Ваксините срещу рак на маточната шийка - между надеждата за по-малък риск и страха от странични ефекти

Ваксините срещу рак на маточната шийка - между надеждата за по-малък риск и страха от странични ефекти

© Антон ПоповСветовната здравна организация ежегодно отчита 250 000 смъртни случая на жени вследствие на рак на маточната шийка. В Европа този вид рак е втората по честота форма на онкозаболяване при жените от 15- до 44-годишна възраст, след рака на гърдата.


В България данните на Националния раков регистър показват, че годишно новите случаи са 1100 – 1200. За малко под 400 жени изходът е смърт. Това означава, че всеки ден в България умира средно по една жена от рак шийката на матката, а се диагностицират три нови случая.


Пред седмица Министерският съвет одобри Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, за която се говореше още в края на 2011-а.  Нейната основна цел е семействата на 75% от 12-годишните момичета да бъдат убедени, че трябва безплатно да ги ваксинират, за да бъдат предпазят от тежкото заболяване. Държавата вече е отделила 2 млн. лева за закупуването на ваксините.
Страхове по адрес на ваксините


Едновременно с това в социалните мрежи и форумите се върти съвсем друга статистика без ясен източник, но пък достатъчно стряскаща, за да не бъде пренебрегната. Повечето послания звучат така: "Това, което няма да ви каже вашата педиатърка, е, че от 2006-а насам има над 20 000 регистрирани случая на усложнения и над 100 случая на смърт след поставяне на ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV). След като няколко момичета в Индия умират непосредствено след поставянето й, ваксината бива забранена. Възможни странични ефекти са лицев неврит, парализа, внезапни припадъци, стерилитет." Цифрите варират в различните групи в социалните мрежи и видеоклипове. 


Предлаганите на българския пазар ваксини са две - "Церварикс" (Cervarix) и "Гардасил" (Gardasil) (среща се и като "Силгард"). Основните критики и притеснения на хората обаче са насочен предимно към втората. Дебати по темата е имало и в други държави. Разследване на CNN от 2008 година показа, че според федерални данни в периода 2006 - 2008 година във Великобритания са регистрирани 9749 странични ефекта и 21 смъртни случая след поставянето на "Гардасил". Английските институции обаче не установяват пряка връзка между инцидентите и имунизационния продукт.


Министерството: Ваксините имат разрешително, значи всичко е наред


В петък "Дневник" попита и българското здравно министерство как ще отговори на съмненията за безопасността на ваксината. Експертът в дирекция "Обществено здраве" д-р Теодора Тодорова обясни, че "Европейската агенция по лекарствата следи много строго всички сигнали за странични ефекти и провежда проучвания по тях". "Фактът, че ваксините все още имат разрешително, означава, че агенцията не е установила пряка връзка между инцидентите, цитирани в медиите, и приложението на ваксините", каза тя.


Затова решените да ваксинират дъщерите си родители ще имат право на избор между двата вида ваксини, след като се запознаят с характеристиките им. "И двата продукта имат много висока имуногенност – над 98%". Те са различни, но покриват двата най-онкогенни щама на вируса - HPV16 и HPV18", уточни експертът.


Оказва се обаче, че българските лекари не са единодушни по отношение на ваксините срещу рака на маточната шийка. "Дневник" разговаря с двама авторитетни в областта онкозаболяванията и педиатрията специалисти, които заеха противоположни позиции.


Д-р Радослав Дренски: Не бих поставил такава ваксина на дъщеря си


"Аз съм против. Имам сериозни задръжки. Никога не бих имунизирал дъщеря си с такава ваксина", това бе отговорът на д-р Радослав Дренски на въпроса какво смята за имунизацията. Той е началник на патологоанатомичното отделение в Първа акушеро-гинекологична болница "Света София" и казва, че в практиката си е имал няколко случая на имунизирани жени срещу човешкия папилома вирус, при които въпреки ваксината след цитонамазка е станало ясно, че са носители на вируса. "Тогава къде е ползата от ваксината", попита той с уточнение, че странични ефекти са винаги възможни след каквато и да е имунизация.


Обясни, че той самият е работил и живял в Англия, където имало сериозно брожение против ваксините изобщо. "Имайте предвид, че папилома вирусът е като грипния вирус. Колкото са спорни ваксините срещу грип, защото има много щамове и вариации, толкова са и за HPV. А щамовете там са над 70."


Ваксините срещу рак на маточната шийка - между надеждата за по-малък риск и страха от странични ефекти

© Георги Кожухаров


По думите му голяма част от жените стават носители на HPV и "практически лекарите не попадат на чист терен, така че да е активна имунизацията". Лекарят уточни, че ракът на маточната шийка е най-добре изследваният рак, защото "от близо 20 години ние наблюдаваме преки доказателства, че инфекцията след HPV е свързана с този вид рак". Но при една огромна част от пациентките инфекцията протичала доброкачествено. "Просто е въпрос на имунитет и не бива да се разчита само на ваксини и хапчета", смята д-р Дренски.


Той каза, че не е толкова определящ щамът на вируса (твърди се, че HPV18 и HPV18 са най-рисковите), колкото самото имунологично състояние на организма. Според него всичко зависи от човека, от неговата кондиция, от начина на живот, от половата активност. "Вие, ако не броите многото други фактори, а разчитате само на ваксината, резултатите ще са съмнителни. Много хора, понеже не полагат усилия, разчитат на инжекцията и смятат, че с пари могат да компенсират нещата, но това е хитруване, което в лицето на болестта не минава", заключи лекарят.


Д-р Клара Балджиева: Над 30 000 момиченца могат да се имунизират, това е невероятен шанс


"И двете ваксини, които са на българския пазар, действат срещу щамовете 16 и 18, които са смятани за най-онкогенни и високорискови. Те са отговорни за 71% от раковите образувания на маточната шийка. Над 30 000 момичета ще имат възможността да бъдат имунизирани, без родителите им да заплащат, това е невероятен шанс." Така смята д-р Клара Балджиева, която освен председател на Националното сдружение на педиатрите в доболничната помощ е участвала и в работната група, изработила Националната кампания за първична профилактика на рака на маточната шийка.


Тя подчерта, че за фокус група са избрани деца на 12 години, защото такива са препоръките на Световната здравна организация, с които се съобразява и световната практика за имунизация.


По думите й пиковете на инфектиране с човешкия папилома вирус са в първите три години след сексуалния дебют на момичета и между 30- и 40-годишна възраст. "Затова е важно да се ваксинират преди това."


Тя също припомни черната статистика за България, според която всеки ден по една жена умира вследствие на болестта. Наблегна, че именно затова било изключително важно освен имунизация по-възрастните жени да проверяват здравето си поне веднъж годишно в гинекологичен кабинет с цитонамазка. "Защото колкото по-рано бъде открита болестта, толкова по-високи са шансовете тя да бъде преборена."


Д-р Балджиева отказа да коментира фармацевтичните фирми, които произвеждат двата вида ваксини, продавани у нас.  По думите й са направени над 11 клинични проучвания на ваксините срещу HPV вируса, като всички странични ефекти са докладвани в Европейската агенция по лекарствата. "Установено е, няма по-висок риск от автоимунни и алергични заболявания при децата, които са получили тази ваксина", каза тя.


Лекарят направи уговорката, че всяка ваксина има странични ефекти като зачервяване, отток или болка, тъй като инжекцията се бие в мускула на ръката. Но специално тези ваксини били с много висок профил на поносимост и безопасност. Важно е според нея обаче задължително преди поставяне на ваксината да се правят пълни клинични изследвания на момичето, защото пубертетната възраст предразполага към по-силни странични ефекти.


Но това било валидно за всички ваксини и като цяло при тази не бил регистриран по-висок процент на нежелателните медицински събития.


Все пак е по желание


От здравното министерство подчертават, че ваксинацията срещу човешкия папилома вирус е изцяло по желание на родителите и не е включена в задължителни имунизационен календар. Идеята е чрез информационни кампании в училищата, сред лекарите, учениците и родителите да се обясни важността и значението на интервенцията. След като бъдат запознати от личните лекари с всички характеристики на двете ваксини, родителите ще могат да избират коя да поставят на детето.


Безплатното ваксиниране на 12-годишните момичета би трябвало да започне по план от октомври тази есен.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Аз дъщеря си я ваксинирах. А това че в Индия няколко момичета умират непосредствено след поставянето й, не значи че са умряли именно от нея. В много места в Индия е много по -трудно да останеш жив вместо да умреш.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  все още ваксината не е изследвана достатъчно ! това, че има разрешително не я прави автоматично безопасна и не значи НИЩО !!! НИЕ ЩЕ СЕ ВЪЗДЪРЖИМ !!! ПО ДОБРЕ ПАРИТЕ ДА ОТИДАТ ЗА ПРОСВЕТА ЗА БЕЗОПАСЕН СЕКС И ЗА ЕДНА ДЪРЖАВНА ФАБРИКА ЗА ЕВТИНИ ПРЕЗЕРВАТИВИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "21 смъртни случая след поставянето на "Гардасил". Английските институции обаче не установяват пряка връзка между инцидентите и имунизационния продукт."

  Е как смъртните случаи са СЛЕД поставяне на ваксината и в същото време няма връзка между ваксината и смъртността...
  Едното очевидно не е вярно

  simple mind
 4. 4 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Бряф мааму...СЗО отсекаде праща информация, че мрат по стотици хиляди от сека една болест на година ... значи като ги събереш наум се получават, че се гътат едва ли не полвин милиард на година ... а населението расте ...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 5. 5 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "magen_enoshi":

  Има доста индийци в Англия, но статистиката е политически коректна и 20-те жертви се отбелязват като английски деца. Едва ли има особено значение- рискът е еднакъв за всяко едно момиченце. Дано сте от късметлиите!

 6. 6
  pistons
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#1] от "magen_enoshi":

  И в Англия ли е така? Ама май и в САЩ е по-лесно да умреш отколкото да живееш. Само ние сме си тарикати. За това ще набием едни милиарди(с милиони комисионни) за боклук, който е опасен и никой не иска да го купи.
  И друго 250 000 смъртни случая в световен мащам са мнооого малко. Нормалния грип взема повече жертви, да не говорим за маларията. Ама що не си вземаме и лекарсто против малария? на всяка минута умира по човек от малария.
  Мутро-милиционерите си играят с чувствата на хората, като източник на рекет. В случая страх за живота на децата ни.

 8. 8 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#7] от "4e":"И в Англия ли е така? "
  В Англия не знам как е , в Израел се препоръчва момичетата да се ваксинират. А аз на израелската медицина и вярвам повече от колкото на английската, с разните му пакистански и индийски доктори.

  До коментар [#5] от "kuku032":"Дано сте от късметлиите! "
  Ами явно сме, тъй като минаха няколко години от ваксинацията.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Разстроено

  До коментар [#8] от "magen_enoshi":

  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е РАНО ДА СЕ РАДВАТЕ, ЗАЩОТО ЕДИН ОТ СТРАНИчНИТЕЕФЕКТИ МОЖЕ ДА Е СТЕРИЛИТЕТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Странични ефекти има и процента никак даже не е малък, и то за всички ваксини, но ако стане проблем с близък човек и ти си го спрял да се ваксинира, как ще продължиш .....и обратното. Факт е че повечето лекари не могат да ти обяснят какво съдържа ваксината и в случая са просто пласьори

  Както се казва Shots in the Dark

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  До коментар [#8] от "magen_enoshi":

  Не обръщайте внимание на злобни коментари.
  Аз също ще сложа на детето си. Тези вируси се проявяват като брадавици, а тя от малка има две.
  Освен това, не знам някъде да е забранена. Жалко, че е малко скъпичка.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Тестовете струват с прегледа около 100лв. и се правят на две години, нямат нищо общо с цито намазката /за правописа не съм убедена/.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  След горе прочетеното наистина се почувствах объркана и макар да е рано за ваксината, не знам като настъпи моментът как ще постъпя, шансовете са 50:50 и в двата случая можеш да сбъркаш.

 14. 14 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#11] от "a.n.": Винаги се старя да не обръщам внимание на писаното от "специалисти" дето от всичко разбират, ама най-вече от медицина, политика и футбол
  В Израел тази ваксина също не е безплатна и не е ефтина. Трябваше да я купим тъй като не се покрива от здравната застраховка. Успех на детето Ви.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 15. 15 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1048 Неутрално


  Министерството: Ваксините имат разрешително, значи всичко е наред.
  Ами то и цигарите са разрешени за продажба, значи ли,че всичко е наред?!

 16. 16 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Браво на д-р Дренски! Хубаво е, че има лекари, които открито застават зад подобно становище.

 17. 17 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да допълня - той далеч не е единственият акушер-гинеколог против тази ваксина.

 18. 18 Профил на one
  one
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Д-р Дренски обяснява защо не препоръчва имунизацията като лекар. Д-р Балджиева започва с това защо да не използваме шанса си като ни се предлага безплатно. Трябват ни повече професионални мнения на лекари, а не пропаганда, апелираща към джоба ни, базирани на принципа - щом е безплатно - взимай. Имаме нужда от сериозни и професионални мнения на медици, както и абсолютна яснота по въпроса коя точно фирма в България произвежда ваксината.

 19. 19 Профил на shaz
  shaz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Д-р Дренски ясно си казва, че ваксината не гарантира предпазване от коварната болест, но явно не ви прави никакво впечатление. Има и много чуждестранни лекари, авторитети, които не са се нагушили с парите на фарма гигантите и все още мислят трезво и предупреждават за опасностите от тази ваксина.
  Информация има в нета, четете преди да вкарате доброволно отрова в телатана децата си! Жалко за тези, които вече са го причинили!

 20. 20 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В САЩ, където има тотална истерия около ЧПВ, или поне имаше преди десетина години, точно във връзка с този вирус много специално наблягат на правилното хранене за добра имунна система. Подчертавам - на хранене и общ здравословен начин на живот, не на добавки. Сега чакам инфо от моя приятелка там, бяха я побъркали покрай тоя вирус, да каже за нагласите към тази ваксина. Не че не може да си види в нета. Пратих й преди ден-два линк с доклад за страничните ефекти в равнение с друга ваксина, който съфорумец/съфорумка тук любезно беше подал/а.

 21. 21 Профил на bradabrat.com
  bradabrat.com
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Става дума за оная скъпо струваща отрова на корпорациите "Мерк & Ко" (САЩ) и "ГлаксоСмитКлайн" (Британия), която причини умствено изоставане, паралич, автоимунни заболявания у над 20 000 жени, от които 17 500 само в САЩ и почти мигновена смърт на стотици други. Ваксината на "Мерк" носи търговската марка "Гардасил" (Gardasil), а в Европа се разпространява под името "Силгард" (Silguard). Патентованото изобретение на "ГлаксоСмитКлайн" пък е печално известно като "Церварикс" (Cervarix).

  Гледайте филма "ONE MORE GIRL":
  https://vimeo.com/18661694

 22. 22 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Във Скандинавия има национални програми за ваксиниране на всички 12 годишни. Доброволно е, но се ваксинират всички на 100%.

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#3] от "senser":

  Ами има много други начини да умреш освен от ваксина. И може да ти се случи и преди и след ваксинирането.

  Може да те ваксинират срещу папилома вирус, а да умреш от апендицит, стафилококов сепсис или менингит примерно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#11] от "a.n.":

  Вирусът, който причинава брадавиците е различен от този причиняващ рака на шийката на матката.
  Както беше написано в статията - над 70 модела са.
  Така че най-добре просто я заведете на кожен лекар да ги премахне, защото някои имат гнусното свойство да се разнасят. Колкото до ТАЗИ конкретно ваксина, моето мнение е че може би трябва да се изчака.
  Тестовете направени в Индия са далеч от всякакви правила на медицинската етика и добрата медицинска практика. Така че резултатите, въпреки че лоши, са крайно неубедителни. На ваше място щях да изчакам. До година -две пушилката ше се разнесе.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 618 Неутрално

  За тези, които се интересуват от повече подробности за ваксините, това е линк към над 50 статии с специализираното медицинско списание МД http://spisaniemd.bg/?s=hpv

 26. 26 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Те и африканците щели да умрат от глад или спин, но нямало да ядат американската храна дето им пращат, щото била гмо

 27. 27 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 925 Разстроено

  [quote#6:"pistons"]Тва е нещо по гадно от национално предателство...не знам как да го нарека даже.[/quote]
  Точната дума е геноцид.....

 28. 28 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "...Той каза, че не е толкова определящ щамът на вируса (твърди се, че HPV18 и HPV18 са най-рисковите), колкото самото имунологично състояние на организма. Според него всичко зависи от човека, от неговата кондиция, от начина на живот, от половата активност.... Просто е въпрос на имунитет и не бива да се разчита само на ваксини и хапчета, смята д-р Дренски."

  Докторът го е казал ясно. Няма как, като не полагаш никакви грижи за здравето си, да разчиташ, че ваксина би те спасила от която и да е болест.
  Но както обичам да казвам, народа масово го мързи да полага усилие за каквото и да е... Та така - щом Държавата ти дава нещо безплатно, защо да не се възполваш...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 29. 29 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 477 Разстроено

  "По думите й са направени над 11 клинични проучвания на ваксините срещу HPV вируса, като всички странични ефекти са докладвани в Европейската агенция по лекарствата."

  На всички е ясно, че клиничните проучвания се правят по поръчка на фармацевтичните компании от различни клиники света и тяхната обективност е твърде съмнителна. Ако можеше да се вярва 100% на данните от тези проучвания нямаше всяка година да се изтеглят от пазара хиляди медикаменти, които са минали проучванията и са одобрени за употреба.
  Истината е, че клиничните проучвания често са манипулирани, а дори и съвестно и точно проведени - те могат да разкрият само част от страничните ефекти и то само тези, които са пряка и непосредствена последица от прилагането на медикамента. Дългосрочните, непреките странични ефекти и противопоказания за медикаментите често се установяват години след одобряването им за употреба и след оплаквания на пациенти.
  Такъв е и случаят с Гардасил...одобрен за употреба от FDA през 2005.
  Прилагам линк към ОФИЦИАЛНИ данни на National Vaccine Information Center, получени чрез Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS), създадена в САЩ по силата на National Childhood Vaccine Injury Act of 1986:
  http://www.nvic.org/downloads/nvicgardasilvsmenactravaersreportfeb-2009u.aspx
  Оставям без коментар данните и изводите от VAERS. Считам, че същите достатъчно ясно и категорично доказват опасностите от тази ваксина. Забележете, че данните се отнасят към 30.11.2008 г. Към днешна дата са установяват значителен брой материали, които разкриват потресаващи факти и човешки трагедии, причинени от тези ваксини!
  ЧЕТЕТЕ И МИСЛЕТЕ!!! Вие сте отговорни за здравето на вашите 12-годишни момиченца!!!

 30. 30 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 477 Разстроено

  Уточнение към пост 29:
  Анализът прави съпоставка между Гардасил и Менактра (менингококова ваксина), но данните за страничните реакции и усложнения са дадени поотделно и за двете! Важно е да имате предвид, че по сведения на FDA и VAERS се докладват не повече от 10% от страничните реакции и това са именно тези, за които категорично и недвусмислено се е установило, че са пряка и непосредствена последица от ваксината. За Гардасил - одобрен 08.06.2006 г. до 30.11.2008 г., т.е. 2 години и 5 месеца, докладваните странични реакции са 10 151, от които застрашаващи живота са 151, а в спешно отделение са попаднали 5021, от които не са се възстановили 2017, с трайни увреждания 261, СМЪРТНИ СЛУЧАИ: 29...Това сочат официалните данни, а истината е далеч по-страшна!

 31. 31 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "pistons":

  Стига дрънка глупости - в Англия са си напълно разрешени и двете ваксини, даже ако не се лъжа са и в задължителни имунизационен календар.

 32. 32 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#30] от "jazzi":

  Ей, това става като хвърлиш "сурова" информация на хора, които си нямат и идея как да я разберат и тълкуват. 29 смъртни случая звучи като голяма цифра, но това е за период от 6 години. А направил ли си си труда да погледнеш колко са докладваните спешни хоспитализации и смърт за последните 6 години за аспирин (ацетил-салицилова киселина), парацетамол (Tylenol, Panadol), ибупрофен (Нурофен), нимезулид (Aulin, Nimesil), които повечето хора гълтат като бонбони? Понеже виждам, че си много добър в търсенето на статистически данни от FDA и EMA (може да добавиш и MHRA) - направи справка за тези четири продукта и дай цифрите и тогава ще говорим за безопасността на ваксината.

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  До коментар [#24] от "rapidfire":

  Имам още време, но като цяло съм "за" ваксините и всякаква профилактика.
  И да, трябваше отдавна да ги премахнеме, благодаря за съвета.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#10] от "nehaen":

  Ами ако си си ваксинирал детето и то след 2 дни издъхне в ръцете ти как ще реагираш?

 35. 35 Профил на araxna
  araxna
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "ugi":

  На теб кой ти каза, че в Англия има задължителен календар? Излъгал те е. Само в посткомунизма има такъв. Там хората си държат на правата. А нашите умници да вземат да направят скрининга за РШМ платен от ЗК, не им ща ваксината. Така ще покажат, че наистина ги е грижа за здравето на хората и ще излезе по-евтино. Но как ще вземат комисионни иначе.
  Дъщеря ми ще бъде ваксинирана само през трупа ми.

 36. 36 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#32] от "ugi":

  Анализът на NVIC съгласно данни на VAERS е за период от 2 г. и 5 мес., а не за 6 г.и обхваща периода от одобрение на ваксината 08.06.2006 до 30.11.2008. ОФИЦИАЛНО докладваните смъртни случая са 29, но в действителност са поне 10 пъти повече, а докладваните странични реакции са над 10 хил. и това се отнася и за тях...VAERS е правителствена програма за докладване на постваксинални странични реакции, а NVIC е най-значимата публична организация по въпросите на имунизациите и в тях не се съдържа информация за аспирин, парацетамол и т.н. Статията и въпросите, които коментираме касаят ваксини и то конкретни такива и не виждам каква е връзката с посочените медикаменти. Сигурен съм, че в САЩ смъртните случаи на удавяне при пиене на вода напр. са не по-малко от 29 за 2 г. и 5 мес., но какво от това?!? Значи ли, че ако страничните ефекти на парацетамола са повече от тези на Гардасил, то Гардасил е безопасен?!?
  Eто линк към сайта на Евопейската агенция по лекарствата касаещ Гардасил и документите, които Санофи Пастьор са представили за одобрение: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/000703/human_med_000805.jsp&mid=WC0b01ac058001d124
  Имайте предвид, че към Европейската агенция по лекарствата няма аналог на VAERS, нито в ЕС съществува организация като NVIC! Поради това в горния линк няма да намерите данни и анализи като тези по-горе.

 37. 37 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "magen_enoshi":

  Малко ОФФ въпрос, колко ти плащат да драскаш в български форум? Щото е малко вероятно небългарин живеещ в чужда страна да се занимава с нас и да лее акъл кое как.

  икономист - неграмотник с диплома
 38. 38 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#36] от "jazzi":

  Добре де, стана ясно че с Гардасил е имало проблеми. А Cervarix ?

 39. 39 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#38] от "shogun":

  Гардасил е първата и основно прилагана ваксина, Церварикс е аналог на Гардасил, одобрена е през 16.11.2009 г. от FDA в САЩ, а в ЕС е одобрена по-рано - на 19.07.2007 г. Предполага, че опасностите са същите като при Гардасил, но данните за нея са значително по-оскъдни.

 40. 40 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#37] от "tel_112": Добре ми плащат. Даже не фактурирам всичките часове. Понякога дразня червените лумпени за собственно удоволствие, безплатно.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 41. 41 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 925 Гневно

  "Над 30 000 момичета ще имат възможността да бъдат имунизирани, без родителите им да заплащат, това е невероятен шанс.""

  Невероятният шанс е да измрат или да се увредят невъзвратимо здрави момичета, като в същото време "лекари" като тази напълнят гушите от комисиони!

  Аз децата си с онези задължителните ваксини не бода, камо ли с тази отрова.
  Дано българите започнат да четат и да се интересуват малко повече от собственото си здраве, а не да оставят всичко в ръцете на фарма гигантите. Последното е лична безотговорност!

 42. 42 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#35] от "araxna":

  А туй какво е?
  https://www.wp.dh.gov.uk/immunisation/files/2012/07/Schedule-from-September-2012.pdf

  И, я чудо, Gardasil е вътре - даже със снимка.


  До коментар [#36] от "jazzi":

  Вижте сега, аз не коментирам данните, а вашето тълкувание и интерпретация на тях. И съм посочил съответните най-масови лекарства (може да е намерят в базите данни на FDA и EMA, а също и в ISIS), за да намерите данни за тях и да може по-лесно да прецените съотношението риск-полза за съответното лекарство/ ваксина и по-правилно да тълкувате представените от вас данни и да си съставите по-правилно тълкуване за профила на безопасност на съответния медикамент без да се хвърляте в емоционални заключения. Другата причина да посоча съответните лекарства е, че същите тези лекарства се дават на децата (без аспирина) от най-ранна детска възраст и смъртните случаи вследствие на тяхната употреба са много повече отколкото на тази ваксина. Не искам да ви убеждавам, че ваксинирането с нея е безопасно, но трябва да се има и предвид това от какво заболяване може да предпази и вие сами да прецените кой риск желаете да поемете - малкият риск от нежелани реакции сега или също малкият риск вашето дете в бъдеще да се разболее от силно смъртоносна и слабо лечима болест в бъдеще и да си дадете сметка дали просто не искате да си спестите ядове сега като просто прехвърлите евентуални тежки решения на детето си в бъдеще.

 43. 43 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#42] от "ugi":

  Прочетете ми постовете отново и ми кажете къде точно правя "тълкувание и интерпретация" на данни. Точно обратното - потърсил съм и съм намерил официални данни, каквито авторката на статията не е намерила, а се е позовала на преразкази от социалните мрежи. Наистина в мрежата има значителен брой материали, но за нашето правителство и експерти е важно да се имат предвид официалните данни и статистики. Тъй като в сайта на ЕМА, по партидите на Гардасил и Церверикс няма такива данни, то най-логичното е да се потърси информация другаде, а именно във NVIC и VAERS.
  И още нещо - не смесвайте понятията и не се поддавайте на внушението, че Гардасил/Церверикс предпазват от рак на маточната шийка, на което именно се основава изцяло наскоро приетата национална програма. Тези ваксини (уж) предпазват от 2 от 70-те щама на ЧПВ, за които СЕ ПРЕДПОЛАГА И СЕ ПРИЕМА, че са най-честата причина за развитието на това заболяване. Рак може да се развие поради различни (и не съвсем изяснени) причини от ЧПВ, а поради състоянието на имунната система организмът може да не се разболее или да се справи безпроблемно със заболявания, причинени от щамове 16 и 18 на ЧПВ и без ваксина...В тази насока д-р Дренски е изложил подробни аргументи, които следва да се имат предвид!

 44. 44 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#42] от "ugi":

  И НЕ - във Великобритания ваксинациите НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ...каквото и да влагате в това понятие!

  http://www.nhs.uk/Planners/vaccinations/Pages/Parents-questions.aspx

  Can I refuse my baby’s vaccinations?

  As a parent, you can decide whether or not to have your child immunised. You should be asked for your consent before each vaccination and, if you refuse, this should be recorded in your child’s medical notes.
  Bear in mind that there's lots of evidence that vaccinations do much more good than harm and that vaccines will protect your child for many years against a range of serious illnesses

  Ето информация на едно място за останалите страни от ЕС:
  http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/vaccination.html

 45. 45 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#34] от "4e":
  ами написла съм "и обратното"
  не четеш!!!!!

 46. 46 Профил на lorenzu2
  lorenzu2
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Здравейте, искам само с няколко реда да споделя за "нашата бладарност" към такава ваксина.
  Става дума за "Cervarix".
  МОЛЯ ВИ ЖЕНИ, ПОМИСЛЕТЕ И ПИТАЙТЕ ПРЕДИ ДА СИ Я ИНЖЕНТИРАТЕ !!!!!
  Преди няколко месеца приятелката ми много се зарадва на тази "оферта" с цел постигане на спокойствие, че няма да се разболее от гореописаната болест-рак на маточната шийка. В началото всичко бе нормално, платихме си за всяка от трите ваксини преди самото й биене, защото всяка една се поръчва и плаща предварително месец преди това. Всичко изглеждаше добре докато не биха първата ваксина.След нейното биене, няколко дни след това започна подуване на лявата китка и много силни болки като се стигна до лекар.Ходихме на лекар, измислиха някакво лекарство, според лекаря било временно възпаление и всички изследвания не показваха нещо нередно.Оттока спадна и всичко изглеждаше наред. Дойде време за биене на втората ваксина и след като е биха стана "още по приятно".На приятелката ми й започнаха постоянни безпричинни кръвотечения от отдолу при положение че не сме правили секс няколко дни.Ходихме на специалист-гинеколог и според него всичко е в нормата.Не сме изследвали кръвта тогава. След няколко дни се получиха някакви образувания под мишниците които се оказваха възпаление на лимфните възли.Придружено беше отново с постоянни ненормално високи температури, на които лекарите не можеха да обяснят причината.
  Отново лекарства ЗА ДА СПРЕТ АЛАРМАТА НА ТЯЛОТО-ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА.
  Отново отидохме до гинеколог, защото периодичните кръвоизливите не спираха.Изследваха кръвта и се установи, че някои от показателите й са много високи.Отново се предписаха някакви лекарства. В този момент нашата добра лична лекарка Ж.Д. се обади учтиво да ни напомни, че е време да се бие последната трета ваксина, без да обясни какво може да стане ако не се бие и дали това би попречило на действието на предните две.Не я притесниха и лошата кръвна картина.Според нея не е било фатално.И така биха и последната трета ваксина.Веднага на същия ден приятелката ми получи 40 градусова температура като същата се свали с аналгеците за няколко часа.След това отново се покачи температурата придружена с подуване на езика и излизане на афти в устната кухина.На другия ден отидохме до личния ни лекар с въпрос дали може от ваксината да се е отразила по някакъв начин на организма.Отговорът бе - не няма как да се отрази.Високата температура не се сваляше с дни. След това отново на частен лекар за пълна кръвна картина и резултатите бяха още по ужасяващи.
  ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, ЧЕ СЛЕД ВСЯКА НОВО ПОСТАВЕНА ВАКСИНА "CERVARIX" КРЪВНИТЕ РЕЗУЛТАТИ СЕ ВЛОШАВАТ КАТО СТАВАШЕ ДУМА ЗА ПОКАЗАТЕЛА-AST I SUE.
  Установи се след преглед на всякакви лекари и изследвания, че сливиците й са болни и незабавно трябва да се извадят.Относно тях може да прочетете как става и какво е лечението след това.След операцията започнаха пак да излизат афти в устата и отдолу. Отново отидохме за нови изследвания и горните показатели спаднаха.След това отидохме пак на гинеколог, защото афтите й отдолу бяха много болезнени .Изпратиха ни при ревматолог Проф. Солаков в Пловдив, които най накрая ни изпрати за имунологични изследвания в две лабораторий. Най накрая той установи че приятелката ми е носител на болеста на Бехчет.Може да се запознаете с нея в нета има много инфо.ИСКАМ ДА ПОЯСНЯ ЧЕ ИЗВАЖДАНЕТО НА СЛИВИЦИТЕ СЕ УСТАНОВИ ЧЕ Е БИЛО ИЗЛИШНО.
  НАЙ-ВАЖНОТО ПО МОЕ СКРОМНО МНЕНИЕ ОТ НАПИСАНОТО И ПРЕЖИВЯНОТО ДО ТОЗИ МОМЕНТ Е, ЧЕ ВАКСИНАТА "CERVARIX" ПРИЧИНЯВА ИЛИ СПОМАГА АКТИВНО ЗА РАЗВИТИЕТО НА АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОРГАНИЗМА. В НЕТА ИМА ДОСТАТЪЧНО ИНФОТО ЗА ТЯХ.
  КОИТО НЕ ВЯРВА НА МОЯТА ИСТОРИЯ И ПО-ТОЧНО НА ПРИЯТЕЛКАТА МИ, МОЛЯ ДА СЕ СВЪРЖЕ С МЕН И АКО ИСКА МОГА ДА ПЛАТЯ ТАЗИ ВАКСИНА ЗА ДА Я ИЗПРОБВАМЕ ВЪРХУ НЕЯ/НЕГО.

  ЖЕНИ ПАЗЕТЕ И МИСЛЕТЕ ПОЗИТИВНО, ЗАЩОТО ЕДНА КРАТКА УСМИВКА МОЖЕ ДА ВИ КОСТВА УСМИВКАТА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK