н. Такова чудо не съм виждал.

  29. 30 Профил на zzatke
    zzatke
    Рейтинг: 284 Весело

    До коментар [#28] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

    явно е снимка от английски магазин и са написали на латиница българските букви от етикета (апетитка = anemumka)

    reddit.com/r/The_Donald/
  30. 31 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    [quote#6:"spyrogyra."]По-голяма простотия не бях чел в Дневник![/quote]

    Не лъжи, че можеш да четеш!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  31. 32 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2375 Весело

    [quote#24:"the_fat"],които са много по хубави и
    от най качествените (даже и "домашни" бг-лютеници[/quote]

    Явно във вашето семейство винаги са прегаряли лютеницата.
    Що не помоли някоя съседка да то направи.

    Иначе да ми сравняваш нещо правено както трябва у дома с някаквъв боклук от конвеира - забрави.
    И да те светна - няма на пазара салса без консерванти. Пак са те излъгали.

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  32. 33 Профил на nsa17624486
    nsa17624486
    Рейтинг: 4378 Весело

    До коментар [#21] от "Pontif А": Мисля, че колкото повече думи се използват в даден език, това го обогатява. Например в българският език има стотици думи за състоянието: пийнал си, кръкнал си, натаралянкал се, препарирал се и т.н. Не разбирам защо баба ми, Бог да я прости, да не може да се е била фрустрирала или препарирала? Спомням си един случай при соц-а, кокато едно дете пита учителката: Моля другарко, другарят Сталин пръцкал ли е?

  33. 34 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1147 Весело

    Наистина нещо истинско нашенско, отивам за леб

  34. 35 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 506 Неутрално

    До коментар [#25] от "jd89":

    Незнам ,явно не е по различна но аз лично не съм ял паеля между блокове в Испания .Ако ти си -то явно имаш предсатва.А и в закусвални вИспания не ,но виж в ресторантите там има много по хубава храна от паеля или салса. Освен това салса е от Мексико а
    лютеницата е просто един вариянт на салса.Аз говоря за готова салса от магазини от които аз ги копувам.

  35. 36 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2186 Неутрално

    Единственият слугинаж, който правим в къщи за зимнина, са десетина буркана корнишони и камби,студена и бърза рецепта, 50кг. кисело зеле и от няколко години почти целогодишно домашни ликьори от всякакви плодове. Никакви сладка, компоти, лютеници и сокове. Гледаме да минем с минимален мискинлик. Но каквото се прави, се прави по изпитани методи, с майсторлък, за да има мезета за ракията през зимата. Всеки знае себе си, щом може едно семейство да консумира такива количества като на снимката, да им е сладко.

  36. 37 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 782 Неутрално

    "Бурканите се затягат добре и се варят около 20 минути в казан на огъня, за да се стерилизират и вакуумират, което гарантира поне година тайност."

    Не го правете. Използвайте чисти сухи буркани и ги пълнете докато сместа е гореща. Затворете с капачката и е готово. Когато изстине ще дръпне и ще се вакуумира. Ще трае много дълго, но ако е вкусна ще се свърши бързо.

  37. 38 Профил на jd89
    jd89
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#35] от "the_fat":

    Не съм ял но съм виждал, същата работа като с правенето на лютеница, но там едва ли имат подобни чуждопоклонници, хората се гордеят с културата и традициите си. Салсата няма как да идва от Мексико, освен някои от разновидностите й; салса означава сос на испански. Лютеницата не е сос, а гарнитура.

  38. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5524 Неутрално

    До коментар [#36] от "man_un":

    чакаме рецепти за ликьори, защото на пазара няма нищо свестно.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  39. 40 Профил на zzatke
    zzatke
    Рейтинг: 284 Любопитно

    btw, в българия още от времето на соца основна съставка на купешките лютеници и кетчупи не са нито доматите, нито чушките, а... тикви. без майтап.

    reddit.com/r/The_Donald/
  40. 41 Профил на skippingstone
    skippingstone
    Рейтинг: 8 Весело

    Вкусно изглежда много, и чушкопеците са си яко откритие както и да гледаме. В чужбина народът гледа и се чуди, като на магически сеанс!

    до man_un:
    Друго интересно е, не само в този случай -
    много от турските думи ги ползваме в съвършено различно от актуално литературно значение - примерно, мискинлик означава бедност, т.е. безпаричие.
    Не от заядливост го казвам, просто използвам случая.

    Don't wait for a second chance, act as though you've already had it!
  41. 42 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2186 Неутрално

    До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Като материал избираш любим плод, пр.: круши, захар и водка. Като техника буркан 3л и дървена бъркалка. Плодовете нарязваш на кубчета, махаш семки или костилки, посипваш захарта и наливаш водката. После всеки ден бъркаш да се стопи шекера. Така поне седмица.Плодът пуска аромат, алкохолът се овкусява. Ако искаш, може да удължиш срока, 10дн. и т.н. После махаш плода, може да го прибереш за сладкиши. Оставяш напитката да се утаи и наливаш в бутилки. Излизат около 3 бут. по 700 гр., но то е за кеф или коктейл, а не за напиване. Отношението м-у материалите е 1-1-1, но ако не обичаш сладко, захарта се намалява по желание. Спирта обаче трябва е поне литър. Най-известният домашен ликьор е вишновката, но става от всичко. Прави и пий наздраве.

  42. 43 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2186 Неутрално

    До коментар [#41] от "skippingstone":

    Вероятно си права, не знам турски, но си разбрала в какъв смисъл ползвам думата. От дете знам,че на мръсния човек се казва мискинин, оттам мискинлик.

  43. 44 Профил на skippingstone
    skippingstone
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#43] от "man_un":

    Ако ми позволиш да вметна още едно интересно значение:
    Мискин е почти същото като факир. И двете означават бедняк на актуален турски. Темата ми е интересна, но не искам да повече да разводнявам тук.

    Don't wait for a second chance, act as though you've already had it!
  44. 45 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1399 Неутрално

    До коментар [#20] от "daam":

    +++! Навремето губех по един ден в годината да си направя лютеницата и червената капия в буркани... Ял съм доста резлични лютеници, повечето с отлични качества.
    Моята рецепта беше - 50-60 кг червена капия, 3 кг патладжан, 7 кг домати, бутилка зехтин и сол на вкус. Чушките се пекат на тенекия на огън, изчистват се от семките и кожата - внимателно, пази се сока им! Патладжана също се пече и се чисти. В тавата се слага зехтина и доматите, трябва да им изври голяма част от водата. След това се слага патладжана, да поври малко. Изсипват се чушките, накълцани грубо. Всичко това ври на умерен огън около 4 часа. Бърка се постоянно. Пълнех бурканчета от детска храна - така зимата изяждаш всичко доста бързо.
    Капията, печена и изчистена, разрязана, се осолява в чиния от двете страни. Солта всъщност е смес 1:1 сол със захар и 4 таблетки аспирин. С бутилка, върху масата ги стривам на прах. Чушката се поставя в буркан 750 гр като се притиска, за да няма въздух. Накрая се налива малко (около 20-30 сл) зехтин. Става и с олио... Не се стерилизира. Всъщност, скоро се желира сама.
    Приятен апетит!!!

  45. 46 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    приятен лайфстайл материал, почти а ла балкански космополитън с ролки по пеньоар.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  46. 47 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    [quote#44:"skippingstone"]Мискин е почти същото като факир. И двете означават бедняк на актуален турски.[/quote]

    всъщност актуалният турски е реално арабски. мискин - مسكين - е от оригиналното арабски за "нещастник", "несретник". факир - فقير - също от оригиналното арабски за "бедняк", впоследствие придобило значение "магьосник" покрай странстващите мистици, суфи, дервиши (оттам пък и "тарикат", от оригиналното арабско طريقة, "мистичен орден" от "бедняци".

    בני אתה אני היום ילדתיך
  47. 48 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#37] от "dissident":

    [quote#37:"dissident"]Използвайте чисти сухи буркани и ги пълнете докато сместа е гореща. Затворете с капачката и е готово. [/quote]

    Ха! Точно това се канех да питам Гугъл . Аз така запазвам за кратко доматен сос (пюре). При едно готвене настъргвам на ренде повече от необходимите домати и излишната част кипвам с малко сол до изпаряване на част от течността. После напълвам няколко малки (330 мл) бурканчета - достатъчни за малка манджа. Капачката действително "хлътва" и според мен ефектът е като след стерилизиране 10 мин. Но не смея да ги оставя извън хладилника и за дълго. Ако имаш опит, че ще издържат една зима (2-3 месеца) - ухааа! Ще се заредя с домати за готвене и "зимна салата с праз" без да варя буркани.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  48. 49 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#37] от "dissident":

    Освен това ми е по-лесно нещото да го кипна в насипен вид и разпределя в бурканчета, отколкото да варя самите буркани - то си трябва някакви подложки, разделители (картони) между бурканите, пък и според мен се харчи повече ток. Ако твоята система работи и си я изпробвал - за мен това ще е улеснение.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  49. 50 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4261 Весело

    До коментар [#46] от "abdelhaqq":

    Тзъ, без престилка и забрадка не става! Каза ти жената, пръска по краката

  50. 51 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4261 Любопитно

    До коментар [#47] от "abdelhaqq":

    А "фукара" става ли като синоним?

  51. 52 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2025 Неутрално

    [quote#33:"Nimart"] Мисля, че колкото повече думи се използват в даден език, това го обогатява.[/quote]

    До коментар [#33] от "Nimart":

    Не съм против чуждиците когато ни нямаме подходяща дума. Не съм пурист. Но специално за думата "фръстрейшън" имаме съвсем удобни БЪлгарски думи и не необходимо да използваме трудна Английска дума. Особено когато не описва точно това което автоката е искала да опише. Ако това есе беше написано на Английски от Английско говорящ точно на това място нямаше да зиползва тази дума. Така че не само че сме заклали Българският език а и Английският. А мисля че не трябва да показвам иронията че използваме точно тази ненужна "модерна" дума, грешно в сюжет който се мъчи да ни навее носталгия и сладки детски спомени от времена когато някой можеше да бъде и арестуван ако много започне да се фрустрира и да използва думи като фрустрация.

    California Über Alles
  52. 53 Профил на dggm
    dggm
    Рейтинг: 492 Неутрално

    Страхотна статия!

    Замогна се народа, изнежи се, всички седят и чакат наготово.

    А едно време всичко си правехме като беше Комунизъм. Нямаше супермаркети с всякакви стоки и каквото си отгледаш от двора, това ядеш. Иначе глад. Назад към корените

  53. 54 Профил на metalogy
    metalogy
    Рейтинг: 634 Неутрално

    Някой ден (като се пенсионирам) може и да се изкуша да опитам да приготвя лютеница собственоръчно, но никога, гарантирано, няма да направя обществено достояние нито процеса, нито резултата.

    колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
  54. 55 Профил на jd89
    jd89
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#53] от "dggm":

    От 10 човека 8 ще предпочетат ограничения избор и честите липси през социализма, пред днешните огромни корекоми със скъпи боклуци, които не стават за ядене.
    Лошото е че сега трудно се намира и качествена суровина за зимнина, а хората нямат време да си отглеждат сами поради по-дългата работна седмица и по-големите разходи да идеш до село да садиш, копаш, вадиш и пр.

  55. 56 Профил на dggm
    dggm
    Рейтинг: 492 Неутрално

    До коментар [#55] от "jd89":

    Не са толкова скъпи колкото ги изкарвате.

    Сега много производители доброволно се придържат към БДС, защото хората търсят по-високото качество.

    Другото е, че хората купуват боклуци и се хранят много нездравословно, но това е от едно време. Тогава по-малко хора имаха възможностите. Д-р Емилова и д-р Гайдурков правят много да образоват българина за здравословното хранене, който има уши да слуша. Не са магазините виновни.

  56. 57 Профил на jd89
    jd89
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#56] от "dggm":

    Скъпи са спрямо покупателната способност на българите. А високият клас продукти, т.е. по-качествените, са на космически цени. Хлябът масово е от фуражна пшеница с подобрители. Плодове и зеленчуци качествени почти напълно липсват и т.н. и т.н.

  57. 58 Профил на dggm
    dggm
    Рейтинг: 492 Неутрално

    [quote#57:"jd89"]Скъпи са спрямо покупателната способност на българите.[/quote]

    Нормално. Ние сме най-бедната държава в ЕС. Но покупателната ни способност е много по-висока от преди '89-та година. Помня каква мизерия беше тогава, не знам как е възожно да твърдите, че сега сме по-бедни от тогава.

  58. 59 Профил на True Detective
    True Detective
    Рейтинг: 416 Неутрално

    По-бедни не. По-сити може би, защотот в магазинит за малко пари можеш да се наухаш с боклуци и да не си гладен. Тогава това беше невъзможно. Ядеш само ако си консервирал нещол такв глад беше, спомнява си, че основното меню на мен в училище беше милинки и кашкавалки...с боза, ако имах 20 состинки за храна.
    Сега боклуците са навсякъде, а и трагичня резултата ито тази храна не енепосредствен , а отложен във времето...това огромната разлика...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK