Бавното пътуване - отговорът на масовата туристическа индустрия

Бавното пътуване - отговорът на масовата туристическа индустрия

© Павел ГосподиновМного хора пътуват до Хургада и казват, че са били в Египет. Всъщност те не са видели нищо от страната освен тъмните прислужници в затворените комплекси. Това не е пътуване, а по-скоро начин за справяне със стреса. Същото се случва и в специалните хотелски стаи, давани на час, където в пълна изолация висши мениджъри (или не толкова висши) стоят на стол в средата на стаята в пълна тишина, за да починат от ужасната реалност на работното си място. Да, съвременният задъхан свят може да предизвика "прегаряне" (burn out), което е и причината за появата на горните услуги. "Бавното пътуване" в този смисъл предлага още една алтернатива за справяне със стреса.


Идеята и концепцията за Slow Travel (бавно пътуване) възниква през 80-те години на миналия век като част от зараждането на движението Slow Food (бавна храна) в отговор на откриването на първия обект от McDonald’s в Рим, Италия. Хората се разбунтували срещу американската верига за бързо хранене в опит да защитят местната кухня и продукти, местното производство на храни, както и традиционния начин на приготвяне на храната. Постепенно тази инициатива прераства в движението Slow Movement, което включва в себе си Slow Travel (бавно пътуване), Slow Cities (бавни градове), Slow Food (бавна храна), Slow Living (бавен живот) и още няколко "бавни неща". В основата на цялата тази "бавност" е търсенето и създаването на връзки – връзка с храната, със семейството, а в случая с пътуването – връзката с местните хора, тяхната култура и изобщо начин на живот.

Хонг Конг

© Павел Господинов

Хонг Конг


"Бавното пътуване" не е пряко свързано с начина на придвижване или транспортното средство, както би подвело наименованието. То дава възможност за установяване на по-тясна връзка с реалността и заобикалящата ни среда. За да се намери и усети тази връзка, е необходимо да се забави темпото, човек да спре за малко, да се огледа, да почувства и да усети света наоколо.


"Бавното пътуване" и изобщо "бавните" неща са нагласа на съзнанието, философия, вид разбиране за заобикалящото ни. На практика това например би означавало да не се стремите да видите всички възможни забележителности на дадено място, а да посетите само част от тях, като си дадете време да ги разгледате истински и да им се насладите.
При този вид пътуване не си поставяте за цел да видите възможно най-много, а възможно най-качествено и задълбочено. Тук се набляга на качеството, а не на количеството.


Няма състезание за бройка посетени обекти, има удоволствие от времето прекарано на всеки обект, знание и връзка с него. Причината да впечатлите роднини и приятели с количество забележителности е всъщност заблуда, защото в повечето случаи те в действителност не се интересуват чак толкова от местата, които сте обиколили. Всичко, което сте видели или направили по време на пътуването, си остава най-вече за вас, вътре във вас, то въздейства или променя най-вече вас. Това, което сте усетили като преживяване, е нещото, заради което в крайна сметка си е струвал пътят. Постига се най-добре, като пътувате бавно, стоите повече време на едно място, пийвате кафе в кафенето на площадче във Флоренция и наблюдавате хората, разхождате се няколко часа сред произведения на изкуството в някоя галерия и не бързате за Лувъра, защото ще го затворят. Пътувате бавно, когато стоите пред Айфеловата кула в Париж и наблюдавате блъсканицата за асансьора. Вие пак я виждате и й се наслаждавате, но не се насилвате непременно да се качите горе, както правят всички. Изобщо не ви пука за тур оператора, който е запазил часове за същия този асансьор, нито бързате за следващата атракция, защото някой е планирал така вместо вас.


Бавното пътуване - отговорът на масовата туристическа индустрия

© Павел Господинов


Да се подготви едно "бавно пътуване" изисква усилия, любопитство, интерес, ангажираност.


В момента, в който усетите, че се напъвате, за да пътувате бавно, само защото е модерно или някой ви е казал, че така трябва, това вече е проблем. Като с всяка концепция човек има нужда от определена нагласа и узряване. Ако се почувствате отегчени от идеята да карате колело, вместо да се метнете на тур автобус за обиколка из всички забележителности на даден град например, значи още не е дошло времето.


Всеки може да пътува бавно. Не е въпрос на пари, а на разбиране, усещане, светоглед. Често да се пътува така е по-евтино, отколкото да се пътува бързо. Това, което струва повече пари по време на път, е всъщност времето.


Когато човек тръгне с идеята да пътува бавно, е добре да се подготви предварително, да разбере какви възможности предлага дестинацията, която е избрал, да изследва опциите. В същото време е важно да остави и неща за случайността, да се изгуби за малко, да се помота. Балансът между двете ще ви осигури сигурност и необходимата степен на комфорт. Както по принцип с всичко, и тук крайностите не са за предпочитане. Ако решите да се гмурнете в Япония, без да сте предварително подготвени поне за основните неща, ще изгубите страшно много време, пари и нерви, докато наваксате на място. Ако пък планирате всичко до последната минута и знаете къде трябва да бъдете всеки един момент, изпускате от удоволствието на откривателството. Истинско умение е да постигнете баланс в тези две неща.


Бавното пътуване - отговорът на масовата туристическа индустрия

© Павел Господинов


"Бавното пътуване" може да има най-разнообразни форми. Да си вземете колело под наем и да карате в града, който посещавате или да пътувате с влак вместо със самолет на различни разстояния.


Препоръчително е да ползвате предимно обществен и местен транспорт. Където е възможно, да спите в B&B или малки семейни хотелчета, пазарувате от пазара стоки и продукти местно производство. Така подпомагате местния бизнес и хората, които са създали нещо сами с ръцете си. Не спите в 4- или 5-звездни хотели, още по-малко в all inclusive такива. Съвременната туристическа индустрия не случайно се нарича индустрия – колкото повече хора ползват дадена услуга, толкова по-големи са печалбите. "Бавното пътуване" е алтернативният й отговор. То предлага един по-човешки и естествен модел на пътуване, концепция, която има за цел да срещне човек с човека, да стимулира общуването, опознаването, изследването, т.е. всичко, заради което хората всъщност пътешестват.


Често хората бъркат "бавното пътуване" с това на т.нар. backpackers (пътешественици с раници) и го свързват с мизерия, лишения и други неприятни емоции. Backpacker’s movement е също вид философия, практикувана по-масово в миналото и по-малко в днешно време, по различни, най-често идеологически или пък по чисто икономически причини. Това е просто друг вид преживяване за друг тип хора. При "бавното пътуване", в смисъла, който ние влагаме в него, не спим под мостовете, не се возим на товарни вагони, за да пътуваме по-евтино или направо безплатно, не миришем лошо от липсата на баня. Това са две различни философии и разбирания за живота, пътуването и всичко останало.


Хонг Конг

© Павел Господинов

Хонг Конг


Когато пътуваш бавно, го правиш най-вече сам или с близки хора, но напоследък става популярно подобен вид пътешествия да се организират от малки тур агенции.


За организираните от фирма "бавни пътувания" най-подходящи са малки групи, до 8 човека максимум, а и по-малки.


Това позволява да се приложат на практика повечето от идеите и концепциите на движението, като например да се спи в къщи за гости при семейства или в апартаменти под наем. Малките групи позволяват и посещения на обекти и участия в събития, които не могат да се организират за големи туристически орди (има места, в които не могат да се поберат повече от пет или шест човека, като например тези на Piss Alley (опиканата алея) в Токио). Скромният на брой хора и нагласата за бавно пътуване дава многократно повече възможности на туристите да видят и усетят местата в програмата си. В този смисъл хората получават повече за парите си в сравнение с масовите групи, където всичко предварително е планирано, уточнено по час и дори минути.


Ключово е и личното отношение на водача с всеки един от пътуващите и възможността да се задоволят индивидуални изисквания. Това е възможно, защото хората са малко. Те могат да общуват по-пълноценно помежду си, да се сприятеляват, защото са са с един общ интерес – любовта към приключенията и пътешествията и това е нещото, което ги обединява.


Българите все още пътуват трудно в чужбина по "бавен" начин. Едни харесват това да пропуснат някоя и друга забележителност за сметка на прекарването на по-дълго време на едно място, за да пият чаша чай или вино, други – не. Желанието за трупане на селфита пред увеличаващ се брой забележителности е силна движеща сила и дразнител, което е добре. За много хора, които искат да посетят дадена дестинация, идеята да не видят всичко, каквото може да се види там, изобщо не им допада.


"Бавното пътуване" е алтернатива, друг поглед и възможност, която има своите предимства. Определено мога да твърдя, че хора, които са опитали да пътуват по този начин, после трудно се връщат към масовите организирани пътувания с по 40 човека в група. Общият стремеж е към повече индивидуалност, лично отношение и достъп до уникални преживявания, които не са достъпни до масовия потребител. Хората все повече ще търсят това, а "бавното пътуване" предлага именно тези екстри. То е за любопитни хора, за хора, които при други обстоятелства биха станали пътешественици, хора, които четат и се интересуват от местата, които посещават, хора, които комуникират, слушат и черпят знание от всичко до което се докоснат. Тези хора стават все повече и повече.


* Авторът е основател на онлайн клуба "Клуб на пътуващите за удоволствие хора", който впоследствие развива в туроператорска агенция и започва да организира групи и пътувания. От клуба до днес успява да сформира пътуващо общество с повече от 6 хил. последователи във всички социални мрежи и най-вече Facebook – www.facebook.com/thousandvoyages.


Още информация за "Бавното пътуване" на:
http://www.slowmovement.com

http://www.slowtravelmagazine.com/welcome
http://www.hiddeneurope.co.uk/a-manifesto-for-slow-travel
http://www.bootsnall.com/articles/11-08/in-defense-of-slow-travel.html


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Не споменават нищо за slow sex...

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Първите няколко условия:
  - сам или двама
  - извън времето на организираните пътувания
  - избягване на туристическите места
  - сливане с местните
  - утрояване на времето спрямо една организирана екскурзия
  Това са моите условия, които спазвам. Ако не ви харесват, имам и други
  Впрочем, старая се винаги да посещавам поне едно гробище в държавата, където пътувам. Гробищата говорят много и силно, ако искаш да усетиш страната и хората.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Аз забелязвам пък, че в България хората си падат напоследък по някакво странно фейсбук бързо пътуване!
  Например лятото - в петък следобед - сума ти автомобили ме задминаха по пътя Перник- Трън. в самия Трън хотелчета и къщи за гости бяха пълни,нямаше даже места, а когато отидохме с децата да се разхождаме по ждрелото на Ерма - нямаше никой!!!
  И какво се получава значи - всички са бързали, после са се снимали за Фейсбук , че са в Трън и си стоят по стаите ???

  [email protected]
 4. 4 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Аз се опитвам да практикувам пътувания без определена цел и план. Задавам си само някаква обща посока, тип северо-западна България например, пък точния маршрут се решава на мястото на всяка почивка и в зависимост от това къде изглежда, че ще вали (защото съм с мотор). Спането се старая да бъде, където замръкнем.

  Все си мислех, че просто се шляя, пък то аз съм практикувал "бавно пътуване" без да разбера? Модерна работа, да му се невиди...

 5. 5 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  е то тук сме си направо спрели.. даже не сме бавни..

 6. 6 Профил на т
  т
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Всичко хубаво, но защо пък бекпекърите да спят под мостове. Бекпекърите обикновено спят по хостели, които са добра алтернатива за всеки. Те обикновено пътуват за по дълго време и това ги отличава, мисля.
  Отделно си има хипита и авантюристи...

 7. 7 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ....а за бавноразвиващи ?

 8. 8 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 286 Неутрално

  При всяко пътуване важно е качеството, а не количеството. Какви групи от осем души? Вие ще се изпокарате още на втория ден! Най-много 3-4 трябва да са, и то със сходни интереси. За да не се налага всички да висят в кафето три часа заради онази, дето мери бански в мола "аз само за пет минутки...". Също така да се плануват малко обекти в един ден, за да има време за нещо непредвидено, което ви се е сторило интересно. А за ресторантите, винаги да се ходи там, където има много хора или опашка отпред (това не важи за fast food).

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Весело

  [quote#0:"статиа"] Идеята и концепцията за [/quote] Браво, Дневник! Напомнихте и за Тодор Живков! Защото всяка трета дума в речите му беше "концепция"!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Да добавя и моите условия:
  *никога, никога, никога хранене във "фешън" ресторани и недай си Боже във вериги от типа Мак Доналдс. По възможност - в малки заведения тип "гостилница" - само там правят местни специалитети (така опитах наденица на скара от св. дебело черво с пълнеж от св. шкембе и подправки, т.е. нещо като бахур, ама на скара...в центъра на Париж.)
  *общувайте с местните при всеки възможен повод - от такъв разговор ще ви остане "драскотина в паметта" много повече отколкото от 100 селфита
  *вместо гробища, посещаваме рибни борси. ВИНАГИ са невероятно място.

  И така...

  VD
 11. 11 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#4] от "krasi_kara":

  Краси, карай внимателно, че има доста джигити по нашите земи, дето обичат да практикуват бързо пътуване, ама някъде с първа космическа скорост и извън законите на физиката...

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Аз от тази толкова дълга статия нищичко не научих

 13. 13 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Най-много мразя, като отида с други хора на почивка или пътуване, да се прави почасова програма за посещения на музеи и атракции.

 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  airbnb.com е един от добрите начини за кратко време човек да се почувства местен на съвсем ново място. Вместо да се изолира в хотела, живее между местните, разговаря, пазарува с тях.

 15. 15 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Като активно практикуващ точно този вид пътуване, искам да допълня и абсолютно задължителното отделено време за предварително проучване и научаване на факти и история за това, което ще видиш, осведомяване от повече източници.
  Да знаеш какво виждаш!
  Да не изпадаш в положението на човек който "гледа, но не вижда".
  За да се почувстваш и малко по-"у дома си", полезно е да се понаучат малко думи и изрази, ако пък учиш по-сериозно езика - ползата и удоволствието се преплитат.
  Бройните думи например. Въпроси като "Посо костизи афто?", "Комбиан куть?", "Сколька стоит?" и т.н. са задължителни, както и да можеш да разбереш отговорите. "Колко струва?".
  Решил си, че непременно ще пиеш шампань някъде из Франция.
  Научи се да си поискаш. "Дъ вер дю шампань, сильвупле".
  Пътуваш непременно с кола. Собствена или наета.
  Пътуваш например не по магистралата Флоренция-Рим, а по успоредните пътчета през Арецо, Кортона, Монтепульчано, Лучиняно, Сиена, Пиенца, Орвието и Орте - ето така ще усетиш Италия. Ще си купиш вино тук, сирене там, ще спреш, където снимането е просто задължително...

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  [quote#2:"penetrating"]Първите няколко условия:
  - сам или двама
  - извън времето на организираните пътувания
  - избягване на туристическите места
  - сливане с местните
  - утрояване на времето спрямо една организирана екскурзия[/quote]Не е нужно утрояване - просто съобразяваш програмата си с времето, което имаш. Гледам да взема поне 3 дена отпуска и ако е под 1 седмица не напускам града в който съм отседнал. Също гледам да вървя пеша в съответния град и да избягвам ползването на транспорт (особено на подземен какъвто е метрото).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  [quote#14:"half_truth"]airbnb.com е един от добрите начини за кратко време човек да се почувства местен на съвсем ново място. Вместо да се изолира в хотела, живее между местните, разговаря, пазарува с тях.[/quote]Аз от поне 10-тина години гледам да наемам жилища. И не е само airbnb - такива има и в booking.com.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  То в Египет, пък и във все повече места по света вече, ако излезеш от затворените комплекси, може повече никога да не те видят... Тъй че това "бавно пътуване" е за 80-те и 90-те години на 20-ти век, не за сега - сега света стана опасен!

 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Сигурно в Трън се е бил появил някой много рядък Покемон, те всички са бързали на там да го хванат. И после в кръчмата... Затуй по ждрелото е нямало никой.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  " да се забави темпото, човек да спре за малко, да се огледа, да почувства и да усети света наоколо."
  Това е , което ни липсва.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Присъединявам се към всичките, без "вместо"

  До коментар [#10] от "Dimov":

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  До коментар [#4] от "krasi_kara":

  Отличен подход! Поздравления...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Бавното пътуване се нарича пътешестване, другото е туризъм.

 24. 24 Профил на operationsusie
  operationsusie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господин Господинов, хубав текст, но на български се пише "Хонконг".

 25. 25 Профил на zmuz
  zmuz
  Рейтинг: 219 Неутрално

  В коментарите често се среща "живее между местните, разговаря, пазарува с тях...общувайте с местните при всеки възможен повод..." и т. н. Сякаш "местните" имат време или им е изключително интересно да общуват с туристи. Според моите наблюдения - пътувал съм в повече от 40 държави - Европа, Азия, Северна Америка - "местните" почти никога не проявяват интерес към туристи, а ако има такъв - също почти винаги се определя от комерсиални съображения - да продадат нещо - стока или услуга. В бедни държави интересът е почти винаги да се изпроси нещо - в отделни случаи доста агресивно - Виетнам, Камбоджа. Като добавиш към това езиковата, културна и менталитетна бариери - и се получава една доста по-малко привлекателна, но поне ясна картинка.

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Съвременното развитие на технологиите позволява да се задоволят базови човешки инстинкти - за оцеляване, за продължение на рода. Все повече човешки същества не им се налага да изпитват притеснения дали ще могат да се нахранят, облекат, подслонят от стихиите, съществува определена сигурност са децата им. Сексуалните отношения.Това е факт.
  Любопитството също е базов инстинкт, заложен у нас от еволюцията - съществува и при животни и птици.
  В задоволяването на инстинктите за оцеляване и продължаване на рода човечеството е полагало и полага усилия и е направило света около нас такъв какъвто е, любопитството е импулса за правене на наука. В миналото е било прието, почти задължително след като си си надвил масрафа по изхранването и оцеляването да се занимаваш с наука, изкуство, пътешествия които почти винаги са изпълнени с трудности и предизвикателства и водещи до нови географски открития или нови достижения в науката - Дарвин, например, или написването на пътепис носещ ново познание за обществото - Алеко.
  В сегашните времена, когато и "планктона" може да си позволи лукса да пътува, да се изяви в обществото чрез светкавичните комуникации сме заляти от лавина фотоси как "планктони и планктончета" основно се хранят, излежават по плажове или удостоверяват присъствието си около забележителности сърбайки кафенце във Флоренция или карайки велосипед из парижките улички.
  Технологиите все повече се развиват, все повече "планктон" може да си позволи да пътува и как ще свърши тая лудост аз нямам представа...


 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Никога не пътувам в група, винаги със семейството ми - двама или трима, когато идва и дъщеря ми. Сами всичко организираме и планираме. Стараем се да направим на всяко място нещо, което правят и местните. Например във Виена отидохме на кафе и парче сахер. В Прага - на хубава бира и месце с брамборки, в Сингапур - влязохме в китайски и индийски храм и запалихме по една пръчица. И така. В Париж закусвахме кафе и кроасан в Латинския квартал и на втория ден келнерът вече помнеше нашата поръчка. Голямо удоволствие....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK