Хората, които учат по-дълго, живеят по-дълго, показва шведски образователен експеримент

Хората, които учат по-дълго, живеят по-дълго, показва шведски образователен експеримент

© Цветелина БелутоваСлед Втората световна война шведското правителство провежда огромен социален експеримент при въвеждането на образователната си реформа. Изследване, публикувано в журнала "Proceedings of the National Academy of Sciences" показва, че тези, които са имали щастието да са част от променената система са живели по-дълго от съвременниците си, които не са, съобщи Nature.


Правителствата в северна Европа реформирали образователните си системи в навечерието на Втората световна война, в опит да възстановят икономическата си мощ. "Имало е международна тенденция, тръгнала от САЩ, за по-подробно и специализирано обучение", коментира Антон Лагър, един от авторите на изследването, който е специалист по младежко здраве в Университета в Стокхолм. Освен, че започнали да обучават всички деца, повечето страни увеличили и времето учене. Във Великобритания например училищната възраст е била увеличена от 14 на 15 години през 1944 и на 16 години през 1972г.


В Швеция правителство провело контролиран експеримент за въвеждането на новата образователна система – от 1949 то 1962 година всички 1,2 милиона деца в държавните училища били разпределени в два потока. Постепенно в някои училищни райони станало задължително децата да учат 9 години. Останалата част от Швеция била като контролна група, в която децата учели по старата система с 8 години задължително образование, а най-надарените деца оставали в училище най-много 10 години.
Изследването имало за цел да провери дали стандартът на образование се повишава и дали учениците с академични амбиции са били възпрепятствани. Правителството установило, че ползите са значителни и въвело новата система през 1962 година.


За изследването за продължителните ползи от новата образователна система Лагър и колегата му Джени Торсанър, социолог от университета в Стокхолм, сравнили събраната информация с данните от преброяването на населението през 1960г. и данните за смъртността между 1961г. и 2007г. Учените установили, че децата, които са се обучавали по новата система са имали по-малък риск да загубят живота си от рак, исхемична сърдечна болест и дори инциденти във възрастта между 40 и 70 години. Двете групи били с еднакъв риск преди да навършат 40 години.


Лагър обяснява, че правителствената интервенция в Швеция е уникална в социалните науки. В другите страни образователните реформи са били въвеждани в цялата страна и ефектът от тях може да бъде сравнен само между различните випуски, с различните стандарти на живот или други фактори. Така става много трудно да се определи дали образованието води до някакви сериозни промени.


Маркъс Ричардс, епидемиолог от Лондонския университет, е проследил два випуска от британски деца родени през 1946г. и 1958г. Той отбелязал, че по-малките, които учили една година повече, заради британската образователна реформа, били цялостно по-грамотни. В други изследвания установяват, че лошата грамотност е обвързана с лошо здраве. В случаят на Ричардс обаче, ползите за по-младия випуск може да се дължат на редица други фактори, които са имали влияние през десетилетието между двете групи.


В Швеция експериментът е "създаден специално, за да може да се види резултатът от реформата. Образованието е независимо от други фактори за измерване", казва Лагър. Колегата му Ричардс също се съгласява, че шведското изследване "може да докаже ефектът на образованието върху здравето много по-добре".


В днешно време е невъзможно да се повтори този експеримент в такива мащаби, както в Швеция. Както отбелязва Ричардс "никои не може да иска нарочно да се лишава група деца от образование. В днешните условия това би било неетично".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В България куп учени си отидоха в глад и мизерия...Дори същества като Дянков, понечиха да закриват и БАН, което беше голямо падение. Млади учени няма, т.к. е ненормално един астрофизик да е с огромна заплата от 300 лв...срещу черни джипове и силикон на певачки, наркопласьори, борчета и друг елит на държавата...

 2. 2 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Любопитно

  Поддържа се мозъкът в добро състояние, а от него зависи всичко.

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Поне не изкуфяват много.

 4. 4 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Хората, които учат по-дълго, живеят по-дълго, показва шведски образователен експеримент

  Това го е забелязал навремето още Хайне. Когато описва впечатленията си от университетския град Хайделберг, казва:
  "В този град срещнах доста студенти, които бяха на възрастта на професори."

  /не се чете/
 5. 5 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 691 Неутрално

  70 млн. лв. субсидии за тютюнопроизводителите има (при положение, че се забрани пушенето на обществени места), а за учителски заплати няма. Учителите получават по-малко от полицаите и военните.

  Да държиш пистолет, е по-хубаво от колкото да държиш химикал. 80 млн. лв. има и за военните ни контингенти в чужбина.

 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ей сега почвам китайския...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#5] от "Finland":

  Не се коси, сега ще има всяка година и 500 000 евро за Афганистан, благодарение на Плевнелиев. Ежегодно дарение да спасяваме талибаните, а българите ще тънат в нищета и мизерия.
  Безобразие, голямо безобразие!

 8. 8 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Любопитно

  Идеята да се учи по-дълго, за да се живее по-дълго, вероятно продава добре в днешно време.

  Има обаче и алтернатива - да се учи цял живот, за да се живее по-добре. Да усещаш, че живееш, а не живуркаш. Нещо като разликата между жизнь и life от познатия тоталитарен виц.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Болестта не е 'изхимична сърдечна болест' , а исхемична сърдечна болест. Изхимична е болестта когато прекалявате с химични кренвирши и други такива подобия на битовата химия. Между другото шведския феномен не е валиден за България. Тук образованите не живеят дълго - просто трудно се адаптират на простотията ,ядосват се заради обкръжаващата среда, управлението,балканизацияа , развиват неимоверен дистрес и накрая си отиват преди простака плюещ на улицата или този редовно посещаващ чалга релаксиращи мероприятия...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "bta":

  А професор Вучков?

 11. 11 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Колкото си по-учен, толкова си по-самотен и нещастен!

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#11:"latinka_"]Колкото си по-учен, толкова си по-самотен и нещастен! [/quote]

  Не случайно Бай Ганю казва:"Големи диванета са това учените."

  /не се чете/
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Младостта е резултат на свещения пламък на Любовта,на свещения пламък на Знанието,на свещения пламък на Истината."Ако не станете като малки деца не може да влезете в Царството Божие".

 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  На форумната публика, която се интересува от учене препоръчвам безплатните лекции от MIT. Можете да учите каквото ви е кеф, само да имате желание и време.

  ocw.mit.edu

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2964 Весело

  Сега разбрах защо братята роми си отиват така скоропостижно !

 16. 16 Профил на fragrance
  fragrance
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Пропаганда срещу учениците за да учат повече.. :Д

 17. 17 Профил на Фомалхаут
  Фомалхаут
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Когато започнеш да пишеш за минало събитие в едно минало време (сегашно историческо, минало неопределено+свършено+несвършено, или преизказно наклонение), трябва цялата ти статия да е в него, а не да луташ и хващаш каквото се сетиш!
  Не знам кой е минал матура, как е постъпил и завършил хуманитарна специалност, и започнал работа в медия, макар и интернетна, без да знае това ?

 18. 18 Профил на Фомалхаут
  Фомалхаут
  Рейтинг: 388 Разстроено

  1. След Втората световна война шведското правителство провежда огромен социален експеримент --–> сегашно историческо.
  2. Изследване, публикувано ... показва, че тези, които са имали щастието да са част от променената система са живели ---> сегашно историческо на яхния с минало неопределено
  3. Изследването имало за цел да провери дали стандартът на образование се повишава и дали учениците с академични амбиции са били възпрепятствани. ---> имало - преизказно наклонение; са били възпрепятствани - минало неопределено.

 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "kuku032":

  е той е проферор

 20. 20 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "kuku032":

  Преглед на профил
  bta
  Рейтинг: 4979 Неутрално

  19
  10:22
  24 май, 2012  До коментар [#10] от "kuku032":

  е той е проферор
  Има право

 21. 21 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Швеция си е Швеция.Тук хората живеят средно до 90 години.Не е само ученето а и стандарта на живот,храната,липсата на стрес.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Досега мислех , че повече училите хора са бавно развиващи , но шведското изследване ме въодушевява за активен и дълъг живот...

 23. 23 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#6] от "ПАВЛА":

  Защо ти е китайски? С ребуси, загадки, шах и прочие занимавки също става. Дори Нинтендо има приложение за трениране на мозъка. Давай малко по ваканционно

 24. 24 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Много, ама много точно казано.

 25. 25 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#23] от "plumpschi":
  [quote#23:"plumpschi"]Защо ти е китайски?[/quote]
  Има особена красота в изписването на йероглифите. За ваканционното си права...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 26. 26 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  +++++++++

  Тъкмо щях да направя подобен коментар, че в България колкото човек по-образован, толкова по-лесно може да стигне до инфаркта, защото по-добре разбира колко е безобразно това което става в страната.

 27. 27 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#25] от "ПАВЛА":

  Така е, но тази красота изисква години наред упражнения с ръката и четката. А ваканцията иде ли иде ...

 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#25] от "ПАВЛА":
  Пожелавам ти успех с китайския. Особено труден е, променяш малко произношението и се променя напълно смисълът.
  А, учените хора, също се грижат по-добре за здравето си. Това също помага за по-дълъг живот.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#11:"latinka_"]Колкото си по-учен, толкова си по-самотен и нещастен! [/quote]

  - "Голямата мъдрост е голямо страдание,
  и който трупа знание, трупа тъга" / Еклесиаст/

 30. 30 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#11:"latinka_"]Колкото си по-учен, толкова си по-самотен и нещастен![/quote]
  Благодаря ти искрено! Най-после намерих отговор на въпроса, който не ми даваше мира толкова време! Разбрах на какво се дължи постоянното ми усещане за щастие, хихих))))))

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#8:"Мария"] алтернатива - да се учи цял живот, за да се живее по-добре.[/quote]

  -"За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо."/ Лао Дзъ/

 32. 32 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [/quote] Да усещаш, че живееш, а не живуркаш.[/quote]

  -"Всеки ден трябва да слушаш поне една песен, да погледнеш една хубава картина и ако е възможно, да прочетеш едно мъдро изречение."/ Гьоте/

 33. 33 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#11] от "latinka_":

  надявам се да не си правила това наблюдение върху себе си, защото тогава може да взема да се усъмня в неговата истинност

 34. 34 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#32:"benkovski11"]слушаш поне една песен, да погледнеш една хубава картина и ако е възможно, да прочетеш едно мъдро изречение."[/quote]
  Ако за първите две съм в "час", да разбирам ли четенето във форума за верен път към третото?

 35. 35 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#32] от "benkovski11":

  Thanks, Goethe

  Eminem - You Don't Know

  http://www.youtube.com/watch?v=ngH0fkiNo-g

 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 852 Весело

  [quote#34:"aron25"]да разбирам ли четенето във форума за верен път към третото? [/quote]

  -Естествено!Който не чете мъдростите във форума е по-неграмотен дори от онзи,който изобщо не може да чете
  и не познава буквите.

 37. 37 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#35] от "bette":
  Яяя, имало и други луди като мен, браус! Това го слушам вечер обикновено. Еминем ме кефи много. Но сутрин слушам това
  http://vbox7.com/play:c8c32e50b6

 38. 38 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#36:"benkovski11"]Който не чете мъдростите във форума е по-неграмотен[/quote]
  Голямо благодарско, вече и аз съм човек)))

 39. 39 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#37] от "aron25":
  Когато нощта се е сляла със сутринта, мисля че това е по-подходящо...
  http://www.vbox7.com/play:736f7d47

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 40. 40 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#39] от "ПАВЛА":
  Благодаря ти Слънце, честит празник! Това от крале от стомана, нали? Страхотно++++++

 41. 41 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#36] от "benkovski11":
  До коментар [#38] от "aron25":
  Абее, хич да не е, все сме понаучили някой и друг на правопис. Еле пък редактор да не си

 42. 42 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В коментарите им толкова истини и мъдрости, колкото нито една от медиите не можа да поднесе за празника.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#39] от "ПАВЛА":

  На мен по ми допада това:
  http://www.vbox7.com/play:3efae231
  или това:
  http://www.vbox7.com/play:f76dfb1649

  /не се чете/
 44. 44 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#32] от "benkovski11":

  "Житейската естетика" на Гьоте е заразна дори сега, два века по-късно, но, естествено, само за тези, които искат да бъдат заразени!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 45. 45 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "Тони Шнайдера":
  Евала, пич! Направо ме събуди с това!++++++

 46. 46 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#11] от "latinka_":

  Глупости.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 47. 47 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "Тони Шнайдера":
  Когато съм преуморена и не ми е ни до учене, ни до самоусъвършенстване, това много помага...
  http://www.vbox7.com/play:5c655938

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 48. 48 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#33] от "bette":

  Хората с по-отворени сетива и дух винаги са били по-неразбрани от околните. Опит
  Дори Великият Александър Македонски е бил много самотен, въпреки многобройните си победи...

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 49. 49 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#46] от "Karla Bartoli

  В морето на невежите, начетените и знаещите винаги са изпитвали самота.Историята дава примери.

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 50. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#47] от "ПАВЛА":

  ++++++++++++++++++++
  Да, любимият ми филм с любимия ми Ал. Пачино.

  /не се чете/
 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#45] от "aron25":

  Нали са много добри!

  /не се чете/
 52. 52 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#26:"teridan"]защото по-добре разбира колко е безобразно това което става в страната.[/quote]
  Какво се случва? Ей сега Титанът ще излее великите си мисли, които са изобилни като водата от пожарникарски шланг! Народът ще притихне очарован и смирен))))

 53. 53 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#26:"teridan"]Тъкмо щях да направя подобен коментар, че в България колкото човек по-образован, толкова по-лесно може да стигне до инфаркта, защото по-добре разбира колко е безобразно това което става в страната.[/quote]
  Образованият няма как да стигне до инфаркт, достатъчно умен е, за да не се ядосва за чужди грешки.Според йогите най-важните учители в живота са търпението, смирението, устремеността и омиротворението. И пак образованият живее в мир със себе си и околните.

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 54. 54 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#48] от "latinka_":

  ти да не си била там? или си му правила психоанализа... на базата на какво, плс?

 55. 55 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#54] от "bette":

  Чела съм го в историите за него.Но има и по-пресни примери в наше време.

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 56. 56 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#50:"Тони Шнайдера"]Да, любимият ми филм с любимия ми Ал. Пачино.[/quote]
  Странно е , че има винаги някой, който слага минуси и на хубавите неща..странни хейтъри се въдят))

 57. 57 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#37] от "aron25":

  yo, man

  аз май нямам любима романтична музика, като изключим класиката

  http://www.youtube.com/watch?v=u2JPOmljdvg

 58. 58 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#57] от "bette":
  Златна си! Никога не съм го чувал това..а е велико. Направо ме отнесе някъде далече..далече..

 59. 59 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#56:"aron25"]Странно е , че има винаги някой, който слага минуси и на хубавите неща..странни хейтъри се въдят)) [/quote]

  Ще споделя с теб нещо лично - дреме ми на к* за минусите.

  /не се чете/
 60. 60 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#57] от "bette":
  До коментар [#58] от "aron25":
  До коментар [#59] от "Тони Шнайдера":
  Като гледам колко фенове на класика сме се събрали, си представям какво здраво запушване на уши ще пада довечера...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 61. 61 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1516 Любопитно

  [quote#60:"ПАВЛА"]какво здраво запушване на уши ще пада довечера...[/quote]

  Тъкмо със страх си мислех какъв ли ще е денят на Софка. Нашият е ясен...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 62. 62 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#59] от "Тони Шнайдера":
  На мен също, но се чудя какъв комплексар и черна душица трябва да е човек, щом не го радва поне малко красивото...

 63. 63 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 852 Любопитно

  [quote#53:"latinka_"]Образованят няма как да стигне до инфаркт, достатъчно умен е, за да не се ядосва за чужди грешки.[/quote]

  -Обаче: „Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.”/Наполеон I Бонапарт/

  [quote#53:"latinka_"]образованят живее в мир със себе си и околните.[/quote]

  -Обаче:“Където глупостта е образец, там разумът е безумие.”/Йохан фон Гьоте /

 64. 64 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#61] от "Мария":
  [quote#61:"Мария"]Нашият е ясен...[/quote]
  Нашият е почивен от учение и труд. Само от жизнерадост не е. Онази не я мисли изобщо. Не си заслужава усилието.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 65. 65 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#63:"benkovski11"]Където глупостта е образец, там разумът е безумие.[/quote]
  Хм..да разбирам ли последното като "обективен анализ" на съвременното ни общество?

 66. 66 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#65:"aron25"]Хм..да разбирам ли последното като "обективен анализ" на съвременното ни общество?[/quote]
  "Тежко, брате, се живее
  между глупци неразбрани;
  душата ми в огън тлее,
  сърцето ми в люти рани...."

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 67. 67 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":


  [quote#9:"Dr_Doolittle"]Тук образованите не живеят дълго - . . ,ядосват се заради обкръжаващата среда, управлението,[/quote]
  =====================
  Абсолютна истина която наблюдавам вече над 5 години !
  Както съм писал и друг път , аз съм домуващ в Дома за стари хора Сливен. Аз съм най-младия , само на 66 в сравнение с другите които са поне с 18-20 0 нагоре по-възрстни от мен. Доста често го казвам вече , че им завиждам , че не виждат корумпираността , меркантилността и прочие на директорката Илиана Славова и & и те си живеят спокойно , а аз се ядосвам и хабя нерви !
  А на тях им все 15-се !
  Да има нещо да сложат в коремите . Ама че вместо написаното в менюто и изписани продукти за капама са ти сервирали замразено спаначено пюре с 2 лъжици к.мляко ? !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Тъй като познанието е неограничено, като идея за опознаване, следва, че колкото повече или постоянно се занимаваш с това, толкова повече другите не те разбират, а в самият край, си задаваш въпроса: "Защо е така?", на който не можеш да си отговориш и това е началото, от което започваш да не разбираш сам себеси.

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#67] от "Чардо":

  На наши военни поделения при превземането на Одрин са им били раздадени учебни патрони, поради тогавашна корупционна афера в Министерство на Войната.

  Но градът е бил превзет. Така трябва да се гледа на спанака, заменил капамата.

  Резултатите ги оценяват, както винагидруги.

 70. 70 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 497 Неутрално

  При равни други обстоятелства качественна храна чист възхух ,без стрес и високи доходи да съгласен но при наличие на
  палмови масла ,криминална престъпност,ядрени аварии,земетресения ,Птичи грип, ПТП (живот в България рискът се умножава Х5000 ) Гмо хРАНА ,замърсен Възхух ,Стрес, 60 часова работна седмица..
  Я каква излезе тя?

 71. 71 Профил на Ekaterina Roris
  Ekaterina Roris
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Както винаги, коментарите са по-интересни и поучителни от статията.

 72. 72 Профил на Ekaterina Roris
  Ekaterina Roris
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Както винаги, коментарите са по-интересни и поучителни от статията.

 73. 73 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 442 Неутрално

  да ама колко учени са чалнати тук бедна им е фантазията на шведите

  Welthauptstadt Germania
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Аз пък мисля, че е обратното. Хората, които имат повече сулук (мощ, сила - според дядо ми), по-дълго се учат. Пък обикновено тези дето имат повече сулук, по-дълго живеят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на dryn_dryn
  dryn_dryn
  Рейтинг: 442 Неутрално

  мдааа, ето аз ще изкарам мн дълъг живот... то беше учене, учене, цял един нормален живот, после безработица, никаква реализация, но затова пък липса на проблеми и прости колеги. за смях ли е или за плач?!

 76. 76 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 797 Гневно

  До коментар [#1] от "niki_m":

  В България , в 21 век учените кучетата ги ядат и циганите ги убиват без никакви последствия за виновните.
  Страна член на ЕС в началото на 21 век! Нямам какво повече да кажа!
  Това са едни от изпълнените обещания на за промяната!

  apoloniy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK