Паулина Георгиева: Справянето с много задачи едновременно е вирус, издигнат в култ от работодателите

Паулина Георгиева: Справянето с много задачи едновременно е вирус, издигнат в култ от работодателите

© Георги КожухаровСрещаме се с Паулина Георгиева, управляващ директор на фирмата за маркетингови, HR консултации и обучения "Таурус консултантс" не в офиса й в центъра на София, а на любимото й място – конна база на няколко километра от столицата. Само на 20 минути от табелата на града животът и въздухът са други – без излишно напрежение, клаксони и суета. Близостта до животните е насъщно преживяване за нея от вече три години, затова е тук при всеки възможен случай, дори пронизващият октомврийски вятър не я спира да оседлае нейния Април. Според статия в блога на фирмата ездата може да изгради лидерски качества - "успешните лидери от миналото, които са били обучавани в изкуството й, са притежавали възхитителните качества: емпатия, толерантност, търпение, смелост, етичност, смирение, сила на духа, постоянство и привидно естествената способност да запазят характеристиките си в момент на хаос", но и не само – тя е спасение за самата Паулина, която ни разказва за професионалния си път, работната среда в България и как стига до качването на кон, което променя живота й.


Как и кога попаднахте и впоследствие оглавихте "Таурус консултантс"? Какви бяха вашите цел и посока, мисия, с която се включихте в компанията и я развихте?


- Когато влязох във фирмата, беше през 2003 г., малко след създаването на компанията. Тогава HR консултациите бяха още в ембрионалното си развитие и собственичката на фирмата, която идваше от рекламния бизнес, имаше по-скоро идея да я развие в маркетингова посока. Завоят към HR услугите дойде естествено и беше коктейл от маркетингов опит и зараждащата се нужда от HR решения – започнахме да търсим кадри в областта на маркетинга и продажбите и да разработваме специализирани обучение отново в тази сфера. И досега припознават "Таурус консултантс" като компания с експертиза за маркетингови и търговски позиции, макар че от години работим и хедхънтинг (т.нар. ловци на глави - привличане или открадване на най-добрите кадри за работа в други компании) и за други професии.
Преди това бях журналист във вестник "Капитал" и работех в ресор "Медия и реклама", което ми носеше разбирането и контактите в маркетинговия и рекламния бизнес. Бяха интересни времена, всичко беше много обозримо и лесно достъпно, бързо се стигаше до професионалистите, защото не бяха толкова много, колкото са сега. Нямаше LinkedIn, контактите бяха лични. Спомням си, че когато започнах да работя в "Таурус консултантс" и имах поръчка за позиция, просто си поглеждах списъка с хора в телефона. Сега имаме софтуер, база данни, всичко е съвсем различно.

Паулина Георгиева: Справянето с много задачи едновременно е вирус, издигнат в култ от работодателите

© Георги Кожухаров


Защо преминахте от едното към другото поприще?


- Решението ми беше както осъзнато, така и интуитивно. Осъзнато – защото разбирах, че след "Капитал", който беше най-сериозната бизнес медия, нямаше следваща крачка нагоре. От друга страна, не се виждах дългосрочно в журналистическата професия – изглеждаше ми амортизираща и безперспективна. Също така вярвам, че човек има нужда да премине през повече от една професия в живота си. Това го държи жив и активен. И ако има по-рано тази нагласа, може да направи по-лесен преход в средната си възраст към друго поприще. Напоследък виждам, че с много професионалисти това се случва принудително и трудно се адаптират както като квалификация, така и психологически към кариерна промяна.


Бихте ли се определили, или определяхте ли се в миналото като работохолик?


- Бях съвсем осъзнат работохолик – вярвах, че колкото повече работя, толкова по-силна, смислена и успешна ставам, докато един ден не осъзнах, че нищо от това не е вярно, защото съм подчинила всичките си сили да се доказвам на външния свят и това не ми носи реципрочно удовлетворение.


Вие работите и с мениджъри – какви са вашите наблюдения от първа ръка – как се отразяват върховете на един човек, който се стреми към тях или пък не е подготвен достатъчно, когато ги достигне?


- По-скоро хората не са подготвени за това, което им се случва. Динамиката на живота им води до умора, която се превръща в хронична и оттам до професионалното прегаряне крачката е неусетна. Проблемът е, че в активната си възраст (между 30-ата и 40-ата година) мениджърите са ориентирани към успехите, но не са подготвени, че високата позиция върви със стрес, извънреден труд, малко време за семейството и себе си. Т.е. има дисонанс на очакванията – искаме престиж и повече приходи, но искаме и сигурност, комфорт и свободно време, а тези всички условия не си другаруват.


Затова и виждам често мениджъри, които се блъскат в затворения кръг на своите несъвместими представи за живота. Резултатът е по-висока заболеваемост на хората. За съжаление в България не се следи връзката между бърнаута и здравето на служителите, но съм убедена, че има пряка връзка и всички тези състояния като високо кръвно, висок холестерол, диабет, сърдечни заболявания, дори и онкологични, често са причинени от хроничен стрес.


Каква е работната атмосфера генерално в България? Какъв е "индексът на работното щастие"?


- Индексът на работно щастие е чувствителна за работодателите тема. Моята професионална мечта е да участвам в разработването на валидирана за България система за изследване на работното благосъстояние. Вече дори не смея да го нарека "щастие", защото българските работодатели на са подготвени за тази дума. Ние се притесняваме някак от щастието, не смеем да го споделим и наречем, сякаш е нещо много интимно.


Преди време имах работна среща с една професионална работодателска организация по този проект за въвеждане на национално изследване за работното благосъстояние и там смутено ме попитаха – не може ли да го наричаме по друг начин – работно здраве например? Аз съм съгласна да го наричаме, както би се приело и правилно разбрало, но наистина ми се иска да заработи един такъв механизъм, който ще позволява организациите – частни компании и държавни структури, да изследват психо-социалния климат и да взимат мерки за подобряването му. Засега спасението е в ръцете на давещите се. Хората се справят, както сами могат – най-често напускат работа и отиват на друга, която има сходните очаквания към тях или дори по-високи. И цикълът продължава.


Паулина Георгиева: Справянето с много задачи едновременно е вирус, издигнат в култ от работодателите

© Георги Кожухаров


Умеят ли служителите да се отпускат, почиват?


- Тези българи, които разбират почивката като лежане по плажовете и туризъм между шведските маси в ол инклузив хотелите, не си почиват. Но те и не работят качествено и ефективно и да си призная, не ги жаля. Има и поколенчески разлики. Хората от Y и Z поколението вече гледат много по-умно на почивките си – почиват активно, катерят планини, гмуркат се, карат велосипеди, предизвикват се с нови хобита и преживявания. За тях почивката е емоционално и физическо зареждане и това е много по-работещият начин на почивка.


А да се борят?


- Пак е поколенчески различно. X поколението – на родените до 80-те години, са повече с външен фокус на контрол – при тях промените идват отвън, от обстоятелствата, някой е виновен, държавата не се грижи за тях и т.н. Те са недоволни и мрънкащи. Y поколението има вътрешния двигател да движи и променя света около себе си. Те са по-еманципирани, по-борбени и социално отговорни. Пред Z има нужда от време, за да се генерализира. Засега се борят добре за собствените си придобивки.


Инициатор сте на програма за подобряване благосъстоянието на служителите, наречена "Еквилибриум", разкажете ни малко за нея.


- Идеята за "Еквилибриум" дойде в момента, в който аз започнах да променям живота си в повече slow life модел – по-прост и фокусиран, и съвпадна с натрупването на много впечатления от работата ми с професионално прегорели мениджъри. Концепцията е да се измерва психо-социалната среда в компаниите и да се правят корекции в модела на работа, което би допринесло за подобряване на работното благосъстояние на служителите. "Еквилибриум" означава баланс, равновесие (от латински език). Стремежът ни е да даваме решения на организациите, които биха подобрили живота на хората вътре и така ще се повиши и успехът на компаниите – както финансово, така и репутационно.


В какво се изразява "бавният живот" за вас – на теория и практика?


- На осъзнато ниво реших, че ще поемам по-малко проекти като работа. В началото беше рисково, защото тази селективност можеше да донесе и по-малко приходи. Тук ползвах принципа на Парето, че 80% от приходите идват от 20% от клиентите, и се фокусирах върху ключовите клиенти и бях внимателна с поемането на нови клиенти. За мен е важно да работя с хора и компании, с които споделяме общи ценности, и виждам, че когато това се случва, работата върви леко и успешно. След като рационално преработих модела на работата, реших да сменя и житейското пространство – установих се в крайградска къща (ремонтирана плевня, наистина скромна като дом) и дистанцирах градския стрес и суета от себе си. Започнах да се занимавам с градинарство (в малки мащаби), но толкова, че да ме радват и да не влизам в хамалогия по поддръжката. Така през деня работя от офиса в центъра на София, а в късния следобед се прибирам на село, където ме очакват съвсем контрастни занимания от тези, които бих правила, ако остана в града. И това ме прави щастлива.


След като се погрижих рационално за работата и дома, дойде време и за духа. И тук интуицията ме заведе при конете и ездата. Случайно се качих на кон и това качване (което беше доста дискомфортно) промени много живота ми. Напълно спонтанно, още преди да яздя уверено дори, си купих кон. Сега вече, три години по-късно, с Април имаме вече това партньорство, за което само бях чувала, че може да се случи между ездач и неговия кон – можем свободно и уверено да галопираме из ливадите. Имам късмета той да бъде гледан на пансион в конна база съвсем близо да извънградската ми къща.

Паулина Георгиева: Справянето с много задачи едновременно е вирус, издигнат в култ от работодателите

© Георги Кожухаров


Как достигнахте до концепцията за "бавен живот" в личния си живот? Какво се случи, как узряхте за идеята?


- Минах през бърнаут. Усетих, че не се събуждам с любопитство към предстоящия ден, че тялото ми става по-тежко и мудно, холестеролът - висок, духът ми дреме, негативна съм. Спряха да ме вълнуват не само бизнес делата, но и личните също. Загубих тотално радостта от живота. В "Таурус" водим обучения за бърнаут и съм добре запозната със симптомите на състоянието. В скандинавските страни то е класифицирано като заболяване – невротично състояние, причинено от работната среда. Така че ясно започнах да разбирам какво ми се случва. Опитах с някакви "козметични мерки" – медитации, йога, масажи. Имаше резултат, но краткотраен. Чувстваш се няколко часа ведър и спокоен и после отново потъваш в рутината на работното ежедневие и умората те затиска. И отново решението дойде както осъзнато, така и интуитивно.


Защо обикновено сме застигнати от повратен момент – емоционално и физически, за да обърнем внимание на начина си на живот и се опитаме да забавим темпото?


- Защото сме водени от чуждите очаквания – за семейство, за кариера, за приходи, за дом и т.н. И всичко това обикновено се случва неусетно за кратък период от живота на човек и той физически и емоционално в един момент се огъва от цялото това бреме от ангажименти. Обслужва близките си, шефа си, колегите, клиентите, кредита. И толкова малко себе си.


Другият вирус е т.нар. мултитаскинг (справянето едновременно с много задачи) – което е издигнато в култ от работодателите. Хората са в мултитаскинг режим 24 часа – мислят и действат по многобройни задачи едновременно. Човек не е устроен така. Будистите имат състояние, което се нарича "Шамата" и се превежда като "концентрация" или "спокойствие". Това е състояние, в което умът се успокоява, докато се фокусира само върху един обект и не му се позволява да се отклонява. Ездата много ми помогна в овладяването на това състояние – докато си в галоп – мислиш само за галопа, не може да мислиш за бизнес задачи, защото ще изхвърчиш от коня. После започнах да прилагам постепенно тази техника върху повече неща. Когато разговарям с някого, съм изцяло в разговора; когато отговарям на тези въпроси, не вдигам телефона и т.н.

Паулина Георгиева: Справянето с много задачи едновременно е вирус, издигнат в култ от работодателите

© Георги Кожухаров


Как преминава един ваш ден?


- Денят ми е шарен като цветове, аромати и картини, защото се случва на няколко различни места, които са контрастни. Ставам рано, за да мога да му се насладя повече. Задължително е да разходя Марко (кучето) из близките околности (поля, горички) и обикновено комбинирам разходката с пиене на кафе. Ако нямам ранни ангажименти в офиса, отивам на езда. Сутрешната езда е по-интензивна, вкарва ми силна доза енергия. Красотата на това занимание е, че се случва сред природата и насища сетивата със свежестта на полските аромати и гледки. След като вече съм напълно будна за деня, се привеждам в градския си вид и за около половин час съм в офиса (магистрала "Тракия" осигурява предимството да не попадам в задръстване).


Мисля, че тези контрасти ми помагат да съм по-фокусирана и ефективна в работата си. Аз лесно сменям концентрацията и когато това е ежедневие, е полезно за ума. Не е като да отидеш на почивка за две седмици и после още толкова да се опитваш да се адаптираш и да страдаш, че следващата почивка е след половин година. За мен почивката е всеки ден. Така не преживявам работата като бреме. След работа се прибирам на село и ако времето позволява, отново отивам до конната база. През лятото денят е дълъг и може да яздиш и сутрин рано, и привечер. Имам и занимания в градината – плевя, поливам, подрязвам рози.


Какво задължително включвате и изключвате в него?


- Освен ездата? Аз съм четящ човек и книгата е част от деня ми също. Ползвам много и мобилни комуникации – основно интернет. Изключвам работни разговори. За тях има работно време. Изключвам и токсични хора. Избягвам общуването с недоволни хора, хейтъри. Не мога да ги променя и не виждам смисъл да споделям време с тях.


Вашите ритуали...


- Да благодаря преди сън за изминалия ден.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално
 2. 2 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мултитаскингът е истинска простотия, която се доказва и от липсата на множествено число на думата "приоритет", защото не може да има няколко приоритета.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Каката е от типа човеци "тия, дето не са като мене да се таковат". Само, че малко по-малко времето й е напреднало и тя е започнала да го дава по-лежерно, точно като тия дето не са й харесвали. Самооценката май е по-трудна от т'ва да оценяваме другите...

 4. 4 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 751 Весело

  Боза Соросоидна!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 5. 5 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#2] от "cases":
  При наличие на няколко физически процесора и още поне по два логически с за всеки по кеш памет на различни нива следва, че мултитаскинга може само да увеличи производителността особено ако и логиката е многозадачна. Та поне в програмирането милтитаскингът е нещо доста полезно

 6. 6 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#1] от "uq":

  Дрис.

 7. 7 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Хроничната липса на кекс води до тежки поведенчески изменения

 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 842 Весело

  уау...потресен съм...burn-out....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Според съвременните работодатели работникът трябва да бъде като Фигаро. Фигаро тук Фигаро там и да умее всичко да върши, за да изпълнява задачите на няколко души едновременно. Важното е да спестява пари от работна заплата, за да може работодателят да трупа милиони и милиарди на гърба на работника, Позната картинка, нарича се експлоатация, а модерното му название е multitasking. А същността е една и съща, да се изсмуква всичко от работника, за да се обогатява капиталиста.И за да могат някои да яздят на конната база, докато другите бачкат и заради тях. Най-ненужната спциалност изобщо и в частност в България е HR.

 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 842 Весело

  ми какчето е на 50+...тя от кое поколение е че не зацепвам....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":

  Смеееех смех! Да трупа милиони и милиарди на гърба на работника, който в повечето случаи не може да се изпикае без да пита 4 пъти ама къде е тоалетната, ама от къде да си взема хартия, ама от къде се пуска водата, ама от къде се пали лампата, ама не може ли да пикая в мивката в кухнята...
  Много са ми смешни разни големи разбирачи, дето шефа е тъп и гаден и ме експлоатира, всички колеги също са тъпи, само аз съм умен красив и способен и върша цялата работа на всички, ама .. НА онеправдан и експлоатиран съм, щот неам връзки

 12. 12 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Най-силният вирус е гладът.

 13. 13 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":

  Явно някои "бизнесмени" са се припознали и ти плякат минусчета. Светът се променя. Хората вече не щат да бачкат за робовладелци. Предстои глобална революция.

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  “Преди това бях журналист във вестник “Капитал" и работех в ресор "Медия и реклама", което ми носеше разбирането и контактите в маркетинговия и рекламния бизнес."

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Весело

  "..но съм убедена, че има пряка връзка и всички тези състояния като високо кръвно, висок холестерол, диабет, сърдечни заболявания, дори и онкологични, често са причинени от хроничен стрес..."
  Хехее..откри Америка,топлата вода и колелото тази мадама...

 16. 16 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "agl52316780":

  За хора говорим, ве, програмистаааааа......

 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1563 Весело

  Много се мрази в България работодателя, но като е толкова лесно защо не се пробвате.....
  Относно лежерния живот и дай си време, хубава идея, но много са малко сферите в които може да си го позволите - едната е с чичко или леля любовник, другите са супер технологични и третата група са мама и тате са откраднали достатъчно. Във всяка друга сфера е утопия, примерно нека някой ми обясни в сферата на бързооборотните стоки как ще стане това при безумния натиск на цените и нормата от Кауфланд.
  Ние нямаме никакво или почти никакво натрупване на Капитал, така че това и следващото поколение ще блъска яко, за да може по-късно някой да намери своята "мантра". Говоря за законно натрупване, а не ходещите с куфарчета напред-назад и кохорта от блюдолизци около тях, без значение от пола.
  И накрая, нещо което ми направи много грозно впечатление, а е работила в Капитал жената и статията е пак в тяхна медия:
  ...От друга страна, не се виждах дългосрочно в журналистическата професия – изглеждаше ми амортизираща и безперспективна.......
  Има неща, които дори да ги мислиш, за да пазиш реномето на коректните хора дали ти хляба, никога не се казват. Лека.

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Подобен тип живот е добър, ако имаш алтернативен източник на приходи. Иначе звучи като красива приказка, пълна със самодиви, мирис на прясно окосена трева, печена тиква и чай.
  Няколкото задачи едновременно са физически непостижимо нещо - на мозъчно ниво. Съществуват опашки, синхронизиране и превключване на задачи.
  Професията е свободен избор - никой не те кара да го правиш насила.

 19. 19 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":

  +++++++++++++
  Точно!

 20. 20 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#18:"arcanum"]Професията е свободен избор - никой не те кара да го правиш насила. [/quote]

  Точно тук е голямата грешка в неолибералната логика. Кара те. Заставя те. Принуждава те. Нарича се глад и мизерия. И това дава толкова свободен избор, колкото и пистолета опрян в тила.

 21. 21 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Много житейски истини има в интервюто.
  "Бизнесмените" не харесват това. Не им се нрави някой да съветва хората на първо място да поставят себе си, своето здраве, своите интереси. Всичко това е в разрез с интересите на чорбаджията.
  Жалки душици- то с възрастта на жената ли не се подиграха, то финансово и състояние ли не "претеглиха" и "премериха" като велики познавачи, то в нелоялност към бивш работодател ли не я упрекнаха... Някои даже взеха да оправдават експлоатацията с нуждата от натрупване на капитал. Ти да видиш! Работникът е длъжен да работи за без пари, 24/7, за да може чорбаджията да натрупа капитал( и да догони Кауфланд ), щото куфарчетата и парите от мама и тате не се броели за капитал.
  За пореден път се "показахте" и под тази статия.

 22. 22 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Забелязъл съм.че част от работата няма никаъв смисъл като финансов резултат за компанията или положителна търговска репутация ,а представлява някакви идеи на менаджерите от ниско,за да се покажат пред висшестоящите.Това е някакво жертвоприношение на време и усилия.побеснявам като чуя отдаване на 120%.Това е авариен режим и води до прегараня и грешки,които могат да струват скъпо на работодателя.Винаги съм казвал,че се работи на 6о-70 %.Многозадачността също.Никога не работя по повече от една задача едновременно.По лесно,ефективно и безопасно,

 23. 23 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#18:"arcanum"]Подобен тип живот е добър, ако имаш алтернативен източник на приходи[/quote]
  Ако не поставиш на първо място себе си,а на опредеен етап и семейството никога няма да имаш.Работата е просто средство.Работодателя трябва да е винаги с впечетлението,че предизвестието ти е готово за разпечатване и за теб се оглеждат няколко хедхънтъри,дори и това да е трудноспечелена и много важна за теб позиция.Трябва и да знае,че за теб личния живот е ценност и който ти я предложи в удобен за теб вид.ще получи добавената стойност на труда ти.

 24. 24 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#20] от "anarhochristian":

  Грешката е твоя.Пистолета е играчка ,държи те собствения ти страх.В момента работя за себе си,но и когато съм го правил за друг съм успявал да защитя интереса си.И никога не съм гладувал,дори живял скромно.Но не съм и плащал данъци обществено мнение и мода и съм финансов и маркетингов психопат.Т.е харча само за това,което ми е нужно или ми носи реално удоволствие,финансови инструменти ползвам след пресмятане и анализ ,кредити рядко и в малък размер

 25. 25 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Много добре написано - успяла е да намери своя мир. Всеки трябва да се научи да се изключва и така да презарежда батериите. В това отношение близостта с Природата помага много.

 26. 26 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Неутрално

  божее , и такива ли се спонсорират от бюджета , частна фирма на държавна издръжка , колкото до работодателите , те все повече се изживяват като диктатори черпеки от физическите и психични сили на работниците ? как ли ? с налудничави изисквания , прехвърляйки вината върху поставения в неравностойно положение работник ,и постоянно натяквайки колко е велик работодателя , затова в края на работния ден единият едва се влачи а другия е горд от ;успехите ; си , но на държавата не и пука , даже са супер доволни от положението , работодателя краде и има достатъчно и за власта , работника е грохнал и не може да се съпротивлява на ;законноста; , затова бягайте на далеч от проклетата територия управлявана от изроди

 27. 27 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#1] от "uq":

  Хахахаха

 28. 28 Профил на balka
  balka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мда на мацката и е писнало да работи..по принцип на човека не му е присъщо да работи както при всички живи същества разбира се .всичко е една измислена идеология .

 29. 29 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 570 Неутрално

  [quote#13:"robotrop"]Светът се променя. Хората вече не щат да бачкат за робовладелци. Предстои глобална революция. [/quote]

  И в миналия век на хората им беше писнало да работят за експлоататори и направиха революции. Резултата всички го знаем.

  Като не искаш да работиш за някой друг, стани ти предприемач и виж до къде можеш да стигнеш. Да чакаш революция да ти изкопае картофите - трудно ще стане.

  Никой не задължава никого да му работи или пък обратното - да го издържа. Всичко е пожелание.

 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#13] от "robotrop":
  Бе как пък не ви омръзнаха на безполезниците тия революции??То поне да имаше файда от тях ми-накрая пак безполезниците сте прецакани най-много...

 31. 31 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хахах, всеки коментар - пирон в ковчега на гнилия империалист 😂 Няма страшно, вие повечето потенциални работодатели сте ги изгонили вече. Сега остава да нападнете мандрите...

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#17] от "stoiank
  По принцип си прав, но само при условие, че човек държи да се наложи в обществото. От младежките си години съзнателно не се напъвам да се надскачам с хората и себе си. Не останах на работа в университета, макар че имах предложения. Не исках да нося професорски куфари и кафета, пък и да живея в студентско общежитие до първа плешивина.
  Реших да не се мъча да ставам директор. Не си заслужава напъването. Имал съм материални затруднения, които съм преодолявал с втора работа, от която винаги мога да се откажа.
  Като цяло, ако не си гладен наистина, пътят е да искаш по-малко, отколкото да работиш повече.
  За имение и яхта няма да докараш по този начин.

  Еретик
 33. 33 Профил на assign
  assign
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако тази жена "консултира" собствениците/мениджърите, които би се очаква, че трябва да й платят за услугите...
  по начина, по който е изложила професионалните си виждания тук...
  можем спокойно да кажем, че крайният резултат се свежда само и единствено до едно от следните две положения:

  а) шатдаун-ваш бизнеса, щото директно оставаш без клиенти и се прибираш наистина (ама съвсем наистина) на село, респ. в обелската панелка;
  б) написаното (споделеното) тук е обикновена лъжа: или лъжеш себе си, или лъжеш другите; има разлика, вярно, но тя е по-скоро есенциално маловажна, за разлика от екзистенциалното й значение - в пари.

  П.С. Бих й обяснил и за разликите между тъпия банален хейтър и един градивен критически ум, ама нейсе. Виждам, че няма особен смисъл.

 34. 34 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#32] от "Костадин Иванов":

  За да бъда докрай ясен. За да спазваш този баланс, семейство и/или приятели, разпускане и работа трябва да може да печелиш примерно 1000-1500 лв, но да си съгласен да живееш с 500-700. Числата са чисто условни, но като съотношение е това. Ако наистина човек може така да си управлява времето - добре, но при заплащането в България ми звучи утопично, а и трябва да има доста воля или невероятен талант поне в първите декади от живота, после работата започва да говори за теб и нещата стават различни. Да не говорим ако имаш деца. Естествено, няма лошо човек да живее без стрес и напрежение, но все пак това не е сайта на бг-мама, а на Икономедиа и в тази връзка ми звучи малко .....
  Да не говрим, че обичайните примери за чужбина няма как да минат. Всеки може да застане до ескалаторите в Лондон или Ню Йорк и да види доста тичащи хора по тях, а у нас поне това не се прави.

 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#20] от "anarhochristian":

  дауншифтингът винаги е избор. въпрос на ценностна пирамида, нали.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#33:"assign"]наистина (ама съвсем наистина) на село, респ. в обелската панелка; [/quote]

  ама това не е "бавния живот" от лайфстайл рубриката, т.е. похвален и шикозен, надвил си на масрафа, а "бавният живот" от мизерията "на село". който не е похвален, а сорт ав.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#31] от "Erzsebet":
  Мда...и ще цъфнат и вържат.Като предния път..Малоумници..

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":

  Нали исканте "капитализъм", ей ви на!
  Ся пък не искали да бачкат... Няма угодия на таз земя, ей, няма!

 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#34] от "stoiank":
  "Естествено, няма лошо човек да живее без стрес и напрежение, но все пак това не е сайта на бг-мама, а на Икономедиа и в тази връзка ми звучи малко ..... "
  Живот изцяло без стрес е непостижим, освен ако не си идиот като Нане Стоичко. Казвам само, че човек не трябва излишно да се напъва, защото подобно на двигателите влиза в неефективан режим. А за подтичващите в мегаполисите... по-скоро ще закъснея за работа, но няма да пристигна уплашен и запъхтян. Е, за 26 години съм закъснял само веднъж.

  Еретик
 40. 40 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 504 Любопитно

  Подиграващите се по-горе разбраха ли, че за да се свърши една работа КАЧЕСТВЕНО, трябва концентрация САМО върху ЕДНА задача/работа във всеки един момент?! Особено работодателите?!

  Между другото, това явление е и една от главните причини подмазвачите и ласкателите да НЕ са добри работници/служители. Просто, във всеки един момент те са съсредоточени главно върху ЛИЧНОСТТА на работодателя, а не върху работата, за която ги е наел.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 41. 41 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#40:"els_g"]Между другото, това явление е и една от главните причини подмазвачите и ласкателите да НЕ са добри работници/служители.[/quote]

  Много добро наблюдение.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 42. 42 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Винаги съм си мислила, че в България няма такова нещо като бърнаут на служителите. Бърнаутът в България засяга изключително хората, които работят за себе си. Ако има някакви случаи във фирмите, то това сигурно са чужди фирми.

  Половината хора около мене са с бърнаут. Но да кажем, че това тука си е просто епидемия. Не мога да разбера, защо се правят такива експерименти със служителите при положение, че е известно, че по-добри не могат да се намерят.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#40:"els_g"]да НЕ са добри работници/служители. Просто, във всеки един момент те са съсредоточени главно върху ЛИЧНОСТТА на работодател[/quote]

  е, ако е вярно, че "една работа изисква концентрация само върху нея, за да се постигне качество", значи подмазвачите трябва да са добри работници, хехе.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 504 Любопитно

  До коментар [#42] от "EP":
  [quote#42:"EP"]Винаги съм си мислила, че в България няма такова нещо като бърнаут на служителите. Бърнаутът в България засяга изключително хората, които работят за себе си.[/quote]

  Мисля, че не е съвсем така. Лекарите, например, масово работят по трудови взаимоотношения, но при тях бърнаутът е изключително разпространен.
  Причините за него в чужбина и България, обаче, са с различен процентен състав, струва ми се.
  В България основният процент причини за бърнаута се пада на фрустацията и безсилието, породено от нелепи разпоредби, бюрокрация, прости и нагли работодатели, липсата на алтернативи и страх от бедността, която реално е навсякъде в страната.
  В развитите западни страни, мисля, основната съставка са амбицията и страхът от изпадане от привичния обществен кръг. Ти как мислиш?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 45. 45 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 504 Весело

  До коментар [#43] от "abdelhaqq":

  [quote#43:"abdelhaqq"]ако е вярно, че "една работа изисква концентрация само върху нея, за да се постигне качество", значи подмазвачите трябва да са добри работници, хехе.[/quote]

  Да, разбира се, но само ако работата им е да повдигат самочувствието на работодателя.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 46. 46 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 504 Весело

  До коментар [#43] от "abdelhaqq": продължение на коментар 45

  [quote#45:"els_g"]Да, разбира се, но само ако работата им е да повдигат самочувствието на работодателя.[/quote]

  Знаеш, че ИМА разлика между това да са ДОБРИ работници/служители, и това, дали РАБОТОДАТЕЛЯТ ги счита за добри

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 47. 47 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#46] от "els_g":

  Така е. Освен това има и добри работодатели, и лоши. Вторите са една от причините ласкателите и подмазвачите да растат в кариерата за сметка на добрите работници и служители. Говорим за система от скачени съдове все пак.

 48. 48 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#44:"els_g"]В развитите западни страни, мисля, основната съставка са амбицията и страхът от изпадане от привичния обществен кръг. Ти как мислиш? [/quote]

  От началото на тази година в нашата фирма имаме психолог, който трябва да ни чек-ва от време на време. От време на време е, когато прекият ръководител забележи промяна в поведението на служителя - забавяне на отговор на мейли например (повечето от нас не работят в офис, а най-често в офиса на клиента). Имаме добра квота бърнаути, поне едно 10 човека на година от 200 назначени в Мюнхен. Причината е перманентната нагласа "не мога да се справя с всички задачи". Определено си права, че може би са болни амбиции и страх от изпадане в по-ниска класа. Проблемът е, че хората постоянно получават негативни оценки от работодателя - ти си добър, НО...това и това и това са ти негативи. Това е постоянно. На всеки 6 месеца мениджърът ти дава като цяло негативна оценка, която е пречка за това да си поискаш увеличение на заплатата. Странното е, че абсолютно всички служители получават една и съща негативна оценка (едни и същи аргументи се използват, вярвайки че служителите не споделят).

  Съгласна съм с теб, че в България страхът от бедност е водещият мотив. Но пак е страх. Страхът от нещо си е водещото.

  В частен разговор с "психолога" на фирмата ни, той ми каза следното:
  Вие сте робите, които ние знаем, че изпадат в депресия, защото ги поставяме в условия, които не са нормални за човешките същества. Нареждането "отгоре" (Франция) е да се изгради работна среда, в която никой не познава никого (нашият бранш го позволява). И това е ясна и целенасочена стратегия да се атомитизират "колективите", за да се осигури минимална съпротива. Когато има минимална съпротива, работодателят много лесно въвежда следните промени:

  - времето за пътуване, висене по гари и летища не е работно време
  - служителите ползват собствен компютър и мобилен телефон, работодателят не е длъжен да му дава
  - казваш, за колко време можеш да свършиш една работа, попълваш документ за това; ако не можеш да я свършиш за определеното време, работодателят не е длъжен да ти плаща извънредни часове. Това си лично твой проблем с планирането. Това последното е вече въведено.

  Сигурна съм, че в България проблемите на западняка се възприемат като "лукс". И не, аз не се оплаквам. Такава е просто системата. И може би тази система ще стане реалност и в България. Да не забравяме, че на запад също има много бедни хора - бедни в буквалния смисъл на думата.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 49. 49 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#39] от "Костадин Иванов":

  Личното ми мнение е, че хипер активност стимулират хора които или са свръхамбициозни или натегачи, на което не съм фен. Но работа от 8 -17 си е мечта като цяло. Както и обратното цяла седмица без почивен ден по 10-12 часа, което автоматично води до прегаряне и ниска ефективност, а и говори за лоша организация и слаб менинджмънт. Моето решение е, при работа в събота убийствено високо заплащане, неделя по изключение и то само за хора получаващи над 3-4000 лв и пазара регулира нещата.

 50. 50 Профил на uiv06356363
  uiv06356363
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво Паулина, вдъхновяваща история и пример за всички в криза на средна възраст!

 51. 51 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 504 Любопитно

  До коментар [#48] от "EP":

  Благодаря за този коментар. Много е интересен и е много съдържателен. Показва, хм, доста неща...

  Излиза, че всъщност във вашата фирма служителите се водят на трудов договор, който по същество е нещо средно между трудов и договор за изработка или услуга. По този начин се прехвърля отговорността за неуспеха, но не и печалбата от добре свършената работа. Доста хитро от страна на работодателите, които ви вменяват самообвинения и си измиват ръцете от отговорността да организират добри условия на труд, както и от задължението да не ви товарят повече, отколкото е нормално за дадена позиция. Така де, вие се товарите сами и си се обвинявате сами, ако поради, например, някакво неразположение не сте били достатъчно в кондиция да свършите обичайното количество дейност, което сте взели предвид при (само)определянето на срока за тази работа. И това е само при положение, че преценявате спокойно срока. Ако има намесени други фактори (като, например, страхът "ако не върша достатъчно много работа, ще ме съкратят при следващото съкращение", който, предполагам, е главната причина да поемате много повече задачи от здравословното ниво), тогава положението става напечено, да не кажа - трагично.

  Виж ти, май е добре, че съм си в България. Имам навика да си поставям нереалистично кратки срокове пред себе си, пък после се ядосвам на себе си, че не съм ги спазила. Представям си какво щеше да стане, ако работех във фирма като вашата...

  Хубавото е, че вие си споделяте. Това дава надежда, че, първо, много по-добре ще се справите с психологическия натиск, на който сте подложени. Има сила в бройката . Второ, може би е време да помислите и за някои начини, по които да "върнете обратно топката" в полето на коварните работодатели. Не говоря за класическата стачка - тя е от времето на промишлените работници. Тъй като, ако не се лъжа, твоята работа е нещо, свързано с компютърните технологии, ще трябва да измислите АДЕКВАТНИ форми. Имай предвид, че още с навлизането на информационните технологии работодателите бяха в ужас от евентуалното опълчване срещу тях от страна на "юпитата". И положиха огромни усилия да не позволят организирането им в едно.


  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 52. 52 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  [quote#13:"robotrop"] Хората вече не щат да бачкат за робовладелци. Предстои глобална революция. [/quote]
  Прав си, и това ще стане, когато на хората им писне да се гаврят с тях.

 53. 53 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 408 Любопитно

  До коментар [#48] от "EP":

  Супер интересна информация, заради такива коментари отварям статиите въобще!

 54. 54 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  [quote#29:"Технолог"]Да чакаш революция да ти изкопае картофите - трудно ще стане.
  [/quote]
  Елементарен си, елементарна е и логиката ти. Тук и задника да си съдереш от работа, няма да постигнеш кой знае какво, защото малкото свободно пари, или капитал, отдавна са разпределени. А предприемач се става с пари, а не на гол тумбак.

 55. 55 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#34:"stoiank"]За да спазваш този баланс, семейство и/или приятели, разпускане и работа трябва да може да печелиш примерно 1000-1500 лв,[/quote]

  Или преди всичко останало да не създаваш семейство, докато не си в състояние да го издържаш. Както е било в миналото.

 56. 56 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  [quote#38:"convince"]Нали исканте "капитализъм", ей ви на!
  Ся пък не искали да бачкат... Няма угодия на таз земя, ей, няма! [/quote]
  Това, което сме искали няма нищо общо с гадната действителност. При всички положения не сме искали такъв примитивен, елементарен и ретрокапитализъм от домарксовата епоха. Но тук това е действителността, всичко е на нивото на парапитека, защото и т.нар. капиталисти са на това ниво.

 57. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Ако се харесвахме брюне, нямаше да се изрусим, щото едва ли ще се харесаме.
  Или не е важно другите да ни харесат, дори и ние себе си не!

 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#56] от "proza":

  Ми да де, ама повечето не го разбират това, за туй пак ще има комунопредставяне за България.
  А ресурс за промяна едва ли, не поради друго, а защото няма от къде да дойде този финансов, че и интелектуален ресурс.

  ОБРАТА е немислим и вече невъзможен!
  Иначе кон и куче, без сиганин и каруца, са неадекватно обясними.

 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#53] от "velvoofell":

  Тоз коментар, който ти е супер интересен, си е направо истина за хора които не знаят какво искат и затова са отишли да бъдат не роби, а умствено несъстоятелни заради няква преимуществено разбирана, като неподходяща за съсътворяване дейност, която дори и самите собственици незнаят, защо ли са се заели с нея.
  Чиста загуба на ценно лично време!
  В буквален и преносен смисъл...

 60. 60 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  [quote#55:"princess_x"]Или преди всичко останало да не създаваш семейство, докато не си в състояние да го издържаш. Както е било в миналото.[/quote]И на мен ми беше такава нагласата. Но биологията е страшна сила. Не можеш да и излезеш насреща. Та затова семейство се прави когато е оптимално от биологична гледна точка. Първото дете за жената трябва да е до 30-32г., а за мъжа до 35-38г. Тези граници са условни, но не са еластични.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK