Около 13% от българите страдат от хронични белодробни болести

Около 13% от българите страдат от хронични белодробни болести

© ДневникЗнаете ли, че една гайда има три литра вместимост, колкото има и белият дроб на здрав 25-годишен мъж? Нищо чудно да не сте чували това преди. И Константин Илчев, когото всички наричат Бай Диньо, не беше. Той е ръководител на формация "101 каба гайди" и свири от 51 години, но разбра малко известния факт едва днес в Пловдив, докато участваше в отбелязването на Световния ден на спирометрията.


"Да свириш на гайда не е лесна работа. Заради вкарването на въздух в кожата, напрежението е много голямо. А движението затруднява организма и затова трябва спокойно да се работи", казва той. И допълва, че един гайдар не бива да бъде пушач, нито много да пие, защото пушенето и голямото количество алкохол пречат на тази професия.


По-добре профилактика, отколкото лечение
В рамките на инициативата гайдарите огласиха главната пешеходна улица на Пловдив. Денят е посветен на белодробното здраве се отбелязва  едновременно в осем български града. А основният акцент пада именно върху тютюнопушенето.


По данни на Българското дружество по белодробни болести около 13% от българите страдат от астма или хронични обструктивни белодробни болести (ХОББ). Около 90% от мъжете и 80% от жените с карцином на белия дроб са се разболели вследствие на тютюнопушене, сочи още статистиката.


Доц. Владимир Ходжев, член на дружеството,  посочи, че профилактиката на белите дробове е от изключителна важност за ранното диагностициране. Чрез специалното изследване спирометрия, което измерва кислородната вместимост на белите дробове, могат да бъдат засечени заболявания много преди да се проявят първите симптоми, каза той.


Около 13% от българите страдат от хронични белодробни болести

© Дневник

"Така, както всеки знае каква е стойността на кръвната си захар или налягане, по същия начин трябва да знае стойностите на дишането си", посочи още лекарят.


Тютюнджийската кашлица не е  безобидна


"Спирометрията е бързо, безболезнено и елементарно изследване. Добре е да се прави контролно поне веднъж в годината", допълни д-р Анахид Торосян от Медицинския университет в Пловдив. Тя обясни, че основният показател, за който трябва да се следи, е форсираният аспираторен обем за една секунда. Той трябва да е 80%. Под внимание се вземат и възраст, тегло, пол на пациента.


"На такова изследване е хубаво да се подложат всички с хронични белодробни проблеми. В тях попадат и хората, които страдат от тютюнджийска кашлица. Тази кашлица наистина е свързана с тютюнопушенето, но това не е успокоително. Нормалният бял дроб не кашля, ако не е болен", каза тя. Д-р Торосян подчерта, че здравословният начин на живот е най-добрата профилактика. Според официалните данни едва 3% от разходите за здраве се дават за профилактика, а останалата част – за лечение.


Днес всеки желаещ можеше да си направи безплатна спирометрия в някои от медицинските пунктове на Българското дружество по белодробни болести.


Организаторите разпространиха още любопитна информация за гайдите, дишането и важността на здравословния  живот.  Интересен факт е, че един гайдар не може да тича, докато свири, защото това "отнема" от "резервите" на дихателната система. Пушачите пък също често не можели да тичат, защото дихателните им пътища са стеснени и по своему също често "свирят".


Бай Диньо потвърди, че и гайдарите, и пушачите ангажират около 2/3 от резервите на дишането си, но по различни причини. Затова той самият никога не е пушил, пиел само на поводи – по "50-100 грама най-много". Доброто си здраве, казва, дължи на гайдата, защото надуването на меха, развивало дробовете му.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Тежко им на хората....с това здравеопазванеее

 2. 2 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Некадърни политици,болна нация.

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  От 10 пациенти с ХОББ или астма ,7 продължават да пушат , а данъкоплатецът им купува цигари чрез безплатните 'помпи' и инхалатори отпускани чрез НЗОК. Естествено никой в комунистическите здравни системи не се интересува от съотношението инвестирани средства - резултати, нито пък от цена-ефективност. В одържавената НЗОК не им пука, щото парите са ничии, а нямат и IQ капацитет да управляват някакви процеси освен функциите на климатика в поверените им от данъкоплатеца кабинети

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на ami_yami
  ami_yami
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  А акцизите, които плащат пушачите, не покриват ли разходите за тези "безплатни" инхалатори и помпи? Всъщност някой знае ли дали и какъв процент от акцизите върху тютюновите изделия постъпва в НЗОК?

  Прочетох, че акцизната политика в България е порочен кръг и принуждава пушачите да прибягват да закупуват контрабандни цигари и това още повече свива постъпленията от акцизи в НЗОК и/или бюджета, т.е. останалите непушачи поемат разликата.

  "... Тази критична точка в цените на цигарите е установена така: ако пушачът харчи за цигари над 8% от ежедневния си доход, той тръгва да търси по-евтиния незаконен продукт. А при 11% започва критичната зона, в която високото равнище на контрабандата е гарантирано, без значение колко богата е държавата.

  За България това означава следното. При цена на кутия цигари средно качество от 4.60 лв. и потребление 1 кутия дневно, „законните“ 8% от разполагаемия доход за цигари означават над 57 лева дневен доход и 1725 лева чист месечен доход – за да не прибягва българинът към контрабандни цигари. Чистият доход не е равен на работната заплата; при 32.5% средна осигурителна и данъчна тежест, българинът, който няма да купува нелегални цигари, трябва да получава месечна брутна заплата от 2285 лева.

  Сумата, получена при хипотетичните изчисления по-горе, е тройно по-висока от средната работна заплата в България. Разбира се, презумпцията е, че пушачът ще намали потреблението си и ще пуши вече не 1 кутия, а 5 или 10 цигари дневно. Но фактът е, че твърде много хора предпочитат контрабандата, вместо насилието над зависимия организъм ..."

  http://www.darikfinance.bg/novini/64165/%C1%FA%EB%E3%E0%F0%F1%EA%E0%F2%E0+%EF%EE%EB%E8%F2%E8%EA%E0+%EF%EE+%E0%EA%F6%E8%E7%E8%F2%E5+%ED%E0+%F2%FE%F2%FE%ED%E0+%E5+%EB%EE%F8+%EF%F0%E8%EC%E5%F0

  При всички случаи профилактиката, програмите за спорт/здраве и превенцията с ограничаване на тютюнопушенето е вид разумно решение да се ограничи притока от нови зависими тютюнопушачи. А има ли такива профилактични програми, ефективно действащи у нас? Бюджет от НЗОК за реални действащи програми или само отчитат счетоводни разходи?

  Ръководство по оцеляване на САС - част 2: http://bg.scribd.com/doc/4073040/-2
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK