Светът отбелязва деня на доброволното кръводаряване

Светът отбелязва деня на доброволното кръводаряване

© Георги КожухаровНа 14 юни се отбелязва международният ден на доброволния кръводарител. По данни на Световната здравна организация около 92 милиона души по целия свят стават кръводарители всяка година. Статистиката показва, че приблизително половината от тях за жители на богати държави.


България поддържа средни нива на кръводаряване – средно между 20 и 30 българи на всеки 1000 даряват кръв поне веднъж в годината. Почти 99% от тях го правят доброволно, без да искат заплащане. Според информация на Министерството на здравеопазването за 2011-та година кръв са дали близо 169 000 души. Тенденцията е към ежегодно увеличение на дарителите. Броят им за миналата година, например, е с около 20 000 по-висок от този преди десет години.


Ръст се отбелязва и при кръводаряването на студентите - общо 1743-ма са подкрепили кръводарителските кампании през 2011-та. За сравнение през - 2009 год. техният брой е бил 1228.


Денят на кръводарителя у нас ще се отбележи с "отворени врати" в Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и награди за "Дарител на годината".
Гостите ще могат да видят залите и лабораториите за кръводаряване, ще бъдат запознати с възможностите на модерната апаратура за обработка на кръвните продукти. Всеки желаещ може да бъде прегледан на място и дари кръв.


Последните налични данни на Световната здравна организация (СЗО) за кръводаряването по света/ Източник: СЗО

© Дневник

Последните налични данни на Световната здравна организация (СЗО) за кръводаряването по света/ Източник: СЗО


Каква е процедурата?


За да дари човек кръв първо се попълва въпросник, който позволява на лекаря да добие представа за здравословно състояние на доброволеца. След това следва:


- личен разговор и преглед, за да се уточни има ли противопоказания за кръводаряване
- вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвната група и хемоглобина. (Ако нивото му е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава)
- ако всичко е наред, се даряват 450 мл. кръв
- ако по време на кръводаряването се почувства неразположеност, процедурата се прекратява
- всичко продължава най-много 30 минути


Дарената кръв се изследва за СПИН, сифилис, хепатит В и хепатит С. Кръв могат да даряват само здрави хора, на възраст между 18 и 65 години. Като страничен ефект след манипулацията се забелязва силна обща отпадналост, ниско кръвно. Лекарите препоръчват почивка и консумация на шоколад.Кратка история на кръводаряването


Началото е белязано с откритието на Уилям Харви на законите на кръвообращението при хората и животните. Характерно за първия етап от историята на кръводаряването е кръвопускането. То се прилагало масово като лечение, най-вече при психично болни. При загубата на кръв хората губят енергия, сила, а понякога и съзнание. Онези, които са го практикували, са били на мнение, че така от тялото изтича злото, т.е. болестта.


Първите истински опити за кръвопреливане са от животно на животно. Извършвало се е директно с тръбичка, завършваща в двете страни с игла. Опитът завършвал със смъртта на "кръводарителя". По-късно започнали опити за преливане на кръв от животно на човек. Първоначално те били счетени за "обнадеждаващи",  но по-късно смъртните случаи и при тях зачестили. Същото се отнася и до смелите опити за преливане от човек на човек. Вследствие на това в сила влиза Закон за забрана на "подобни действия", стриктно спазван до XIX век. Вторият период в тази област започва в началото на XX век, когато кръвопреливането бележи подем.


През 1901 год. Карл Ландщайнер открива кръвните групи А, B, 0, а по-късно и AB.


Първият кръводарителски център в България е създаден през 1933 год. под ръководството на Г. Капитанов, а първата организация на кръводарителите е дело на П. Алтънков през 1940 година.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  Цитат:"Почти 99% от тях го правят доброволно, без да искат заплащане."

  Този път вярвам, но друг път да не лъжете!

 2. 2 Профил на cocoi
  cocoi
  Рейтинг: 514 Разстроено

  От 1994г. насам ,почти всяка година дарявам по 2 пъти годишно, като през 5-6 години пропускам.И почти всеки път като разберат , че не е за конкретен болен, а е просто ,,ей-така'' както се казва ,хората от Кръвния център изразяват съжаление , че вече почти не останали такива крводарители.

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#1:"BlueWater"]Цитат:"Почти 99% от тях го правят доброволно, без да искат заплащане." [/quote]Очевидно дежурният редактор не е ходил скоро да дава кръв и не е виждал групичките от "доброволни" дарители, които всеки ден чакат пред центровете за кръводаряване!

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Циганите са основните "кръводарители" пред хематологията - факт !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#2:"cocco"]И почти всеки път като разберат , че не е за конкретен болен, а е просто ,,ей-така'' както се казва ,хората от Кръвния център изразяват съжаление , че вече почти не останали такива крводарители.[/quote]Миналия век когато бяхме в казармата, идваха от центровете за кръводаряване и ние ходехме, защото даваха гарнизонен отпуск.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#2] от "cocco":

  Мда. И ти взимат телефона

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Винаги когато дойде бус за кръводаряване дарявам.

 8. 8 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Тълпите цигани пред центровете за доброволни и безплатни ли се броят. Може би целенасочена подмяна на родовата кръв със синя кръв / ромска със сини венци/.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 9. 9 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Аз дарявах преди, докато не припаднах един ден, защото кръвното ми бе ниско. Оттогава спрях, но още помня акциите в училище и като студент.

 10. 10 Профил на cocoi
  cocoi
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#5] от "BlueWater":
  То и да не си в казармата пак получаваш право на 2 дни платен отпуск,като дариш кръв.

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#9] от "plumpschi":

  Това, че си припаднал не трябва да те плаши - всяко даване на кръв е само за себе си и няма връзка с другите - и аз съм припадал, но след това съм давал още много пъти кръв.

  ПП И не мога да схвана кой идиот ми драсна минус на твърдението, че ти взимат телефона? Да, толкова малко хора даряват кръв, че хората там когато видят доброволец му взимат данните за контакт, че поне да знаят на кого да се обадят когато е нужна спешно кръв.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#10:"cocco"]То и да не си в казармата пак получаваш право на 2 дни платен отпуск,като дариш кръв. [/quote]Знам, но има известна разлика, защото в казармата условията на труд и "храната" бяха доста по-различни от колкото когато си на работа. За това стимула беше доста по-голям.

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  [quote#11:"Тони!"]ми драсна минус на твърдението, че ти взимат телефона?[/quote]Аз ви "драснах", защото не помня при многократните ми дарявания да са ми искали телефон за да ми се обаждат. Може би Вие лично сте с рядка кръвна група, като 0"-" или А"-".

 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  То не беше ли вчера?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на yabalka
  yabalka
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Аз пък отидох веднъж да даря при кампания на университет (макар че честно казано, изпитвах лек ужас от това как ще ми източват кръвта, но го преодолях), обаче те като ме видяха, ми казаха да си тръгвам - била към под 50 кг. Аз им казах, че май съм 51, а те ми казаха, че няма смисъл да задълбавам, просто не трябва да дарявам и това е. Сега съм 55 вече, но не съм сигурна дали вече мога да даря. На всичкото отгоре ми откриха, че имам нисък хемоглобин - понякога се качва над долната граница, но клони към ниско. Така че как да даря...
  Много млади и слаби жени не могат да дарят кръв дори да искат. Може би ако взимат на някои хора по-малко (според това колко тежат), а не на всички стандартните 400 мл (май толкова бяха), повече хора щяха да имат възможност да дарят, пък макар и по-малко кръв от 400 мл.

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Поздрави на тези, които могат и го правят !!!
  Иначе, доброволно кръвоДАРЯВАНЕ е тавталогия, а това, че историята на кръводаряването е започнала като кръвопускане с лечебна цел на душевноболни, е обида за дарителите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 814 Весело

  [quote#15:"yabalka"]На всичкото отгоре ми откриха, че имам нисък хемоглобин -[/quote]

  -Дарявал съм и по време на акции и соло заради познат,без никакви лоши последици за здравето или хемоглобина ми.Може би,значение има същата причина:
  ”-Тайната на моята жизненост? Имам само червени кръвни телца, алкохолът отдавна е унищожил всички бели.” /Уинстън Чърчил/

 18. 18 Профил на yabalka
  yabalka
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Вероятно тежиш повече от 50 кг и не са ти казвали, че имаш анемия, нали? На мен просто ми отказват да дарявам и това е. И да искам, не мога сама да си забуча иглата и да се източа.

 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 989 Весело

  До коментар [#18] от "yabalka":

  Моля, не се вързвайте на глупостите писани от "benkovski11".

  Важното е когато искате да помагате на други хора, да не си вредите на вас, защото може да се окаже че вие ще имате нужда после от помощ.

 20. 20 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 490 Неутрално

  МВР имат монопол върху подобни акции.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 21. 21 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони!":

  Предполагам не те е разбрал правилно.

 22. 22 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Проява на най-висша хуманност е ,да дариш кръв за спасяване на друг човешки живот ноо..непесредственно,друг е въпросът да дариш кръв която впоследствие ще бъде изтъргувана.Нима таксата джипи е проява на човещина-справка конституцията !Нямаш ли пари направо умираш,да не говоря за цената на лекарствата която по печалба се изравнява на тази на наркотиците.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 23. 23 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "cocco":

  Аз съм пенсионер и не мога да давам, но съм давал 6 пъти. Откровено казано ако сега можех да давам няма да дам. Не може една държава да се гаври с хората, да ги кара да плащат на джипито, въпреки че сме здравно осигурени, а аз да давам доброволно кръв.

 24. 24 Профил на cocoi
  cocoi
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#13] от "BlueWater":

  в интерес на истината ,един път ми бяха звънели , май ставаше въпрос за тежка катастрофа с много ранени,но за съжаление не си бях в Пловдив.

 25. 25 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Обаче в България крият данните на доброволните дарители при нужда, иначе ценоразписи от шефовете на кръводарителските центрове - всякакви!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 26. 26 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#22] от "омбре":
  Ами те дилърите са с общи началници!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 27. 27 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тц. Ама ако ми осигурите среща насаме с Нина Добрев, може и да се съглася....
  Майтап бе!

  Дарявам. Още от казармата, когато нямаха представа за правото на личен избор.
  Но не съжалявам! Може би съм спасил някой човек...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 28. 28 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Като непълнолетна нямам това право, иначе бих.

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Всеки здрав човек трябва да погледне въпроса като личен дълг към обществото.
  Давам кръв вече 12 години по три пъти годишно.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на Silva Forest
  Silva Forest
  Рейтинг: 521 Неутрално

  http://www.silvaforest.com/?cat=61 - ето моят принос към насърчаване на кръводаряването. Освен, че дарявам кръв 2-3 пъти годишно от няколко години.

  Creative Copywriter in http://silvaforest.net, twitter: @ForestSilva
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK