
© Associated Press
Изследване изчисли, че погълнатите мазнини се "лепват" на талията в рамките на само 3 часа, съобщи FOX News. Учените от университета "Оксфорд" изучавали колко време отнема на хранителните мазнини да се превърнат в мастна тъкан и открили, че при средностатистическия човек това става за около 3-4 часа. Според тях еквивалентът на до три чаени лъжици мазнина може да се трансформира върху талията за това време.
Учените, които са публикували изследването в академичния журнал Physiological Reviews, смятали, че процесът отнема значително повече време.
"Установихме, че след ядене първата мазнина навлиза в кръвта след около час", заяви професорът по метаболична медицина в Оксфордския университет Фредерик Карп. "В рамките на три до четири часа по-голямата част от мазнините са се натрупали в мастната тъкан, предимно в депата за краткосрочно съхранение около талията." Според учените тези запаси могат да бъдат изразходвани за енергия по време на физически упражнения.
Ако обаче прекомерната консумация продължи, мазнините се прехвърлят върху бедрата, задните части и хълбоците – за дълготрайно съхранение.
lz2
Рейтинг: 2057 НеутралноБлуткаво, или вредно!Избирайте сами!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!5149mich
Рейтинг: 1085 НеутралноХората у нас закусват със сланина и мажат мас на печени филии, те тръгнали да ги плашат с мазнини. Ха-ха...
Moonshine
Рейтинг: 750 Весело"Бързите закуски" от бутер тесто се лепят за половин час директно на цвайтера, да ме извиняват дамите.
Боно Нончев
Рейтинг: 639 ЛюбопитноДо коментар [#3] от "Stardust":
Да, тук малко тенденциозно са подхванали мазнините. А какво правим с бързите въглехидрати, при които усвояването става броени минути, или бавните за час-два??
Без да коментираме че мазнините засищат значително повече от въглехидратите, не предизвикват инсулинов шок след поемането си и не водят до резистентност към инсулин...
pezar
Рейтинг: 488 НеутралноЦялата работа е за да си продават мюслитата.Да си ги ядат западняците.Ние си имаме баница,попарка,кус-кус,юфки чка и качамак.
ПАВЛА
Рейтинг: 1341 ВеселоЗа тези три часа... може и да се изразходят...
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.rumyanka
Рейтинг: 8 НеутралноПоредното бла-бла. Само който е пробвал нисковъглехидратен-високо азнинен режим знае, че това са глупости.
п.с. яжте краве масло и свинска мас
blagoj
Рейтинг: 1525 НеутралноТова са пълни глупости. Мазнините които ядем не могат да се превърнат в мазнини в тялото. Мазнините в тялото се образуват от въглехидратите, които ядем.
kalina_v
Рейтинг: 480 НеутралноАритметиката с лепенето е просто - поглъщаш повече отколкото гориш, лепи се, в обратния случай - слабееш...
pipistrella
Рейтинг: 488 НеутралноТова същите тези учени ли са, които дават по 3500 долара за участие в джънк проучването им?!
vlad76
Рейтинг: 594 Любопитно[quote#7:"rumyanka"]нисковъгле хидратен-високоазнинен режим [/quote]
ако имаш опит с този режим сподели повече..
blagoj
Рейтинг: 1525 НеутралноПредполагам, че от FOX News нещо не са разбрали или има грешка в превода. Консумирането на повече мазнини не води до тяхното натрупване. Мазнините, които ядем се превръщат в глицерин и мастни киселини - дават енергия, но не се натрупват. В мазнини се превръщат въглехидратите. Затова ако човек не иска да напълнява, трябва да ограничи въглехидратите, не мазнините. Ако обаче иска да отслабне трябва да ограничи и въглехидратите и мазнините за да може да използва за енергия мазнините от тялото си. При това мазнините се разграждат само при "кислородно дишане", това значи продължителни и не много интензивни дейности. При кратките и интензивни натоварвания "дишането" на клетките е основно безкислородно и могат да се "изгарят" само въглехидрати но не и мазнини.
Dehumanizer
Рейтинг: 1341 НеутралноПри изключени въглехидрати и намалени малко мазнини се свалят килограми. Личен опит. Преди години се бях отпуснал нещо и се наложи да сваля 20 кг. за около шест-седем месеца, за да вляза в нормите си за ръста. Стана идеално. Оттогава си седя в нормалните килограми и не вярвам на никакви измислени диети, които реват против мазнините. Е, все пак не трябва да се прекалява с тях, естествено.
«Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»tarator9
Рейтинг: 541 НеутралноДо коментар [#12] от "blagoj":
Romanes eunt domus!Ахам, мазнитите се превръщат във глицерин, а въглехидратите се превръщат в pixie dust, нали?
tarator9
Рейтинг: 541 НеутралноДо коментар [#12] от "blagoj":
Romanes eunt domus!Може и да ни разкажеш дали глицерина е въглехидрат или не.
Големи "експерти" коментират в Дневник
katiafrezia
Рейтинг: 434 НеутралноЗа една седмица диета на Дюкан (само мазнини и протеини ), без грам въглехидрат ......ама грааам, и кафето даже без захар, отслабнах 4 кг. Не е полезна , но ако е дългосрочно, за една семица е супер. После директно 3 дена на плодове (които са забранени приДюкан)..........и готово.
blagoj
Рейтинг: 1525 НеутралноДо коментар [#15] от "|":
Глицерина не е нито мазнина, нито въглехидрат а е тривалентен алкохол.
blagoj
Рейтинг: 1525 НеутралноДо коментар [#14] от "|":
В глюкоза.
silviani
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#13] от "Dehumanizer":
точно така!
Tod
Рейтинг: 1341 ВеселоТова,на снимката изглежда доста апетитно.Бих си поръчал още една порция.
Истината няма пресечна точка с популизма на БСПtarator9
Рейтинг: 541 НеутралноДо коментар [#17] от "blagoj":
Romanes eunt domus!Нее, изобщо не е въглехидрат
tarator9
Рейтинг: 541 НеутралноДо коментар [#18] от "blagoj":
Romanes eunt domus!В глюкоза, а? За разлика от мазнините, които пък се превръщат в глюкоза. Oh, wait...
blagoj
Рейтинг: 1525 НеутралноДо коментар [#22] от "|": %86%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD %BA%D0%BE%D0%B7%D0%B0
глицерин: (HOCH2CH(OH)-CH2OH)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B8%D1
глюкоза: (C6H12O6)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D1%8E%D0
tarator9
Рейтинг: 541 НеутралноДо коментар [#23] от "blagoj":
Romanes eunt domus!Прав си, обърках се. Но все пак, мазнината от храната си остава мазнина и се натрупва в клетките.
BohrMottelson
Рейтинг: 635 НеутралноДо коментар [#17] от "blagoj":
Глюкозата и фруктозата са също алкохоли. И к'во?
blagoj
Рейтинг: 1525 ВеселоДо коментар [#25] от "BohrMottelson":
Стават на хубав алкохол, но след ферментация.
Todor Tanev
Рейтинг: 494 НеутралноДо коментар [#4] от "pi314_":
идратно хранене. От тогава "лошия" холестерол е под средата на нормата /около 1.5 от 3/ и т.н. "добър" е под границата от порядъка на 5 и нещо от 6 и нещо допустими единици /не съм наясно, по спомен казвам цифрите/, въпреки че информацията вече е малко стара и трябва да ида скоро да направя ново изследване.
/ Ето това е един много хубав източник на информация по въпроса - http://spidersport.com/weight-control.php /a и изобщо цялата им секция със статии/
Абсолютно, един грам въглехидрат съдържа около четири килокалории, докато един грам мазнина около девет или над два пъти повече като хранителна стойност.
[quote#11:"vlad76"]ако имаш опит с този режим сподели повече.. [/quote]
Може ли аз?
Никога не си бях виждал фаянса на корема преди този режим. Имах жестоки проблеми с холестерол още от времето когато бях в казармата и реално близо година, може би и повече съм се лишавал от всичко, което може да се свърже с покачване на холестерол и нищо не помогна особено. Хранех се само с пуешко и чисто пилешко, зеленчуци, никаква захар или хидрогенирани "чудеса" като маргарин, бутер теста и т.н. Това до момента, в който преминах на въпросното високомазнинно-нисковъгле
Според мен разковничето е в две неща
- Богатите на Омега-3 мастни киселини храни като сьомга и мазни риби изобщо, ленено семе, чиа, /сурови/ ядки и т.н.
- Задължително приемане на по-малко количество калории от колкото са необходими за тялото за денонощие /което предизвиква обръщането на организма към собствени запаси
Разбира се въпросния режим не е всемирна панацея и не трябва да се прекалява с него, тъй като при по-продължителен период от време има своите недостатъци, от време на време си трябва сериозно разнообразие.
И само за протокола - масовия режим на хранене в България и изобщо по нашите ширини е високомазнинен, високовъглехидратен и висококалоричен едновременно.
rumyanka
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#27] от "rewind":
Супер! Обаче, внимавай с фитостеролите - те се намират в растенията и блокират ензими. Бих те посъветвала да изключиш лененото семе изцяло, както и ядките..заради тези стероли и заради полиненаситените мазнини. Не съм експерт, чета и пробвам. Имам същия опит - много плодове и зеленчуци + бели меса = перманентен глад и проблеми с инсулина. Дюкан - твърде много протеин, не се набляга на мазнините и организмът се изтощава и после "наваксва". Високомазнинният е уникален, поне аз не знам за друг хранителен режим със здравословни и естетически резултати, при който се чувстваш сит! Просто имаш нов източник на енергия - мазнината. 60% мазнина (основно животинска) +25% протеин (червено месо) +15% въглехидрат. Единствената "опасност" е да се забави функцията на щитовидната ако изключиш съвсем въглехидратите и за дълъг период от време. Дори веднъж чух за лекар, който е препоръчал за предиабетно състояние изключване на всичко освен месо, млечни, мазнини и ядки, което е близко като идея до този режим и в тотално противоречие със съветите на повечето лекари и диетолози в Б-я. Никой не ангажирам с мнението си
http://www.cholesterol-and-health.com/
http://www.nutri-spec.net/nl/2010-11.html
Боно Нончев
Рейтинг: 639 ЛюбопитноДо коментар [#16] от "katiafrezia":
Т.е. за седмица си изгорил 28 000 калории повече, отколкото си изял? По 4000 калории на ден?
Това което си направил, е че си изхвърлил много вода, и евентуално килограм до килограм и половина, ако си карал на зверски малко калории.
daria_vip
Рейтинг: 488 ВеселоСтатийка на Фокса намирисват.
Кои са тези лепящи мазнини бе другари Агнешка мазнина или масло или зехтин кои точно
Рядко много рядко мазнини директно стигат до талията затова пък в 100% дисбаланс в въглехидратната обмяна гради адипоцитна тъкан и я разраства неконтролируемо
Термини за домашно на автора :
тъканна инсулинова резистентност
метаболитен синдром
диабет
Todor Tanev
Рейтинг: 494 Неутрално[quote#28:"rumyanka"]Високомаз инният е уникален, поне аз не знам за друг хранителен режим със здравословни и естетически резултати, при който се чувстваш сит! Просто имаш нов източник на енергия - мазнината.[/quote]
Поради естеството на работата ми се е случвало да започна деня само с едно кисело мляко 4 или 4.5% с лъжица или две семена чиа и така до около 7-8 вечерта БЕЗ да усетя глад или отпадналост. Като обърне на мазнини, организма чувства огромен прилив на енергия, просто защото гори собствени такива. Първото, което ми идва на ум са бабите и дядовците ни, които след комат хляб и парче сланина сутрин са бръмчали по цял ден по нивите.
Благодаря за мнението и съветите
nea
Рейтинг: 597 НеутралноЗнам, че досаждам с тези препратки, но не надявам да са полезни на тези, които искат повече и по-надеждна информация. Погледнете статиите по темата, които са в архива на Списание МД (десетки са, но можете да си изберете какво ви интересува) http://spisaniemd.bg/?s=%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D 1%83%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D 0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8
z82
Рейтинг: 434 НеутралноЛеп-леп-леп!
vlad76
Рейтинг: 594 Любопитно[quote#28:"rumyanka"]Единствен та "опасност" е да се забави функцията на щитовидната [/quote].....Може ли малко повече ....Какво точно значи това..мисля ,че е важна тази подробност ...
BohrMottelson
Рейтинг: 635 Неутрално(2R,3S,4R,5R)-2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanol
Това да ти прилича на алкохол?
Dragoslava
Рейтинг: 962 НеутралноКолко неприятно изглежда това на снимката.
Todor Tanev
Рейтинг: 494 НеутралноДо коментар [#36] от "Dragoslava":
/. За което спомага и странния радиоактивно жълт фон на страницата с някаква реклама на медикамент...
Аз всъщност не мога да преценя какво точно е това на снимката, освен спагетите /и чинията с човешкия пръст