България подготвя план за превенция на вирусните хепатити

България подготвя план за превенция на вирусните хепатити

© Комисията по здравеопазванетоБългария подготвя план за превенция на вирусния хепатит – това стана ясно днес на кръгла маса, проведена в Народното събрание. Форумът с тема "Национален хепатитен план в България – постижения  и перспективи" бе организиран от Комисията по здравеопазването и Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA).


Сред присъстващите бяха шотландските доктори – Джон Дилан, консултант хепатолог и гастроентеролог, и Никола Роуан, национален координатор "Публично здраве" към Министерството на здравеопазването – Шотландия. От изнесените от тях статистически данни се вижда, че имунизациите не само ще намали риска от заразяване на населението, но в дългосрочен план ще доведе до пълното елиминиране на причинителя. Шотландия заема първо място по борба с вирусния хепатит C в Европа, а д-р Дилан ни пожелава "сребърния медал" в това отношение.


Днес бе представено и изследването "COME", проведено в Италия. Резултатите от него показват подробни статистически данни за средствата, необходими при лечението на хепатита и последвалите фази от развитието на болестта. В проучването се сравняват средствата за лекарства и лекари, както и немедицинските  разходи –  за път или загуба на част от месечния приход поради болест. Изследването установи, че значително по-малко средства се губят от държавата и от отделния човек, ако хората бъдат имунизирани и тествани за вирусоносителство. Така заболяването може да бъде предотвратено, а навременното му откриване и лечение ще има стойност над 10 пъти по-малка от тази на трансплантацията на черен дроб, до която болестта може да доведе.
Планът ще превърне България в третата страна в Европейския съюз с такава програма. Шотландия и Франция вече работят по ограничаването на вирусното разпространение. Двете страни разработват по-евтини, достъпни и бързи методи за изследване на населението. Заедно с това, в тези страни все повече хора се имунизират срещу хепатитните вируси.


Задължителна имунизация на новородените в България срещу хепатит B започва през 1992 година. До днес броят на ваксинираните срещу е 1 400 000. По данни на националното сдружение за борба с хептатита "Хепасист", в световен мащаб годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН. В България има повече от 450 000 хронични носители на вируса на хепатит В. Честотата на болните от хепатит B е различна в отделните региони в България, като средно е 2,7%. В някои райони обаче, какъвто е случаят с Абланица, тя достига 7%.Вирусите, причинители на хепатита, могат да се предават по кръвен и полов път, от майка на дете (вроден хепатит) или при битов контакт. Заболяването, което предизвикват, е известно като жълтеница и настъпва в резултат на възпаление на черния дроб. Често обаче то протича безсимптомно и много от хората не знаят, че са заразени. За ограничаването на разпространението му са необходими не само ваксинация и лечение след проява на характерните симптоми, но и тестване на българите, за да се установят вирусоносителите. Ако не се лекува, жълтеницата може да доведе до цироза или рак, които налагат чернодробна трансплантация.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Вторият отдясно на ляво - д-р Станимир Хасърджиев - е един от най-ревностните активисти у нас за ваксинация против хепатит. Това, което обаче малцина знаят, е че той е с много топли връзки и с тукашното подразделение на GlaxoSmithKline. За тях завчера излезе една новинка да 3 милиарда долара компенсации, които американският съд им е наложил.

  П.П. "Дневник", че това, което сте пуснали, е прозрачен пиар, е ясно. Ама що не вземете да попитате дружинката от Хепасист кой произвежда и кой внася у нас ваксината и колко струва поставянето й. Защото читатели не знаят например, че ще трябва да се бръкнат за нея с трицифрена сума.

 2. 2 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митридат":
  Комбинираната ваксина срещу хепатит А и В струва 250 лева, ако не е "поевтиняла" през последните 5 години.
  Срокът през който пази от зараза е 5 години.
  Хора с професии, които са рискови като лекари, зъболекари, работници в училища детски градини, столове и ресторанти е добре да се ваксинират.
  Не е задължително, разбира се, но черният дроб е един и е добре да си го пазим, че трансплантацията е скъпа, болезнена и несигурна.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митридат":

  "Защото читатели не знаят например, че ще трябва да се бръкнат за нея с трицифрена сума."

  Не е задължително тази сума да се дава наведнъж. И така написано, човек може де си представи и цена от над 900 лева. Всъщност цената на една доза е около 60 лева, а се поставят три. Освен това за хепатит Б, който е най-страшният има и друга ваксина, която не е на "Глаксо" и някои от водещите лекари смятат, че е по-добра . Нарича се "Енжерикс", докато тази на "Глаксо" се казва "Туинрикс". Ще ви информирам също, че цената на ваксината е нищожна в сравнение с цената на противовирусните препарати, които взимат вече заразени хора. Споменавам само цената на един от добрите препарати - "Вириад" - месечната доза е към 700 лева, а в някой случай, бих казал, по-честите, се взима до живот. Така, че всеки да си прави изводите.

 4. 4 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#3:"alexg"]Всъщност цената на една доза е около 60 лева, а се поставят три. [/quote]

  60 лева беше преди 5 години.

 5. 5 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#2:"rapidfire"]Не е задължително, разбира се, но черният дроб е един и е добре да си го пазим, че трансплантацията е скъпа, болезнена и несигурна.[/quote]

  Така е. Затова едно добро начало е редовното миене на ръцете. Неслучайно хепапитът е известен именно като "болест на мръсните ръце".
  Впрочем интересно е има ли статистика (и дали е не е потулена/засекретена) колко от случаите на заразяване с хепатит А и Б се дължат на ниска лична хигиена.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митридат":

  Преди 1,5 год. реваксинирах сина си с 58 лв/доза. Преди 5 години "Туинрикс" не се продаваше в България.

 7. 7 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Г-жо Йоанна Генчева, бих искал да ви помоля да коригирате финалния абзац с пояснение какво са вирусните хепатити и как става заразяването с тях. Вирусните хепатити се причиняват от различни вируси и съответно начините на заразяване с тях са различни, така че тази информация е подвеждаща и некоректна.

 8. 8 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#3:"alexg"]Освен това за хепатит Б, който е най-страшният има и друга ваксина, която не е на "Глаксо" и някои от водещите лекари смятат, че е по-добра . Нарича се "Енжерикс", докато тази на "Глаксо" се казва "Туинрикс".[/quote]
  Само да уточня, че и двете ваксини са на Глаксо. На българския пазара се предлагат само два вида ваксини срещу хепатит Б, като и двете са техни.

 9. 9 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#5:"Митридат"]Така е. Затова едно добро начало е редовното миене на ръцете. Неслучайно хепапитът е известен именно като "болест на мръсните ръце".
  Впрочем интересно е има ли статистика (и дали е не е потулена/засекретена) колко от случаите на заразяване с хепатит А и Б се дължат на ниска лична хигиена. [/quote]
  Само хепатит А се предава по орално-фекален път и съответно при него личната хигиена е основния фактор за да се намали риска от евентуално заразяване.
  Хепатит Б е съвсем различно заболяване и се причинява от друг вирус. При него заразяването става по кръвен и полов път, а не се предава чрез мръсни ръце.

 10. 10 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#6:"alexg"]Преди 1,5 год. реваксинирах сина си с 58 лв/доза. Преди 5 години "Туинрикс" не се продаваше в България. [/quote]
  "Туинрикс" е комбинирана ваксина срещу хепатит А и Б. Една доза от нея приблизително струва 60 лева, като пълния ваксинационен курс се прави по схема и с поставянето общо на 3 дози.
  Ваксината "Енжерикс" е само срещу хепатит Б, ваксинирането също става по схема, с поставянето общо на 3 дози, като една доза струва около 30 лева.

 11. 11 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#5:"Митридат"]ниска лична хигиена[/quote]
  Кажи си направо ЦИГАНИ.

 12. 12 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Превенция на хепатит - добре, но защо безусловно се приема, че ваксинациите са решението, при положение, че тази медицинска интервенция е изключително спорна и няма абсолютно никакви доказателства, че създава траен имунитет срещу хепатит?

 13. 13 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Да уточня, че обявения план не е просто за превенция на хепатита. Това е национален план, подкрепен, провежда и контролиран от държавата, който трябва да помогне България да се справи с хепатитите по принцип. Това включва скрининг, превенция, лечение, подобряване на информираността.

 14. 14 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Моля за статистика колко от заболелите от хепатит в България са били ваксинирани - етническа принадлежност, възраст, пол и т.н...Ако се окаже, че огромна част от заболелите са били ваксинирани, отново ли ще надавате рев за поголовни ваксинации?

 15. 15 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Да кажа от личен опит.
  Ваксината е на три дози по 55-60лв всяка в зависимост от аптеката.
  За да ти поставят ваксината и да се впише в жаксинационната книжка ти взимат по окло 10 лева всеки път.
  така че общо одва 200-210 лв.
  Пази за около 10 години.
  Всеки сам да си смята риска и парите, дано на никой не се случва.

  колкото повече,толкова повече
 16. 16 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#14:"jazzi"]Моля за статистика колко от заболелите от хепатит в България са били ваксинирани - етническа принадлежност, възраст, пол и т.н...Ако се окаже, че огромна част от заболелите са били ваксинирани, отново ли ще надавате рев за поголовни ваксинации? [/quote]
  Срещу хепатит Б в България са ваксинирани всички родени след 1992 година, или около 1 400 000 българи. Сред ваксинираното население почти няма заболеваемост, справка, презентацията на проф. Мира Кожухарова от събитието от вчера (данни от Националния център по заразни и паразитни болести). В момента основните новорегистрирани случаи с остър хепатит Б, са хората, родени преди 1992 година, и най-вече тези под 30-годишна възраст.
  Ше се радвам, ако и ти можеш да цитираш данни на това, че хора, които са ваксинирани срещу хепатит Б, се разболяват от хепатит Б.

 17. 17 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#11] от "tralala2010":

  Абе не са само цигани, вчера бях на плаж и като влязох в тоалетната имаше няколко човека. Как пък никой не си изми ръцете после незнам.
  Та по тоя повод Бай Ганьо и европеец влезли в тоалетна и като излели след това нашия човек не си измил ръцете.
  Европееца го попитал смаяно - що така, а нашия му отговорил ми ние не си опикаваме ръцете тука.

 18. 18 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 439 Неутрално


  [quote#16:"Радо"]Срещу хепатит Б в България са ваксинирани всички родени след 1992 година, или около 1 400 000 българи. Сред ваксинираното население почти няма заболеваемост, справка, презентацията на проф. Мира Кожухарова от събитието от вчера (данни от Националния център по заразни и паразитни болести[/quote]

  Може би статистиката е такава, защото едно бебе ваксинирано срещу хепатит Б просто няма как да се зарази ако правилно се извършват манипулациите върху него от болничните заведения и правейки обоснованото предположение, че то още не води полов живот.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 19. 19 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#18:"avorazal"]Може би статистиката е такава, защото едно бебе ваксинирано срещу хепатит Б просто няма как да се зарази ако правилно се извършват манипулациите върху него от болничните заведения и правейки обоснованото предположение, че то още не води полов живот.
  [/quote]
  Твърденията ти се базират на предположения. По същата логика, всички ваксинирани след 1992 година, и които са между 18 и 22 годишна възраст и водят полов живот, трябва да са се заразили с хепатит Б. Освен това, според твоята логика (която казва, че ваксината е излишна, защото не предпазва от хепатит Б), би трябвало всички деца, родени от майки с хепатит Б след 1992 година, да са заразени с хепатит Б. Което явно не е е вярно, особено като имаме предвид, че тези майки съвсем не са малко (хората с хроничен хепатит Б в България са над 350 000).
  Можеш да цитираш някое изследване в подкрепа на предположението си, иначе то остава само предположение. Като за начало можеш да намериш човек, който се е ваксинирал, проверил си е, че има достатъчно високо количество антитела, и въпреки това се е заразил срещу хепатит Б. Специално по отношение на реваксинацията има 2 теории. Едната е, че няма нужда от ваксинация, ако при първия имунизационен курс човек е изградил достатъчно високи антитела - след това има организма има имунна памет и дори антителата да паднат, дадения човек не би се заразил. Втората теория твърди, че има нужда от реваксинация, в случай, че нивото на антителата срещу хепатит Б (anti-HBs) падне под 10 mIU/mL, и че поради тази причина човек трябва да си проверя нивото на антителата на всеки 5 години.
  Мисля, че се отклоняваме от основната тема - държавата е решила да създаде, подкрепи и реализира национален план за справяне с тази болест. А това е събитие наистина, защото ще помогне на много хора в много по-ранните стадий на болестта. Този план е много по-важен за хората, които вече са с хроничен хепатит B или C, и които трябва да научат, че са болни, и да се лекуват навреме. Превенцията е част от този план, но имайки предвид, че всички се ваксинират от 1992 година насам, както и това, че няма ваксина срещу хепатит C, това не е най-важната част от него.

 20. 20 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#19] от "Радо":

  "Мисля, че се отклоняваме от основната тема - държавата е решила да създаде, подкрепи и реализира национален план за справяне с тази болест. А това е събитие наистина"

  Именно. Нека отчетем усилието за справяне с тази коварна болест. Мисля че вече с продължителната масова имунизация на децата проблема ще намалее. Иначе в нашата страна не е никак трудно да пипнеш Хепатит Б.

 21. 21 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#19:"Радо"]По същата логика, всички ваксинирани след 1992 година, и които са между 18 и 22 годишна възраст и водят полов живот, трябва да са се заразили с хепатит Б[/quote]
  Това че някой не води полов живот и съответно не може да се зарази по полов път не означава, че ако някой води той със сигурност ще се зарази - не става въпрос за предположение, а за елементарна логика.

  [quote#19:"Радо"]Освен това, според твоята логика (която казва, че ваксината е излишна, защото не предпазва от хепатит Б[/quote]
  Такова твърдение липсва в коментара ми, единственото което се казва в него е, че не е статистически коректно да се сравняват децата от 0 до 20 год. с останалите хора, тъй като в първата група вероятността за заразаяване е на пъти по-малка поради вече посочените от мен причини.

  И само едно уточнение, което явно Ви убягва - според формалната логика ако едно твърдение не е валидно в някои от случаите, това не означава, че то никога не е валидно. С други думи, ако имаме твърдението, че ваксината на ГСК не осигурява имунитет при всички хора, това не е равносилно на твърдението, че ваксината не осигурява имунитет при никой от хората.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митридат":

  Хепатит Б не се пренася с мръсни ръце. Той се пренася с кръв, телесни течности и по полов път.
  Т.е. ако ти се наложи да ти преливат кръв, можеш да се заразиш. Ако се убодеш с употребявана игла, което на мен ми се е случвало многократно, можеше да се заразиш. При пръскане на секрет в окото (зъболекари, случва се често, ако работят без шлем) можеш да се зарариш. Дори ако скъсаш презерватив, можеш да се заразиш. За тоалетни и нечисти хирургически и зъболекарски инструменти няма да говоря.
  Колкото за хепатит А, мои познати се върнаха от море жълти като лимони, заразени я от замърсена питейна вода, я от храна. Кел файда като са си мили ръцете. А може точно при миенето да са се заразили. Само един от тях, който беше лекар и естествено беше ваксиниран беше "оцелял". Така че всеки да си прави сметката. Аз се ваксинирам редовно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на Радо
  Радо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#21:"avorazal"]Такова твърдение липсва в коментара ми, единственото което се казва в него е, че не е статистически коректно да се сравняват децата от 0 до 20 год. с останалите хора, тъй като в първата група вероятността за заразаяване е на пъти по-малка поради вече посочените от мен причини. [/quote]
  Прав сте, не е коректно.
  Броят на хората заразени с хепатит Б обаче продължава да намалява с течение на годините.
  Цитирам по памет презентацията на проф. Мира Кожухарова, но преди години броя новорегистрирани случаи на остър хепатит Б е бил 26 на 100 000 души, а сега е 4 на 100 000 души. Броя на заразените намалява.
  В твърденията Ви прозираше идеята, че няма доказателства, че ваксината изобщо предпазва от хепатит Б. И доколкото разбирам, за основа на това използвате горното разсъждение, свързано, че просто тези ваксинирани хора все още не са били изложени на реален риск от заразяване.
  Можем да изключим всички тези доводи, и просто да помоля да представите някакви реални данни, които да потвърдят това нещо. Защото доказателства за ефективността на ваксината са достатъчно много, иначе тя нямаше да бъде пусната на пазара и да бъде прилагана вече 30 години.
  [quote#21:"avorazal"]И само едно уточнение, което явно Ви убягва - според формалната логика ако едно твърдение не е валидно в някои от случаите, това не означава, че то никога не е валидно. С други думи, ако имаме твърдението, че ваксината на ГСК не осигурява имунитет при всички хора, това не е равносилно на твърдението, че ваксината не осигурява имунитет при никой от хората. [/quote]
  Това явно ми убягва, защото не представихте достатъчно ясно тезата си. Бихте ли обяснили ясно кое точно ви притеснява - това, че ваксината не е ефективна при някои хора, или това, че не е ефективна изобщо?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK