Три часа отнема на мазнините да се лепнат на талията, изчислиха учени

Три часа отнема на мазнините да се лепнат на талията, изчислиха учени

© Associated Press



Изследване изчисли, че погълнатите мазнини се "лепват" на талията в рамките на само 3 часа, съобщи FOX News. Учените от университета "Оксфорд" изучавали колко време отнема на хранителните мазнини да се превърнат в мастна тъкан и открили, че при средностатистическия човек това става за около 3-4 часа. Според тях еквивалентът на до три чаени лъжици мазнина може да се трансформира върху талията за това време.


Учените, които са публикували изследването в академичния журнал Physiological Reviews, смятали, че процесът отнема значително повече време.


"Установихме, че след ядене първата мазнина навлиза в кръвта след около час", заяви професорът по метаболична медицина в Оксфордския университет Фредерик Карп. "В рамките на три до четири часа по-голямата част от мазнините са се натрупали в мастната тъкан, предимно в депата за краткосрочно съхранение около талията." Според учените тези запаси могат да бъдат изразходвани за енергия по време на физически упражнения.


Ако обаче прекомерната консумация продължи, мазнините се прехвърлят върху бедрата, задните части и хълбоците – за дълготрайно съхранение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2057 Неутрално

    Блуткаво, или вредно!Избирайте сами!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2 Профил на 5149mich
    5149mich
    Рейтинг: 1085 Неутрално

    Хората у нас закусват със сланина и мажат мас на печени филии, те тръгнали да ги плашат с мазнини. Ха-ха...

  3. 3 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 750 Весело

    "Бързите закуски" от бутер тесто се лепят за половин час директно на цвайтера, да ме извиняват дамите.

  4. 4 Профил на Боно Нончев
    Боно Нончев
    Рейтинг: 639 Любопитно

    До коментар [#3] от "Stardust":

    Да, тук малко тенденциозно са подхванали мазнините. А какво правим с бързите въглехидрати, при които усвояването става броени минути, или бавните за час-два??

    Без да коментираме че мазнините засищат значително повече от въглехидратите, не предизвикват инсулинов шок след поемането си и не водят до резистентност към инсулин...

  5. 5 Профил на pezar
    pezar
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Цялата работа е за да си продават мюслитата.Да си ги ядат западняците.Ние си имаме баница,попарка,кус-кус,юфкичка и качамак.

  6. 6 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1341 Весело

    За тези три часа... може и да се изразходят...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  7. 7 Профил на rumyanka
    rumyanka
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Поредното бла-бла. Само който е пробвал нисковъглехидратен-високоазнинен режим знае, че това са глупости.
    п.с. яжте краве масло и свинска мас

  8. 8 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 1525 Неутрално

    Това са пълни глупости. Мазнините които ядем не могат да се превърнат в мазнини в тялото. Мазнините в тялото се образуват от въглехидратите, които ядем.

  9. 9 Профил на kalina_v
    kalina_v
    Рейтинг: 480 Неутрално

    Аритметиката с лепенето е просто - поглъщаш повече отколкото гориш, лепи се, в обратния случай - слабееш...

  10. 10 Профил на pipistrella
    pipistrella
    Рейтинг: 488 Неутрално

    Това същите тези учени ли са, които дават по 3500 долара за участие в джънк проучването им?!

  11. 11 Профил на vlad76
    vlad76
    Рейтинг: 594 Любопитно

    [quote#7:"rumyanka"]нисковъглехидратен-високоазнинен режим [/quote]
    ако имаш опит с този режим сподели повече..

  12. 12 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 1525 Неутрално

    Предполагам, че от FOX News нещо не са разбрали или има грешка в превода. Консумирането на повече мазнини не води до тяхното натрупване. Мазнините, които ядем се превръщат в глицерин и мастни киселини - дават енергия, но не се натрупват. В мазнини се превръщат въглехидратите. Затова ако човек не иска да напълнява, трябва да ограничи въглехидратите, не мазнините. Ако обаче иска да отслабне трябва да ограничи и въглехидратите и мазнините за да може да използва за енергия мазнините от тялото си. При това мазнините се разграждат само при "кислородно дишане", това значи продължителни и не много интензивни дейности. При кратките и интензивни натоварвания "дишането" на клетките е основно безкислородно и могат да се "изгарят" само въглехидрати но не и мазнини.

  13. 13 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    При изключени въглехидрати и намалени малко мазнини се свалят килограми. Личен опит. Преди години се бях отпуснал нещо и се наложи да сваля 20 кг. за около шест-седем месеца, за да вляза в нормите си за ръста. Стана идеално. Оттогава си седя в нормалните килограми и не вярвам на никакви измислени диети, които реват против мазнините. Е, все пак не трябва да се прекалява с тях, естествено.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  14. 14 Профил на tarator9
    tarator9
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#12] от "blagoj":

    Ахам, мазнитите се превръщат във глицерин, а въглехидратите се превръщат в pixie dust, нали?

    Romanes eunt domus!
  15. 15 Профил на tarator9
    tarator9
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#12] от "blagoj":

    Може и да ни разкажеш дали глицерина е въглехидрат или не.

    Големи "експерти" коментират в Дневник

    Romanes eunt domus!
  16. 16 Профил на katiafrezia
    katiafrezia
    Рейтинг: 434 Неутрално

    За една седмица диета на Дюкан (само мазнини и протеини ), без грам въглехидрат ......ама грааам, и кафето даже без захар, отслабнах 4 кг. Не е полезна , но ако е дългосрочно, за една семица е супер. После директно 3 дена на плодове (които са забранени приДюкан)..........и готово.

  17. 17 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 1525 Неутрално

    До коментар [#15] от "|":
    Глицерина не е нито мазнина, нито въглехидрат а е тривалентен алкохол.

  18. 18 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 1525 Неутрално

    До коментар [#14] от "|":
    В глюкоза.

  19. 19 Профил на silviani
    silviani
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#13] от "Dehumanizer":

    точно така!

  20. 20 Профил на Tod
    Tod
    Рейтинг: 1341 Весело

    Това,на снимката изглежда доста апетитно.Бих си поръчал още една порция.

    Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
  21. 21 Профил на tarator9
    tarator9
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#17] от "blagoj":

    Нее, изобщо не е въглехидрат

    Romanes eunt domus!
  22. 22 Профил на tarator9
    tarator9
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#18] от "blagoj":

    В глюкоза, а? За разлика от мазнините, които пък се превръщат в глюкоза. Oh, wait...

    Romanes eunt domus!
  23. 23 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 1525 Неутрално
  24. 24 Профил на tarator9
    tarator9
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#23] от "blagoj":

    Прав си, обърках се. Но все пак, мазнината от храната си остава мазнина и се натрупва в клетките.

    Romanes eunt domus!
  25. 25 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 635 Неутрално

    До коментар [#17] от "blagoj":

    Глюкозата и фруктозата са също алкохоли. И к'во?

  26. 26 Профил на blagoj
    blagoj
    Рейтинг: 1525 Весело

    До коментар [#25] от "BohrMottelson":
    Стават на хубав алкохол, но след ферментация.

  27. 27 Профил на Todor Tanev
    Todor Tanev
    Рейтинг: 494 Неутрално

    До коментар [#4] от "pi314_":

    Абсолютно, един грам въглехидрат съдържа около четири килокалории, докато един грам мазнина около девет или над два пъти повече като хранителна стойност.

    [quote#11:"vlad76"]ако имаш опит с този режим сподели повече.. [/quote]
    Може ли аз?
    Никога не си бях виждал фаянса на корема преди този режим. Имах жестоки проблеми с холестерол още от времето когато бях в казармата и реално близо година, може би и повече съм се лишавал от всичко, което може да се свърже с покачване на холестерол и нищо не помогна особено. Хранех се само с пуешко и чисто пилешко, зеленчуци, никаква захар или хидрогенирани "чудеса" като маргарин, бутер теста и т.н. Това до момента, в който преминах на въпросното високомазнинно-нисковъглеидратно хранене. От тогава "лошия" холестерол е под средата на нормата /около 1.5 от 3/ и т.н. "добър" е под границата от порядъка на 5 и нещо от 6 и нещо допустими единици /не съм наясно, по спомен казвам цифрите/, въпреки че информацията вече е малко стара и трябва да ида скоро да направя ново изследване.
    Според мен разковничето е в две неща
    - Богатите на Омега-3 мастни киселини храни като сьомга и мазни риби изобщо, ленено семе, чиа, /сурови/ ядки и т.н.
    - Задължително приемане на по-малко количество калории от колкото са необходими за тялото за денонощие /което предизвиква обръщането на организма към собствени запаси / Ето това е един много хубав източник на информация по въпроса - http://spidersport.com/weight-control.php /a и изобщо цялата им секция със статии/
    Разбира се въпросния режим не е всемирна панацея и не трябва да се прекалява с него, тъй като при по-продължителен период от време има своите недостатъци, от време на време си трябва сериозно разнообразие.
    И само за протокола - масовия режим на хранене в България и изобщо по нашите ширини е високомазнинен, високовъглехидратен и висококалоричен едновременно.

  28. 28 Профил на rumyanka
    rumyanka
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#27] от "rewind":

    Супер! Обаче, внимавай с фитостеролите - те се намират в растенията и блокират ензими. Бих те посъветвала да изключиш лененото семе изцяло, както и ядките..заради тези стероли и заради полиненаситените мазнини. Не съм експерт, чета и пробвам. Имам същия опит - много плодове и зеленчуци + бели меса = перманентен глад и проблеми с инсулина. Дюкан - твърде много протеин, не се набляга на мазнините и организмът се изтощава и после "наваксва". Високомазнинният е уникален, поне аз не знам за друг хранителен режим със здравословни и естетически резултати, при който се чувстваш сит! Просто имаш нов източник на енергия - мазнината. 60% мазнина (основно животинска) +25% протеин (червено месо) +15% въглехидрат. Единствената "опасност" е да се забави функцията на щитовидната ако изключиш съвсем въглехидратите и за дълъг период от време. Дори веднъж чух за лекар, който е препоръчал за предиабетно състояние изключване на всичко освен месо, млечни, мазнини и ядки, което е близко като идея до този режим и в тотално противоречие със съветите на повечето лекари и диетолози в Б-я. Никой не ангажирам с мнението си
    http://www.cholesterol-and-health.com/
    http://www.nutri-spec.net/nl/2010-11.html

  29. 29 Профил на Боно Нончев
    Боно Нончев
    Рейтинг: 639 Любопитно

    До коментар [#16] от "katiafrezia":

    Т.е. за седмица си изгорил 28 000 калории повече, отколкото си изял? По 4000 калории на ден?

    Това което си направил, е че си изхвърлил много вода, и евентуално килограм до килограм и половина, ако си карал на зверски малко калории.

  30. 30 Профил на daria_vip
    daria_vip
    Рейтинг: 488 Весело

    Статийка на Фокса намирисват.
    Кои са тези лепящи мазнини бе другари Агнешка мазнина или масло или зехтин кои точно
    Рядко много рядко мазнини директно стигат до талията затова пък в 100% дисбаланс в въглехидратната обмяна гради адипоцитна тъкан и я разраства неконтролируемо
    Термини за домашно на автора :
    тъканна инсулинова резистентност
    метаболитен синдром
    диабет

  31. 31 Профил на Todor Tanev
    Todor Tanev
    Рейтинг: 494 Неутрално

    [quote#28:"rumyanka"]Високомазинният е уникален, поне аз не знам за друг хранителен режим със здравословни и естетически резултати, при който се чувстваш сит! Просто имаш нов източник на енергия - мазнината.[/quote]
    Поради естеството на работата ми се е случвало да започна деня само с едно кисело мляко 4 или 4.5% с лъжица или две семена чиа и така до около 7-8 вечерта БЕЗ да усетя глад или отпадналост. Като обърне на мазнини, организма чувства огромен прилив на енергия, просто защото гори собствени такива. Първото, което ми идва на ум са бабите и дядовците ни, които след комат хляб и парче сланина сутрин са бръмчали по цял ден по нивите.
    Благодаря за мнението и съветите

  32. 32 Профил на nea
    nea
    Рейтинг: 597 Неутрално

    Знам, че досаждам с тези препратки, но не надявам да са полезни на тези, които искат повече и по-надеждна информация. Погледнете статиите по темата, които са в архива на Списание МД (десетки са, но можете да си изберете какво ви интересува) http://spisaniemd.bg/?s=%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8

  33. 33 Профил на z82
    z82
    Рейтинг: 434 Неутрално
  34. 34 Профил на vlad76
    vlad76
    Рейтинг: 594 Любопитно

    [quote#28:"rumyanka"]Единствента "опасност" е да се забави функцията на щитовидната [/quote].....Може ли малко повече ....Какво точно значи това..мисля ,че е важна тази подробност ...

  35. 35 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 635 Неутрално


    (2R,3S,4R,5R)-2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanol

    Това да ти прилича на алкохол?

  36. 36 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 962 Неутрално

    Колко неприятно изглежда това на снимката.

  37. 37 Профил на Todor Tanev
    Todor Tanev
    Рейтинг: 494 Неутрално

    До коментар [#36] от "Dragoslava":

    Аз всъщност не мога да преценя какво точно е това на снимката, освен спагетите /и чинията с човешкия пръст /. За което спомага и странния радиоактивно жълт фон на страницата с някаква реклама на медикамент...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK