Пет настолни игри, или петък вечер вкъщи

Пет настолни игри, или петък вечер вкъщи

Да, разбира се, че е клише – всички ние ставаме все по-заети и бързаме все повече, но това е самата истина. Активният ни социален живот е тръгнал по хлъзгава пътека и това, което наричаме разпускане, се е превърнало в натоварващо и изцеждащо преживяване. Шумните клубове и барове са убиец на нормалния разговор, а достъпът и отпускащото прекарване в тях истинско предизвикателство. Дали от възрастта или натовареното време, изцеждащо енергията ни, все повече хора решават да останат вечер вкъщи, където е топло и уютно.


Едно хоби, което по света откриха преди десетина години и все повече навлиза и в България, предоставя прекрасно алтернативно социално изживяване - настолните игри. Те водят традицията си от Германия и са неотменна част от семейната обстановка по целия свят.


Съвременните настолни игри са и основа на вечерни събирания не само със семейства, но и с приятели. Те не просто ще ви помогнат да си починете в една спокойна и отдалечаваща от проблемите ви атмосфера, а ще ви провокират, предизвикат и дори сближат. Казват, че
никога не познаваш един човек истински, докато не изиграеш една настолна игра с него


Няма да навлизаме повече в темите около това дълбоко хоби, защото то има сериозна история, идеология и разнообразие от близо сто хиляди заглавия, а ще поговорим за настолни игри, които бих препоръчал на хора, които никога не са играли такива. Пет напълно различни като усещане заглавия, всяко едно от които ще захрани различна социална, интелектуална и емоционална нужда.


Пет настолни игри, или петък вечер вкъщи

© Дневник


Ticket to Ride


В играта всеки играч развива собствена верига от железопътни линии, като се старае да изпълни билети, които получава в началото и по време на игра.


Това е не само първият ми избор при игра с нови хора, но и една от любимите ми игри по принцип. Правилата са лесни и интуитивни. Обясняват се за минути, а визуалният ефект е налице. Щом завършите играта, ще искате да снимате как изглежда картата, върху която сте слагали пластмасовите си вагони. Има най-различни карти, върху които можете да играете – на Европа, Щатите, Англия, Индия, Азия, а тази година дори излиза карта на целия свят.


Състезателният, но не твърде агресивен и конфротационен начин на игра превръща Ticket to Ride в перфектната мултифункционална игра. Намира се навсякъде в България и правилата й са преведени на български, което все още е рядкост.

Пет настолни игри, или петък вечер вкъщи

© Дневник


Каркасон


В тази игра играчите слагат плочки в средата на масата. Всяка от тях изобразява част от пейзаж, така че колкото повече се развива играта, толкова по-голям и по-детайлен става светът, върху който играчите после поставят фигурки на фермери, рицари, свещеници и др.. В зависимост от кога, къде и как се редят, фигурките получават точки, които определят победителя в края на играта.


По време на всяка една игра на "Каркасон" ще съставяте различен свят, съответно разбообразието ще се развива. Правилата са изключително лесни, а геймплеят е достатъчно динамичен, за да ви завладее за още една и още една игра веднага след финала на първата.


"Каркасон" също е предена на български.


Пет настолни игри, или петък вечер вкъщи

© Дневник


Once Upon a Time


Игра, която не разчита толкова на правила, колкото на въображението на играчите. В Once Upon a Time участниците получават карта с финал на приказка. Например: "Открили загубената принцеса, оженили я за принца и всички заживели щастливо". Целта им е да разказват една обща история, докато някой от тях стигне до таения финал, който е получил. Всеки има собствена ръка от карти с персонажи, локации и най-различни действия, които ползва, за да разказва историята.


Едни от най-забавните моменти в историята ми на настолен геймър са свързани с тази игра.


Once Upon a Time е гениално средство за забавление, което в никакъв случай не трябва да разглеждате като игра, защото няма значение кой печели. Това, което е важно, са невероятно абсурдните истории, получаващи се всеки път.


Играта се открива в България, но езиковата бариера се явява като негатив. Въпреки че всички карти са с картинки, финалите са на английски език.

Пет настолни игри, или петък вечер вкъщи

© Дневник


Убонго


"Убонго" е абстрактна игра, която наподобява класическата игра "Тетрис" и ще успее да ви предизвика. Всеки играч има собствено уникално табло с квадратчета и комплект от различни тетрис части. Хвърля се зар, който определя кои от тях да се ползват и се обръща пясъчен часовник. За кратко време играчите трябва да запълнят квадратчетата си с пъзел частите. Първият, който успее, събира кристалчета по избор от табло в средата на масата. Целта е да събирате еднакви кристалчета. Който има най-много в края на играта, печели.


Отново – тук няма абсолютно никакво значение кой ще е победителят, защото пътят е това, което обогатява преживяването.
"Убонго" е напълно преведена на български и се намира лесно в България. Играл съм я както с геймъри, така и с роднини и приятели, които никога не са виждали съвременна настолна игра.

Пет настолни игри, или петък вечер вкъщи

© Дневник


Codenames / Dixit


Ще проявя неспортсменство и последното ми предложение ще бъде две в едно. И двете игри носят подобни усещания. И двете игри се основават на добрата стара класическа игра – асоциации.


"Диксит" пристига с карти, изпълнени с невероятни илюстрации, дело на различни художници във всяко ново издание. Всеки играч получава определен брой карти. Един от тях поставя своите карта на масата с лицето надолу и казва дума или израз, който според него изразява тя. Останалите играчи избират карта с илюстрация от своята ръка, която смятат, че се приближава до неговата асоциация и също ги слагат в средата. Всички те се разбъркват и се подреждат с лицето нагоре на масата. Целта на участниците е да познаят коя е картата на човека, подал асоциацията.


Печелят се точки... и както вече казах – абсолютно ненужни.

Пет настолни игри, или петък вечер вкъщи

© Дневник


Codenames се появи миналата година и разби всички класации на парти игрите. В средата на масата се нареждат карти с думи. Играчите се разделят на два отбора. Избират се подсказвачи. Всеки подсказвач вижда тайно кои думи от тези на масата трябва да познае отбора му. След това подксказва само с една дума колкото се може повече карти от поставените в средата на масата.


Просто. Хитро. Забавно.


И двете игри се откриват в България, и то на български. Според мен това са перфектните заглавия за голяма компания, която дори не е предвидила подобно забавление по време на сбирката си. Винаги можете просто да извадите кутията и да обясните правилата за две минути.


Светът на настолните игри е огромен и човек трябва да поглъща капка по капка, защото както всяка друга индустрия в нея има и добри заглавия, има и такива, които могат само да ви оставят лош вкус в ръката. Ако преди години избирахме само между десетина имена, днес вече имаме избор от хиляди и хиляди игри. Нека не се залъгваме. Това е скъпо хоби. Не всеки може да се позволи онези игри в големи кутии, които струват над 100-150 лв.


Добрата новина е, че вече има достатъчно информация в интернет, както и по клубовете и магазините в България. Там можете да получите отлични и адекватни съвети. Гарантирам ви, че не просто ще си заслужава да отключите малко време от залостения си график, но и ще получите преживяване, което никога досега не сте получавали. И най-важното – то идва не от самите игри, а от хората, с които споделяте това топло и сплотено оригинално хоби.


Авторът е основател и главен редактор на българския сайт за ревюта, новини, информация, видеа и всичко, свързано с настолните игри – BigBoxGamers.com


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2191 Весело

  Накъде без вечната"Monopoly".

 2. 2 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Монополито е за мазохисти

 3. 3 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Наистина в Германия тези игри са много популярни, правт се семейни вечери, на които баби и дядовци, деца и внуци играят заедно. Във всяки дом има поне по няколко игри. Ние сме се събирали с приятели, заедно с децата и е голям смях и забава, има подходящи игри за всички възрасти или както пише в указанията "от 0 до 99 години". Всяка година се обявяват конкурси за нови игри, като има приз на журито, на потребителите и т.н., някои от любимите ми игри са "Заселниците от Катан" или "Mississippi Queen".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 4. 4 Профил на vassle
  vassle
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Играенето на настолни игри е популярно хоби в България от поне 10тина години, а като цяло винаго го е имало. В света настолните игри са популярни, особено Германия, от доста повче от десетина години - например конкурсът за игра на годината, съществува от 1979 г. Да не говорим, че въобще не е отчетен в статията американският пазар като огромен катализатор на продажбите, създаването и популяризирането на настолни игри със също сериозна история.

  Свързването на играенето с настолни игри с така наречения "бавен живот" е доста неадекватно, имайки предвид, че няма нищо бавно, а е динамично и бурно. Примерите, които са дадени за игри са очевидно масови, утвърдени заглавия, но не достатъчно любопитни и разнообразни. Можехте да сложите неща като Betrayal at house on the hill, Citadels, Catan, Mysterium ...

 5. 5 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Настолни игри и бавен живот? Сигурно, защото не е пиене или концерти. Или телевизия. Но не мисля, че имат много общо. Аз водя доста бърз живот и играя много.

 6. 6 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#4] от "vassle":

  И на мен ми направи впечатление неадекватността на автора. Странен избор. На пишещия, на редакторите, един дявол знае на кой още.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Вместо да седнат да ударят един белот на чаша бира... Какви деца са това, ако научат "не се сърди човече" преди "що е то реконтра" и "коз, коз, коз и пет пики до валат"

 8. 8 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Шахматът също е настолна игра.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK