Биляна Савова за знаците на тялото и колко е важно да правиш онова, което те прави щастлив

Биляна Савова за знаците на тялото и колко е важно да правиш онова, което те прави щастлив

© Васил КъркелановБиляна Савова е арт директор на списание EVA, собственик и креативен директор на PLAN2B Creative studio и основател на фондация "МС – Мога сам"


Какво за вас е "бавен начин" на живот?


- Обратното на "бърз". А моята дефиниция за "бърз" е главозамаяно препускане през живота – случки, хора, природа... и много често не е просто препускане, а тичане до без дъх и преследване на цели на всяка цена и веднага. "Бърз" също е да живееш с големи очаквания и респективно с още по-големи разочарования. "Бърз" означава от бързане да се загубиш в сивотата. Да живееш в матрица и повтарящи се действия - като хамстер в колело. Да не осъзнаваш това, което минава покрай теб, това, което ти дава "случайността", това, което ти дава едно мимолетно докосване, една дума, един поглед.
"Бърз" още означава да искаш да контролираш и да се опияняваш от живот на ръба, от неясни печалби и непотребни успехи. И с всичко това, което ти "дава" бързото живеене, стигаш до ситуация да пренебрегнеш най-важното – собственото си тяло. А тялото е това, което те следва до самия ти край, независимо колко си успял, колко си богат или влиятелен. Защото то е съвършено, подава сигнали и иска да те спаси. Непрекъснато. И като не отразиш знаците, започва да компенсира. И като му свършат резервите - отказва. По негов си начин, уникален за всеки човек. Та за мен "бавен начин" на живот е обратното на всичко това. И за съжаление най-често спираме, когато тялото вече не може да продължи.


Успявате ли да живеете бавно?


- Хайде сега да видим дали успявам. Моят живот е като светлината и тъмнината. 40 години живях тъмно, сиво и бързо. С много леки просветки. На 40-ия си рожден ден казах на всички, че занулявам брояча и започвам да броя бавно и обратно. Така и стана. Това беше моментът, в който стигнах до крайни и много страшни странични ефекти на препускането през живота и живеенето на ръба. Изведнъж се сепнах и спрях много рязко. И скоростта ми е била толкова висока, че няколко години свистяха спирачките в главата ми. Не дни, години. Но си струваше. И сега, без тази умопомрачителна скорост и без адреналиновите инжекции, които преди поддържаха илюзията ми за успяване, за реализация, за контрол, за доказване, със сигурност ми е много по-добре.


И сега, влязла в светлинната си част от живота, от тази позиция и от тази гледна точка, виждам много добре и пътя, по който съм вървяла и вървя, както и точките, през които съм минала. И понякога ги свързвам. И се удивлявам на причинно-следствените закони. Та, да, мисля, че успявам. Това, което дефинирах за "бърз" и тъмен начин на живот вече не е част от мен. Следователно живея бавно. Без да съм отшелник. Без крайности. Прост баланс.


Как си почивате? Как успявате на намалите оборотите?


- С осъзнаване, желание и любов. Може да са 5 минути, може да са 5 часа или 5 дни, няма значение. Важно е друго – да влезеш напълно в този отрязък от време и да го изпълниш със смисъл. Дори и нищоправенето да изпълниш със смисъл и наслада и да не се самообвиняваш за това, че си нищоправил. Също се научих да казвам "не", да ценя времето си за сън и да се оттеглям от някои случки, когато нещо не се получава. Но не за да абдикирам, а за да погледна отгоре или отстрани случващото се и да се опитам да видя изход или да оставя нещото да следва своя си ход.


Почти в 100% от житейските сюжети, независимо в коя част, професионална или лична, когато това се случва и аз решавам да направя съзнателно "забавяне", винаги резултатът е потресаващо правилен. Така всъщност разбрах, че всичко все пак зависи от мен и от моите осъзнати решения за съ-действие или без-действие. И другото много важно за този начин на живот е да правя само неща, които ме правят щастлива, удовлетворена и смислена. Търпение и доверие според мен са солта и пиперът на "бавния" начин на живот! А страничните ефекти са повече усмивки, пълна удовлетвореност, по-здраво тяло и много любов.


Вашето място за бягство?


- Нямам определено. Номадската ми същност може да бяга и иска да бяга навсякъде. Идеалният ми вариант е моя къща на колела и непрекъснато движение, смяна на всичко – хора, природа, отношения. Искам всеки един мой ден да е различен и изненадващ. И някой ден съм сигурна, че ще стане – баба с кемпер и внуци, които се возят с мен по целия свят. А сега най-често "бягам", като просто оставам сама. Ходя на кино сама, оставам вкъщи сама, пътувам сама... А пък, за да си правя дните различни, сега следвам едно малко правило – опитвам се всеки ден да правя нещо различно за първи път.


Но най-добре се чувствам, като се събудя сутрин още преди слънцето и преди всички, и то независимо къде се намирам. Ето тогава се усещам толкова тиха и спокойна, че чувам как плавно се движи кръвта във вените ми. Правя безмълвно и бавно йога и осъзнато се наслаждавам на най-великото творение на природата – тялото на човека, в частност моето. Благодарна съм на всичко, което ми се случило и което ме е накарало да стигна дотук. Благодаря на тъмнината. Да, знам, може би звучи клиширано и много претенциозно, но това е самата истина. Научих се да медитирам истински и осъзнато, правя го всяка сутрин и това ми дава много сериозна преднина пред всичко, което би могло да ме постави на някакви изпитания през деня.


Наслаждавам се на живота и знам, че той наистина е много кратък и за сметка на това удивително прекрасен. Именно затова вече не мога да си позволя да загубвам прекрасността и вълшебството му в бързане. И всъщност парадоксът е, че колкото по-бавно живееш, толкова повече неща можеш да свършиш и толкова повече време имаш. За всичко. И още нещо искам да споделя: бавното живеене ми даде най-важното – открих причината, която да ме кара да се събуждам сутрин с усмивка, благодарност и удовлетвореност. Открих какво съм и какво истински мога.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Айде още една бавна.
  Това даже и по диагонал не става за четене.

 2. 2 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Гневно

  Още яваш кеф? Какъв е тоя carpet bombing в последните седмици - на секта заприличахте.

  #killwhitey
 3. 3 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пу-пу, да не й е уроки, много младичка изглежда за годините, дето ги разправя.

 4. 4 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Гледах интервю с нея, определено се държи като облъчена, явно е супер модерно да си неадекватен, но да си придаваш "духовност". Определено тя и повечето като нея с бавни - мислят бавно.

 5. 5 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Започва да втръсва всеки път с тези йоги и медитации.. оставила ли е нещо дамата след себе, направила ли е нещо за ближния си, или както повечето бавноживеещи просто е вдигнала нивото на егоизъм и е решила, че това я прави много дзен...

 6. 6 Профил на Bianca Hinova
  Bianca Hinova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "conventi0nal":

  А може и да е оставила, може и да е направила. Вие знаете ли дали е или ей така си говорим?

 7. 7 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#5] от "conventi0nal":

  Ами поинтересувай се малко и ще разбереш. Виж с какво се занимава и как помага на хората

  Никъде не видях да обяснява, че "йога" е решението за всички, а по-скоро, че това е решението, което работи за нея самата.

  Аз лично винаги се радвам да прочета нейно интервю. Нито съм йога, нито медитирам, но тази жена е пример за това как хората мога да се справят с проблемите и не е нужно постоянно да мрънкат. Всичко зависи от нас самите и никой за нищо не ни е виновен.

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 8. 8 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 456 Любопитно

  До коментар [#3] от "Erzsebet":

  Я виж пак: https://goo.gl/lqQv7t

  Stef
 9. 9 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  "И още нещо искам да споделя: бавното живеене ми даде най-важното – открих причината, която да ме кара да се събуждам сутрин с усмивка, благодарност и удовлетвореност."
  Трудно, рано или късно, всеки мислещ човек разбира, че това наистина е най-важното. Напълно съм съгласен с г-жа Савова - беше ми приятно да прочета това интервю.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 10. 10 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 703 Неутрално

  От всички знаци на тялото най обичам онзи със средния пръст.

 11. 11 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 450 Весело

  "Дори и нищоправенето да изпълниш със смисъл и наслада и да не се самообвиняваш за това, че си нищоправил."

  В ориента е така и е пълно с такъв род пророци...или както се подписва госпожата, "джедаи".

 12. 12 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "stef":

  Алиииии

 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  “Наслаждавам се на живота и знам, че той наистина е много кратък и за сметка на това удивително прекрасен.”

  Бля, бля, бля!

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 277 Весело

  Бре, за тая нема ли мотика и пръскачка...едни четЕри декарЕ частно - да обере царевицата, да види какво е. То на дзен, мен, йоги, пилатес, зумба и прочее теми 'секи мо'е да философства.

 15. 15 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В последно време на никой не му се работи.......
  Аз казвам:ПО ДОБРЕ БЪРЗА РЕКА ОТКОЛКОТО ЗАСТОЯЛО БЛАТО!!!

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#3] от "Erzsebet":

  Защо, дори и след фотошопа си изглежда на 40 и няколко. На живо може да изглежда и по-стара.

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#8] от "stef":

  Така си и знаех. Може и да е над петдесет.

 18. 18 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  Хора, живейте си ЖИВОТА... ако искате бързо, ако искате бавно. Всеки има своите си хитринки, чалъми и мъдрости.... На дамата така и харесва... необходимо ли е да хейтите...?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 19. 19 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Дневник нещо започна системно да ни облъчва с лаладжийки. Това какво става модерно, да се праим на духовни ама ако може откачено.

  То у Перник са си го казАли н...на работа.

 20. 20 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Арт директор???Креатив директор??"EVA"???WTF???
  Откъде идва папото на тази???
  Верно на никой не му се бачка вече...Само креатори се навъдиха.
  А каква шивачка би станало от тази...
  А иначе е просто /уж,де )/: "Ако искаш да бъдеш щастлив,бъди!"

 21. 21 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "the_flea":

  На мен течението slow много ми харесва, но не в такава комсомолска редакция-безотговорен егоизъм, какъвто се иска на хората от миналото...да се впишеш конфортно, без претенции към заобикалящия соц. Не е случайно, че Дневник рекламира и налага това. И точно slow е да се огледаш и да промениш нещо, вместо да оставиш течението...да си тече бързо или бавно в ужасяваща посредственост. Не ми допада съвета ви.

 22. 22 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Весело

  ок..духовното а кой плаща????

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Придобивам усещането, че "бавен живот" е хипстърския евфемизъм за началото на средната възраст. Когато, искаш или не, забавяш темпото

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#23] от "lil_alex":

  Всички тези, които са дали интервю по темата в Дневник, са на светлинни години разстояние от бавния живот. Виж и Савова - ''директор'' на това, ''собственик'' на онова, ''основател'' на трето - какъв ти бавен живот може да живее тя!

 25. 25 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 456 Неутрално
 26. 26 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#21] от "Бегемот":


  [quote#21:"Бегемот"]Не ми допада съвета ви. [/quote]

  Кой съвет? Да си живеете живота ли?
  Или да не хейтите? Това не е съвет...., а въпрос...
  И, кой казва, че да си егоист е лошо...?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 27. 27 Профил на pioner4e
  pioner4e
  Рейтинг: 8 Весело

  По комунистическо време на "креативен директор" не му ли се викаше "директор на водопад"?

 28. 28 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  За slow life да питат някой пенсионер, който рови по кофите. Може и някоя баба клисарка от "Александър Невски." Таман ще се разнообрази перспективата на поредицата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Весело

  [quote#26:"the_flea"]И, кой казва, че да си егоист е лошо...? [/quote]
  За егоистът не е лошо.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#29] от "7777":

  Не е лошо и за околните. Егоистът ги спасява от задължението да се грижат за него. Той сам се грижи за себе си. Пише го Айн Ранд в "Добродетелта на егоизма".

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  [quote#30:"Blood Red Skies"]Пише го Айн Ранд в "Добродетелта на егоизма".[/quote]
  Аз правя разлика между егоист и човек, който поема отговорност за себе си. Иначе и аз съм я чела кака Ранд. Най ми хареса фентъзито, в което един архитектурен критик почти довежда света до крах.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 32 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  На 40-ия си рожден ден казах на всички, че занулявам брояча и започвам да броя бавно и обратно.

  Съвсем нормална реакция. Когато на тази възраст кобилата остане без ездач, тя неволно забавя хода си. Върти се по поляната/като обран евреин/ и започва да брои - спомените си.

  /не се чете/
 33. 33 Профил на Daniela#
  Daniela#
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Между другото дамата е с диагноза множествена склероза. Откриването на болестта я е накарало рязко да промени начина си на живот, а не случайна прищявка.

 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#30:"Blood Red Skies"]Не е лошо и за околните. Егоистът ги спасява от задължението да се грижат за него. Той сам се грижи за себе си. Пише го Айн Ранд в "Добродетелта на егоизма". [/quote]

  И затова приключва живота си на социални помощи. Години наред живее от парите на данъкоплатците и системата, която тя е ненавиждала. Явно не е била никакъв егоист, а трогателно съпричастен към неволите на околните, човек. Явно Господ е голям шегаджия.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#30] от "Blood Red Skies":

  Не се хаби, трудно ще те разберат...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Весело

  [quote#35:"the_flea"]Не се хаби, трудно ще те разберат... [/quote]
  Ама, разбира се! Никой няма право да не е съгласен с евангелието на Ранд.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#32] от "Тони Шнайдера":
  Господин Шнайдер, защо толкова жлъч? В днешно време какво са 40 години за една жена?
  Вчера четох интересна статия за майката на Илон Мъск, която е манекенка. В момента е на 68 години и е затрупана от предложения за работа.

  http://madame.lefigaro.fr/style/qui-est-maye-musk-mannequin-dont-la-carriere-explose-enfin-a-68-ans-101016-117228

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тони Шнайдера":

  И Моцарт е погребан в общ гроб като бедняк. Според теб е неуспял човек или как?
  ПП. Не разбрах кое е веселото в твоя коментар. Не се присмивай на нещастието на другите. Може да те сполети. Съдбата обича да си прави шеги.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#36] от "7777":


  [quote#36:"7777"]Ама, разбира се! Никой няма право да не е съгласен с евангелието на Ранд.[/quote]

  Грешите....Всеки има право да е съгласен или несъгласен с каквото си иска, стига да не пречи или да не нарушава правата на околните. Либерастко, нали...?
  Аз съм приел една идея, не ви я натрапвам.... не се обръщам към вас, а към Blood Red Skies ...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#36] от "7777":

  Не е Евангелие. Ние не сме фанатици като вас, левичарите. Просто гледаме да извлечем по нещо ценно за себе си от всеки чужд опит. Включително от тази красива и успяла жена, върху която се нахвърлихте всички злобари и комплексари.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 41. 41 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Весело

  [quote#39:"the_flea"]Аз съм приел една идея, не ви я натрапвам.... не се обръщам към вас, а към Blood Red Skies ... [/quote]
  Извинете, аз си мислех, че съм в публичен форум. И понеже отговаряте на пост на Blood Red Skies, адресиран към мен, сбърках и Ви отговорих.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 42. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Весело

  [quote#40:"Blood Red Skies"]Ние не сме фанатици като вас, левичарите. [/quote]
  Сори, ама къде казвам, че съм левичарка? И кои от известните ми на теб дейности ме квалифицират като такава? Или ако не съм съгласна с теб, веднага ставам левичарка?

  Между другото, романите на кака Ранд са сантиментални романи. Сантименталните романи покриват целия политически спектър. Вляво - "Майка" на Горки, хвален като еталон за социалистическия реализъм, а вдясно - кака Ранд, хвалена като еталон на обективизма. Нищо чудно, че хора, закачили от комунизма и литературните му похвати, се прехласват пред кака Ранд.

  ПП. "Ние живите" ми хареса искрено.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 43. 43 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Весело

  [quote#38:"Blood Red Skies"]Не разбрах кое е веселото в твоя коментар. [/quote]
  Иронията в разминаването между проповедите на Ранд и края на живота й. Той и Ницше се обявява за изтрепване на слабоумните и сакатите, но когато получава психически срив, сестра му го гледа до смъртта му. Според Ранд много се е прецакала, ама пусто, Ранд пише в по-къден период.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#40:"Blood Red Skies"]Просто гледаме да извлечем по нещо ценно за себе си от всеки чужд опит. [/quote]

  Явно личният ви опит за нищо не става.

  /не се чете/
 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Любопитно

  [quote#40:"Blood Red Skies"]Включително от тази красива и успяла жена, върху която се нахвърлихте всички злобари и комплексари.[/quote]
  Аз къде се нахвърлям върху жената?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#43:"7777"]Не разбрах кое е веселото в твоя коментар. - цитат на коментар #38 от “Blood Red Skies”
  Иронията в разминаването между проповедите на Ранд и края на живота й. Той и Ницше се обявява за изтрепване на слабоумните и сакатите, но когато получава психически срив, сестра му го гледа до смъртта му. [/quote]

  Благодаря ти Седмичке. Ти му го обясни по-добре от мен.

  /не се чете/
 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тони Шнайдера":

  Може би. Но поне се опитвам да ползвам чуждия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 48. 48 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 450 Неутрално

  вместо модерно градско конфуцианство и чувство на съпричастност и общност, която да даде на всяко общество ценности, за които има усещане, че са загубени, с които да се затвори страницата на миналото и да се живее съвременно, комсомолският кръг на дневник цели да го превърне в нещо безопасно за соц-контекста, арт лайфстайл без никаква отговорност - което няма нищо общо със движението slow.

  В бг би могло това движение да породи скъсване с комунистическите практики на живеене и наследство, устойчиви като хлебарките. И за да не стане това, дневник всеки ден пуска ето такива СВОИ кошмарно елементарни хора, които да изместят темата, все едно става дума за вегански рецепти и урегулирана арогантност към другите. Така обсебват всичко съвременно и го превръщат в нещо недъгаво - трябва да се разбере.

 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#42] от "7777":

  Левичарите никога не казвате, че сте левичари. Също както комунистите. Срам ви е. Има защо.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Любопитно

  [quote#49:"Blood Red Skies"]Срам ви е.[/quote]
  Аз ако бях левичарка, едва ли щях да го крия. Някои неща не могат да се скрият - левичарството е едно от тях, инфантилността е в същата категория. "Ама аз първи си казах, че 7777 е левичарка, значи няма как да не е. Пу за мене! Пу! Пу!"

  [quote#47:"Blood Red Skies"]Но поне се опитвам да ползвам чуждия. [/quote]
  И каква полза извличаш от опита на Ранд, като ползвател на социални помощи в разрез със философията й?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#37:"Lady Zeppelin"]Господин Шнайдер, защо толкова жлъч? В днешно време какво са 40 години за една жена? [/quote]

  Скъпа, в днешно време и 80 години са нищо за една жена. През 1995-та видях в един ресторант в Хюстън една невероятно красива жена, през няколко маси от моята. Руса, с вечерна черна рокля и ангелско лице. Беше с някаква приятелка. Усети че я гледам и ми се усмихна. По едно време стана и тръгна в посока на тоалетните. Сама. Казах си, че това е моментът да я настигна и да я заговоря. Да се запозная с нея. Още миг и щях да стана, когато забелязах походката и. Тя беше баба. Останах втрещен и съкрушен на стола си. Човекът с който бях в ресторанта се оказа че я познава. възрастен мъж. Беше разбрал какво става и взе да се смее. Каза ми, че е на 78.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":

  Ти ако беше левичарка, нямаше да си признаеш. Това и правиш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  [quote#51:"Тони Шнайдера"]Скъпа, в днешно време и 80 години са нищо за една жена.[/quote]
  Кой е този сексист, който ти цапна минус? Между другото, моя преподавателка от университета миналата година се омъжи за втори път на седемдесетгодишна възраст. Така че 80 is the new 30

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Весело

  [quote#52:"Blood Red Skies"]Ти ако беше левичарка, нямаше да си признаеш. Това и правиш[/quote]
  Уф! Отвам да организирам един профсъюз. Така ще се окаже, че и двамата сме били прави.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#53:"7777"]Кой е този сексист, който ти цапна минус? [/quote]

  Никакъв сексист не е, а най-обикновен късопишльо. Аз имам приятелки на 40+, които са невероятни жени. Те никога не биха се обидили на моите коментари. Защото знаят цената си. Щяха само да се засмеят и да ми кажат, Шнайдер хайде не пресолявай манджата - която и ти ядеш.

  /не се чете/
 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Радвам се, че го прочетох и благодаря за споделеното ! Личи си човек, който е преживял това, за което говори

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#51] от "Тони Шнайдера":

  Прекаляваш братчед!

  [quote#51:"Тони Шнайдера"]Каза ми, че е на 78. [/quote]

  klimentm
 58. 58 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  чудя се как тук от всяка глупост, може да се роди тема за дискусия, това е параноично, тъжно и тъпо

 59. 59 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 288 Неутрално

  все си мисля, че ако имаше изобщо понятие като бавен живот, щеше да бъде разпознат и припознат от хора като сартр, камю или хемингуей, но някак си, са предпочели друг ритъм, защо ли - очевидно защото са мислели бързо, та питам се, може ли да си толкова тъп, за да си мислиш, че си толкова натоварен, че да бягаш, при условие, че мозъкът ти работи на получовешки обороти и не произвеждаш нито една мисъл в продължение на дни, на месеци, на години, освен познати общочовешки тъпотии и повтаряш една и съща песен; айде по-полека с екзистенциалните изхвърляния, видели сме ви и вас - не струвате - рак не се лекува с аромат на лавандула, както и страдание чрез автохипноза, позитивно мислене и бавен живот; досадници.

 60. 60 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Чета коментарите под статията и си знам , че съм си в милата родна България - държавата на Бай Ганьо , Специалистите по всичко и хейтърите . Жената казала няколко хубави приказки и дълбоките анализатори Бай Ганьовци я почнаха :

  - Много проста
  - Прекалено много дзен
  - Не достатъчно дзен
  - Кобила без ездач
  - Облъчена
  - Неадекватна
  - Лаладжийка

  И т.н. и т.н.

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 61. 61 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 411 Неутрално  [quote#15:"migo6"]

  В последно време на никой не му се работи.......
  Аз казвам:ПО ДОБРЕ БЪРЗА РЕКА ОТКОЛКОТО ЗАСТОЯЛО БЛАТО!!! [/quote]
  От материала става ясно че жената е изкарала десетилетия лудо бачкане и е постигнала една социална позиция вече, преди да забави темпото, какво му е застоялото на това?

  Вярно е че има работохолици които могат да спят само по 4-5 часа а цялото останало време трябва само да бачкат, защото ако има свободна минута ще се принудени да погледнат себе си и веднага да се обесят--но откъде накъде това е някакъв стандарт който всички трябва да следват?

  [quote#20:"aramissss"]Арт директор???Креатив директор??"EVA"???WTF???
  Откъде идва папото на тази???
  Верно на никой не му се бачка вече...Само креатори се навъдиха.
  А каква шивачка би станало от тази... [/quote]

  Аз се радвам че не от вас зависи какво се води "истинска работа" и какво не, и че не от вас зависи кой какво ще работи. Някакъв неприятен фюрер ми звучите.

  [quote#21:"Бегемот"]Не е случайно, че Дневник рекламира и налага това.[/quote]
  Чак пък и "налага". Много Работническо Дело термин.

  [quote#22:"не на безразличието"]ок..духовното а кой плаща???? [/quote]
  Да бяхте прочели материала, да бяхте обърнали внимание на споменатите десетилетия лудо бачкане...

  [quote#23:"lil_alex"]

  Придобивам усещането, че "бавен живот" е хипстърския евфемизъм за началото на средната възраст. Когато, искаш или не, забавяш темпото[/quote]

  Абсолютно сте прав, освен че далеч не всички забавят--това изисква определен трезв поглед; много хора не забавят, подължават същото темпо и същото къркане и пафкане щото кви са тия меки китки неща забавяния ние тука у перник дедо до 95 дига бетон, и след това се правят на супер учудени като падат с инсулт, инфаркт, или рак, и ни свалят средната възраст живот.
  [quote#28:"7777"]

  За slow life да питат някой пенсионер, който рови по кофите. Може и някоя баба клисарка от "Александър Невски." Таман ще се разнообрази перспективата на поредицата. [/quote]

  Това го казвате за да се направите на интересен и загрижен. Ясно е че темата "бавен живот" касае успели хора които на определен етап избират да забавят темпото.
  Може да споменете тук и Сирия, и сираци, и болни палета, но това нищо не доказва, освен че се вкопчвате във всеки шанс да се покажете като значим и разбиращ и ангажиран.

 62. 62 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тъжно и жалко.... Дребни, завистливи, нещастни душици, изливащи злоба и глупост в огромни количества..

 63. 63 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не прочетох всички коментари, но на тези, които критикуват, искам да видя каква точно би била тяхната реакция и история при диагноза като нейната и дали не биха попроменили нещичко в живота си.
  Статия за нея в Капитал и за успешната и битка с множествената склероза.
  http://www.capital.bg/light/lightest_2015/2015/04/03/2504333_mantra_za_jivot/
  Биляна Савова за диагнозата множествена склероза и моженето сам

 64. 64 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#57:"klimentm"]До коментар [#51] от "Тони Шнайдера":

  Прекаляваш братчед!
  Каза ми, че е на 78. [/quote]

  Походката братчед, походката! Тя не може да бъде скрита с никакви лифтинги и с никакви пластични операции. Като се изправи и тръгна пристъпвайки от крак на крак, щях да падна от стола. Като се връщаше се обърнах да не я гледам. Човекът ми каза че е на толкова, на 78. Казва се Рик Нелсън. Какво искаш сега, да ти дам телефона му в Хюстън за да ти потвърди ли? Повярвах му а и вече не ме интересуваше точно на колко е след това, което видях.

  /не се чете/
 65. 65 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#63] от "angelats":

  Успешна битка с множествената склероза или рака НЯМА. Има ПОСТОЯННА битка с тях; до живот.

 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#61] от "spek":
  До коментар [#62] от "veragena":
  До коментар [#63] от "angelats":
  Не сте у ред. Никой тук няма нищо против жената. Проявяваме здравословен скептицизъм към рекламата, с която "Дневник" продава квартала за бавно живеене, към който има линк в дясно от статията. За ангелат: Не ти ли прави впечатление, че тук битката на Биляна Савова с множествената склероза е едва-едва спомената? Болестите, особено тези, които може да доведат до инвалидност, не пордават недвижимо имущество. Даже се чудя, че Б. Савова се е вързала да рекламира комплекса, но може и да си е струвало - тя си знае. До спек: има хора, които действително водят бавен живот: арт директорите и бежанците от военни конфликти не са от тях. До верагена: Генче, единственият злобен коментар под статията дотук е твоят. Ако поредицата ви харесва - купувайте. Оставете на другите правото им на скептицизъм. Лека вечер.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#63] от "angelats":

  Моята реакция е, че изпитвам известно неудобство и неприятен вкус в устата от хора, които бързат да осребрят по един или друг начин връхлетелите ги болести и нещастия. И не случайно това са често хора на бързия медиен живот. Когато ги сполети нелечима болест, те изведнъж "откриват" най-простите истини на живота, отдавна известни на повечето хора, но започват да тръбят за тях така, сякаш те са първите и единствените, достигнали до тези прозрения! Започват едно даване на интервюта, организиране на семинари, лекции и какво ли не, а незамислящата се публика възклицава колко били смели и силни в победната битката с коварната болест. А в действителност става въпрос за друго - както винаги става въпрос за пари и за страх от смъртта.

 68. 68 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 717 Неутрално

  А нещо конкретно?
  Тази жена има семейство, работа. Как точно забавя темпото?
  Щеше да е интересно да има няколко хващащи примера.

 69. 69 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#58:"еко"]чудя се как тук от всяка глупост, може да се роди тема за дискусия, това е параноично, тъжно и тъпо[/quote]
  Гледай сега, лесно е да дискутираш смислено върху очевидно смислени неща, майсторлъкът е да го направиш и с проблеми, които на пръв поглед изглеждат глупави...

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Толкова много баналности и нищо съществено.

 72. 72 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#68] от "dokoro":

  Единственият начин да се забави темпото е да се "забавят" нуждите: да се осъзнае, че най-важните неща в живота обикновено не се купуват; че в действителност имаме нужда от съвсем малко,за да преживяваме, ние и семействата ни, но за целта не трябва да се поддаваме на агресивната реклама и пропаганда, нито да се сравняваме и състезаваме с "другите". Кой е в състояние да го постигне? И кой би могъл да преглътне етикета "губещ/пропаднал/неуспял/балък/лузър", който "бързото" и "успешно" общество от ненаситни консуматори ще му лепне?

 73. 73 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#72] от "princess_x":

  Вие имате шансове да го направите ... ако поискате.

 74. 74 Профил на petko.goranov
  petko.goranov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "conventi0nal":

  Съжалявам за неосведомеността Ви. Ако напишете "Биляна Савова" в Гугъл, ще установите, че има и живи светци.
  Най-добронамерено Ви съветвам да не давате мнения преди да се запознаете с фактологията. Не е трудно.

 75. 75 Профил на petko.goranov
  petko.goranov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Изглежда това интервю някак си "каца" на гола стена и предизвиква анти. Причините основно са две - непознаване на необятността зад името Биляна Савова, а другата е още по-прозаична - компесаторна реакция на персони, които ги делят светлинни години от душевната и физическата същност на главния герой.
  Бедни сте.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK