Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната

Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната

© Юлия Лазарова



Какво представлява шведската традиция фика и как бавният живот минава през храната, разказва готвачът Иван Милтиядов


Иван Милтиядов е готвач. Всичко в живота му е било свързано с храната – и като осъзнаване, и като усещане. Тя е неговият начин да изразява себе си. На 26 е и е от поколението на т.нар. милениали, които наистина имат нужда точно от това – да изразяват себе си и да не остават незабелязани. И точно като такъв класическата работа в кухня не го задоволява, защото не успява да му даде това, което той търси. Следва и неговият малък бунт срещу бранша, рутината и превеса на производството над креативността. "Защото искам нещо по-добро." И то го намира.


Доскоро Иван е една трета от Blue Birds – "креативна компания, вдъхновена от пътешествията, здравето, хората и природата", както сами се определят на сайта си. Другите две трети от проекта са Михаела Белорешка и Иван Желязков. Заедно те създават едни от най-мислените сандвичи напоследък, определяни като улична храна за градския човек, който "е запознат с принципите на здравословното хранене, без да залита в крайности". Всяка част, от която са сглобени сандвичите, идва от съмишленици и приятели, всички запалени по идеята за чиста и вкусна храна: хлябът е от "Братя Хлебари", зеленчуците са от фермата Pura Vida, а млечните продукти – от Harmonica.




Проектът е "един много красив импулс", който привлича Иван, и той го прави част от себе си. Определя го като бягство от еднообразието в професионален план, от което срещата му с Михаела и Иван го дръпва със силата на ентусиазма от нещо ново и стойностно. "Михаела и Иван, които са партньори и в живота, са едни прекрасни хора, от които и в бъдеще може да очакваме само приятни и любопитни неща."


Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната

"Сандвичът е бърза храна. Ние го направихме по-бавна, но в същото време и достатъчно достъпна, за да е по-близо до градския човек. А е бавна като идея и концепция заради продуктите – винаги фермерски", разказва Иван. Целият продукт беше много красив, но доста сложен за сглобяване и процесът отнемаше много време."


Това се оказва и най-големият проблем за Иван. "Всичко, което правех, трябваше да влезе в някакъв модел на производство" – нещо, което той смята, че не работи за съвременния човек. "Просто имаме нужда от нови модели, които да отговарят на случващото се около нас и на нашето усещане за света и мястото ни в него. Човек се губи в ежедневието и прегаря – в ежедневието, в битовизма, в гасенето на пожари. И това в моя бранш е нещо, което се случва постоянно, всеки ден."


Според Иван, когато искаме да работим по-креативно и по-иновативно, няма как да функционираме в подобно ежедневие. Или поне той не се вписва в такава схема. "Предлагахме сандвичите на определени места и магазини в София, тоест на посредници, от което комуникацията с хората се чупеше. Приготвяхме ги и за различни събития – нещо, което винаги ме е зареждало невероятно много. Там беше най-хубаво, при директната комуникация с човека да чуя какво мисли, как усеща продукта."


Сега Иван е соло. Изтощен от напрежението да измисля храната и да я приготвя, без да получава най-голямата награда за готвача – щастливата усмивка на доволния консуматор. А и има нужда да разбие модела, към който е тръгнал сега и сам да налага своите принципи.


Какво следва? Първото нещо е Fika + cozy afternoon market – събитие в софийското пространство cosmos coworking camp, вдъхновено от една много приятна шведска традиция със семплото име фика. "Така се опитваме да забавим шеметния ритъм на живот, защото точно това е и фика."
Да се намери точен еквивалент на фика, е невъзможно, нищо че шведите са успели да съберат всички компоненти на обичая си да пият кафе и да ядат канелени рула в приятна атмосфера, в компания или насаме, вкъщи или в някое кафене, дори и на открито. Всичко това е фика.


Докато правим снимките, влизаме в стая, където да ползваме естествената дневна светлина. Там работи чужденец. След като му обясняваме какво снимаме, той каза, че никога не е чувал за фика и с интерес би дошъл на събитието. Явно фика е непозната не само на българите – човек трябва да се "сблъска" на място с нея.


През септември Иван пътува до Стокхолм, където е и неговият "сблъсък" с шведската традиция. "Фика може да се случва навсякъде. Аз просто бях в Стокхолм и на мен тя ми се случи там. Да пиеш кафе навън, евентуално, но и доста често, с нещо сладко, е може би един от най-красивите моменти от ежедневието на шведите. Тогава просто се изключваш и не мислиш за проблемите на ежедневието. Откъсваш се от всичко и някак забавяш. Несъзнателно вероятно всеки го прави, независимо къде се намира по света. Но ето, шведите имат и точната дума. Защото този ритуал има значение за тях."

Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната

© Юлия Лазарова


За Fika + cozy afternoon market Иван ще приготви канелено руло и шоколадови топки – с овесени ядки и със счукани сурови какаови зърна. "Рулцата могат да бъдат и с кардамон. Всички са приготвени с фермерски продукти, затова и вкусът им е различен от това, което може да се опита масово. Някои биха казали, че миришат на крава, но това всъщност е ароматът на масло."
Канелените рула са с балансирана сладост и се връзват чудесно с кафето, особено ако пиете вашето без захар. Шоколадовите топки са също много интересни – овесените ядки в тях не са били предварително накисвани и при първата хапка тяхната твърдост е наистина неочаквана. Веднага се усещат какаото, сладостта, солта и вкусът на кокос. Но най-интересното е, че когато човек продължи да яде, изненадата от суровите овесени ядки се превръща в нещо, което като че ли после търси и очаква във всяка следваща хапка.


За събитието Иван е приготвил и отворени сандвичи. Те ще бъдат солени и също са доста характерни за фика. Ще има неща и за веганите.


"Ще се опитаме да пресъздадем уютна и красива атмосфера – нещо толкова типично за скандинавските народи. Подбрали сме български брандове, които да допринесат към тази идея със своята работа и продукти." Тук ще са ODDS, онлайн магазинът HYGGE, аксесоарите и ароматните свещи на I/tems, козметиката на магазин "Шипка", кожените чанти и портфейли Bogdanin Brothers, българските кецове Dlirium Brand и тениските за сън MRUN GURU.


Накрая питаме Иван за неговия механизъм, с който забавя темпото. "Имам много ритуали. Но най-сигурният признак, че ежедневието и проблемите му са ме погълнали, е когато осъзная, че не съм чел книга. Живея и в по-отдалечен от центъра квартал, който е изключително спокоен и ритъмът на града като че ли го няма. Сутринта е любимият ми момент от деня – ставам около 7:30 ч. За мен е важно, преди да тръгна за работа или за каквото следва след събуждането ми, да имам макар и кратък момент, в който просто да гледам в тавана и да се раздвижа в леглото. А закуската е любимото ми хранене. Бавният живот за мен е и въпрос на дисциплина. Той е нещо, за което постоянно трябва да се грижиш. А за да го постигнеш, имаш някакъв път към него. И за всеки той е различен."


Fika + cozy afternoon market е на 15 октомври от 11 до 19 ч. в cosmos coworking camp (София, ул. "Ангел Кънчев" 3), вход свободен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8742 Любопитно

    Дали е бавна, дали е бърза - дали е приготвен от качествени продукти или от боклуци - сандвичът , не го препоръчвам, ако имате и най-малката възможност да хапнете ''МАНДЖА'' - гастритът не ви мърда, колкото и красив да е сандвичът !

    karabastun1@abv.bg
  2. 2 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 2038 Неутрално

    Милениали, бе! Не милениуми. :)
    Милениум е хилядолетие.

  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3634 Неутрално

    Всяка част, от която са сглобени сандвичите, идва от съмишленици и приятели, всички запалени по идеята за чиста и вкусна храна: хлябът е от "Братя Хлебари", зеленчуците са от фермата Pura Vida, а млечните продукти – от Harmonica.
    _________
    Като говорим за бизнес със сандвички най-яки са онези дето направиха сандвич с 5грама лютеница и 3 грама сиренце!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на Doichin Stefanov
    Doichin Stefanov
    Рейтинг: 221 Неутрално
  5. 5 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 648 Неутрално

    яко, ще има много миленяли с дълги намазани с масло бради

    Birds of a feather flock together.
  6. 6 Профил на Зарзават
    Зарзават
    Рейтинг: 328 Весело

    Мъка мъкааа - "креативна компания" за сандвичи....

    Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
  7. 7 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    по времето на Луканов креативните шопи продаваха пред халите филии с мас Ех, социализъм
    не нам ония отсреща дали са си купували

    Birds of a feather flock together.
  8. 8 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 754 Весело

    Дневник трябва да открият рубрика: Реклами

  9. 9
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  10. 10 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2637 Неутрално

    Много рядко може да се срещне толкова продуктово позициониране накуп! Можеха да добавят нещо за облеклото часовника и парфюма! - Като ще развързваме кесиите...

    I Want To Believe
  11. 11 Профил на coffee
    coffee
    Рейтинг: 718 Неутрално

    заработили некой лев, "прегоряли" и сега се чудят какво да измислят
    що не интеряюирате някой дето иска да работи за подобряване на качеството на храната в детските градини? или да апелира за безплатна храна в училищата?
    щото няма да намерите такива в България. на гол тумбак чифте пищови

    Better things will surely come our way
  12. 12 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3634 Неутрално

    [quote#7:"Xumpomo name"]по времето на Луканов креативните шопи продаваха пред халите филии[/quote]
    Всъщност и до ден днешен 2-3 от най-успелите български кетъринг компании баш по онова време се родиха баш там! И до сега топ клиенти са им посланици и корпоративни начетени умници! Сигурен съм ,че по-скоро ще умрат от колкото да рекламират ,че се зареждат от бакалия за евтина храна със съмнително качество както правят няколко ятаци на реформаторите и ГЕРБ със сандвичи с гултенови хлебчета ,салам без месо и подобия на сирене и кашкавал !
    Халите бяха тогава затворени а около тях сновяха просяци,джебчии и селяни идващи пеша от Централна Гара!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  13. 13 Профил на coxo
    coxo
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Лай...пардон, какаово топче с кокосче за 5 кинта, ай мерси и чао! Поредната хипстър залъгалка. В София няма едно място с вкусна храна без цени за глупаци. Гадни Бумбъргъри с размер на две стинки, но все едно са златни, онова миризливо Уву, дето не знам дали го има още и боклуците на Малееви, Хармоника, които ви взимат петорно само, защото са ви сложили захар в бозата, а не аспартам, но и това е под въпрос.

  14. 14 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    казах пред халите не в тях...

    Birds of a feather flock together.
  15. 15 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10597 Неутрално

    Ако човек може да се нахрани с чуждици в менюто без да е сноб . Усещането ми е, че ще прочета описание с размер половин страница за да си взема една хапка. Не съм сигурен за туристите. Те обикновено търсят регионалната кухня. Аз правя така. А тук не е Швеция

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  16. 16 Профил на мой
    мой
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Мега скука и досада

    KEEP CALM AND KOTOTAKOA
  17. 17 Профил на touchthis
    touchthis
    Рейтинг: 309 Неутрално

    Иван Милтиядов ... понякога името на хората съвсем точно пасва на това което правят.

  18. 18 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3634 Неутрално

    [quote#14:"Xumpomo name"]До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    казах пред халите не в тях... [/quote]
    Ми хубаво де по онова време в зората на демокрацията когато Пиротска имаше европейски облик, там съм живял! Пред халите имаше италиански сандвичи,гевреци и т.н. Филийте с маз са мода само за герберите и обслужващите ги охранители в Банкя!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  19. 19 Профил на На Баба Фърчилото
    На Баба Фърчилото
    Рейтинг: 300 Весело

    Един въпрос, тоя на снимката зализания явно следва всички модни трендове. Ясно, всеки има правото да се прави на смешник.
    До тук добре. Ама след две години ако стане модно да ходиш с перо в задника? Хм?

  20. 20 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3166 Весело

    Фика? Баба ми и нейните приятелки правеха фика с кафе ,газирана вода и 1 лъжичка сладко в малка чинийка.Най-много обичах сладко от бели череши ,ама го пазеха строго.

  21. 21 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2233 Весело

    Ох Божееее..... "Случвало се" в някакво "пространство". Абе вие не можете ли да пишете като нормални хора? И какво всъщност ме интересува как си губи времето някакъв дето явно работи син на баща си? Всичките тия "интересни" миленяли и "тренд сетъри" дето говорят за био-канела и чия и какво открили в Швеция винаги се оказват такива накрая. С апартамент 150 квадрата в новите квартали купен от тати, дето е използвал максимално връзките на дядо, членът на окръжния комитет на партията на н-ския град, и сега кърти доволно кеш от четирите магазина на главната и складовете в покрайнините дето е взел за по 1 лев или заменка с два декара бурени в Еленския Балкан когато се каляваше стоманата през 90-те.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  22. 22 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2233 Весело

    "Подбрали сме български брандове, които да допринесат към тази идея със своята работа и продукти." Тук ще са ODDS, онлайн магазинът HYGGE, аксесоарите и ароматните свещи на I/tems, козметиката на магазин "Шипка", кожените чанти и портфейли Bogdanin Brothers, българските кецове Dlirium Brand и тениските за сън MRUN GURU." - това мисля няма нужда от коментар. Само "брандът" "Шипка" нещо не се вписва в това "пространство"...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  23. 23 Профил на xflood
    xflood
    Рейтинг: 1025 Неутрално

    До коментар [#1] от "karabastun":

    Зависи от манджата, приятелю.
    Манджа, приготвена с количества старо олио, не ми я хвали.
    И с какво е по-добра от един здравословно приготвен сандвич, можеш ли да обясниш?
    Основно разбирането ти за гастрита - може би ще се наложи малко да попрочетеш Гастрит не се хваща от ядене на сандвичи.

    Fail with honour then succeed by fraud
  24. 24 Профил на gmranger
    gmranger
    Рейтинг: 527 Неутрално

    Тия хипстъри така и не проумяха, че от бавното хранене пари не можеш да изкараш. Как да им обясня, че за мен една празнична неделна вечеря започва в 7.30 сутринта с печене на пилешки крилца за бульон, и докато сервирам в 20.30 почти не съм се спрял...е колко трябва да е цената на една такава порция истинска храна, за да изкарам пари от цялата работа? Имало било кубчета био бульони и органични аромати...ай сиктир! Или го правиш както трябва, или не се захващай въобще.

  25. 25 Профил на pioner4e
    pioner4e
    Рейтинг: 8 Весело

    Перчема от снимката да не се ослушва, а да грабва търмъка и косата и - на село! Там може спокойно да живее бавно колкото си иска, без да занимава околните с комерсиални глупости тип "от нищо - нещо".

  26. 26 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1867 Неутрално

    [quote#18:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Филийте с маз са мода само за герберите и обслужващите ги охранители в Банкя![/quote]

    Моля, не обиждай филиите с мас - това е култова закуска в Унгария. Филия селски хляб, намазана с мас, поръсена с паприка и малко лук и бяла чушка. Но всичко зависи от продуктите; ако са автентични и пресни, няма по-добро мезе за една студена бира.

    http://2.bp.blogspot.com/-Qnpms6fyelg/U3OPdTWGbXI/AAAAAAAAHiM/AHG9Az0RGnM/s1600/DSCF7031.JPG

  27. 27 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1867 Неутрално

    Аз не бих хапнала нищо от показаното на снимките. Особено сладкишите на последната снимка си личат, че са твърди и сгрешени в приготвянето. А може и да са стари.

  28. 28 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1106 Неутрално

    До коментар [#21] от "Тюфлекчия":

    Що ръсиш глупости , без да познаваш човека ?
    Не те ли е срам ?????

  29. 29 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1106 Неутрално

    Ванка , като си бил в Швеция , направи нещо за хранещите се Високо-мазнинно , ниско-въглехидратно !

  30. 30 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 2233 Весело

    До коментар [#28] от "stenlyaka":

    Не. Други въпроси имаш ли?

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  31. 31 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2001 Любопитно

    [quote#6:"Зарзават"]Мъка мъкааа - "креативна компания" за сандвичи...[/quote]
    Я дай пример, ти лично, скоро да си успял да измислиш нещо различно (или поне малко по-различно) в подобна масова област и да си успял да си върнеш инвестицията? Може и някой друг от коментиралите с насмешка да ти помогне.
    Дотук 90% от коментарите са в изконно българския стил — "И язе не знам как е, ама и така не е."

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  32. 32 Профил на bellend
    bellend
    Рейтинг: 361 Неутрално

    До коментар [#31] от "gost22":

    "Я дай пример, ти лично, скоро да си успял да измислиш нещо различно (или поне малко по-различно) в подобна масова област и да си успял да си върнеш инвестицията? "

    И Вие не сте разбрали: става дума за нишов, а не за масов пазар, макар от това интервю и уебсайта на "креативната" компания (коя компания не е "креативна", ако иска услугите/продуктите ѝ да успеят?!) да не личи някакъв сериозен анализ на ниша, демография, доходи и съответни продукти/услуги.

    А тази fika по-скоро звучи като промоционен еднократен happening за участващите бълг. компании, а не като сериозно предложение с развитие във времето. В такава fika участват - без да знаят - стотици клиенти на трите магазина на IKEA в Онтарио, всеки ден. В кафетериите им се предлагат точно тези канелени рулади, шоколадови топки, прочутите шведски кюфтенца и пр. + филтър-кафе. Може би това става и в IKEA-София. Въпросът е, дали различният амбианс и маргиналните разлики в качеството на предлаганите продукти биха привлякли сегмента към Иван, вместо към IKEA.

    Въобще, без сериозен маркетингов анализ и съответна продуктова/услуги верига, това е по-скоро масажиране на его в стил милениъл, до следващото подобно начинание. Ако Иван има потенциал (не става ясно от доста семплите крайни кулинарни продукти и рецепти), следва да се замисли върху бизнес-страната на начинанието си.

  33. 33 Профил на waterfall
    waterfall
    Рейтинг: 859 Неутрално

    Може да се пробва в някое филмче за Адолф - ако това под носа е мустаче, а не кексче.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK