Щастието в риболова

Щастието в риболова

© личен архив на Станислав МънковКолко вида хора има на света? Отговорът е много прост: риболовци и обикновени простосмъртни. Поне така ще ви каже всеки от онова странно за останалите общество, кръстосващо с въдици реките и езерата.
Простосмъртните често се чудят как ние, риболовците, влагаме толкова време и усилия, за да се надхитряме с умствено ограничено същество като рибата. А философията на това страхотно хоби е съвсем различна. Именно риболовът ни кара да проумеем, че всъщност хората не сме пълни господари на този свят, а само част от него. Там, в тишината на мълчаливото ни занимание, ние оставаме сами с мислите си. В хармония с природата, в хармония и със себе си.


Риболовът с въдица има най-различни разновидности: на плувка, на дъно, с блесна или изкуствена муха. Някои ловят шарани, други харесват пъстървата, трети – каквото хванат. Но изживяването винаги е едно и също. В началото на всеки излет заставате пред реката, оглеждате я и се опитвате да разберете дали водите й имат да ви кажат нещо. В този момент вие се намирате в царството на неизвестността. Защото риболовът е като денят, в него нищо не си личи от заранта.

Щастието в риболова

После всичко вече е във вашите ръце. Независимо с каква техника ще ловите, от вас се искат три неща - наблюдение, оценка и импровизация. Разполагате с пълна свобода на действие. Да прекарате часове наред с въдицата на брега: ето в това се състои успокояващото преживяване, макар и понякога да завършва разочароващо. Но друг път ще имате щастието да получите неочаквано за самите вас удоволствие, особено ако сте успели да вникнете в странностите на рибата. При това след като сте загубил по един магически и нереален начин представата си за времето.


С две думи – риболовът е нещо много повече от обикновеното боравене с въдицата.
Преди всичко това е моментът да изпробвате инстинкта си и да разберете дали работи. Някой път няма да ви се получи. Но накрая ще бъдете възнаграден с невероятното изживяване, когато върхът на въдицата ви се огъне под напора на противника отсреща.


Ако навлезете в дебрите на това завладяващо хоби, ще разберете, че това всъщност е цяла наука. Сложна наука, поне колкото математиката, където светът на числата и техните комбинации е безкраен. В риболова е същото. Дори да ловим десетки години наред, пак няма да го разберем до края. И всеки път, когато хванем риба, пред нас вече стои за решаване новата задача как да накараме следващата да клъвне. Но и да не се справим веднага, няма страшно. Не се бойте от неуспехите, те и в живота понякога са полезни. Всяка неудача ни кара да мислим, да развиваме воля за успех и твърдост в характера. Добър риболовец става именно онзи, който може да преодолява трудностите.


Доста хора смятат риболова за егоистично занимание. Така е, но само донякъде. Сред въдичарите има схващане, което гласи: "Гората е тясна за двама ловци, но на реката за двама риболовци място винаги ще се намери." Има и риба за всички, така че не се разочаровайте, ако случайно уловът ви се откачи от куката. Пак ще имате кълване, това е сигурно. Ако не сега, то поне на следващия път. Помнете, че рибарят е щастлив човек. Понеже за това щастие му трябва съвсем малко – една въдица и една река.


Щастието в риболова

Електрониката срещу рибата,
или къде трябва да спрем


С навлизането на високите технологии в риболова възниква логичният въпрос: къде точно трябва да спрем? Трябва ли да има граница между човешкия разум и неговите изобретения, и рибата, която се осланя единствено на инстинкта си за самосъхранение?


По принцип любителският риболов се базира на умението да ловиш, разчитайки само на личните си умения. Това е солта и пипера на хобито ни. В последните две десетилетия обаче електрониката нахлу с пълна сила в реките и язовирите. В началото беше разработен т.нар. "сонар" – радиолокационен уред за риболов от лодка, който показва дали във водата под нас има пасаж или отделни едри екземпляри. След това за ловците на шаран беше произведено специално корабче, което захранва избрания воден участък и спуска дънните въдици точно върху хранителното петно. Още тогава се чуха първите вопли, че използването на подобна техника не е етично спрямо рибите.


Последното нововъведение е специален рибарски дрон, изобретен в Холандия. Той има водонепропусклива камера, която спуска във водата. От брега риболовецът следи на специален екран обстановката по дъното. Когато забележи риба, дронът пуска стръвта точно под носа й.


Срещу това нововъведение вече се чуха протести от риболовци, които се обявиха твърдо против използването му. Според тях навлизането на подобни електроники твърдо противоречи на изконните принципите на риболова, формулирани още през 1633 г. от английския писател Исак Уолтън в трактата му "Перфектният риболов". "Риболовът е основан на изкуството да примамиш рибата със собствени сили, а не с радиоуправляемо чудовище", коментираха от британската организация на риболовците Angling Trust.
Немалка част от въдичарите вече отказват да използват леки пръчки от високомодулен карбон, или макари от съвременни метални сплави. За тях съревнованието с рибата трябва да се води със старите въдици от лепен бамбук, защото тогава противникът във водата има далеч по-големи шансове да оцелее.


Щастието в риболова

© личен архив на Станислав Мънков


Хвани и пусни,
заслужава си


По света отдавна, а в България по-отскоро, е въведен риболовният принцип "Хвани и пусни". Това означава да подарим живота на рибата, след като сме я уловили.


Дали си заслужава? Да, разбира се. Основната идея на "Хвани и пусни" е в това, че за всеки въдичар рибата се явява съперник, а не средство за прехрана. Това важи особено за ценните видове – пъстърва, сом, шаран, амур Всяка от тези риби, уловена и пусната обратно във водата, след това има шанс да бъде хваната отново. Ако не от нас, то от друг риболовец, на когото също се полага щастие.


По реките този принцип най-стриктно се прилага при риболова на пъстърва. Тя е рядка и много красива риба, с червени и черни точки по тялото. Размножава се в малки количества, затова на всеки върнат обратно във водата екземпляр се дава шанс за възпроизводство. В България от няколко години насам има двадесет реки, където балканската пъстърва се лови задължително на принципа "хвани и пусни". На останалите места всичко опира до личната съвест на риболовеца.


От известно време у нас се оформиха и редица частни водоеми, където за риболов се отглеждат големи шарани с тегло до 20 кг, както и големи сомове. Тяхното връщане във водата също е задължително, а за риболовеца остава удоволствието и снимката за спомен с трофея. Някои риби са улавяни вече десетки пъти и дори си имат собствени имена, дадени им от стопаните и посетителите на водоемите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1090 Весело

  И затова сега има лов на покемони. Не знаеш какъв ще изникне зад ъгъла и зависи от твоето решение дали да го хванеш или оставиш

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Истината е, че от както индустриалните предприятия спряха се увеличи рибата в реките.

 3. 3 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Абе, рибарлъка си е голям кеф! Особено с ботушки по дерето и на вьоблер си е и спорт...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 4. 4 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Трагедията на българските риболовци е, че от снимките по-горе нито една не е от България. Никой не знае за какво отиват парите платени за риболовен билет, всеки който плати 30лв и може да лови риба.

  Няма никакво обучение на начинещите риболовци, да се научат да уважават природата, рибите, колко е важен балансът и колко ценен ресурс е това.

  По нашите водоеми - мърсотия, пластмасови шишета, бутилки, месари колкото си щеш с единствената цел да унищожат всичко, което шава и всеки се оплаква, че няма риба...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хвани и пусни???

  И същевременно навсякъде ни обясняват колко е полезна рибата за ядене. Ама коя риба - наблъсканата с антибиотици култивирана риба или дивата, дето рибарите трябвало да я пускат....

  Нищо не пускам. Ям!

 6. 6 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 474 Любопитно

  [quote#5:"niakoi_si"]Хвани и пусни???[/quote]

  Ловя само на морето и там това не важи, но въпреки това пускам често рибите с надежда за по-добра слука като пораснат
  Иначе адреналинът при голяма риба е несравним, разбира се разликата между голяма сладководна и голяма морска риба е сериозна За да се борят идентично - сладководната трябва да е 2х по-голяма от морската

  Stef
 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Риболова е незаменимо хоби!
  Жалко, че го съсипаха със тези
  централи по Искъра !!!

 8. 8 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ... от съвсем малък съм “зарибен“ с това хоби, практикувам го с удоволствие всеки път (без значение в / на успеха) и ползвам този ресурс разумно - и пускам риба, и консумирам!
  За съсипията .... не знам, какво да се коментира - посредствеността е голямата чума на съвремието ни ... за съжаление!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Твърде "бавен" живот за мен, но много вълнуващ. Нещо като да гледаш 90 минути футбол и да няма гол
  Последно наблюдавах един рибар в Словения как хвана огромен шаран (поне 30 кг), снима се с него и го пусна

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Приятно и разтоварващо, пък и опържената прясна рибка си е чудесно мезе

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Приятно и разтоварващо, пък и опържената прясна рибка си е чудесно мезе

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#10] от "shileto":


  До коментар [#11] от "shileto":

  Разбрах де!...

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#12] от "Добрин ВЕЛКОВ":
  Разбрах, че си разбрал, а два пъти е да го запомниш по лесно

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2329 Весело

  “Някои ловят шарани, други харесват пъстървата, трети – каквото хванат...”

  ...Златната рибка?

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 564 Неутрално

  За някои хора риболова е спорт, а за други - прехрана...

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Беше отдавна, може би преди 30г., Жоро Метев от Ловеч ме научи да ловя риба с ръце под камъните на Осъма. Мрянка и кефалчета. Страшна тръпка.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#10] от "shileto":

  Ти филетираш ли рибата за пържене? Аз започнах да правя това в щатите, иначе местнит приятели не искат да я адат. Но, в интерес на истината, баланса на рибата в големите езера се поддържа от местни университети - катедри по сладководно рибно стопанство, и риба има. Ходил съм веднъж до Аляска за лов на дива сьомга (естествено че с пътуването рибата излиза скъичко, но удоволствието...).

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2329 Весело

  [quote#17:"daskal1"]Ти филетираш ли рибата за пържене?[/quote]

  Зависи от рибата.
  Нашенската пъстърва напр. е най-вкусна с размер, твърде малък за да се филетира. И с други риби, като платиката според мен идеята не е добра. Виж, ако знаеш как да одереш костура, направо ти остават само филетата!

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поздравление господин Манолов и Мънков.Много приятна за четене статия ....а и снимки.Браво......и на слука.

 20. 20 Профил на kenedy
  kenedy
  Рейтинг: 233 Разстроено

  В България не се спазват основи правила при риболов. Използват се всякакви забранен методи, което е жалко. Масово се лови маломерна риба за консумация и популацията и' намалява значително.

 21. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":
  Браво,гулем си

 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#18] от "2.50":
  Съгласен, пък и си е приятно да си чоплиш и да се поомажеш

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#18] от "2.50":

  За пастървата си прав, но там само като натиснеш по гръбнака и тя се разделя на филета. Костура не е разпространен в моя район, по скоро бас, кефал, блугил, крапи (на тези двете не им зная българските имена, не съм ги срещал) щука и понякога пастърва.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#20] от "kenedy":

  Нормите и законите в щатите са изключително строги. Има ограничения както по размерите, така и по броя на по-ценните риби. Например, калифорния ограничава боря на стайпед бас до два с размери не по-големи от 18 ина (40 см) докато Джорджия разрешава до 15 броя с дължина не повече от 60 см (22 инча).
  Аляска може да се струва дива и рядконаселена, но и там има строги норми, например за сезона на сьомгата. На бракониерите се конфискува колата или въобще средството за транспорт (има хора с частно самолетчета) принадлежностите, и се налагат големи глови, до затвор.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  Каква била разликата между ловците и рибарите?
  Едните гонели Михаля а другите го чакали.

  klimentm
 26. 26 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Виждам многото минуси и не мога да не реагирам. Вярно е, риболовът сега не е "за наяждане", но "пусни обратно" не е винаги въпрос на съвест. В Щатите ловя див шаран - от 5 до 8 кг. бройката и никога не го връщам - шараните са толкова много /защото американците не ги ловят/, че изяждат всичко възможно. В един канал ловя и шаран и пъстърва, но щом последната кълве на царевица, а стомахът и е празен, значи нещо не е наред, просто е нарушено равновесието. И тук принципът "пусни" е просто вреден за равновесието на живота в канала, който се излива в р. Делавар.

 27. 27 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "2.50":

  Костурът не го дера, а с тънък остър нож обрязвам кожата и я пържа до степен, оприличаваща я на чипс - попива много бира. Има водни басейни, където костурът и речният кефал /кленът/ трябва да се връщат обратно и се опазват, но има язовири, в които костуровите изяждат всичко останало.

 28. 28 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#7] от "valtoro":

  И не само те! През лятото ловя /докато съм в Бг/ на Лобош, но там се въдят диваци, ловящи с мрежи и съсипващи дребосъка. При това мнозина излизат спокойно от депата за лодки и катери, всички виждат и знаят какво става, но този "риболов" продължава вече години наред. По едното време дори бяла риба не се хващаше...

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  [quote#27:"ivan karagiozov"]Костурът не го дера, а с тънък остър нож обрязвам кожата и я пържа до степен, оприличаваща я на чипс - попива много бира.[/quote]

  Така постъпвам с платиката!
  И за бирата е вярно!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на batstan69
  batstan69
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В някои страни в чужбина "хвани и пусни" може да не се налага заради наличие на предостатъчно риба. В други ценят предимно пъстървата, особено във Франция, Англия и Австрия, където на всички качествени реки от висока категория се лови предимно на муха, с кука без контра, и рибите се връщат обратно. В България връщането на пъстървата се налага от факта, че и без това я трепят с ток, или я ловят по месарски, като нарушават и законовите норми, и всичко.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на kdo04507128
  kdo04507128
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivan karagiozov":

  На по-малки костури става много хубав чипс.

 33. 33 Профил на kdo04507128
  kdo04507128
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivan karagiozov":

  Някой път хищни риби кълват на постно, ама специално пъстървата, ама може те в САЩ са ГМО.

 34. 34 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 457 Весело

  За мен лично е непоносима скука, но хората, с които съм бил на риболов, си бяха щастливи отвсякъде, тъй че... мисля, че ги разбирам поне. Явно е голяма краста.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK