Когато денят на едно джипи започва с... доене на крава

Сочни спагети от сурови тиквички, поръсени със сушени домати.

© Юлия Лазарова

Сочни спагети от сурови тиквички, поръсени със сушени домати.Мартийн става рано сутрин, издоява кравата, взима душ и в 9 часа приема първия си пациент. Защото е джипи в малко населено място извън Амстердам.


Звучи невероятно, но такъв е бил животът на холандския лекар и органичен фермер Мартийн Ланкастър. Сега вече се занимава главно с това да популяризира така наречените органични или биопродукти и да насърчава фермери, които искат да се занимават с такова производство. 


Опитвам се в разговор с него, готвача Ерик ван Велувен и Веселин Станков, съдружник в "Соул китчън", да разбера задължително ли е когато нещо е здравословно, да не е толкова вкусно както вредните неща, каква е разликата между здравословното готвене и това с неорганичини продукти, не излиза ли твърде "солено" здравословното.
Водим този разговор в четвъртък - първият ден от Дни на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи по българо-холандският проект "Новото тракийско злато".


Докато говорим с Мартийн Ерик започва да замесва кайма, в друг съд вече има странна смес с основна съставка леща, в продълговата чиния пребивават в едно херинга, цвекло и оцет, но за тези неща малко по-късно.


Пушена херинга по холандски

© Юлия Лазарова

Пушена херинга по холандски


Питам Мартийн какви разлики намира между българските и холандските органични продукти. Той веднага се ентусиазира на добре познатата ни тема за вкусните български домати. Аз по-разочарвана от това, на което съм попадала през последните години, побързах да заключа, че това е по-скоро в миналото, но той не отстъпи от оценката си, че "българските домати са изключително вкусни".  


Мартийн изчислява, че консумираните от него и съпругата му продукти са 99.5 на сто органични. За другите 0.5 на сто просто не се е убедил лично, че са такива. Признава, че не всяко от шестте им деца и няколко внуци се хранят непрекъснато по този начин, защото не могат и да си го позволят през цялото време, но е сигурен, че това са истинските им предпочитания. 


За цените не е сигурен какъв е правилният извод. Органичните продукти в Холандия са между нула и 100 процента по-скъпи от стандартните. Например, при млечните продукти разликата е почти незабележима. На този фон рязко изпъква фактът, че органичните пилета са три(3) пъти по-скъпи от "нормалните". Заради начина, по който са отглеждани.


Тук естествено стигаме до темата със забраната пилета да се гледат в клетки и ефекта върху цените. (Нали всеки помни как поскъпнаха яйцата тази зима заради разходите на птицевъдите по отговарянето на европейските изисквания). Тук му беше мястото да уверя Мартийн, че и в България вече всички кокошки са щастливи, считано от 1 юни. Поне така твърди земеделският министър, а доколкото в парламента няма представена партия за защита на животните, подобна на двамата народни представители в Холандия, се налага да му вярваме. 


От всичко това следва, че цените на по-малко щастливите и на най-щастливите кокошки ще се сближават. В посока нагоре.


При зеленчуците разликата в цените е около 20-30 на сто. 


В Холандия всяка година пазарът на органични продукти расте непрекъснато с 3-6 на сто. Това се случва и през последните години, в които Европа отново навлезе в криза. Според Матийн това се дължи на факта, че хората са по-загрижени за здравето си и правят този избор докато продажбите на конвенционалните продукти спадат. 


Кризата и цените не са проблем и за Ерик. Той се смята за изключително "органичен" готвач - тоест други продукти не ползва от 15 години насам. Има няколко ресторанта в Холандия, снабдени със зеленчукови градини, от които шеф готвачите сами си берат каквото им трябва в кухнята. 


Ерик не е много въодушевен от достъпа до пресни органични продукти в България

© Юлия Лазарова

Ерик не е много въодушевен от достъпа до пресни органични продукти в България


Питам го защо е започнал да готви само с такива продукти. Казва, че това станало съвсем случайно - един ден човек му донесъл две торби продукти, които му подарил, защото заминавал и не искал да изгният. Ерик се възползвал и  установил, че са доста по-вкусни и сочни от тези, които ползвал досега. 
Така постепенно той минал само на "органична" вълна.


Каква е разликата в готвенето? Използват се по-малко подправки, защото не се налага чак такова овкусяване на органичните продукти, посочва Ерик докато наглежда врящите картофи в тенджерата зад гърба си. 


Особеност на това готвене е, че се съобразяваш със сезоните - използваш каквото сега е израсло и узряло. 


Когато денят на едно джипи започва с... доене на крава

© Юлия Лазарова


Колко по-скъпи са ястията в неговите ресторанти? Не са. На учудването ми обяснява, че компенсира цените заради това, че продуктите са на ниски цени в естествения им сезон,


И той твърди, че клиентите му са повече откакто е започнала кризата. Как така ли? "Ами в кризата хората се женят или развеждат. И в двата случая има парти. Имам около 60 сватби годишно и 3-4 празненства такива по случай развод", казва Ерик.


Да, като се развеждат хората в Холандия, също канят гости на ресторант. Да похапнат здравословно на раздяла. С чаша биологично вино или бира в ръка. 


Кюфтета от леща. Знам как звучи, но и знам, че са вкусни.

© Юлия Лазарова

Кюфтета от леща. Знам как звучи, но и знам, че са вкусни.


Не толкова по празничен повод звънят клиентите на "Соул китчън", където се готви с биологични продукти, без оцветители, ароматизатори и добавки. И вместо салатата да се поръси със зехтин, се добавят към нея маслини.


Това казва съдружникът в това заведение за доставки на органични ястия Веселин Станков. 


Веселин Станков от Соул Китчън смята, че никой никого на нищо не може да научи по въпросите на храненето. Просто всеки трябва да отвори сетивата си и ще разбере кое е добро за него

© Юлия Лазарова

Веселин Станков от Соул Китчън смята, че никой никого на нищо не може да научи по въпросите на храненето. Просто всеки трябва да отвори сетивата си и ще разбере кое е добро за него


За подсладител пък се използват фурми, смокини или сироп от агаве. (Не успяваме да навлезем в дебрите на това какво й е на нерафинираната захар).


Самият Веселин смята, че не може да се популяризират идеи пред хората, пък самият ти да не ги споделяш. Съжалява, че няма своя снимка отпреди 4 години, за да ми покаже, че сега изглежда по-млад.


Затова в кухнята на ресторанта за душата се правят и обучения, така че хората да могат да си сготвят после рецептите вкъщи. Предупреждава, че не може рязко и безпроблемно да се мине към здравословно хранене, защото хората ядейки традиционните неща са попритъпили вкусовите си рецептори и суровите продукти, например, им изглеждат напълно безвкусни. 


Самият той се стреми 70-75 на сто от храната му да е от сурови продукти. 


Мартийн обяснява, че като цяло в Европа консумацията на органични храни е в долния край на скалата, но има голям потенциал.


Мартийн, джипито-фермер

© Юлия Лазарова

Мартийн, джипито-фермер


В Швейцария, Австрия, Швеция - 10-15% от фермерството е органично, а консумацията на такива продукти - около 10 на сто.


В друга група са няколко страни, сред които Холандия, където 2-8 на сто от земеделието е биологично и в третата са страни като България - все още начинаещи, които обаче бързо напредват. 


В част от България е особено подходящо да се прави органично земеделие, което не е валидно за Холандия, например, където земята и трудът са скъпи, а химикалите - са сравнително евтини. В България е обратното, но има нужда от пазар за тази продукция, обяснява той.


Докато е студентствал и специализирал хранене и акупунктура Мартийн отваря и първият органичен ресторант в Холандия. По онова време, някъде през 70-те, дори в Холандия нямало изобилие от фермери, които произвеждат органични храни, но все пак се намерил един, на когото да се разчита за доставките в ресторанта. Клиентите не се прескачали, но малко по малко започнали да идват, за да си поръчат биологични продукти, които освен с липса на вредни вещества се отличавали и с чуден вкус.


Когато и други се захванали с това ресторантьорство в Холандия Мартийн вече завършил образованието си и понеже искал отново да се отдаде на фермерство, а и на практикуване на медицина, се върнал назад в провинцията. Години съчетавал медицина и земеделие, докато връх взели интересите му към храненето и фермерството. Така след няколко промени в крайна сметка се отказал от медицината. 


Той вярва, че органичните продукти са не просто здравословни, но имат и още стойности - поминък за фермерите, опазване на околната среда, подпомагане на биоразнообразието.


Малко след като избухва демокрацията се среща на конференция в Будапеща със земеделски стопани от източната част на Европа. По-късно прави фондация "Авалон", която има клонове вече в 30 страни.
Чрез нея помага на фермерите да произвеждат органични продукти като съчетават това и с туризъм. 


Ако към произведените плодове и зеленчуци се добавят и няколко нощувки месечно, това е от полза за доходите на фермерите, обяснява Мартийн. Такова добро съчетаване той е видял вече в Родопите, където тъкмо по българо-холандския проект се съчетават еко туризмът и биоземеделието.


Лекарят на бъдещето е биофермерът, убеден е Мартийн. 


Българо-холандска органична трапеза.

© Юлия Лазарова

Българо-холандска органична трапеза.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като му опитам манджите ще си кажа дали ги харесвам. А всяка идея за по-здравословно хранене е интересна да се разгледа по-отблизо и опитат резултатие.
  Наскоро ядох страхотни биволски кебапчета от манастирско месо...

 2. 2 Профил на emi.ra
  emi.ra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В общи линии се говори за хранителни продукти произвеждани от нашите баби и дядовци преди около 70-80 г.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Прекрасна статия. Само това със сушените домати не го приемам.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Весело

  [quote#1:"skiper"]биволски кебапчета от манастирско месо...
  [/quote]
  обратното?

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#4] от "xmm":

  И аз от 20 минути си блъсках главата да разбера,какви са тези кебапчета.

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Мда, колегата Мартийн Ланкастър си е намалил дистреса до ниски екологични нива , приемал преди пациенти чак след 9:00 часа вместо като българския ОПЛ да заварва манифестация в 8:00 часа пред кабинета си, половината от които всъщност нямат нужда от преглед пенсионери, защото са идвали вече поне 2 пъти през предишната седмица. Въпреки това загърбил обслужването на пациенти в полза на спокойния живот като пропагандатор на органична кулинария и кулинарни екскурзии по екзотични балкански места. За съжаление българските лекари нямат такива финансови възможности да спрат , а трябва да изкарват трудно неорганичния си хляб всеки ден...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 7. 7 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 581 Неутрално


  Изглежда мноого- мнооого вкусно!

 8. 8 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1569 Любопитно

  Забелязвам, че в последно време биохраните са на по-достъпни цени. Вероятно предлагането все още надвишава търсенето, а може да е и заради кризата.
  Има нещо вярно в твърдението, че небцата ни трудно възприемат натуралния вкус и трудно ни действат аргументи, които не могат да се пипнат и видят.

  Интересно при кюфтенцата от леща какво служи като "спойка", за да не се разпаднат...

 9. 9 Профил на dragonspellcho
  dragonspellcho
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Макар да са по-скъпи, и аз предпочитам "органичните пилета".

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  ....Години съчетавал медицина и земеделие,....
  ----------------

  Има съвместими професии,но тези?!
  В едното е по-добър,но кое?

 11. 11 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В днешно време много медицински лица предпочитат да лекуват симптомите, а не болестта. За пример можете да си представите САЩ, където някои хора харчат безбожно много средства в борбата с диабет, докато най-лесната и ефективна мярка е здравословното хранене.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#11] от "framerate":

  Това трябваше да го адресираш специално до д-р Дулитъл,по горе.

 13. 13 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Органичен фермер!? То в България до преди 30-тина години всичко си беше органично, ама сега се навъдиха едни органи - мале, мале. за парата са готови да изтровят де що има народец по земите ни.
  А пък това да се афишираш като "органичен", "био" и т.н. ми звучи повече като реклама, отколкото истина.
  Произвеждай истински, здравословни, натурални храни и нещата сами ще си дойдат на място. Ама пуста реклама де - повече продава, макар и нещата дето рекламира да са фалшиви.

  ура и да живей!!!
 14. 14 Профил на Венета
  Венета
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не разбирам какво се има предвид под органични. Така е защото сега всеки си лепи тоя етикет на каквото си реши.
  Да вземем например торовете. Изкуствените имат абсолютно същия ефект като изкуствените торове, но пък имат и ешерихия коли както знаят добре немците. И не само това ами и други микроогранизми и гъбички. Пилетата гледани на свободна паша например рядко получават глутаминовите съединения които иначе им се дават в затворено отглеждане, ами се тъпчат с каквито зелениши има по поляните, повечето от които водят до завишеното съдържание на танини, катрани и никотини в месото им. КОйто е опитвал истински свободна кокошка и отглеждана такава класически в птицеферма знае че свободната няма вкуса на купуваната, много по жилава и суха е, и има един специфичен дъх.
  Другия момент е ГМО - за да изглежда един домат добре често вече се прилагат ГМО семена при открито отглеждане, докато в оранжерии не се налага да се употребяват пестициди и затова често просто само се наторяват с изкуствени торове.
  Въобще органичните храни са един мит. Стават да си ги отглеждаш сам, в собственото си стопанство, но за магазинната мрежда - надали.

 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#11] от "framerate":

  Попитай някой диабетик дали е лесно да си регулира кръвната захар със строга диета, налагайки си жестоки ограничения в храненето. И дали се съобразява със съветите на лекаря. Да не говорим пък колко е скъпа подобна диета - средния българин с диабет едва ли може да си позволи сьомга, аспержи,гъби, филета без мазнини , ленено, сусамово масло и салати по 5 пъти дневно. Теорията винаги е с по-голяма уста от практиката...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  Само това с органичните ми стига. А това е върха:

  каква е разликата между здравословното готвене и това с неорганичини продукти,

  Явно феновете на тъпотията са рядко необразовани. И смятат, че иначе се набиват павета. А за крем вар. Може и негасена.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#11] от "framerate":

  Като те хване диабета спасението е само "неорганиката" или иначе казано да живей химията, че е развила туй-онуй.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#8] от "Мария":

  И кое му е "неорганичното" на прасето?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 19. 19 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#14:"Венета"]свободнта няма вкуса на купуваната, много по жилава и суха е, и има един специфичен дъх.[/quote]
  [quote#14:"Венета"]Въобще органичните храни са един мит. [/quote]

  Вени, напълно съм съгласен с теб. Биохраните са мит, но народа требе да се лаже, за да пазарува на по-високи цени. Дивата ябълка е с по-лоши вкусови качества от облагородената. И с много други неща е така. Човешката намеса понякога е неудачна, но в повечето случаи, тя е успешна. Освен това, природата не е в състояние да осигури по естествен път, нужните количества за изхранване на населението на планетата. Естествени пшеничени и царевичени масиви в природата няма. Ако дивечът, плодовете и зеленчуците са били достатъчно изобилни в природата, никой не би си дал труда, да ги отглежда по "изкуствен" начин. Според мен, няма здравословни и нездравословни храни - здравословно и нездравословно може да бъде само количеството храна, което консумираме.

  /не се чете/
 20. 20 Профил на ibrik_Ali
  ibrik_Ali
  Рейтинг: 237 Любопитно

  "...добре познатата ни тема за вкусните български домати. Аз по-разочарвана от това, на което съм попадала през последните години, побързах да заключа, че това е по-скоро в миналото..."

  Както е казал поетът:"Тез червени дооомати,кой ги мама разклати?"

  Да живеят екологично чистите български червени домати!!!

  ALAHU AKBAR
 21. 21 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  "средния българин с диабет едва ли може да си позволи сьомга, аспержи,гъби, филета без мазнини , ленено, сусамово масло и салати по 5 пъти дневно"

  Средния българин обича да плющи хляб от сутрин до вечер, да довърши с малко ракия и една цигара. Пък после плаща пари за лекарства.

  Здравословното хранене не е задължително скъпо! Въпросните нискомаслени филета например за само маркетингов трик, с който карат хората да си купуват "правилните" продукти. Също като надписите на бутилките слънчогледово олио "без холестерол." Ама сериозно?! Пък това, че естествените мазнини и холестеролът са полезни за здравето никой не го интересува.

 22. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#21] от "framerate":

  Ся ако им кажеш и, че организма им сам ги синтезира и ще ги стреснеш. А ако им кажеш, че без захар и сол ще пукнат няма да повярват.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 23. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Весело

  [quote#14:"Венета"]Другия момент е ГМО[/quote]
  Като си помислим обаче - и "ашладисването" е ГМО.Но подобрява вкусът а плодовете

 24. 25 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "ibrik_Ali":

  Нямах предвид съществуването на някаква "тайна конспирация."

  Просто всичко е пари. Да не би свинският грип да е нещо повече от изкуствено създадена масова истерия? По подобен начин големи кооперации лобират за определени "хранителни" продукти.

 25. 26 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#23] от "Цецо":

  Искаше да на пишеш "няма да пукнат" без захар и сол? Или аз нещо не разбирам.

 26. 27 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1569 Любопитно

  До коментар [#18] от "Цецо":

  [quote#18:"Цецо"]И кое му е "неорганичното" на прасето? [/quote]

  Това ли твърдя някъде? Невъзможно да съм била аз!

 27. 28 Профил на ibrik_Ali
  ibrik_Ali
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#25] от "framerate":

  Прочете ли фактите на лекарите,че се изказа така категорично? Изкуствено създадените вируси също ли са случайни? А задължителните ваксинации,които стерилизираха масово хората

  http://www.youtube.com/watch?v=rpqmc70zooc&feature=related

  ALAHU AKBAR
 28. 29 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Джи Пи - Гошо от Почивка

 29. 30 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "ibrik_Ali":

  Не съм се изказвал категорично против каквото и да е от тази книга. Не съм запознат с тази материя, съответно и не мога да обвържа по никакъв начин мнението си с нея. Това е.

 30. 31 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#26] от "framerate":

  Липсата на сол води до лудост и смърт. Поради разстройване на нервната система. Прост медицински факт. При наличие на мазнини може и без захар. Ако липсват и двете резултата е пак същия - смърт. Добре известен факт. От много отдавна.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 31. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#27] от "Мария":

  Нещо за натуралния вкус и непривикналите ни небца разправяше.
  А конкретно свинското го споменах заради прехласването по кюфтета от леща (или къвто там зеленчук беше).

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 32. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#28] от "ibrik_Ali":

  Само не разбрах кои са виновни. Евреите или масоните? Че толкоз многословни глупости ми идват повече.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 33. 34 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Храната е нашето лекарство - казва Хипократ.

 34. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  ТОЗИ ОРГАНИЧЕН ГОТВАЧ НЕ ЗНАЕ ЛИ,ЧЕ НЕ СЕ РЕЖЕ ВЪРХУ ТЕФЛОН ИЛИ ДРУГА ПЛАСТМАСА, А САМО ВЪРХУ ДЪРВЕНА ПОДЛОЖКА?

  ЯЗЪК МУ ЗА ЗАНАЯТА.

 35. 36 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 524 Неутрално

  С.Sкрински прочете ли това?

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 36. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  много ми е смешно като чуя да се говори за органични и неорганични храни

  иначе, по време на социализЪма, на село и в малките градове всички дояха крави, и лекари и учители и инженери.
  Наричаше се самозадоволяване
  Отпускаха и някой декар царвевица да има с какво да храниш добитъка.
  Ако някой иска и сега може да го прави ама нещо няма много желаещи

  Birds of a feather flock together.
 37. 38 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1569 Весело

  До коментар [#32] от "Цецо":

  Идея си нямаш какво губиш, като не хапваш отвреме-навреме алтернативни кюфтенца - спанак, лапад, коприва, овесени ядки, леща...Особено ако си в България, ако си имаш село и ако има кой да ти ги приготви с любов. И носят бира! Може да не е точно "био", но така небцето ти ще е защитено.

 38. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#38] от "Мария":

  За изненада хапвам и такива. Не защото са "органични", а защото ми харесват.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 39. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  6000 г. пр. н. е.
  Седят си двама пред пред пещерата и си говорят.
  -Дишаме чист въздух, пием чиста вода. Няма ГМО, няма ваксини, няма зли корпорации които да ни тровят, само органична храна ядем...
  -Е добре де, защо тогава едвам доживяваме до 40 годишна възраст?

  Birds of a feather flock together.
 40. 41 Профил на ibrik_Ali
  ibrik_Ali
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#40] от "rldkfl":

  А първият отговорил:

  "Заради стреса от внезапните нападения на безбройните диви хищници.Стрсът,който ни унищожава нервната система.Но някой ден,ако бъдещите ни поколения имат огнестрелни оръжия с автоматична стрелба ще намалят дивите хищници,до няколкостотин по цялата Земя,ако са умни ще ядат здравословната екологична храна и ще доживеят до 120 години."

  ALAHU AKBAR
 41. 42 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А знаете ли, че за да не бега кравата, докат` я доИш, или се укарва у нещо тесно - така, напраено с дъски, да не мърда, или ако е млада и не е свикнала мое да и се вържат краката изкъсо, па тогава си я издОиш на спокойствие. А после - кеф ти компютури, кеф ти докторлък, ако искаш стихове да пишеш, поезия, живопис...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 42. 43 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Като гледам коментарите много малко се знае за органичното земеделие тук. Може би форума на Дневник не е най-подходящото място, де да знам. Обаче от сърце се посмях, като прочетох, че биологично отглежданата кокошка е жилава, понеже,
  [quote#14:"Венета"]се тъпчат с каквито зелениши има по поляните[/quote]

  Или че няма полезна и вредна храна, вредно било само количеството. Като човек със силна връзка със селото трябва да ви кажа, че вкуса на биволското сърце току що откъснато от градината няма нищо общо с доматите от хипермаркета. Така е и с всички останали зеленчуци. А при месото разликата е още по-голяма, повечето софиянци си нямат на идея какъв вкус има истинското пиле или прасе, щото разликата между интензивно отгледаното в животновъден комплекс и отгледаното в домашния двор е като между вино Трите мечки и вино Todoroff, примерно.

 43. 44 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#24] от "xmm":

  Да бе да, има стати, вземи да се просветиш каква е разликата между ашладисване (прасковата не ражда джанки) и ГМО (вкарването на ген от бактерия,устойчива на някакъв пестицид, вутре в царевицата с помощта на вируси, които да трансферират гена - защото това е сегашната технология).

  След това да те видя каква песен ще запееш.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 44. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#43] от "atropin":

  Самият факт, че допускаш да ядем нещо "неорганично" показва, че между ушите ти липсват познания дето би трбвало да ги има от общообразователния курс в 7-ми клас.
  Бъдете живи и здрави. Само не се множете. Не може да се излекувате, но не предавайте гена на малоумността.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 45. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#44] от "epoc":

  Ако случайно имаше нещо между ушите ти щеше и ти да вденеш. Ма явно и ти си гмо. Щото нещо за "мислещия" ти се губи. Не че ще вденеш.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 46. 47 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Отдавна се каня да създам блог или група във Фейсбук "Да направим модерен "зеленият" живот на нашите баби".
  Дали ще има успех ?

 47. 48 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 466 Весело

  Ами сигурно е по-здравословно органичното земеделие и животнвовъдство, но е и вряно че трудно може да се позволи от повечето хора.

  Най-лесното, реалното и най-ефективното, абсулютно масово достъпно за всеки е просто - намалява се храната с 20-30 %! Рецептата ще свърши работа на поне 60-80 % от БГ населението ОТ РАЗ!

 48. 49 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#47] от "ND":

  Няма да има успех, животът на моите баби е бил ужасно труден 1912-1950, особено на село.....
  Това наречено "органично" земеделие е едно шменти капели, които изисква изключително много труд и дава изключително малко....
  Сега в началото на модата не се усеща щото е 10%, но като заеме повече площ и плъзнат вредителите тогава ще видите кон боб яде ли....

  Макар и земеделци с много земя преди 1950 са живяли много скромно, и са работили моного от 5 сутринта до 21 часа вечерта....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 50 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Глупости на търкалета. В бранша съм от 27 години. Всеки, който се занимава с медицина просто няма време, да бъде актьор, певец каквито тук в България не са малко. Чак ги дават на реклами и как лекуват?! Това е ала-бала, ама като има хора да се връзват и да четат, пък даже и да се преглеждат, няма защо после да се оплакват.

 50. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#34:"Тsonkooo"]Храната е нашето лекарство - казва Хипократ. [/quote]

  В наше време е станало: 'Храната е нашата отрова'

 51. 52 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#1:"skiper"]манастирско месо...[/quote]
  Какво значи манастирско месо. Да не би да са на дядо игумен кебапченцата?

 52. 53 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 466 Весело

  А г-н Бъчваров каза, че органичните продукти били прекаленно скъпи, и хората от бранша злоупотребявали с цените и да си гледат работата и те да си ги ядат, защото ние чак такива балъци не сме. Ути е капацитет и авторитет в кухнята и ги разбира нещата!

 53. 54 Профил на Живко
  Живко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не искам да влизам в спорове с никой, а да оборя две много грешни твърдения:

  1 Първото е, че продукцията на баба на село е био. Може да бъде, ако е сертифицирана като такава, но в повечето случай не е. Особено, когато бабите и дядовците ни слагат амониева селитра и т.н. Все готини препарати, продаващи се в агро аптеката.

  2. Второто е, че продукцията преди прехода е била в пъти по-качествена и био. За съжаление не е била, а още повече тогава са се използвали такива гадни препарати, от които и 20 г. по-късно се намират следи в складовете за земеделска продукция.

  Разликата е била, че тогава сме имали родна продукция, а сега нямаме почти нищо и внасяме боклуци от къде ли не. Нямаме нито конвенционално, нито био.

  За това всички инициативи от този род и за земеделие в БГ трябва да се подкрепят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK