Българите прекаляват със солта

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (57)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    Браво Българи!Скоро искам да видя и първото стъпало наше,по тая категория.Мани докторите,особено аптекарките,засукани ама не знаят колко е отстъпката за пенсионери

  2. 2 Профил на Нелсън Мандела
    Нелсън Мандела
    Рейтинг: 2232 Любопитно

    За алкохола и цигарите да не говорим... пък и не сме мн. по спорта ХАХА

    Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2144 Весело

    Соленото върви с ракията !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на ARRI
    ARRI
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Най-старите солници в Европа са открити край Девня, и датират от 5300 – 5000 год. пр. н. е..................

    Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
  5. 5 Профил на Гневник
    Гневник
    Рейтинг: 714 Неутрално

    Българите прекаляват със солта ...
    Нашенски български изедници прекаляват и с търпението на народа, но и то си има граници.

  6. 6 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    Охоо кого виждат очите ми ,към кацата с мед, да протягат ръчичка

  7. 7 Профил на hamalin
    hamalin
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#2] от "spas27":

    У българина липсва елементарна здравна култура.

    Добави и мазното, което се яде у нас... на всякъде се готви с лой, сланината се добавя към саламите и мазното месо е на почит.

    Та после се чудите защо сме били на първо място в света по сърдечно-съдови заболявания.

  8. 8 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    Солта е единствената стока която се е рзменяла за злато,колкото сол толкова пари в бурканбанк

  9. 9 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    В чували НИКОГА,щото като си прекарваш магарето през реката
    ще олекнеш

  10. 10 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 605 Любопитно

    "...което е равно на 5 грама сол (една чаена лъжичка)...."

    плътността на NaCl e 2,1 -2,2 грама на кубически сантиметър, т.е. 5 грама трябва да се поберат в малко повече от 2 куб. сантиметра. аз ли бъркам, ама ми се струва, че чаена лъжичка/равна още повече/ надали ще побере толкова...

  11. 11 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1380 Неутрално

    Солта е като алкохола. Може и без нея, ама не е вкусно.

  12. 12 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1366 Весело

    Тия от МЗ са изтрещели много.
    Стреса във България за сол ли го мислят ?

    =========================
    Информацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави".
    =========================

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  13. 13 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Факт е, че българинът обича да соли на цвят, а не на вкус.

  14. 14 Профил на Sir Humphrey
    Sir Humphrey
    Рейтинг: 587 Неутрално

    Информацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави"


    Честно би било да бяха нарекли кампанията "Информирани и здрави и кулинарно незадоволени".

  15. 15 Профил на Курт Деликуртев  662 галерии плюс X
    Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#2:"spas27"]

    За алкохола и цигарите да не говорим... пък и не сме мн. по спорта[/quote]

    Прав си, не съм видял в БГ масово да джиткат семейства с колелета или да са на разходка сред природата!

    http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
  16. 16 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 768 Неутрално

    Поредните глупости.Как така знаят колко сол трябва да се употребява,когато при всеки човек е индивидуално.Всеки човек трябва да изследва нивото на натрий и калий в кръвта си,за да узнае колко сол трябва да приема.Тези вещества са антагонисти.Аз редовно си изследвам тези стойности-изследването е много евтино около 3 лева общо.Последния път установих,че натрия ми е нисък ,а калия висок.И съответно трябва да увелича приема на сол.

  17. 17 Профил на drakar65
    drakar65
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Да на статията. Истина. А и снимката е чудесна!

    "Информацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави".

    "Информирани и здрави".
    Поредната нелепост. Абе тия чиновници, нямат ли си ПР-ри?
    Не информирани и не здрави?
    Няма таково нещо! Има ПРЕВЕНЦИЯ! Профилактични прегледи. Задължително!
    Всякакви подобни нелепи кампании като тая с Кънчо, са просто да усвоим парите!
    Да се спазват законите, колкото и да не са добри.
    Милион и половина здравно неусигурени, ще ги информирате ли? Или когато дойдат да се лекуват, ще им четете статистика от брошури?

    “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
  18. 18 Профил на Десен екстремист
    Десен екстремист
    Рейтинг: 1040 Неутрално

    Яж сол да те тегли на алкохол

    "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
  19. 19 Профил на teridan
    teridan
    Рейтинг: 861 Весело

    И аз вече забелязах, че всичко напоследък ми излиза доста солено - и гориво, и ток, и парно, и хранителни стоки - все солено. Наистина прекаляваме.

  20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2144 Весело

    Много се пазиш бе човек....все от нещо трябва да се мре !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2144 Неутрално

    #20 е към "kermit".

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  22. 22 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Бърза туршия

    Необходими продукти:

    * 3.5 кг зеле
    * 1 кг моркови
    * 1 кг червени чушки
    * 1 глава целина с листата

    За саламурата:

    * 100 г сол
    * 300 г захар
    * 250 мл олио
    * 750 мл оцет 6%

    Начин на приготвяне:

    Зелето се нарязва на ивички, морковите се настъргват на едро ренде, чушките се нарязват на ленти, а целината на кубчета. Всички зеленчуци се смесват, добавят се нарязаните листа от целина и се нареждат в буркани. Оцетът, олиото, солта и захарта се слагат в тенджера на котлона да кипнат и с тази гореща саламура се заливат зеленчуците в бурканите. Затварят се с капачки веднага и се обръщат докато изстинат. След 2 дни туршията е готова за консумация.

    Царска туршия

    Необходими продукти:

    * 6 кг камби
    * 2 кг моркови
    * 3 кг карфиол
    * 500 г захар
    * 250 г сол
    * 1 глава целина
    * 5 глави чесън
    * 1 л оцет
    * 200 мл олио
    * черен пипер
    * дафинов лист
    * карамфил


    Начин на приготвяне:

    Камбите, морковите и карфиолът се почистват и нарязват, посипват се с половината от захарта и солта и престояват една нощ. Сварява се саламура от оцета, останалата сол, захар, олиото и подправките. Зеленчуците се разпределят в буркани и се заливат със саламурата. Стерилизират се 5-10 минути.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  23. 23 Профил на Цонев
    Цонев
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Сирената, кашкавалите и всички видове туршии и кисели зелета са ни бича...от там идва основното количество сол...Дори и хляба в Бг не отговаря на стандартите за сол...

    And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
  24. 24 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1366 Весело

    [quote#4:"ARRI"]Най-старите солници в Европа са открити край Девня, и датират от 5300 – 5000 год. пр. н. е..................[/quote]

    Искаш да кажеш край Овеч днешният град Провадия а може тогава и да го е нямало та да се водят край Марцианополис - гр. Девня я разтълкувай малко ако може .

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  25. 25 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1505 Неутрално

    Предозирането с натрий не е безопасно, но е само един фактор от цяла мрежа много други вредни навици в храненето - мазно, пържено. Както и с лоша грижа за здравето, като малко движение, злоупотреба с алкохол и цигари.

    E PLVRIBVS VNVM
  26. 26 Профил на teridan
    teridan
    Рейтинг: 861 Весело

    Грижата на МЗ за моето здраве бавно ме убива.

  27. 27 Профил на ь
    ь
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#23] от "Цонев": Пропуснал си и колбасите!

    Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
  28. 28 Профил на Росен    съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#25] от "PavelCZ":

    Никой не ми каза обаче преди 3 години, че все пак сол ТРЯБВА да се употребява.
    Аз напълно я изключих от менюто си за 2 години.
    Все пак някакво минимално количество е влизало чрез сирене и нещо друго, но далеч по нужната норма.
    Като се повреди миналата година хлебопекарната ни купеният хляб ми се видя пресолен меко казано.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  29. 29 Профил на Цонев
    Цонев
    Рейтинг: 497 Весело

    До коментар [#27] от "ь":

    Да и те са там...

    And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
  30. 30 Профил на buzzard
    buzzard
    Рейтинг: 388 Неутрално

    [quote#7:"hamalin"]

    До коментар [#2] от "spas27":

    У българина липсва елементарна здравна култура.

    Добави и мазното, което се яде у нас... на всякъде се готви с лой, сланината се добавя към саламите и мазното месо е на почит.

    Та после се чудите защо сме били на първо място в света по сърдечно-съдови заболявания.

    [/quote]

    Ами да!
    Всъщност няма много мисъл и традиции на ниво семейна култура за тези неща - и това ни убива.
    И всички чакат на държавата.
    А и едно е да почне да те гони високо кръвно на 35, инсулти и инфаркти на по 40-50 и да си отидеш от тоя свят на 60, а съвсем друго - да контролираш тоя проблем и да си работоспособен до 70 и да поживееш до 85.
    За съжаление за сложните неща няма прости отговори, както му се иска на българина ...

  31. 31 Профил на ARRI
    ARRI
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#8:"xalikarans"]Солта е единствената стока която се е рзменяла за злато[/quote]

    Вярно е....шепа сол=шепа злато. Шепата е била тяхната мерителна еденица. Търговците я изнасяли по море през Одесос или я прехвърляли южно от Балкана, където я продавали. Солта била много ценен и абсолютно необходим продукт, както за хората, за животните, за консервиране на месо, кожи и др. Солта е била стратегическата ''първовалута'' преди хората да я заменят със златото.

    Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
  32. 32 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    Имаше нещо варно и за Солта и Приятелството,обвързващо

  33. 33 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1388 Весело

    До коментар [#32] от "xalikarans":

    +++++++

    Само броят на торбите се увеличава непрекъснато.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  34. 34 Профил на teridan
    teridan
    Рейтинг: 861 Неутрално

    МЗ като е загрижено за здравето ни защо не въведе малко ред в осоляването на продуктите. Хляба е с доста сол, месото, особено пилешкото, се инжектира със солени разтвори, каймата горчи от сол, колбасите - също, лютениците съдържат страшно много сол, а да не говорим за чипсове, ядки, сирена, кашкавали. Дори човек да не слага никаква сол в храната, пак може да прекалява със солта.

  35. 35 Профил на КДС
    КДС
    Рейтинг: 652 Неутрално

    До коментар [#22] от "Dehumanizer":

    Благодарско за рецептите!

    Проклета да е Русия!
  36. 36 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#35] от "КДС":

    Рецепти да искаш. Оттам, откъдето ги взех, има още много: http://tinyurl.com/73za5yq

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  37. 37 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    "България е на второ място в света по консумация на сол....

    Искам да чуя кой е на първо място и колко е средната продължителност на живота при този "кой"
    Чувал съм, че при 11 грама консумация на ден хората живеели докъм 80 години. Що така? Начи не е вредна солта, а?

  38. 38 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 605 Неутрално

    До коментар [#31] от "ARRI":

    "...Солта била много ценен и абсолютно необходим продукт..."

    сетих се за приказка, дето царят питал трите си дъщери колко го обичат. най му се понравил отговора на най-малката: "колкото солта!"

  39. 39 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1094 Неутрално

    До коментар [#37] от "aron25":

    Смешно е обяснението за връзката между консумация на сол и високо кръвно.
    Наистина,кой ли е на първо място?

  40. 40 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#39] от "xmm":

    Биха с ядрено оръжие, Фукушима, цунами, земетръси..и па живеят с орлите..оти папат мноо соль

  41. 41 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    йодирана

  42. 42
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  43. 43 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Солта е естествен консервант. Ако производителите ги задъжат да я намалят те ще компенсират с консерванти от серията Е-200-290, а някои от тях са много по - вредни от солта.
    То и сега евтиното сирене го правят с тях и мирише на тебешир, а като го изкиснеш и водата му не е солена, а то самото стои кто паве, и има подобен вкус.
    Вредна е солта, но още по-вредно е преяждането. А българите масово се тъпчат до гърловината и после промиват с алкохол надолу.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  44. 44 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#42] от "ecan":

    Еее, аде бе баце! Ората са ти сложили кирилизатор тука а ти така да се овапцаш у латиницата.
    Тука има секви олигофрени, ама спазваме едно просто правило - от Анкъридж до Владивосток пишем тук на кирилицата. Дори когато казваме че е добре да я заменим с латиница.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  45. 45 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1236 Неутрално

    КУЛТУРАТА на живот зависи от два големи обществени стълба на развитие на обществото:

    1. Семейната среда и

    2.Нивото на образователната система

    След като те са разлклатени от КОМУНИСТОКОМУНОИДНОСТ в основата си поради гниенето и, няма и да има нация с добро здраве и дълголетие.

    Мутрогенезисната култура, провокирана от рухването на комунизма и появата на комуноидите е радетел на кратък но интензивен живот извън нормалите за средна интелигентност.

  46. 46 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    Странни са тези японсци! Пушат най-много от всички нации, набиват огромни количества сол и живеят най-дълго...

    "В Япония консумацията на тютюневи изделия на глава от населението е най-голяма в света. Също и консумацията на сол. Но диетата им е богата на рибни продукти и ограничават косумацията на алкохол, поради генетичен недостиг на алкохолдехидрогеназа в черния дроб. При това средната продължителност на живот е една от най големите в света".
    http://dimchodimoff.wordpress.com/2012/01/18/%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5/#respond

  47. 47 Профил на Heisenberg
    Heisenberg
    Рейтинг: 563 Неутрално

    Като се сетя дядо ми как си похапва от солта. Направо вечерята му излиза - сол и вино, а като допълнение добавя хляб, салата, манджа, но предимно яде сол

  48. 48 Профил на vinetu
    vinetu
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#31] от "ARRI":

    То и в днешно време шепа злато е равна на шепа кокайн.Ама за разлика от коката солта те убива много по-бавно и мъчително.

    https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
  49. 49 Профил на Sir Humphrey
    Sir Humphrey
    Рейтинг: 587 Любопитно

    До коментар [#28] от "Росен":

    Как да ти кажат, бре?
    Това се учи в училище. Май беше във 4-5 клас....

  50. 50 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#14:"Sir Humphrey"]Честно би било да бяха нарекли кампанията "Информирани и здрави и кулинарно незадоволени".[/quote]
    В кампанията се казва че вкуса към солено се тренира, то и това го учат в МА, ама то пък не може да знаеш всичко, нали? Поне следи кампанията. За нея е трошено народна пара неслучайно и бая умни лакардии разправят.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  51. 51 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 605 Любопитно

    До коментар [#42] от "ecan":

    зарад "i" - то без точка предполагам, че си от комшиите на югоизток. чудя се думата "туршия" ако и да не е турска дали поне не е влязла в българския през турския, и от там - турците и те не ядат ли туршии?
    но както е рекъл някой - всичко зависи от дозата...
    туршия ям, но примерно заедно с картофена салата, в която -когато си я правя сам - и кристал сол не слагам...а и един ден седмично устисквам нищо да не ям, та и малко от малко се обезсолявам по тоя начин....

  52. 52 Профил на saseff
    saseff
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Те и тия в парламента прекаляват вече 20 години и са вредни за здравето и държавата ни ама какво да се прави,съдба.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    saseff
  53. 53 Профил на dryn_dryn
    dryn_dryn
    Рейтинг: 442 Неутрално

    обожавам и не мога без нея! първо си соля цялата манджа, после всяка хапка поотделно. след 30-тата си година взе да ми хлопа сърцето (барбар с някоя дъска от душемето), май нещо и очичките се обаждат. обаче няма вариант да спря солта

  54. 54 Профил на Минаващ
    Минаващ
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Статията критикува, но не съветва как да избегнем солта! Аз лично нямам представа. Не искам сол, но производителите на храни я слагат във почти всичко, което ядем - хляб, масло, маргарин, сурово месо (инжектират солена вода и за обем), сирене, кашкавал, ет цетера... Да не говорим за консервираните и обработените храни, там е ужасно много.

    Хората нямат свободното време, да си месят сами безсолен хляб, да сирят безсолно сирене и кашкавал и да колят животни за бесолно месо.

    "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
  55. 55 Профил на dow_jones
    dow_jones
    Рейтинг: 610 Неутрално

    Те прекаляват и с другите подправки, а напоследък и с натриевия глутамат, който е още по-вреден от обикновената сол...

  56. 56 Профил на невеж
    невеж
    Рейтинг: 457 Весело

    хахаха. я, ми сложете една вратна пържола, туршия и сипете сливова, па ме чекайте да умрем

  57. 57 Профил на mozaka
    mozaka
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Имаше един клип с Боби Турбото, който солеше една краставица и викаше: Умри от сол!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK