Защо е полезно и да бездействате

Защо е полезно и да бездействате

© Георги КожухаровТрябва ли да забавите темпото? Списание Entrepreneur поставя 10 въпроса, които могат да ви помогнат с отговора.


1. По-заинтересовани ли сте за работата си, отколкото за семейството, хобитата или каквото и да било друго?
2. Пренебрегвате ли здравето (здравословно хранене или спорт), защото сте твърде заети на работното място?
3. Приятелите ви или семейството оплакват ли се, че работите твърде много?
4. Работите ли повече от колегите си?
5. Постоянно ли отговаряте на имейл и работите с телефона, навсякъде, по всяко време?
6. Губите ли представа за времето с извинението "Ще довършва само един имейл", само за да погледнете часовника и да видите, че са минали два часа?
7. Работата ли е основната ви тема за разговор?
8. Вярвате ли, че да работиш дълго време е приемливо, стига да обичаш това, което правиш?
9. Пропускали ли сте семейни или социални събития, защото сте били твърде заети?
10. Мислите ли за работа, докато другите говорят, когато сте в почивка или докато сънувате?


Ако отговарите с "да" на повече от половината въпроси, е ясно, че трябва да намалите оборотите. И да пристъпите към конкретни действия. Знаем, че знаете или сте чели всички тези съвети, но ако не ги спазвате, е полезно да си ги припомните отново.
1. Приоритетизирайте


Това, че една идея е добра, не значи, че трябва да се впуснете в изпълнението й веднага и това, че може да се направи, не значи, че трябва да се направи, твърдят редакторите на изданието. Съветът им е - погледнете критично към списъка с ангажименти, които трябва да поемете, и ги подредете по значение. Фокусирайте се върху онова, което е наистина важно.


В книгата си The Power of Less Лео Бабаунта препоръчва на ден да се избират до три най-важни задачи за деня и те да се вършат първи. Погледнете своя списък със задачи. Вероятно в него има повече от три неща, както и повече от три страници. Какво би се случило, ако в списъка имаше само три задачи? Опитайте се да се награждавате за това, че сте останали фокусирани върху тях, като си вземете почивка - за четене, разходка или дори дрямка (ако офисът го позволява), преди да продължите с другите задължения.


2. Бъдете фокусиран


Лео Бабаунта казва и че не е достатъчно просто да забавите темпото - трябва наистина да мислите само и единствено за това, което вършите в момента. Това означава, че когато се уловите да мислите за нещо, което трябва да направите, или за нещо, което вече се е случило, или какво е могло да се случи, се върнете обратно към настоящия момент.


Само 2.5% от хората имат способността да се фокусират напълно върху повече от една задача по едно и също време. Това означава, че за останалите 97.5% "мултитаскингът" прави нещата по-трудни, а не по-лесни.


3. Не правете нищо поне 15 минути, след като се събудите


Някога случвало ли ви се е да хванете смартфона или лаптопа веднага, след като отворите очи? А това: изтъркулвате се от леглото две секунди, след като сте се събудили и вече сте си направили списък с 10 неща, които трябва да свършите?


Впускането в деня би било по-лесно, ако използвате първите 15 минути след събуждане, за да подредите мислите в главата си. Вместо да ставате веднага, настройте алармата си с 10 минути по-рано от обичайното и използвайте времето, за да посрещнете деня. Десет минути излежаване, оправяне на леглото и пиене на вода ще ви освободят от бързането и напрежението и ще ви дадат тон за останалата част от деня.


Ако мислите, че ви трябва кафе, сутрешни новини или вглъбяване в имейлите, променете тези навици за седем дни и вижте дали ще се чувствате по-добре.


4. Откачете се


Не бъдете на линия по цял ден. Ако носите навсякъде мобилен телефон с неограничена интернет връзка, го изключете. Дори ще е по-добре, ако се научите да не го взимате със себе си, когато е възможно.

Защо е полезно и да бездействате

© Анелия Николова


Ако работите на компютър през повечето време от деня, намерете кога да се "откачите", за да се фокусирате върху други неща. Това, че постоянно сме в онлайн режим, означава, че сме обект на чести прекъсвания, стресирани от постоянния поток от информация. Трудно е да забавите темпото, когато постоянно проверявате новите съобщения, които получавате,


Или поне обърнете повече внимание на качеството, отколкото на количеството


Вместо да се включвате във всяка дискусия, да следвате всеки блог и т.н., използвайте всяка възможност, която ви се удава, опитайте се да правите по-малко неща, които наистина придават стойност на живота ви. Изберете три или четири блога. Изберете една организация, чиито действия имат ефект и я подкрепяйте. Като замените количеството с качество животът ви ще стане по-малко стресиращ, а преживяванията по-задоволяващи.


5. Проверявайте си пощата само два пъти на ден


Това включва и туитър, фейсбук, спортни резултати, блогове - всичко. Проверяването на тези страници се превръща в навик, който отнема време, което може да използвате, за да правите нещо, което ви прави... щастлив.


6. Намерете си хоби


Опитайте нещо ново, не е задължително да сте добър в него. Достатъчно е то да ви вълнува и развива вашата креативност. Пробвайте йога, скално катерене, тичане, дърворезба, сърфиране, четене, градинарство, шах, рисуване, създаване на музика.


7. Хранете се бавно


Вместо да натъпквате храната в гърлото си максимално бързо, което води до чувство за преяждане и ви лишава от удоволствието от нея, се научете да се храните бавно. Замисляйте се над всяка хапка. Оценявайте вкусовете, консистенцията. Бавното хранене създава усещане за ситост с по-малко храна и прави храненето по-приятно.


8. Просто дишайте


Когато усетите, че сте прекалено забързан или сте под стрес, направете пауза и поемете дълбока глътка въздух. После още няколко. Усетете как въздухът навлиза в тялото ви, а стресът го напуска. Като се фокусирате върху всяко вдишване, се връщате към настоящето и забавяте ритъм.


9. Оценявайте природата


Много от нас стоят затворени у дома, в офисите, автомобилите и влаковете през повечето време, като рядко ни се удава шанс да излезем навън. Често когато хората излязат, говорят по мобилните си телефони. Вместо това използвайте времето, в което сте навън, за да наблюдавате природата, да дишате чист въздух, да се насладите на заобикалящите ви вода, зеленина.


Излизайте навън винаги, когато е възможно, или намерете заниманията, които да вършите навън, като разходки сред природата, туризъм, плуване и други. Опитвайте се да правите това ежедневно - бъдете сам или с любимите хора. Може да направите и служебни срещи като разходка вместо между четири стени.


10. Дайте си време, за да се подготвите преди тръгване


Ако постоянно бързате за ангажименти или места, на които трябва да бъдете, това е, защото не оставяте достатъчно място в програмата си за подготовка и път. Организирайте програмата си така, че да имате въздух за тези неща. Ако смятате, че са ви необходими едва 10 минути, за да се подготвите за работа, оставете си 30 - 40 минути, за да не ви се налага да бързате или да се гримирате в колата.


Ако изчислявате, че ще се необходими 10 минути да стигнете до определено място, си оставете 2-3 пъти повече, за да пътувате спокойно и дори да пристигнете по-рано.


11. Фокусирайте се върху хората


Твърде често прекарваме време с приятелите, семейството или на срещи с колеги, но мислите ни не са с тях. Разговорите ни се прекъсват от устройства. Там сме, но мислим за нещата, които имаме да правим. Слушаме, но мислим за себе си и това, което искаме да кажем.

Защо е полезно и да бездействате

© Юлия Лазарова


Никой от нас не е имунизиран срещу това, но със съзнателни усилия можете да изолирате външния свят и да бъдете с човека, с когото сте в конкретния момент. Това означава, че ще прекарате по-пълноценно дори малкото време със семейството и приятелите ви. Както и че наистина ще се свържете с хората, вместо просто да се срещате с тях.


И прекарвайте време с хората, които обичате


Отношенията с хората са основата на смислен живот. Споделянето на тайни, страхове и надежди с някой друг са най-сигурният начин да забавите темпото и да се насладите на живота. Без близък контакт с други хора се превръщаме с студени, самотни същества. Оставяйте си време всеки ден, което да прекарвате с онези, които обичате, и няма да имате нищо, за което да съжалявате в края на живота си.


12. Научете се да казвате "не"


Спрете да поемате повече отговорности. Разбира се, доброволчеството е добър начин да прекарвате времето си, но да се разкъсвате между много задачи едновременно може да ви лиши от удоволствие. А светът се нуждае от него повече от всичко.

Защо е полезно и да бездействате

© Цветелина Белутова, Капитал


13. Направете нещо безсмислено или не правете нищо


Дори в началото да можете да го правите само за 20 минути на ден. Не четете нищо, за да подпомогнете кариерата си или да впечатлите приятелите. Направете нещо безсмислено, като да прескачате камъни над езеро. Или правете кюфтета от кал с децата си. Може и да се покатерите на дърво. Поровете се в спомените си, защото сте правили повечето от тези неща, когато сте били деца.


За някои да не правят нищо изисква упражняване. Правенето на нищо е изкуство само по себе си. Няма правила, но когато започнете, помнете, че обратното на това да правиш нищо не е мързелът. Обратното на заетост е уединение. Обратното на заетостта е спокойствието.


Всяко едно от тези неща са изключително важни за доброто ви здраве, щастие и отношения.


Повече съвети за забавяне на темпото може да откриете и в книгата The Power of Less: The Fine Art of Limiting Yourself to the Essential... in Business and in Life на Лео Бабаунта и в рубриката "Дневник за бавен живот".


Какви са вашите начини да забавите темпото може да споделяте във форума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 418 Весело

  Те, макета са си го казали " Ден денува, нека си денува " !

 2. 2 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1383 Весело

  Леле колко изписани глупости за ....
  .... така и не разбрах за какво

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Весело

  че то всичко е точно така, ама в държавната администрация и силовите структури...

 4. 3 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  То това е смисъла на айляка !

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Весело

  "Като има спешна работа, я легам да спим!!! Оти щом е спешна, се некой друг че я свърши!!!"
  Н.В. Шопът

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  За да откриеш социопата в теб Ако отговаряш с да на въпросите, имам предвид..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 7. 7 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Ако се отдаваш само и изцяло на работата... Току-виж - като се обърнеш - си вече на петдесет, старуха с изопнати нерви и влошено здраве; с единственото си дете (защото нямаш време за второ) почти не се познавате и си говорите почти на "вие"; съпругът/съпругата - ако имате късмет да са изключително търпеливи са станали част от пейзажа, някакви безплатни сътрудници и придатъци към вас и вашата кариера...

  Силното присъствие на едно място неминуемо е равнозначно на отсъствие от други места.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Не е лоша систематизацията

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  "По въпроса за лентяйството, аз се лаская от мисълта да се считам за специалист"
  Дж. К. Джером

 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 863 Весело

  то е ясно че е най-хубаво да не бачкаш, ама рядко ти плащат за такава дейност...

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  13. Направете нещо безсмислено или не правете нищо

  Хареса ми

 12. 12 Профил на lisungerche
  lisungerche
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ехе! Добре звучи, но е недостижимо
  Най-много ми хареса "Просто дишайте" Дрън-дрън...

 13. 13 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1021 Весело

  Ха, тук очаквах да е поредната статия за свободни работни позиции на Дневник!

 14. 14 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Тази статия е полезна , но не е за нашите ширини . Имаме толкова много народни мъдрости по отношение на нищонеправене , че можехме да печелим международни награди , ако имаше учредени! ! Хеле пък правене на безсмислени неща - нямаме равни ! Ето две сентенции , които не са много тиражирани : "Работа ли е , закачи я на гвоздея !" , "Предпочитам най-лошия моабет пред най-добрата работа! "

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  И още:Не отлагай днешната работа за утре след като можеш да я свършиш и вдругиден! Aко пък е толкова спешна, някой друг ще я свърши.

 16. 16 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Аз не лежа, аз съм в икономичен режим.

 17. 17 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз много уважавам този метод!

 18. 18 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#15:"Роси"]Aко пък е толкова спешна, някой друг ще я свърши.[/quote]

  А ако е много важна и отговорна, изобщо няма да я възложат на мен да я свърша.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Много интересни препоръки. Смятам да приложа някои от тях в ежедневието си.

  Междувпрочем, без да съм го целял, в момента чета изключително бавно една книга. Която не знам дали заради стила, шрифта или формата, но ми върви доста бавно. И се замислям дали да не я оставя на режим "изчакване" и да я продължа след няколко месеца, така че да се посветя на други заглавия, които ще ми вървят по-бързо, но пък от друга страна ми е интересна и си заслужава. В същото време непрекъснато попадам на интересни нови заглавия и си давам сметка, че вероятно няма да мога да изчета всичко, което ми хваща погледа - поради липса на време и най-вече на пари, тъй като повечето от съвременните хубави книги са над 10,00 лв. всяка. А пък животът не е само четене, в края на краищата, има и други наслади в него. Така че е нужен изключително строг подбор и истинско наслаждение от всеки ред, а не препускане в името на трупане на бройки за годината (или въобще).

 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  И най-вече - не си губете времето в четенето на подобни безполезни напътствия.

 21. 21 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  Важно е да се чувстваш зает, явно!Ама има и такива хора - залудо работи, залудо не стой!!

 22. 22 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  колко е лесно да се дават съвети на общо основание и да важат за всички. Според един друг материал на медиата, тези съвети са за поколението У.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Весело

  Когато се чувствам бездействащ,се сещам че имаме и национален отбор по футбол.

 24. 24 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Весело

  Моля някой да ми прочете статията , че да не каталясам..

 25. 25 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 609 Весело

  [quote#14:"the_axel"]Тази статия е полезна , но не е за нашите ширини . Имаме толкова много народни мъдрости по отношение на нищонеправене , че можехме да печелим международни награди , ако имаше учредени! ! Хеле пък правене на безсмислени неща - нямаме равни ! Ето две сентенции , които не са много тиражирани : "Работа ли е , закачи я на гвоздея !" , "Предпочитам най-лошия моабет пред най-добрата работа !" [/quote]

  "Това работата- в сутиен да го сложиш- пак го не пипам!"

  И виц:

  В бар влиза някакъв, сяда на бара, поръчва си уиски. По някое време до него сяда някакъв гей, поръчва си мартини. По някое време мартинито "хваща" гея, и той със светнали очи побутва другия:

  -Ей, искаш ли да ти лапна онази работа?

  Този с уискито скача на мига, хваща гея, помила го от бой, измита заведението с него, изхвърля го през прозореца, и сяда да си допие. Барманът- втрещен:

  -Абе Гошо- все съм те виждал раздразнен, ядосан, ама... чак толкова свиреп не съм те виждал! К'во толкова ти каза този човек бе?

  -Абе де да знам... Не чух добре, ама нещо за работа спомена...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 26. 26 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Предпочитам тясна, тъмна и задимена кръчма, пред просторен, светъл завод!"

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  [quote#12:"lisungerche"]Най-много ми хареса "Просто дишайте" Дрън-дрън... [/quote]
  Я спри да дишаш. А я пробвай с ускорено раздишване да видим колко ще устискаш. "Просто дишайте" е баланса, нормалното състояние от което имаш файда от дишането. Крайностите са вредни, ама трябва време да се осъзнае.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Весело

  До коментар [#9] от "V.Iliev":

  „Най- приятно е да мързелуваш ,когато имаш най-много работа“Дж.Дж.

 29. 29 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Весело

  До коментар [#28] от "hodounski Трайков е моя президент!":

  Да, ама жената само да ма види, че си съзерцавам пъпа със скръстени ръце и веднага ми намира работа!

  А приоритетизирай, ако можеш!

  Малей, половин минута я писах тас дума!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Весело

  До коментар [#29] от "mr.lottalove.":

  Кажи на жена си ,че приоретизираш и ще имаш поне 15 мин. спокойствие

 31. 31 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  [quote#30:"hodounski Трайков е моя президент!"]приоретизираш [/quote]

  Знаеш ли, замислих са върху тас дума!

  Трябва да е "приоритизирам".

  На английски е prioritize.

  Май Дневник на бъзикат нещо! Чудя се аз що толкоз дълго я писах!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 32. 32 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#28:"hodounski Трайков е моя президент!"]„Най- приятно е да мързелуваш ,когато имаш най-много работа“Дж.Дж. [/quote]

  В същност, в есето "За лентяйството", откъдето бе моя цитат на Джером, се развива тезата, че лентяите са много заети хора, винаги имат много работа и нямат нито ден за почивка.
  Напомня ли ти за нашите политици ?

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Весело

  До коментар [#32] от "V.Iliev":

  Точно!„Празни мисли на един празен човек“ Настолна книга.

 34. 34 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 525 Весело

  [quote#10:"sa6"]то е ясно че е най-хубаво да не бачкаш, ама рядко ти плащат за такава дейност...[/quote]
  Така е, но като бачкаме за комунетата, пак ни плащат рядко и малко...така че изборът е ясен...

 35. 35 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 525 Весело

  [quote#25:"952"]Абе де да знам... Не чух добре, ама нещо за работа спомена...[/quote]
  Буаааа-ха-хаааааа.....+++++++++++++++ за вица!

 36. 36 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 687 Весело

  Приоритетизирайте - от статията.
  Браво. Трябва да се обогатява българският език.

 37. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 687 Любопитно

  [quote#34:"Коки"] като бачкаме за комунетата[/quote]
  Ми бачкай за себе си, кой те спира? Акъл или образование? По коментара ти май е ясно.

 38. 38 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  аз тъкмо щях да питам ,а като как ще се плаща това бездействие

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK