Браво Българи!Скоро искам да видя и първото стъпало наше,по тая категория.Мани докторите,особено аптекарките,засукани ама не знаят колко е отстъпката за пенсионери
"...което е равно на 5 грама сол (една чаена лъжичка)...."
плътността на NaCl e 2,1 -2,2 грама на кубически сантиметър, т.е. 5 грама трябва да се поберат в малко повече от 2 куб. сантиметра. аз ли бъркам, ама ми се струва, че чаена лъжичка/равна още повече/ надали ще побере толкова...
Тия от МЗ са изтрещели много.
Стреса във България за сол ли го мислят ?
=========================
Информацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави".
=========================
Поредните глупости.Как така знаят колко сол трябва да се употребява,когато при всеки човек е индивидуално.Всеки човек трябва да изследва нивото на натрий и калий в кръвта си,за да узнае колко сол трябва да приема.Тези вещества са антагонисти.Аз редовно си изследвам тези стойности-изследването е много евтино около 3 лева общо.Последния път установих,че натрия ми е нисък ,а калия висок.И съответно трябва да увелича приема на сол.
"Информацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави".
"Информирани и здрави".
Поредната нелепост. Абе тия чиновници, нямат ли си ПР-ри?
Не информирани и не здрави?
Няма таково нещо! Има ПРЕВЕНЦИЯ! Профилактични прегледи. Задължително!
Всякакви подобни нелепи кампании като тая с Кънчо, са просто да усвоим парите!
Да се спазват законите, колкото и да не са добри.
Милион и половина здравно неусигурени, ще ги информирате ли? Или когато дойдат да се лекуват, ще им четете статистика от брошури?
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
* 3.5 кг зеле
* 1 кг моркови
* 1 кг червени чушки
* 1 глава целина с листата
За саламурата:
* 100 г сол
* 300 г захар
* 250 мл олио
* 750 мл оцет 6%
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на ивички, морковите се настъргват на едро ренде, чушките се нарязват на ленти, а целината на кубчета. Всички зеленчуци се смесват, добавят се нарязаните листа от целина и се нареждат в буркани. Оцетът, олиото, солта и захарта се слагат в тенджера на котлона да кипнат и с тази гореща саламура се заливат зеленчуците в бурканите. Затварят се с капачки веднага и се обръщат докато изстинат. След 2 дни туршията е готова за консумация.
Царска туршия
Необходими продукти:
* 6 кг камби
* 2 кг моркови
* 3 кг карфиол
* 500 г захар
* 250 г сол
* 1 глава целина
* 5 глави чесън
* 1 л оцет
* 200 мл олио
* черен пипер
* дафинов лист
* карамфил
Начин на приготвяне:
Камбите, морковите и карфиолът се почистват и нарязват, посипват се с половината от захарта и солта и престояват една нощ. Сварява се саламура от оцета, останалата сол, захар, олиото и подправките. Зеленчуците се разпределят в буркани и се заливат със саламурата. Стерилизират се 5-10 минути.
«Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
Сирената, кашкавалите и всички видове туршии и кисели зелета са ни бича...от там идва основното количество сол...Дори и хляба в Бг не отговаря на стандартите за сол...
And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
[quote#4:"ARRI"]Най-старите солници в Европа са открити край Девня, и датират от 5300 – 5000 год. пр. н. е..................[/quote]
Искаш да кажеш край Овеч днешният град Провадия а може тогава и да го е нямало та да се водят край Марцианополис - гр. Девня я разтълкувай малко ако може .
Предозирането с натрий не е безопасно, но е само един фактор от цяла мрежа много други вредни навици в храненето - мазно, пържено. Както и с лоша грижа за здравето, като малко движение, злоупотреба с алкохол и цигари.
Никой не ми каза обаче преди 3 години, че все пак сол ТРЯБВА да се употребява.
Аз напълно я изключих от менюто си за 2 години.
Все пак някакво минимално количество е влизало чрез сирене и нещо друго, но далеч по нужната норма.
Като се повреди миналата година хлебопекарната ни купеният хляб ми се видя пресолен меко казано.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Добави и мазното, което се яде у нас... на всякъде се готви с лой, сланината се добавя към саламите и мазното месо е на почит.
Та после се чудите защо сме били на първо място в света по сърдечно-съдови заболявания.
[/quote]
Ами да!
Всъщност няма много мисъл и традиции на ниво семейна култура за тези неща - и това ни убива.
И всички чакат на държавата.
А и едно е да почне да те гони високо кръвно на 35, инсулти и инфаркти на по 40-50 и да си отидеш от тоя свят на 60, а съвсем друго - да контролираш тоя проблем и да си работоспособен до 70 и да поживееш до 85.
За съжаление за сложните неща няма прости отговори, както му се иска на българина ...
[quote#8:"xalikarans"]Солта е единствената стока която се е рзменяла за злато[/quote]
Вярно е....шепа сол=шепа злато. Шепата е била тяхната мерителна еденица. Търговците я изнасяли по море през Одесос или я прехвърляли южно от Балкана, където я продавали. Солта била много ценен и абсолютно необходим продукт, както за хората, за животните, за консервиране на месо, кожи и др. Солта е била стратегическата ''първовалута'' преди хората да я заменят със златото.
Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
МЗ като е загрижено за здравето ни защо не въведе малко ред в осоляването на продуктите. Хляба е с доста сол, месото, особено пилешкото, се инжектира със солени разтвори, каймата горчи от сол, колбасите - също, лютениците съдържат страшно много сол, а да не говорим за чипсове, ядки, сирена, кашкавали. Дори човек да не слага никаква сол в храната, пак може да прекалява със солта.
"България е на второ място в света по консумация на сол....
Искам да чуя кой е на първо място и колко е средната продължителност на живота при този "кой"
Чувал съм, че при 11 грама консумация на ден хората живеели докъм 80 години. Що така? Начи не е вредна солта, а?
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Солта е естествен консервант. Ако производителите ги задъжат да я намалят те ще компенсират с консерванти от серията Е-200-290, а някои от тях са много по - вредни от солта.
То и сега евтиното сирене го правят с тях и мирише на тебешир, а като го изкиснеш и водата му не е солена, а то самото стои кто паве, и има подобен вкус.
Вредна е солта, но още по-вредно е преяждането. А българите масово се тъпчат до гърловината и после промиват с алкохол надолу.
Еее, аде бе баце! Ората са ти сложили кирилизатор тука а ти така да се овапцаш у латиницата.
Тука има секви олигофрени, ама спазваме едно просто правило - от Анкъридж до Владивосток пишем тук на кирилицата. Дори когато казваме че е добре да я заменим с латиница.
КУЛТУРАТА на живот зависи от два големи обществени стълба на развитие на обществото:
1. Семейната среда и
2.Нивото на образователната система
След като те са разлклатени от КОМУНИСТОКОМУНОИДНОСТ в основата си поради гниенето и, няма и да има нация с добро здраве и дълголетие.
Мутрогенезисната култура, провокирана от рухването на комунизма и появата на комуноидите е радетел на кратък но интензивен живот извън нормалите за средна интелигентност.
Като се сетя дядо ми как си похапва от солта. Направо вечерята му излиза - сол и вино, а като допълнение добавя хляб, салата, манджа, но предимно яде сол
[quote#14:"Sir Humphrey"]Честно би било да бяха нарекли кампанията "Информирани и здрави и кулинарно незадоволени".[/quote]
В кампанията се казва че вкуса към солено се тренира, то и това го учат в МА, ама то пък не може да знаеш всичко, нали? Поне следи кампанията. За нея е трошено народна пара неслучайно и бая умни лакардии разправят.
зарад "i" - то без точка предполагам, че си от комшиите на югоизток. чудя се думата "туршия" ако и да не е турска дали поне не е влязла в българския през турския, и от там - турците и те не ядат ли туршии?
но както е рекъл някой - всичко зависи от дозата...
туршия ям, но примерно заедно с картофена салата, в която -когато си я правя сам - и кристал сол не слагам...а и един ден седмично устисквам нищо да не ям, та и малко от малко се обезсолявам по тоя начин....
обожавам и не мога без нея! първо си соля цялата манджа, после всяка хапка поотделно. след 30-тата си година взе да ми хлопа сърцето (барбар с някоя дъска от душемето), май нещо и очичките се обаждат. обаче няма вариант да спря солта
Статията критикува, но не съветва как да избегнем солта! Аз лично нямам представа. Не искам сол, но производителите на храни я слагат във почти всичко, което ядем - хляб, масло, маргарин, сурово месо (инжектират солена вода и за обем), сирене, кашкавал, ет цетера... Да не говорим за консервираните и обработените храни, там е ужасно много.
Хората нямат свободното време, да си месят сами безсолен хляб, да сирят безсолно сирене и кашкавал и да колят животни за бесолно месо.
"На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
izabell
Рейтинг: 1324 НеутралноБраво Българи!Скоро искам да видя и първото стъпало наше,по тая категория.Мани докторите,особено аптекарките,засукани ама не знаят колко е отстъпката за пенсионери
Нелсън Мандела
Рейтинг: 2232 ЛюбопитноЗа алкохола и цигарите да не говорим... пък и не сме мн. по спорта ХАХА
Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2144 ВеселоСоленото върви с ракията !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !ARRI
Рейтинг: 1366 НеутралноНай-старите солници в Европа са открити край Девня, и датират от 5300 – 5000 год. пр. н. е..................
Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!Гневник
Рейтинг: 714 НеутралноБългарите прекаляват със солта ...
Нашенски български изедници прекаляват и с търпението на народа, но и то си има граници.
izabell
Рейтинг: 1324 НеутралноОхоо кого виждат очите ми ,към кацата с мед, да протягат ръчичка
hamalin
Рейтинг: 388 НеутралноДо коментар [#2] от "spas27":
У българина липсва елементарна здравна култура.
Добави и мазното, което се яде у нас... на всякъде се готви с лой, сланината се добавя към саламите и мазното месо е на почит.
Та после се чудите защо сме били на първо място в света по сърдечно-съдови заболявания.
izabell
Рейтинг: 1324 НеутралноСолта е единствената стока която се е рзменяла за злато,колкото сол толкова пари в бурканбанк
izabell
Рейтинг: 1324 НеутралноВ чували НИКОГА,щото като си прекарваш магарето през реката
ще олекнеш
marrad
Рейтинг: 605 Любопитно"...което е равно на 5 грама сол (една чаена лъжичка)...."
плътността на NaCl e 2,1 -2,2 грама на кубически сантиметър, т.е. 5 грама трябва да се поберат в малко повече от 2 куб. сантиметра. аз ли бъркам, ама ми се струва, че чаена лъжичка/равна още повече/ надали ще побере толкова...
442
Рейтинг: 1380 НеутралноСолта е като алкохола. Може и без нея, ама не е вкусно.
Танас
Рейтинг: 1366 ВеселоТия от МЗ са изтрещели много.
Цацарoff - Оставка ! >:-)Стреса във България за сол ли го мислят ?
=========================
Информацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави".
=========================
Moonshine
Рейтинг: 605 НеутралноФакт е, че българинът обича да соли на цвят, а не на вкус.
Sir Humphrey
Рейтинг: 587 НеутралноИнформацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави"
Честно би било да бяха нарекли кампанията "Информирани и здрави и кулинарно незадоволени".
Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
Рейтинг: 1366 Неутрално[quote#2:"spas27"]
http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯЗа алкохола и цигарите да не говорим... пък и не сме мн. по спорта[/quote]
Прав си, не съм видял в БГ масово да джиткат семейства с колелета или да са на разходка сред природата!
musashii
Рейтинг: 768 НеутралноПоредните глупости.Как така знаят колко сол трябва да се употребява,когато при всеки човек е индивидуално.Всеки човек трябва да изследва нивото на натрий и калий в кръвта си,за да узнае колко сол трябва да приема.Тези вещества са антагонисти.Аз редовно си изследвам тези стойности-изследването е много евтино около 3 лева общо.Последния път установих,че натрия ми е нисък ,а калия висок.И съответно трябва да увелича приема на сол.
drakar65
Рейтинг: 1366 НеутралноДа на статията. Истина. А и снимката е чудесна!
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!"Информацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави".
"Информирани и здрави".
Поредната нелепост. Абе тия чиновници, нямат ли си ПР-ри?
Не информирани и не здрави?
Няма таково нещо! Има ПРЕВЕНЦИЯ! Профилактични прегледи. Задължително!
Всякакви подобни нелепи кампании като тая с Кънчо, са просто да усвоим парите!
Да се спазват законите, колкото и да не са добри.
Милион и половина здравно неусигурени, ще ги информирате ли? Или когато дойдат да се лекуват, ще им четете статистика от брошури?
Десен екстремист
Рейтинг: 1040 НеутралноЯж сол да те тегли на алкохол
"Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)teridan
Рейтинг: 861 ВеселоИ аз вече забелязах, че всичко напоследък ми излиза доста солено - и гориво, и ток, и парно, и хранителни стоки - все солено. Наистина прекаляваме.
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2144 ВеселоМного се пазиш бе човек....все от нещо трябва да се мре !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2144 Неутрално#20 е към "kermit".
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Dehumanizer
Рейтинг: 1366 НеутралноБърза туршия
«Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»Необходими продукти:
* 3.5 кг зеле
* 1 кг моркови
* 1 кг червени чушки
* 1 глава целина с листата
За саламурата:
* 100 г сол
* 300 г захар
* 250 мл олио
* 750 мл оцет 6%
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на ивички, морковите се настъргват на едро ренде, чушките се нарязват на ленти, а целината на кубчета. Всички зеленчуци се смесват, добавят се нарязаните листа от целина и се нареждат в буркани. Оцетът, олиото, солта и захарта се слагат в тенджера на котлона да кипнат и с тази гореща саламура се заливат зеленчуците в бурканите. Затварят се с капачки веднага и се обръщат докато изстинат. След 2 дни туршията е готова за консумация.
Царска туршия
Необходими продукти:
* 6 кг камби
* 2 кг моркови
* 3 кг карфиол
* 500 г захар
* 250 г сол
* 1 глава целина
* 5 глави чесън
* 1 л оцет
* 200 мл олио
* черен пипер
* дафинов лист
* карамфил
Начин на приготвяне:
Камбите, морковите и карфиолът се почистват и нарязват, посипват се с половината от захарта и солта и престояват една нощ. Сварява се саламура от оцета, останалата сол, захар, олиото и подправките. Зеленчуците се разпределят в буркани и се заливат със саламурата. Стерилизират се 5-10 минути.
Цонев
Рейтинг: 497 НеутралноСирената, кашкавалите и всички видове туршии и кисели зелета са ни бича...от там идва основното количество сол...Дори и хляба в Бг не отговаря на стандартите за сол...
And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...Танас
Рейтинг: 1366 Весело[quote#4:"ARRI"]Най-старите солници в Европа са открити край Девня, и датират от 5300 – 5000 год. пр. н. е..................[/quote]
Цацарoff - Оставка ! >:-)Искаш да кажеш край Овеч днешният град Провадия а може тогава и да го е нямало та да се водят край Марцианополис - гр. Девня я разтълкувай малко ако може .
PavelCZ
Рейтинг: 1505 НеутралноПредозирането с натрий не е безопасно, но е само един фактор от цяла мрежа много други вредни навици в храненето - мазно, пържено. Както и с лоша грижа за здравето, като малко движение, злоупотреба с алкохол и цигари.
E PLVRIBVS VNVMteridan
Рейтинг: 861 ВеселоГрижата на МЗ за моето здраве бавно ме убива.
ь
Рейтинг: 1366 НеутралноДо коментар [#23] от "Цонев": Пропуснал си и колбасите!
Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1366 НеутралноДо коментар [#25] от "PavelCZ":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoНикой не ми каза обаче преди 3 години, че все пак сол ТРЯБВА да се употребява.
Аз напълно я изключих от менюто си за 2 години.
Все пак някакво минимално количество е влизало чрез сирене и нещо друго, но далеч по нужната норма.
Като се повреди миналата година хлебопекарната ни купеният хляб ми се видя пресолен меко казано.
Цонев
Рейтинг: 497 ВеселоДо коментар [#27] от "ь":
And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...Да и те са там...
buzzard
Рейтинг: 388 Неутрално[quote#7:"hamalin"]
До коментар [#2] от "spas27":
У българина липсва елементарна здравна култура.
Добави и мазното, което се яде у нас... на всякъде се готви с лой, сланината се добавя към саламите и мазното месо е на почит.
Та после се чудите защо сме били на първо място в света по сърдечно-съдови заболявания.
[/quote]
Ами да!
Всъщност няма много мисъл и традиции на ниво семейна култура за тези неща - и това ни убива.
И всички чакат на държавата.
А и едно е да почне да те гони високо кръвно на 35, инсулти и инфаркти на по 40-50 и да си отидеш от тоя свят на 60, а съвсем друго - да контролираш тоя проблем и да си работоспособен до 70 и да поживееш до 85.
За съжаление за сложните неща няма прости отговори, както му се иска на българина ...
ARRI
Рейтинг: 1366 Неутрално[quote#8:"xalikarans"]Солта е единствената стока която се е рзменяла за злато[/quote]
Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!Вярно е....шепа сол=шепа злато. Шепата е била тяхната мерителна еденица. Търговците я изнасяли по море през Одесос или я прехвърляли южно от Балкана, където я продавали. Солта била много ценен и абсолютно необходим продукт, както за хората, за животните, за консервиране на месо, кожи и др. Солта е била стратегическата ''първовалута'' преди хората да я заменят със златото.
izabell
Рейтинг: 1324 НеутралноИмаше нещо варно и за Солта и Приятелството,обвързващо
Мария
Рейтинг: 1388 ВеселоДо коментар [#32] от "xalikarans":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)+++++++
Само броят на торбите се увеличава непрекъснато.
teridan
Рейтинг: 861 НеутралноМЗ като е загрижено за здравето ни защо не въведе малко ред в осоляването на продуктите. Хляба е с доста сол, месото, особено пилешкото, се инжектира със солени разтвори, каймата горчи от сол, колбасите - също, лютениците съдържат страшно много сол, а да не говорим за чипсове, ядки, сирена, кашкавали. Дори човек да не слага никаква сол в храната, пак може да прекалява със солта.
КДС
Рейтинг: 652 НеутралноДо коментар [#22] от "Dehumanizer":
Проклета да е Русия!Благодарско за рецептите!
Dehumanizer
Рейтинг: 1366 ВеселоДо коментар [#35] от "КДС":
«Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»Рецепти да искаш. Оттам, откъдето ги взех, има още много: http://tinyurl.com/73za5yq
aron25
Рейтинг: 1366 Любопитно"България е на второ място в света по консумация на сол....
Искам да чуя кой е на първо място и колко е средната продължителност на живота при този "кой"
Чувал съм, че при 11 грама консумация на ден хората живеели докъм 80 години. Що така? Начи не е вредна солта, а?
marrad
Рейтинг: 605 НеутралноДо коментар [#31] от "ARRI":
"...Солта била много ценен и абсолютно необходим продукт..."
сетих се за приказка, дето царят питал трите си дъщери колко го обичат. най му се понравил отговора на най-малката: "колкото солта!"
xmm
Рейтинг: 1094 НеутралноДо коментар [#37] от "aron25":
Смешно е обяснението за връзката между консумация на сол и високо кръвно.
Наистина,кой ли е на първо място?
aron25
Рейтинг: 1366 ВеселоДо коментар [#39] от "xmm":
Биха с ядрено оръжие, Фукушима, цунами, земетръси..и па живеят с орлите..оти папат мноо соль
aron25
Рейтинг: 1366 Неутралнойодирана
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Десен
Рейтинг: 1366 НеутралноСолта е естествен консервант. Ако производителите ги задъжат да я намалят те ще компенсират с консерванти от серията Е-200-290, а някои от тях са много по - вредни от солта.
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.То и сега евтиното сирене го правят с тях и мирише на тебешир, а като го изкиснеш и водата му не е солена, а то самото стои кто паве, и има подобен вкус.
Вредна е солта, но още по-вредно е преяждането. А българите масово се тъпчат до гърловината и после промиват с алкохол надолу.
Десен
Рейтинг: 1366 НеутралноДо коментар [#42] от "ecan":
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.Еее, аде бе баце! Ората са ти сложили кирилизатор тука а ти така да се овапцаш у латиницата.
Тука има секви олигофрени, ама спазваме едно просто правило - от Анкъридж до Владивосток пишем тук на кирилицата. Дори когато казваме че е добре да я заменим с латиница.
convince
Рейтинг: 1236 НеутралноКУЛТУРАТА на живот зависи от два големи обществени стълба на развитие на обществото:
1. Семейната среда и
2.Нивото на образователната система
След като те са разлклатени от КОМУНИСТОКОМУНОИДНОСТ в основата си поради гниенето и, няма и да има нация с добро здраве и дълголетие.
Мутрогенезисната култура, провокирана от рухването на комунизма и появата на комуноидите е радетел на кратък но интензивен живот извън нормалите за средна интелигентност.
aron25
Рейтинг: 1366 ЛюбопитноСтранни са тези японсци! Пушат най-много от всички нации, набиват огромни количества сол и живеят най-дълго...
7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9 %D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4% D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D 0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5/#respond
"В Япония консумацията на тютюневи изделия на глава от населението е най-голяма в света. Също и консумацията на сол. Но диетата им е богата на рибни продукти и ограничават косумацията на алкохол, поради генетичен недостиг на алкохолдехидрогеназа в черния дроб. При това средната продължителност на живот е една от най големите в света".
http://dimchodimoff.wordpress.com/2012/01/18/%D0%B
Heisenberg
Рейтинг: 563 НеутралноКато се сетя дядо ми как си похапва от солта. Направо вечерята му излиза - сол и вино, а като допълнение добавя хляб, салата, манджа, но предимно яде сол
vinetu
Рейтинг: 442 НеутралноДо коментар [#31] от "ARRI":
https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/То и в днешно време шепа злато е равна на шепа кокайн.Ама за разлика от коката солта те убива много по-бавно и мъчително.
Sir Humphrey
Рейтинг: 587 ЛюбопитноДо коментар [#28] от "Росен":
Как да ти кажат, бре?
Това се учи в училище. Май беше във 4-5 клас....
Десен
Рейтинг: 1366 Неутрално[quote#14:"Sir Humphrey"]Честно би било да бяха нарекли кампанията "Информирани и здрави и кулинарно незадоволени".[/quote]
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.В кампанията се казва че вкуса към солено се тренира, то и това го учат в МА, ама то пък не може да знаеш всичко, нали? Поне следи кампанията. За нея е трошено народна пара неслучайно и бая умни лакардии разправят.
marrad
Рейтинг: 605 ЛюбопитноДо коментар [#42] от "ecan":
зарад "i" - то без точка предполагам, че си от комшиите на югоизток. чудя се думата "туршия" ако и да не е турска дали поне не е влязла в българския през турския, и от там - турците и те не ядат ли туршии?
но както е рекъл някой - всичко зависи от дозата...
туршия ям, но примерно заедно с картофена салата, в която -когато си я правя сам - и кристал сол не слагам...а и един ден седмично устисквам нищо да не ям, та и малко от малко се обезсолявам по тоя начин....
saseff
Рейтинг: 605 НеутралноТе и тия в парламента прекаляват вече 20 години и са вредни за здравето и държавата ни ама какво да се прави,съдба.
saseffПубликувано през m.dnevnik.bg
dryn_dryn
Рейтинг: 442 Неутралнообожавам и не мога без нея! първо си соля цялата манджа, после всяка хапка поотделно. след 30-тата си година взе да ми хлопа сърцето (барбар с някоя дъска от душемето
), май нещо и очичките се обаждат. обаче няма вариант да спря солта
Минаващ
Рейтинг: 660 НеутралноСтатията критикува, но не съветва как да избегнем солта! Аз лично нямам представа. Не искам сол, но производителите на храни я слагат във почти всичко, което ядем - хляб, масло, маргарин, сурово месо (инжектират солена вода и за обем), сирене, кашкавал, ет цетера... Да не говорим за консервираните и обработените храни, там е ужасно много.
"На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - ПанчатантраХората нямат свободното време, да си месят сами безсолен хляб, да сирят безсолно сирене и кашкавал и да колят животни за бесолно месо.
dow_jones
Рейтинг: 610 НеутралноТе прекаляват и с другите подправки, а напоследък и с натриевия глутамат, който е още по-вреден от обикновената сол...
невеж
Рейтинг: 457 Веселохахаха. я, ми сложете една вратна пържола, туршия и сипете сливова, па ме чекайте да умрем
mozaka
Рейтинг: 442 НеутралноИмаше един клип с Боби Турбото, който солеше една краставица и викаше: Умри от сол!