Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star trainВинаги съм свързвал идеята за железниците в Япония със свръхбързите влакове, известни според маршрута си като Нозоми, Шинканзен, Хикари и Кодама и няма да крия, че съм съзерцавал продължително и с възторг как аеродинамичните им извънземни муцуни се плъзгат безшумно по релсите, съчетаващи елегантност и мощ, метал и стъкло.


Затова силно се изненадах, когато в едно списание се натъкнах на реклама представяща хитов японски туристически продукт (четири дена/три нощи), обявен като "Седемзвезден влаков круиз в Кюшу", а на снимките бе представен съвсем обикновен влак, теглен от съвсем обикновен локомотив. (по-късно установих, че не е точно така). В японски контекст, понятието "седем звезди" (в досегашните ми пътувания съм имал контакт най-много пет) свързано с "влаково пътуване", привнесе екзотично азиатско ухание на "Ориент-експрес", примесено със изплували от паметта ми кадри от филми за фиктивни персонажи от шпионски и фентъзи филми). Като любител на морските круизи, погледът ми забави скоростта си и се зачетох с повишено внимание.

Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star train


С удивление установих, че поради огромния интерес, участниците в круиза се избират чрез лотария. Почти два месеца след като попълних и подадох формуляра за кандидатстване, получих радостната вест, че съм спечелил лотарията (световна премиера в живота ми!), и като селекциониран участник в конкурса, мога да участвам в круиза.
По-късно разбрах, че за всяко от 28-те места, според сезона, кандидастстват между 40 и 60 души. Брошурка с допълнителна информация ме осведоми за възможностите за посещение на туристически забележителности в рамките на четиридневния тур, както и за изискванията към облеклото и правилата за поведение по време на круиза. С известно разочарование установих, че няма да мога да нося любимите ми джинси и маратонки, и стана очевидно, че ще трябва да добавя няколко вратовръзки към багажа си. След като попълних въпросник отнасящ се до специалните ми изисквания (от алергии към хранителни продукти до музикални предпочитания), и заплатих част от стойността на приключението (цифрата е сериозна, пропорционална на звездите!), приключих с предварителната подготвителна част. След като се поразрових открих общата информация, която мога да обобщя по следния начин:
Японският остров Кюшу е най-южният от четирите японски острова и се намира най-близо до азиатския материк. Ограниченото присъствие на индустриални замърсители и преобладаващото селско стопанство, минералните бани, историческите и културните забележителности на осемте му префектури го превръщат в проспериращ туристически регион, който регистрира шеметно нарастване на местни и чуждестранни туристите, граничещо с 20 % увеличение годишно. Очевидно мерките на местните власти да привлекат гости и да намалят драстично цените (особено след земетръсните бедствия и цунами) носят резултати.
Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star train


Няколко месеца по-късно, на летището във Фукуока ме посрещна екип от енергично кланящи се униформени служители на туристическата фирма, които ме обсипаха с внимание и грижи, твърдо решени да ме отведат в седемзвездното измерение на туристическите услуги. В просторната VIP-чакалня на компанията в Хаката (гарата на същия град), ме очакваше пианист, чаша шампанско и сладкиши. В контекста на тежкарското начало, почти мигновено се зарадвах, че не съм с любимите ми джинси и въобще не се разтревожих къде изчезна куфара ми.
Последва представяне на петнайсетината придружители, натоварени с нелеката задача за безпроблемното протичане на пътуването, както и среща с участниците в круиза. Тяхната средната възраст се колебаеше около 65-70 години: финансово обезпечени пенсионери, разполагащи със свободно време. Едно младо семейство архитекти от Тайван, бизнесмен от Хонг-Конг със съпругата си, заедно с автора на настоящия текст, разбиваха японската хомогенност на селекцията. Нашето присъствие не затрудняваше персонала, в които имаше зад себе си достатъчно продължителен престой извън Империята на изгряващото слънце, за да избегне или омекоти евентуални цивилизационни сблъсъци.
Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star train


След благодарностите и благопожеланията за приятно прекарване, групата туристи под зоркото око на придружителите се отправи към перона, за да открие това, което щеше да се превърне в наш временен подвижен адрес или базов лагер за следващите няколко дена. Влаковата композиция на круиза е съставена от 7 вагона и локомотив, чиято муцуна напомня предната част на елегантните автомобили от трийсетте години на миналия век. Това, което ми се видя на рекламната снимка като обикновен и непретенциозен влак се оказа дело на ателието на Еиджи Митоока, експерт в дизайна на железопътни возила, а цената на лъскавата "играчка-бижу", конструирана специално за този тип туристически продукт, е около 35 милиона долара. Грамаден прозорец-витрина увенчава опашката на композицията включваща двата вагон-ресторанта "Синя Луна" и "Юпитер". Всеки от останалите пет стандартни вагона е превърнат в три отделни стаи с площ около 10 кв.метра. Всяка от тях включва две легла, работна масичка и баня с тоалетна. Пространството е решено в ретро-стил, с употребата на разнообразен дървен материал и красиви месингови винтове с уникален профил, създаден за специален модел отвертки. Мебелировката е въплъщение на това, което носталгично настроените дизайнерите могат да предложат като комфорт, красота и изненадващи решения за функционалност.
Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star train


Както можеше да се очаква, влакът се оказа в пълен контраст на свръхбързите си събратя и би могъл да се окачестви като "шампион на бавното и деликатно движение". Допускам, че шеф-машинистът се безпокоеше да притеснява жителите на населените места, през които минаваше седемзвездната играчка и главната му грижа бе да даде възможност на пътниците да вкусят пейзажите и съзерцават гледките от Кюшу.
Дневният режим включваше ранна утринна разходка и разглеждане на традиционно рибарско селище, утихнал преди векове вулкани и център за планински туризъм. Луксозен автобус на компанията, кръжащ около влаковата композиция се грижеше за превоза на туристите. Програмата за разтъпкване и отваряне на апетит беше по-скоро щадяща, създадена като за пациенти на санаториум за лица преживели тежки заболявания на опорно-двигателния апарат. По време на спирките участниците в круиза се надпреварваха да правят снимки на вагоните от влаковата композиция, за която може да се каже, че е "фотогенична като филмова звезда" и която се поддържа безупречно чиста и лъскава, въпреки че кръстосва остров Кюшу вече трета година.
Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star train


На борда на влака, неколкократно през деня, водещи готвачи от региона представяха ястия приготвени от местни продукти или прясно уловена риба. Честите спирки на влака, почти незабелязвани от пътниците, им позволяваха да се настаняват със своите асистенти и с ентусиазъм да демонстрират умения и опит, в спектакъл наподобяващ цирков номер. Стар виц твърди, че в традиционната японска кухня нищо не се готви, а само се нарязва. Дори и това да е вярно, (лично се убедих, че става дума за злобен коментар), нищо не може да се сравни с успеха на елитните японски готвачи в превъщането на всяко ястие във визуален шедьовър в допълнение на законния им стремеж да достигнат и се задържат на гастрономичните върхове. На масата пред мен се изредиха десетки различни по размери, материал и цветове чинийки (понякога и лакирани кутийки), създавайки чувството, че се участвам в дегустация. Традиционни и семейни специалитети, приготвени с местни продукти, придружени от подходящи сосове се превърнаха във фестивал на уникални вкусови усещания. Дори и най-скептичният критик не би останал безучастен пред разнообразието от цветове, композиционни решения и вкусови комбинации в чинията.
Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star train


Очевидно тенденцията бе да се представи разнообразието на местната кулинарна култура под формата на множество мостри, които като количество са напълно достатъчни за засищане в познатия балкански стил.
По отношение на десертите, организаторите бяха поканили японски сладкари с подчертана слабост към френската школа, но с вярност към азиатските си корени. Резултатът бих окачествил като "умопомрачителен", тъй като изобретателността в представянето на сладкишите и подборката на класически и местни съставки разбиха всякакви европейски консервативни канони, към които съм привикнал.


След последното ядене за деня, ресторантите се превръщаха в социални клубове. За доброто настроение грижеше музикален дует от пианист и цигулар. Отворен денонощно бар предлагаше безплатно и в неограничени количества различни спиртни напитки. Интересът ми привлече селекцията от различни марки японско уиски, ценени от специалистите по-високо от шотландските първоизточници. Недоверчиво приех тази информация, но проверка в справочниците отново ми доказа, че съм на погрешен път. След като дегустирах наличните десетина марки реномирано уиски, интересът ми се насочи към подборката саке и малко по-силното по алкохолно съдържание соджу, корейски специалитет, който поради близостта с материка е изключително популярен в префектурата.

Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star train


Следобедните разходки в рамките на круиза предложиха среща с японски майстори в обработката на кристал (равнопоставяща азиатските с европейските майстори от легендарния Мозер) и фабрика за порцеланови изделия, която повече от 10 поколения съхранява традиционната средновековна корейска технология. Присъствах и на литургия в будистския храм Аошима край административния център Миязаки, станал известен с това, че е единствената сграда оцеляла от опустошителен удар от цунами буквално изтрил постройките в близките квартали на селището. Програмата на един от четирите дни включваше преспиване в риокан – традиционен японски хотел, в който единствено телевизорът и дискретните електрически лампи напомняха, че не съм попаднал в Средновековието. Въпросният риокан Gajoen, чийто символ е японското петле, е в елитната световна група известна като Relais et Châteaux, гаранция за най-висок стандарт на обслужване. Намерих в просторната си стая шадраван с течаща топла минерална вода и три различни модела халат хаката, които събудиха самурайския ми дух. В желанието ми да изживея пълно този автентичен момент, поисках твърда възглавница, (каквато съм виждал по филмите), но домакините снизходително ми се усмихнаха и ми обясниха, че такива възглавници има само по филмите.
Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

Участниците в круиза взеха участие и в екологичната инициатива подкрепена от козметичната фирма Шисейдо, която е в съревнование с местните жители по засаждане на дръвчета в планинските региони. Събитието се състоя на един гол хълм и бе съпроводено, както може да се очаква, с шампанско и сладкиши. Организаторите разчитаха на чувството за хумор на присъстващите, защото всичко изглеждаше по-скоро символично: всички "засадители" (нека си припомним средната възраст на участниците!) надянаха чисто бели ръкавици (все тъй бели и след и след церемонията) и си направиха героични снимки с четирите налични лопати пред малкото дръвче, прясно засадено от персонала на туристическата компания.


Последната вечеря се проведе в закрита за посетителите част на местен етнографски музей. Майстор-готвачът гордо се разхождаше между ниските масички и седналите на земята гости, носейки раболепно грамадни казани приготовена от него храна, вероятно за да покаже, че това което предстои да опитаме не е купено от местния гастроном, в щанда за замразени храни. Неговите обяснения дадени на микрофона предизвикваха у японските участници бурни аплодисменти, към които се присъединих и аз, в духа на метода на Станиславски. Сервитьорки в разноцветни традиционни кимоно, които ги принуждаваха да правят с висок интензитет десетки стъпчици, не по-дълги от педя, се грижеха за всеки гост, като не оставяха чашите празни или чиниите без ястия.

Nanatsuboshi – четири дена на седмото небе

© 7star train


Когато влакът спря на гарата във Фукуока и организаторите ни поканиха за последна напитка във VIP-чакалнята откъдето започна всичко, ми стана ясно, че трябва да се приземя, след като няколко дена бях забравил за земното притегляне и бях попаднал в ново непознато измерение, без стрес, без шум и притеснения, време през което дори не се поинтересувах за паролата за безжична интернет връзка. Това сторих, но с радост и без тъга, защото добавих нова поредица впечатления от невероятната и удивителна планета Япония, а и научих и нова екзотична думичка означаваща седем звезди – nanatsuboshi.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Весело

  "Отворен денонощно бар предлагаше безплатно и в неограничени количества различни спиртни напитки..."


  Малко реклама в Русия няма да е излишна...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  те точно Руснаци не искат там на остров Кюшу

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1284 Неутрално
 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ето така се правят нещата. Изпипано, до последния детайл, на ръба на изкуството, че даже и отвъд. А не - "ол инклузив" у Слънчака. Ако оживееш...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#1] от "hamilton F1":

  Сакън! Що искате да развалите цялата тази каца с мед с гнусна лъжица водкокатран?!?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Много интересна статия. Завиждам благородно на автора.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на bodomir
  bodomir
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А кебапчета с боб и лютеница имаше ли във вагон-ресторанта?

 8. 8 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Весело

  Както се казва - Дай боже всекиму.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Прекрасно изглежда да е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пари да имаш, това ще е супер трип.

 11. 11 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Поздравления за автора. Има стил.
  Невероатно интересна статия.

  VD
 12. 12 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  " Интересът ми привлече селекцията от различни марки японско уиски, ценени от специалистите по-високо от шотландските първоизточници. Недоверчиво приех тази информация, но проверка в справочниците отново ми доказа, че съм на погрешен път. "

  Е туй вече не го вервам!

  Вместо в справочници, да беше проверил на живо!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 13. 13 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Страхотна статия, поздравления за автора!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 14. 14 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много яко! Е тва е то бавен живот...

  Умен и красив жълтопаветник.
 15. 15 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Супер статия, само заглавието може малко да се "пипне"

 16. 16 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Много интересна статия! Сещам се, че и в Индия имаше подобен влак – Махараджа Експрес. Даже обмислях да отида, но цените бяха забранителни.

  @)----,--'--
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Благодаря на автора. Пожелавам му още много такива пътувания. И да не ни забравя - и за тях да ни разкаже.

 18. 18 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#1:"hamilton F1"]Малко реклама в Русия няма да е излишна[/quote]

  http://www.debito.org/roguesgallery.html

  японците не могат да дишат руски навлеци (и въобще чужденци) да им се пречкат.

  reddit.com/r/The_Donald/
 19. 19 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 525 Неутрално

  На който не му се ходи, чак до Азия може да пробва Дунав Експрес на Голдън Йгъл, страхотно преживяване особено ако е споделено с любим човек. За класиката Ориент експрес мисля няма нужда да споменавам..... все пак обаче говорим за удоволствие струващо няколко десетки хиляди евро.

 20. 20 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Моля коригирайте заглавието - въпреки, че е дублетна форма, "дена" звучи доста по-грубо и разговорно отколкото по-популярното в книжовен език "дни". Като да отидеш на скъп круиз по джинси - не че не е възможно, но прави лошо впечатление.

 21. 21 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 225 Неутрално

  струва ми се малко прекалено и ненужно... какво толкова... стаите са супер малки... нищо съществено не се случва... псевдосадене на дървета. Единственото което ми се струва интересно е кулинарната част. Но само за нея, надали си заслужават парите.

  Пътуването ми е голяма страст, но точно този пакет на предполагам космическа цена, не ме блазни хич.

 22. 22 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Предполага се, че повечето хора възползвали се от подобен туристически продукт, малко или много са фенове на железницата и в една голяма степен носталгици. За тях пътуването с влака през различни страни и посещаването на исторически паметници е част от начина им да направят " крачка назад" всичко това съчетано с превъзходна кухня разбира се. Ето и едно кратко видео:
  https://youtu.be/feJW-IF5hI4

 23. 23 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 955 Любопитно

  Автора заслужава да споделя с радост ще очаквам новите му пребивавания!
  И благодаря!
  Пожелавам на повечето хора освен да преживеят да могат и така усетят и разкажат преживяното.

 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Бахмааму! Все още се чудя дали е художествена измислица. Много добро!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5309 Неутрално

  Определено заинтригуващо и интересно преживяване. Освен това отлично представено! Поздравления!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#20] от "subsonic":

  Точно обратното, "дни", използвано вместо бройната форма "дена" е изключително дразнещо, въпреки че все повече се употребява. На базата на какво се прави изключение за думата "ден"? Не се сещам за друго.

 27. 27 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Изключително досадно е; за всички останали съществителни знаете правилото кога да ползвате бройната или небойната форма на множественото число, но по някаква причина думата "ден" е няккаво излючение? Като чуя "пет дни" вместо "пет дена", чувам неграмотност.

 28. 28 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Пример за хора които не се занимават с линвистика: бихте ли казали "пет моркови" или "пет моркова".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK