Български учени разработиха нов метод за диагностика на кожния рак

Доц. Екатерина Борисова, носител на наградата "Питагор" за млад учен на
2012-та година

© Георги Кожухаров

Доц. Екатерина Борисова, носител на наградата "Питагор" за млад учен на 2012-та годинаПрез лятото болниците се надпреварват да обявяват кампании за безплатни прегледи за рак на кожата. Лекарите все по-настойчиво алармират за опасностите от слънцето и все по-честата среща със заболяването. Статистиката показва, че на всеки 100 000 души в България, средно четирима се сблъскват с коварната болест. А науката не спира да търси пътища към навременното и точно диагностициране на проблема.


Екип от български учени и медици, начело с доц. Екатерина Борисова от Института по електроника към БАН, разработи система за неинвазивна флуоресцентна спектроскопия. Или казано на по-разбираем език – учените са създали метод, с който според реакцията на флуоресцентната светлина при контакт с различни участъци от кожата се установява дали те са здрави или не.


Все още се изпитва клинично
"Методът все още преминава клинични изпитвания. Едно такова изпитване със сериозна статистика продължава около 3 години, но ние сме вече по средата", отбелязва доц. Борисова, докато сглобява апаратурата, за да демонстрира как работи. Всеки понеделник тя прави компания на един от лекарите дерматолози в столичната Университетска болница "Царица Йоанна". Всеки пациент със съмнение за рак на кожата при желание може да бъде прегледан и от доц. Борисова с новия апарат. По думите й, диагностичната точност е над 90%.


Уредът е лесно преносим и се събира в чанта, заедно с малък лаптоп. За окото на човек без научна титла той се състои от няколко елемента – източник на възбуждане на флуоресцентната светлина, базиран на няколко светодиода, оптически сноп, събран във фиброоптична сонда, микроспектрометър, малък компютър, който показва резултатите.

Български учени разработиха нов метод за диагностика на кожния рак

© Георги Кожухаров


34-годишният физик смело пробва върху ръката си дали апаратурата работи на необходимите дължини на вълната на светлината. "Спектралният диапазон на възбуждане е от 365 до 410 нанометра, където облъчването при тези ниски оптични мощности е вече безопасно. Светлината е напълно безвредна, а при едно измерване, което е от порядъка от десетина секунди, не би имало абсолютно никакъв негативен ефект", отговаря тя на въпроса за страничните ефекти.


При излъчването на флуоресцентна светлина от кожата екранът на малкия компютър показва спектрална графика, която отразява отклика на светлината върху кожата. "Разчита се на автофлуоресценцията (сигналът, който идва от естествено намиращите се вещества в човешката кожа, бел. р.)", обяснява доц. Борисова.


Няма болка, само светлина


Оптичната биопсия би могла да замести стандартната, защото не е инвазивна. За да бъде точна обаче е нужно да се натрупа подробна база данни с различни спектри, за да се диагностицират туморите с още по-голяма прецизност. Необходими са по няколкостотин пациенти с определен вид карцином.


"Диагностиката се осъществява по метода на сравнение, като се регистрира процентно съвпадение с даден вид спектри. Ние знаем как изглежда спектърът на всеки основен злокачествен тумор или доброкачествено кожно образувание и новите пациенти се сравняват с тези осреднени данни", казва ученият.


По думите й, с кожата се работи от една страна лесно, защото е най-достъпната тъкан. Но от друга страна е изключително трудно, защото тя е много разнообразна и има много видове тумори и други образувания.


"Аз не съм открила топлата вода. Спектрални методи за диагностика се разработват от различни международни екипи. Оптичните методи имат много хубави качества. Изследването с тях е безвредно, безболезнено, бързо. Моят принос са самите методики за анализ и диагностика на базата на спектралните данни. Това е по-значимият резултат", казва тя.


Физиката като мисия и предизвикателство


Заради този, на пръв поглед не сложен, уред доц. Екатерина Борисова получава голямата награда "Питагор" на Министерството на образованието в категорията "млад учен" за 2012 година.


Български учени разработиха нов метод за диагностика на кожния рак

© Георги Кожухаров

И докато разказва за възможните приложения на спектралната диагностика издава, че физиката всъщност е нейна страст още от детството, която с годините се превръща в професия. Започвайки в гимназиална паралелка с профил "физика" младият учен продължава образованието си в Софийския университет с две специалности - медицинска и лазерна физика. По-късно работи като докторант в Института по електроника, където по-късно става научен сътрудник. А понастоящем е доцент и научен секретар на института,  от тази година - и преподавател във факултета, който е завършила.


"Още като дете разбрах, че физиката е науката, която обяснява как се случват нещата в този свят. Винаги съм била излишно любопитна как работят различните неща и реших, че физиката ще ми даде отговори на въпросите, които имам", разказва тя с нотка хумор в гласа по адрес на любопитството си.


Казва, че има планове за развитие на апаратурата – да разшири възможностите за диагностика и в бъдеще да стане по-удобна за използване. "Този апарат не е в най-крайния си вид. Той показва само принципа на действие. Когато влезе в ежедневната клинична практика, трябва да бъде приложим без присъствието на учен. В момента се разработва и система, чийто софтуер да различава видовете спектри на различните тумори.


Оказва се, че флуоресцентната спектроскопия има интересни приложения за някои конкретни случаи. Пример от практиката на клиничните изследвания е случаят на пациент, който има смесен тип рак на кожата. "Тоест едните туморни клетки и другите се смесват, а терапиите се провалят и бе трудно да се разбере защо се случва така. Ние спектрално успяхме да видим много добре това смесване на двата типа тумори. И след като определихме това, лекарите просто смениха лечението и терапията проработи", разказва доц. Борисова.


Следващата стъпка на екипа й ще е реализацията на проект за флуоресцентна диагностика на тумори в долен ГИТ (дебело черво), а също така за определяне дали в лимфните възли, в близост до тумора, има натрупани метастатични туморни клетки, завършва физикът.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Както винаги съм казвал покрай банските старци които управляват БАН сякаш още живеят в комунизма,има и много кадърни учени,които правят наука,но без БАН да се реформира,само служим да захранваме Западна Европа и Щатите с добри учени!!!

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Дано да успеят,защото меланомите са най-злокачествени

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  БАН трябва да се отърве от "учени",които са пенсионери на БСП и за заслуги,получават пост в БАН,за да вземат и заплата!Те не само не правят нищо,ами и активно пречат на младите и кадърните,които им стават чираци,крадат идеите им и научните резултати и дерибействат!

  Иначе,кадърни учени-дал Годспод!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хайде сега с патента и резултатите от тестовете и в отдела за медицинско оборудване на Рош/Хитачи.

 5. 5 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Това е много добре, а ако можеха да повишат чувствителността на метода, щеше да е идеално.

  Вещица от Овнерог
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Не може ли поне тук да не се цитират глупостите на Дянков за "Бански старци", ДС и всякакви подобни. Успех Катя и дано да намерите отклик, за да продължите докрай разработката, която да влезе в производство. За ужас на всички БАНомразци.

 7. 7 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#3:"lz2"]Иначе,кадърни учени-дал Годспод! [/quote]

  За твое сведение кадърните учени не са дар от Господа, а струват много вложени средства и добро заплащане, без да включваме интелектуалните усилия. Аре бЕгай при идола си Дянков да му доложиш откритието си за 'кадърните учени'

 8. 8 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Едно голямо браво и от мен !!!
  Наистина се радвам като чета за такива хора и отдадеността с която работят.
  България има бъдеще най-вече с такива като доц. Борисова, а не със спортисти, камериерки и пишман шоу-звезди ...
  Искрено й желая неотслабващ хъс в работата в името на една по-добра България.

 9. 9 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ей това е. Айде честито.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 10. 10 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Браво. Още веднъж. Всичко напредва с неимоверни темпове, обаче онези простаци от ГЕРБ искат всички да сме като тях - прости. Казвам го по повод безумиците с математическите гимназии и загубата на 3-4 години за дечицата, години в които да решат какви да станат чалгаджии или учени.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 11. 11 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mai Tai":

  Не винаги много вложени средства. При нас науката(и образованието) е по-евтина в сравнение с развитите държави. И може да носи много приходи, само че онези крадци комунистите и същите техни простаци от ГЕРБ ни доведоха до това положение - на територия, не на държава.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 12. 12 Профил на freelance
  freelance
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Глупости на квадрат. Цялата работа е несериозна - по средата на експеримент да обявяваш резултати. Най-вероятно са приготвили поредния проект за фонд "Наука" в раздел "Здраве" и сега правят медиен рекет. Това е лаборатория финансирана щедро от измамните червени схеми на фонда.

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  Браво на екипа от български учени и медици, начело с доц. Екатерина Борисова от Института по електроника към БАН за този нов метод за диагностика на меланоми.

  Пожелавам им успех в изработката на медицински апарат, който да се използва масово. Тук е мястото български предприемачи да се заинтересуват, подпомогнат и спечелят от това.

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#12] от "freelance":

  Вие специално се регистрирахте днес за да напишете сериозни обвинения БЕЗ доказателства. Вие сте смешен и жалък.

 15. 15 Профил на freelance
  freelance
  Рейтинг: 221 Весело

  Краен срок за подаване на документи за фонд "Наука" в раздел "Здраве" е понеделник

 16. 16 Профил на freelance
  freelance
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#14] от "BlueWater":Облог, че ще пуснат поредния проект във фонда?

 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#15] от "freelance":
  До коментар [#16] от "freelance":

  Само това ли имате да кажете?! Има ли и други проекти? Какви са те? Колко са? ..........

 18. 18 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Дневник", нямате ли практика да показвате текста на учените преди да го публикувате? Статията е пълна с недомислици за които едва ли Екатерина е виновна. НЯМА флуоресцентна светлина, по принцип при всяко облъчване със светлина се наблюдава поглъщане и флуоресценция в една или друга степен. Указания тук диапазон е този на виолетов/ултравиолетовия спектър. ИМА флуоресцентна спектроскопия и микроскопия, широка разпространена за различни диапазони базирани на това явление. Както и флуоресцентни лампи основани на явлението фуоресценция. Просто в ИЕ-БАН са се сетили да потърсят корелация между спектъра на излъчената светлина с наличието на туморни клетки в епидермиса и ако съберат голяма база данни дори при 90% точност могат да помогнат да се избегнат болезнените биопсии. В този ин-т от много години работят с медици за приложение на лазери в медицината.

 19. 19 Профил на freelance
  freelance
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "canuck99":Тя цялата им работа е такава.

 20. 20 Профил на freelance
  freelance
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#17] от "BlueWater":Какво да кажа? Че пуснаха безумен като тематика проект "Здраве", подготвен за предварително определени печеливши. Те си знаят и може да отварят шампанското Облог, че Борисова ще е от тях

 21. 21 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Господине проблемът е друг. И гений да се роди и да отиде да работи в БАН, ако няма кой това нещо което е създал да го произведе всичко отива по дяволите.

 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Освен да кажа едно голямо браво на доц. Екатерина Борисова, друго не виждам какво може да се коментира.
  В такива хора ми е надеждата за едно по-добро бъдеще за всички ни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на freelance
  freelance
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "BlueWater":Кой е жалък? Като си толкова отворен я ми кажи, тази фирма какъв оборот има на свободния пазар и какъв процент от приходите идват от БАН и фонд "Наука"? http://www.optella.com/index.htm. Колко години, пет, десет, двадесет, до пенсията на Борисова и Аврамов ли трябва данъкопладците да ги хратутнат тези? Кога ще излезнат на свободния пазар? От 2008 цели тематики по физика са без стотинка финасиране, а тези не са пропуснали конкурс и все печелят. А продукт никъв. Хората Хигс бозон откриха за това време.

 24. 24 Профил на www
  www
  Рейтинг: 237 Гневно

  Пак поредните простотии. Нима никой не помни че последните години от БАН редовно обявяват че лекуват рак. Нещо след това да се спомена за великите открития? Колкото до колежката кога и е останало време за наука покрай активността с дружинката на един бивш председател на БАН Но пък това е най-добрия път за издигане в йерархията в БАН. Номер 12 най-вероятно е прав за мотивите за поредното откритие. Колко лесно се лъжат обаче журналисти!

 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#23] от "freelance":

  Сега може да ви повярвам, защото всичките им публикации са от 2005г. http://www.optella.com/Public.htm

  Страницата им е от 19 юни 2004г. и е правена от тях. Очевидно са точно БАНски старци.

  Domain Name: OPTELLA.COM
  Registrant:
  N/A
  Luchezar Avramov (@mail.bg)
  10, Frederik Jolio Kuri str.
  Sofia
  Sofija-Grad,1113
  BG
  Tel. +359.888459315
  Creation Date: 10-Jun-2004
  Expiration Date: 10-Jun-2013
  Domain servers in listed order:
  ns1.gotobg.net
  ns2.gotobg.net

 26. 26 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Авторката на тази статия Веселина Фотева може ли да каже чия е била идеята за нея?!

  Ходатайствал ли е някой и ако да кой точно?

 27. 27 Профил на freelance
  freelance
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":Това няма нищо общо с темата за БАН и феодалните старци. Това има общо с въпроса за мега-корупцията в научното финансиране. Само една шайка, от БАН и университетите, която единствено печели конкурси, а колегите им или гладуват или напускат България. Просто трябва да се сложи граница от поне две години между завършен предходен и спечелен нов проект от даден фонд на лаборатория или факултет. Също така, който има предходно реализирани проекти от даден фонд, като кандидатсва за нов да дава отчет за развитието му през годините за да се види колко са устойчиви и ценни. Естествено, преди това да бъде махната корупцията. Мечти, мечти,...

 28. 28 Профил на dryn_dryn
  dryn_dryn
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  сори, пич, "учените" от котилото на БСП са в УНСС и по върховете на властта

 29. 29 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#27:"freelance"]Това няма нищо общо с темата за БАН и феодалните старци. Това има общо с въпроса за мега-корупцията в научното финансиране. Само една шайка, от БАН и университетите, която единствено печели конкурси, а колегите им или гладуват или напускат България. [/quote]


  Абсолютно точно! Не само нищо не се направи след осветяването на далаверите през 2008 -9 във Фонда за научни изследвания от доклада на Хорозов, но нещата там се забатачиха още повече с назначения от Игнатов смехотворен по състава и компетенциите си Изпълнителен съвет (начело с менте-професора без публикации Рангел Гюров от НБУ), както и с мошеника от МОМН, назначен от министъра за нов управител на Фонда - човек лично отговорен за прикриване на золумите през сесиите 2008- 2009.

  За този огромен скандал с ФНИ трябва да пишат журналистите. А те само зачекнаха темата...


 30. 30 Профил на veselina_foteva
  veselina_foteva
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "BlueWater":

  Здравейте, уважаеми BlueWater,

  единствената препоръка, която сме получили за доц. Борисова, е тази, която дава присъдената й от МОМН съвсем наскоро голяма награда "Питагор" в категорията "млад учен". Решихме, че е интересно и важно да представим проекта, с който доц. Борисова е заслужила отличието.

  Хубав уикенд.
  Веселина Фотева

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Намерих тази статия едва днес. Потърсих в Интернет повече. Но не намерих. Интересува ме дали тази диагностика може да се ползва вече ежедневно в ИСУЛ? И как да се свържа с екипа? Никой не е дал коментар - ползвал ли е, какви са резултатите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK