Учени: Биологичният часовник на човека не възприема лятното часово време

Учени: Биологичният часовник на човека не възприема лятното часово време

© Ройтерс
Идеята за лятно часово време е на Бенджъмин Франклин, който в хумористично писмо до френски вестник през 1784 г., предлага на парижани да стават по-рано. Уилям Уилет систематизира сегашната схема в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Прилагането на лятото часово време обаче започва едва след Първата световна война, когато Германия го въвежда официално, последвана от Великобритания. В България това става на 1 април 1979 г. Следващата смяна на времето тази година ще е на 28 октомври в 4.00 ч., когато с преместване на стрелките с час назад ще се премине отново към зимното часово време.

Смяната на времето може и да дава един час дневна светлина повече, но вътрешният часовник на човешкото тяло не се адаптира към тази промяна, показва изследване на германски учени, цитирано от ABCNews.


"Когато смениш часовник, всъщност не се променя нищо, свързано със слънчевото време", обясни Тил Рьоненбърг от университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен. "Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така."
Циркадният ритъм на човека – вътрешният часовник на тялото – следва слънцето и се променя спрямо мястото, където живеем.


"Циркадният ритъм изобщо не се променя от социални постановления - казва Рьоненбърг - "през зимата се вижда най-добре как се променя сънното поведение, което е тотално и рязко нарушено от смяната на времето през март." Всичко се връща към нормалност при есенната смяна на времето.


Екипът на Рьоненбърг е изследвал сънното поведение на 55 000 души от Централна Европа и установил, че през почивните дни хората следват стандартното време, а не лятното часово време. Особено тежка е промяната за "нощните птици" - тези от нас, които са активни по-късно през денонощието и заспиват по-късно. Обратната промяна към зимното време минава без проблем.


Професор Чарлс Цайслер от Харвардския университет цитира изследване в САЩ, според което в понеделника след преминаването към лятното време в страната има увеличение на автомобилните катастрофи с между 6 и 17%. В статия на Нuffington Рost той разказа и за шведско проучване, което разглежда сърдечните проблеми у шведите в продължение на 20 години, което показва, че има нарастване с 5% на сърдечните удари през първата седмица след смяната на времето. Обратната тенденция на намаляване на инфарктите с 5% се наблюдава през есента.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1649 гласа

  1. Да, спестява енергия и пари (7.46%)
  2. Да, така си активен по-дълго (12.25%)
  3. Да, само първите ден-два са трудни (11.46%)
  4. Не, това е отживелица, имаме си енергоспестяващите уреди (13.16%)
  5. Не, вредно е за здравето и само натоварва организма (53.61%)
  6. Друго (2.06%)

Според доктор Луиз Ртацек от университета "Калифорния" в Сан Франциско лятното часово време не е по-вредно от други отклонения от естественото слънчево време като изкуствена светлина. "Преди изкуственото осветление хората са следвали слънчевия цикъл много повече. В днешно време може да си буден по цяла нощ на светло, което също влияе на биологичния часовник." Според него няма причина да се премахва лятното часово време, която засяга 1,5 милиарда души по света. "Лятното време подпомага енергийната ефективност", напомня Ртацек.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK