Трагедията на българските риболовци е, че от снимките по-горе нито една не е от България. Никой не знае за какво отиват парите платени за риболовен билет, всеки който плати 30лв и може да лови риба.
Няма никакво обучение на начинещите риболовци, да се научат да уважават природата, рибите, колко е важен балансът и колко ценен ресурс е това.
По нашите водоеми - мърсотия, пластмасови шишета, бутилки, месари колкото си щеш с единствената цел да унищожат всичко, което шава и всеки се оплаква, че няма риба...
Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
И същевременно навсякъде ни обясняват колко е полезна рибата за ядене. Ама коя риба - наблъсканата с антибиотици култивирана риба или дивата, дето рибарите трябвало да я пускат....
Ловя само на морето и там това не важи, но въпреки това пускам често рибите с надежда за по-добра слука като пораснат
Иначе адреналинът при голяма риба е несравним, разбира се разликата между голяма сладководна и голяма морска риба е сериозна За да се борят идентично - сладководната трябва да е 2х по-голяма от морската
... от съвсем малък съм “зарибен“ с това хоби, практикувам го с удоволствие всеки път (без значение в / на успеха) и ползвам този ресурс разумно - и пускам риба, и консумирам!
За съсипията .... не знам, какво да се коментира - посредствеността е голямата чума на съвремието ни ... за съжаление!
Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
Твърде "бавен" живот за мен, но много вълнуващ. Нещо като да гледаш 90 минути футбол и да няма гол
Последно наблюдавах един рибар в Словения как хвана огромен шаран (поне 30 кг), снима се с него и го пусна
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
Ти филетираш ли рибата за пържене? Аз започнах да правя това в щатите, иначе местнит приятели не искат да я адат. Но, в интерес на истината, баланса на рибата в големите езера се поддържа от местни университети - катедри по сладководно рибно стопанство, и риба има. Ходил съм веднъж до Аляска за лов на дива сьомга (естествено че с пътуването рибата излиза скъичко, но удоволствието...).
[quote#17:"daskal1"]Ти филетираш ли рибата за пържене?[/quote]
Зависи от рибата.
Нашенската пъстърва напр. е най-вкусна с размер, твърде малък за да се филетира. И с други риби, като платиката според мен идеята не е добра. Виж, ако знаеш как да одереш костура, направо ти остават само филетата!
В България не се спазват основи правила при риболов. Използват се всякакви забранен методи, което е жалко. Масово се лови маломерна риба за консумация и популацията и' намалява значително.
За пастървата си прав, но там само като натиснеш по гръбнака и тя се разделя на филета. Костура не е разпространен в моя район, по скоро бас, кефал, блугил, крапи (на тези двете не им зная българските имена, не съм ги срещал) щука и понякога пастърва.
Нормите и законите в щатите са изключително строги. Има ограничения както по размерите, така и по броя на по-ценните риби. Например, калифорния ограничава боря на стайпед бас до два с размери не по-големи от 18 ина (40 см) докато Джорджия разрешава до 15 броя с дължина не повече от 60 см (22 инча).
Аляска може да се струва дива и рядконаселена, но и там има строги норми, например за сезона на сьомгата. На бракониерите се конфискува колата или въобще средството за транспорт (има хора с частно самолетчета) принадлежностите, и се налагат големи глови, до затвор.
Виждам многото минуси и не мога да не реагирам. Вярно е, риболовът сега не е "за наяждане", но "пусни обратно" не е винаги въпрос на съвест. В Щатите ловя див шаран - от 5 до 8 кг. бройката и никога не го връщам - шараните са толкова много /защото американците не ги ловят/, че изяждат всичко възможно. В един канал ловя и шаран и пъстърва, но щом последната кълве на царевица, а стомахът и е празен, значи нещо не е наред, просто е нарушено равновесието. И тук принципът "пусни" е просто вреден за равновесието на живота в канала, който се излива в р. Делавар.
Костурът не го дера, а с тънък остър нож обрязвам кожата и я пържа до степен, оприличаваща я на чипс - попива много бира. Има водни басейни, където костурът и речният кефал /кленът/ трябва да се връщат обратно и се опазват, но има язовири, в които костуровите изяждат всичко останало.
И не само те! През лятото ловя /докато съм в Бг/ на Лобош, но там се въдят диваци, ловящи с мрежи и съсипващи дребосъка. При това мнозина излизат спокойно от депата за лодки и катери, всички виждат и знаят какво става, но този "риболов" продължава вече години наред. По едното време дори бяла риба не се хващаше...
[quote#27:"ivan karagiozov"]Костурът не го дера, а с тънък остър нож обрязвам кожата и я пържа до степен, оприличаваща я на чипс - попива много бира.[/quote]
В някои страни в чужбина "хвани и пусни" може да не се налага заради наличие на предостатъчно риба. В други ценят предимно пъстървата, особено във Франция, Англия и Австрия, където на всички качествени реки от висока категория се лови предимно на муха, с кука без контра, и рибите се връщат обратно. В България връщането на пъстървата се налага от факта, че и без това я трепят с ток, или я ловят по месарски, като нарушават и законовите норми, и всичко.
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
За мен лично е непоносима скука, но хората, с които съм бил на риболов, си бяха щастливи отвсякъде, тъй че... мисля, че ги разбирам поне. Явно е голяма краста.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Batezuzi
Рейтинг: 1603 ВеселоИ затова сега има лов на покемони. Не знаеш какъв ще изникне зад ъгъла и зависи от твоето решение дали да го хванеш или оставиш
442
Рейтинг: 1446 НеутралноИстината е, че от както индустриалните предприятия спряха се увеличи рибата в реките.
Galata
Рейтинг: 541 НеутралноАбе, рибарлъка си е голям кеф! Особено с ботушки по дерето и на вьоблер си е и спорт...
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürktoffeetwr
Рейтинг: 381 ЛюбопитноТрагедията на българските риболовци е, че от снимките по-горе нито една не е от България. Никой не знае за какво отиват парите платени за риболовен билет, всеки който плати 30лв и може да лови риба.
Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть РусизмНяма никакво обучение на начинещите риболовци, да се научат да уважават природата, рибите, колко е важен балансът и колко ценен ресурс е това.
По нашите водоеми - мърсотия, пластмасови шишета, бутилки, месари колкото си щеш с единствената цел да унищожат всичко, което шава и всеки се оплаква, че няма риба...
niakoi_si
Рейтинг: 648 НеутралноХвани и пусни???
И същевременно навсякъде ни обясняват колко е полезна рибата за ядене. Ама коя риба - наблъсканата с антибиотици култивирана риба или дивата, дето рибарите трябвало да я пускат....
Нищо не пускам. Ям!
stef
Рейтинг: 392 Любопитно[quote#5:"niakoi_si"]Хвани и пусни???[/quote]
За да се борят идентично - сладководната трябва да е 2х по-голяма от морската
StefЛовя само на морето и там това не важи, но въпреки това пускам често рибите с надежда за по-добра слука като пораснат
Иначе адреналинът при голяма риба е несравним, разбира се разликата между голяма сладководна и голяма морска риба е сериозна
valtoro
Рейтинг: 960 НеутралноРиболова е незаменимо хоби!
Жалко, че го съсипаха със тези
централи по Искъра !!!
Georgi Yordanov
Рейтинг: 686 Неутрално... от съвсем малък съм “зарибен“ с това хоби, практикувам го с удоволствие всеки път (без значение в / на успеха) и ползвам този ресурс разумно - и пускам риба, и консумирам!
Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!За съсипията .... не знам, какво да се коментира - посредствеността е голямата чума на съвремието ни ... за съжаление!
penetrating
Рейтинг: 8708 НеутралноТвърде "бавен" живот за мен, но много вълнуващ. Нещо като да гледаш 90 минути футбол и да няма гол
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertПоследно наблюдавах един рибар в Словения как хвана огромен шаран (поне 30 кг), снима се с него и го пусна
shileto
Рейтинг: 1074 НеутралноПриятно и разтоварващо, пък и опържената прясна рибка си е чудесно мезе
shileto
Рейтинг: 1074 НеутралноПриятно и разтоварващо, пък и опържената прясна рибка си е чудесно мезе
Велков
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#10] от "shileto":
До коментар [#11] от "shileto":
Разбрах де!...
shileto
Рейтинг: 1074 ВеселоДо коментар [#12] от "Добрин ВЕЛКОВ":
Разбрах, че си разбрал, а два пъти е да го запомниш по лесно
2.5
Рейтинг: 1116 Весело“Някои ловят шарани, други харесват пъстървата, трети – каквото хванат...”
I Want To Believe...Златната рибка?
Bro
Рейтинг: 564 НеутралноЗа някои хора риболова е спорт, а за други - прехрана...
"Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twainman_un
Рейтинг: 467 НеутралноБеше отдавна, може би преди 30г., Жоро Метев от Ловеч ме научи да ловя риба с ръце под камъните на Осъма. Мрянка и кефалчета. Страшна тръпка.
daskal1
Рейтинг: 3549 ЛюбопитноДо коментар [#10] от "shileto":
Ти филетираш ли рибата за пържене? Аз започнах да правя това в щатите, иначе местнит приятели не искат да я адат. Но, в интерес на истината, баланса на рибата в големите езера се поддържа от местни университети - катедри по сладководно рибно стопанство, и риба има. Ходил съм веднъж до Аляска за лов на дива сьомга (естествено че с пътуването рибата излиза скъичко, но удоволствието...).
2.5
Рейтинг: 1116 Весело[quote#17:"daskal1"]Ти филетираш ли рибата за пържене?[/quote]
I Want To BelieveЗависи от рибата.
Нашенската пъстърва напр. е най-вкусна с размер, твърде малък за да се филетира. И с други риби, като платиката според мен идеята не е добра. Виж, ако знаеш как да одереш костура, направо ти остават само филетата!
the_fat
Рейтинг: 434 НеутралноПоздравление господин Манолов и Мънков.Много приятна за четене статия ....а и снимки.Браво......и на слука.
kenedy
Рейтинг: 221 РазстроеноВ България не се спазват основи правила при риболов. Използват се всякакви забранен методи, което е жалко. Масово се лови маломерна риба за консумация и популацията и' намалява значително.
shileto
Рейтинг: 1074 НеутралноДо коментар [#17] от "daskal1":
Браво,гулем си
shileto
Рейтинг: 1074 НеутралноДо коментар [#18] от "2.50":
Съгласен, пък и си е приятно да си чоплиш и да се поомажеш
daskal1
Рейтинг: 3549 НеутралноДо коментар [#18] от "2.50":
За пастървата си прав, но там само като натиснеш по гръбнака и тя се разделя на филета. Костура не е разпространен в моя район, по скоро бас, кефал, блугил, крапи (на тези двете не им зная българските имена, не съм ги срещал) щука и понякога пастърва.
daskal1
Рейтинг: 3549 НеутралноДо коментар [#20] от "kenedy":
Нормите и законите в щатите са изключително строги. Има ограничения както по размерите, така и по броя на по-ценните риби. Например, калифорния ограничава боря на стайпед бас до два с размери не по-големи от 18 ина (40 см) докато Джорджия разрешава до 15 броя с дължина не повече от 60 см (22 инча).
Аляска може да се струва дива и рядконаселена, но и там има строги норми, например за сезона на сьомгата. На бракониерите се конфискува колата или въобще средството за транспорт (има хора с частно самолетчета) принадлежностите, и се налагат големи глови, до затвор.
klimentm
Рейтинг: 4054 ВеселоКаква била разликата между ловците и рибарите?
klimentmЕдните гонели Михаля а другите го чакали.
ivan karagiozov
Рейтинг: 221 НеутралноДо коментар [#5] от "niakoi_si":
Виждам многото минуси и не мога да не реагирам. Вярно е, риболовът сега не е "за наяждане", но "пусни обратно" не е винаги въпрос на съвест. В Щатите ловя див шаран - от 5 до 8 кг. бройката и никога не го връщам - шараните са толкова много /защото американците не ги ловят/, че изяждат всичко възможно. В един канал ловя и шаран и пъстърва, но щом последната кълве на царевица, а стомахът и е празен, значи нещо не е наред, просто е нарушено равновесието. И тук принципът "пусни" е просто вреден за равновесието на живота в канала, който се излива в р. Делавар.
ivan karagiozov
Рейтинг: 221 НеутралноДо коментар [#18] от "2.50":
Костурът не го дера, а с тънък остър нож обрязвам кожата и я пържа до степен, оприличаваща я на чипс - попива много бира. Има водни басейни, където костурът и речният кефал /кленът/ трябва да се връщат обратно и се опазват, но има язовири, в които костуровите изяждат всичко останало.
ivan karagiozov
Рейтинг: 221 НеутралноДо коментар [#7] от "valtoro":
И не само те! През лятото ловя /докато съм в Бг/ на Лобош, но там се въдят диваци, ловящи с мрежи и съсипващи дребосъка. При това мнозина излизат спокойно от депата за лодки и катери, всички виждат и знаят какво става, но този "риболов" продължава вече години наред. По едното време дори бяла риба не се хващаше...
2.5
Рейтинг: 1116 Неутрално[quote#27:"ivan karagiozov"]Костурът не го дера, а с тънък остър нож обрязвам кожата и я пържа до степен, оприличаваща я на чипс - попива много бира.[/quote]
I Want To BelieveТака постъпвам с платиката!
И за бирата е вярно!
Stanil Yotov
Рейтинг: 8 НеутралноВ някои страни в чужбина "хвани и пусни" може да не се налага заради наличие на предостатъчно риба. В други ценят предимно пъстървата, особено във Франция, Англия и Австрия, където на всички качествени реки от висока категория се лови предимно на муха, с кука без контра, и рибите се връщат обратно. В България връщането на пъстървата се налага от факта, че и без това я трепят с ток, или я ловят по месарски, като нарушават и законовите норми, и всичко.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
kdo04507128
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#27] от "ivan karagiozov":
На по-малки костури става много хубав чипс.
kdo04507128
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#26] от "ivan karagiozov":
Някой път хищни риби кълват на постно, ама специално пъстървата, ама може те в САЩ са ГМО.
mrtoyaga
Рейтинг: 381 ВеселоЗа мен лично е непоносима скука, но хората, с които съм бил на риболов, си бяха щастливи отвсякъде, тъй че... мисля, че ги разбирам поне. Явно е голяма краста.