Умението да плуваш е най-добрата превенция на водния травматизъм

Умението да плуваш е най-добрата превенция на водния травматизъм

© Красимир ЮскеселиевОсновната грешка на повечето хора е, че подценяват опасностите, които крият водните басейни, и надценяват собствените възможности. Проблемите, които могат да възникват във водата са известни, но много къпещи се често ги пренебрегват, особено когато са употребили алкохол". Това каза пред "Дневник" Теодора Томова, която е главен експерт във Водноспасителната служба към Българския червен кръст (БЧК) и световен шампион по водно спасяване за `83-та година.


Томова каза, че само една бира може да промени възприятията и да наруши преценката за опасностите. "Основно правило е, че


всеки трябва да се отнася с респект към водата.
Ние винаги препоръчваме къпането да става на плувните басейни или на обезопасени плажове с водни спасители – където при инцидент може да се окаже адекватна професионална помощ", посочи тя.


Посъветва при влизане във водата винаги да се съобразява температурната разлика, защото както е известно, ако тялото е нагрято, а водата хладна, може да се стигне до затруднено дишане или спиране на сърцето. Схващането на мускулите (мускулна крампа) също се случвало в резултат на температурните разлики. Ако се стигне дотам, не бива да се изпада в паника, съветва Томова. "Най-доброто решение е човек да поеме дълбоко въздух, да се отпусне и да размачка мускула, докато се отпусне".


Това лято българските басейни и охраняеми водоеми се наблюдават от около 2500 водни спасители.

Крампи се получават най-често при хора, които живеят в градски условия и имат по-слаба физическа подготовка. "Всичко трябва да стане постепенно, защото водата и слънцето са едни натоварващи елементи".


Желателно било също да не се преминават обозначените с шамандури зони в морето, които обикновено се поставят на около два метра дълбочина.


"Човек трябва да плува дотам, докъдето има дъно под краката си.


Никога не бива да се влиза самостоятелно навътре във водоема. Аз съм световен шампион по водно спасяване и никога не си позволявам да влизам навътре в морето сама", заяви Томова.

Умението да плуваш е най-добрата превенция на водния травматизъм

© Надежда Чипева, Капитал


Обясни също, че ако нещо се случи във водата, трябва да се даде ясен знак към брега – да се вика или ръкомаха с ръце, за да бъде привлечено вниманието на спасителите.


Като "червена лампичка" тя отбеляза необходимостта от много строг контрол на родителите над децата, когато семейството е на плаж. "Добре е децата да са посещавали организирани занимания по плуване. Умението да се плува е най-добрата превенция на водния травматизъм", заяви Томова.


По думите й мръсната вода също е фактор за безопасността, защото спасителите се нуждаят от определена бистрота и зрителен достъп до дъното. За тези норми в басейните отговарят регионалните здравни инспекции, уточни експертът по водно спасяване.


По данни на столичната здравна инспекция плувните басейни в София са 131.


От тях 92 са закрити и могат да се ползват целогодишно. Останалите 39 са открити, имат сезонен характер и функционират през летните месеци на годината.


Те се проверят системно без предварително предупреждение. Правят се и лабораторни изследвания, които определят качествата на водата. Особено внимание се отделя на микробиологичните й фактори. Последните данни, които РЗИ-София е оповестила на сайта си, показват, че до края на май са извършени 233 , като 42 са в открити плувни басейни. Били са издадени 31 предписания, 8 акта и 8 заповеди за временно спиране на работата на басейна.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  обществените басейни са едно доста сигурно място за инфектиране на половите органи като са особено застрашени жените !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Алкохол и морска вода си е безумие ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Заглавито не трябваше ли да бъде: "Умението да плуваш НЕ Е най-добрата...." Все пак цялата статия доказва, как колкото и добре да плуваш, отговорното поведенеие е по-важно.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Да се уважава водната стихия.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  А това, че схващане получават само хора, които живеят в града и са с по-слаба физическа подготовка изобщо не е вярно. Схващането е резултат от рязко и некоординирано натоварване и дишане, което по-скоро може да го направи трениран човек отколкото такъв със слаба физическа подготовка.

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  "Най-доброто решение е човек да поеме дълбоко въздух, да се отпусне и да размачка мускула, докато се отпусне".
  ...........
  Често ги виждам такива. Влизат обикновенно по двойки, тя го размачква, той се оглежда на всички страни, след процедурата излизат.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на Разтягам Локуми
  Разтягам Локуми
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Като видите табела >КЪПАНЕТО ЗАБРАНЕНО< , се замослете доста преди да влезете във водата, най-вероятно има някаква причина да е забранено. Само през изминалата седмица удавените в Русе бяха двама, и в двата случая хората бяха решили да се разхладят точно на няколко метра от табелата.

  Ко толкоз? Голяма работа....
 8. 8 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Статията е добра. Съветите не са за пренебрегване. Морският ни бряг е красив но и опасен на места. След малко по - силен вятър вълните дълбаят и дори на 20 метра от брега... понякога е опасно. Прави ми впечатление как родители пускайки децата си в морето се отдават на спокойствие... и така стават белите.
  Не са за пренебрегване знамената на плажа, чуете ли свирката на спасителите - може да е вече късно.
  Човек не е по-голям от водната стихия. А да се научат децата от малки да плуват е едно предимство, но не бива да се проявява безразсъдство... и не само за децата де, възрастните да се подсещат

 9. 9 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  Честно казано тази информация ме учуди:
  "По данни на столичната здравна инспекция плувните басейни в София са 131."

  Интересно къде са всичките тези 92 закрити и 39 открити басейни?

 10. 10 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#2:"deepdp"]Алкохол и морска вода си е безумие ...[/quote]


  Намериха се умници да нацъкат минуси и на това твърдение.

  I had a dream, Joe
 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "При плуване човек трябва да плува дотам, докъдето има дъно под краката си."

  Що за глупост?

  По тая логика и в басеин не трябва да плувате, освен ако не сте над 2м висок

  Човек трябва да си преценява възможностите. И критерия въобще не е колко точно е дълбоко. След 2м всичко е все тая - дали е 2 или 200 - разлика няма.

  И това със схващанията е много спорно. Ако някой плувец се дави като му се схване крак - то той не е никакъв плувец!

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Иначе чара на морето е когато сте поне на 500-600 метра от плякащите бянаджии. Там има истинско спокойствие и тишина нарушена само от ритмичните движения на тялото. Е и ако не броим шибания рев на джетовете...

 13. 13 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "niakoi_si":

  Доста самоуверено! Да не ти се случват никога беди в морето!

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "Разтягам Локуми":

  Мдам, само дето по черноморието, къпането е разрешено само там където има спасител. Реципрочно където едни главуняци събират по 20 кинта за чадърче и те гледат на кръв ако си опънше хавлията на тяхна територия без да плащаш.

  Ако искаш да се спасиш от въпросните главуняци, трябва да плажуваш в неохраняваната зона, реципрочно там е "забранено". Макар, че на никой не му пука за тая забрана, защото изначало е глупава.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "bingbong":

  Като се случат бедите си нося отговорността!
  Цялото това насаждане на страх в хората от водата е мега глупост! Много по-добре е да научите детето си да плува добре, вместо да го плашите с удавяне.

  Как по дяволите, едни наплашен от водата ще се гмурка на 10 метра дълбочина? Или ще кажете, че това е нещо мега опасно и е само за луди? И затова целия свят го практикува масово. Или как едно дете което е научено да търси дъното, ще подкара сърф, водни ски, ще се качи спокойно на яхта?

  Подобни глупави изказвания - "плувайте само като има дъно" са непродуктивни и само насаждат страх.

 16. 16 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Весело

  "на обезопасени плажове с водни спасители – където при инцидент може да се окаже адекватна професионална помощ"
  да ме прощава госпожата, но май скоро на български плаж не е ходила. спасителите ни са като милиционерите. единственото което правеха спасителите на дружба последния път беше да пият от 200мл пищовчета на сянка, да се чудат само как да дигнат черно знаме и коя девойка да свалят.
  иначе/респект към водата и всяка жаба да си знае гьола-най се давят тия дет си мислят че могат много да плуват (сиреч като мен)

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 17. 17 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  "Подобни глупави изказвания - "плувайте само като има дъно" са непродуктивни и само насаждат страх."
  Е, да, но може и да спаси някого.
  Добрите плувци правят изключение. Все пак статията има една по-обща насоченост. Превантивна роля играе...
  А и.. Като те е страх от мечка ...не влизай в гората.

 18. 18 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#10:"Ослик, суслик, паукан"]Намериха се умници да нацъкат минуси и на това твърдение. [/quote]

  не са от мен минусите, но основната причина би могла да се крие в това, че на плажа обикновено най-подпийнали са самите спасители....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 19. 19 Профил на Разтягам Локуми
  Разтягам Локуми
  Рейтинг: 409 Весело

  Алкохол и плаж са си напълно несъвместими, но пък вървят ръка за ръка....
  Никога няма да забравя, един път как се напих и заспах на плажа... жестоките изгаряния също не са за пренебрегване!

  Ко толкоз? Голяма работа....
 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Нищо повече от написаното на табелата на всеки плаж.
  Умението да се плува в басейн е малка част от уменията за справяне с опасностите в море,река или вътрешен водоем.
  Не знам някой да е провеждал обучение за плуване в течение,силно вълнение,мъртво вълнение включително и сред спасителите.
  Умението да се връзват няколко възела,особено "булин" с една ръка може да спаси човек в доста критични ситуации,усвояването му отнема няколко часа,не се учи никъде,освен в курсовете по алпинизъм,пещерно дело и капитанските.

 21. 21 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Не е насаждане на страх, а предупреждение хората да се отнасят с респект към морето. Колкото и да си добър плувец при някои явления може да нямаш никакъв шанс - особено, ако си сред тишината на 500-600м от брега. През август нашето море е доста коварно, така че внимавайте с показните изпълнения - по-добре един бътерфлай на плиткото за пред мацките, от колкото да се правим на Петър Стойчев, без наличието на съпровождаща лодка.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "Wasabi":

  Човек дето плува бътерфлай в морето - наистина е най-добре да си седи там дето има дъно

  Респект трябва да има. Но и трябва да се обясни на хората, че морето не е само пясък и 10 метра водна ивица. Това е баня, не море. Хубавото в морето започва там където свършат баняджиите. И да се научат как да оцеляват и да се наслаждават на морето. А не на простото плицикане и мазане с крем.

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Между другото, голяма част от водните спасители са некомпетентни за морско спасяване. За басеин биват, но в морето са неадекватни.

  Водното спасяване, какво всичко друго в тая държава страда от остра липса на професионализъм. Причините са ясни - за толкова пари - толкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK