
© Юлия Лазарова
Сочни спагети от сурови тиквички, поръсени със сушени домати.
Мартийн става рано сутрин, издоява кравата, взима душ и в 9 часа приема първия си пациент. Защото е джипи в малко населено място извън Амстердам.
Звучи невероятно, но такъв е бил животът на холандския лекар и органичен фермер Мартийн Ланкастър. Сега вече се занимава главно с това да популяризира така наречените органични или биопродукти и да насърчава фермери, които искат да се занимават с такова производство.
Опитвам се в разговор с него, готвача Ерик ван Велувен и Веселин Станков, съдружник в "Соул китчън", да разбера задължително ли е когато нещо е здравословно, да не е толкова вкусно както вредните неща, каква е разликата между здравословното готвене и това с неорганичини продукти, не излиза ли твърде "солено" здравословното.
Водим този разговор в четвъртък - първият ден от Дни на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи по българо-холандският проект "Новото тракийско злато".
Докато говорим с Мартийн Ерик започва да замесва кайма, в друг съд вече има странна смес с основна съставка леща, в продълговата чиния пребивават в едно херинга, цвекло и оцет, но за тези неща малко по-късно.
© Юлия Лазарова Пушена херинга по холандски
Питам Мартийн какви разлики намира между българските и холандските органични продукти. Той веднага се ентусиазира на добре познатата ни тема за вкусните български домати. Аз по-разочарвана от това, на което съм попадала през последните години, побързах да заключа, че това е по-скоро в миналото, но той не отстъпи от оценката си, че "българските домати са изключително вкусни".
Мартийн изчислява, че консумираните от него и съпругата му продукти са 99.5 на сто органични. За другите 0.5 на сто просто не се е убедил лично, че са такива. Признава, че не всяко от шестте им деца и няколко внуци се хранят непрекъснато по този начин, защото не могат и да си го позволят през цялото време, но е сигурен, че това са истинските им предпочитания.
За цените не е сигурен какъв е правилният извод. Органичните продукти в Холандия са между нула и 100 процента по-скъпи от стандартните. Например, при млечните продукти разликата е почти незабележима. На този фон рязко изпъква фактът, че органичните пилета са три(3) пъти по-скъпи от "нормалните". Заради начина, по който са отглеждани.
Тук естествено стигаме до темата със забраната пилета да се гледат в клетки и ефекта върху цените. (Нали всеки помни как поскъпнаха яйцата тази зима заради разходите на птицевъдите по отговарянето на европейските изисквания). Тук му беше мястото да уверя Мартийн, че и в България вече всички кокошки са щастливи, считано от 1 юни. Поне така твърди земеделският министър, а доколкото в парламента няма представена партия за защита на животните, подобна на двамата народни представители в Холандия, се налага да му вярваме.
От всичко това следва, че цените на по-малко щастливите и на най-щастливите кокошки ще се сближават. В посока нагоре.
При зеленчуците разликата в цените е около 20-30 на сто.
В Холандия всяка година пазарът на органични продукти расте непрекъснато с 3-6 на сто. Това се случва и през последните години, в които Европа отново навлезе в криза. Според Матийн това се дължи на факта, че хората са по-загрижени за здравето си и правят този избор докато продажбите на конвенционалните продукти спадат.
Кризата и цените не са проблем и за Ерик. Той се смята за изключително "органичен" готвач - тоест други продукти не ползва от 15 години насам. Има няколко ресторанта в Холандия, снабдени със зеленчукови градини, от които шеф готвачите сами си берат каквото им трябва в кухнята.
© Юлия Лазарова Ерик не е много въодушевен от достъпа до пресни органични продукти в България
Питам го защо е започнал да готви само с такива продукти. Казва, че това станало съвсем случайно - един ден човек му донесъл две торби продукти, които му подарил, защото заминавал и не искал да изгният. Ерик се възползвал и установил, че са доста по-вкусни и сочни от тези, които ползвал досега.
Така постепенно той минал само на "органична" вълна.
Каква е разликата в готвенето? Използват се по-малко подправки, защото не се налага чак такова овкусяване на органичните продукти, посочва Ерик докато наглежда врящите картофи в тенджерата зад гърба си.
Особеност на това готвене е, че се съобразяваш със сезоните - използваш каквото сега е израсло и узряло.
© Юлия Лазарова
Колко по-скъпи са ястията в неговите ресторанти? Не са. На учудването ми обяснява, че компенсира цените заради това, че продуктите са на ниски цени в естествения им сезон,
И той твърди, че клиентите му са повече откакто е започнала кризата. Как така ли? "Ами в кризата хората се женят или развеждат. И в двата случая има парти. Имам около 60 сватби годишно и 3-4 празненства такива по случай развод", казва Ерик.
Да, като се развеждат хората в Холандия, също канят гости на ресторант. Да похапнат здравословно на раздяла. С чаша биологично вино или бира в ръка.
© Юлия Лазарова Кюфтета от леща. Знам как звучи, но и знам, че са вкусни.
Не толкова по празничен повод звънят клиентите на "Соул китчън", където се готви с биологични продукти, без оцветители, ароматизатори и добавки. И вместо салатата да се поръси със зехтин, се добавят към нея маслини.
Това казва съдружникът в това заведение за доставки на органични ястия Веселин Станков.
© Юлия Лазарова Веселин Станков от Соул Китчън смята, че никой никого на нищо не може да научи по въпросите на храненето. Просто всеки трябва да отвори сетивата си и ще разбере кое е добро за него
За подсладител пък се използват фурми, смокини или сироп от агаве. (Не успяваме да навлезем в дебрите на това какво й е на нерафинираната захар).
Самият Веселин смята, че не може да се популяризират идеи пред хората, пък самият ти да не ги споделяш. Съжалява, че няма своя снимка отпреди 4 години, за да ми покаже, че сега изглежда по-млад.
Затова в кухнята на ресторанта за душата се правят и обучения, така че хората да могат да си сготвят после рецептите вкъщи. Предупреждава, че не може рязко и безпроблемно да се мине към здравословно хранене, защото хората ядейки традиционните неща са попритъпили вкусовите си рецептори и суровите продукти, например, им изглеждат напълно безвкусни.
Самият той се стреми 70-75 на сто от храната му да е от сурови продукти.
Мартийн обяснява, че като цяло в Европа консумацията на органични храни е в долния край на скалата, но има голям потенциал.
© Юлия Лазарова Мартийн, джипито-фермер
В Швейцария, Австрия, Швеция - 10-15% от фермерството е органично, а консумацията на такива продукти - около 10 на сто.
В друга група са няколко страни, сред които Холандия, където 2-8 на сто от земеделието е биологично и в третата са страни като България - все още начинаещи, които обаче бързо напредват.
В част от България е особено подходящо да се прави органично земеделие, което не е валидно за Холандия, например, където земята и трудът са скъпи, а химикалите - са сравнително евтини. В България е обратното, но има нужда от пазар за тази продукция, обяснява той.
Докато е студентствал и специализирал хранене и акупунктура Мартийн отваря и първият органичен ресторант в Холандия. По онова време, някъде през 70-те, дори в Холандия нямало изобилие от фермери, които произвеждат органични храни, но все пак се намерил един, на когото да се разчита за доставките в ресторанта. Клиентите не се прескачали, но малко по малко започнали да идват, за да си поръчат биологични продукти, които освен с липса на вредни вещества се отличавали и с чуден вкус.
Когато и други се захванали с това ресторантьорство в Холандия Мартийн вече завършил образованието си и понеже искал отново да се отдаде на фермерство, а и на практикуване на медицина, се върнал назад в провинцията. Години съчетавал медицина и земеделие, докато връх взели интересите му към храненето и фермерството. Така след няколко промени в крайна сметка се отказал от медицината.
Той вярва, че органичните продукти са не просто здравословни, но имат и още стойности - поминък за фермерите, опазване на околната среда, подпомагане на биоразнообразието.
Малко след като избухва демокрацията се среща на конференция в Будапеща със земеделски стопани от източната част на Европа. По-късно прави фондация "Авалон", която има клонове вече в 30 страни.
Чрез нея помага на фермерите да произвеждат органични продукти като съчетават това и с туризъм.
Ако към произведените плодове и зеленчуци се добавят и няколко нощувки месечно, това е от полза за доходите на фермерите, обяснява Мартийн. Такова добро съчетаване той е видял вече в Родопите, където тъкмо по българо-холандския проект се съчетават еко туризмът и биоземеделието.
Лекарят на бъдещето е биофермерът, убеден е Мартийн.
© Юлия Лазарова Българо-холандска органична трапеза.