Ваксините срещу рак на маточната шийка - между надеждата за по-малък риск и страха от странични ефекти

Ваксините срещу рак на маточната шийка - между надеждата за по-малък риск и страха от странични ефекти

© Антон ПоповИзбори 2022

Световната здравна организация ежегодно отчита 250 000 смъртни случая на жени вследствие на рак на маточната шийка. В Европа този вид рак е втората по честота форма на онкозаболяване при жените от 15- до 44-годишна възраст, след рака на гърдата.


В България данните на Националния раков регистър показват, че годишно новите случаи са 1100 – 1200. За малко под 400 жени изходът е смърт. Това означава, че всеки ден в България умира средно по една жена от рак шийката на матката, а се диагностицират три нови случая.


Пред седмица Министерският съвет одобри Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, за която се говореше още в края на 2011-а.  Нейната основна цел е семействата на 75% от 12-годишните момичета да бъдат убедени, че трябва безплатно да ги ваксинират, за да бъдат предпазят от тежкото заболяване. Държавата вече е отделила 2 млн. лева за закупуването на ваксините.
Страхове по адрес на ваксините


Едновременно с това в социалните мрежи и форумите се върти съвсем друга статистика без ясен източник, но пък достатъчно стряскаща, за да не бъде пренебрегната. Повечето послания звучат така: "Това, което няма да ви каже вашата педиатърка, е, че от 2006-а насам има над 20 000 регистрирани случая на усложнения и над 100 случая на смърт след поставяне на ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV). След като няколко момичета в Индия умират непосредствено след поставянето й, ваксината бива забранена. Възможни странични ефекти са лицев неврит, парализа, внезапни припадъци, стерилитет." Цифрите варират в различните групи в социалните мрежи и видеоклипове. 


Предлаганите на българския пазар ваксини са две - "Церварикс" (Cervarix) и "Гардасил" (Gardasil) (среща се и като "Силгард"). Основните критики и притеснения на хората обаче са насочен предимно към втората. Дебати по темата е имало и в други държави. Разследване на CNN от 2008 година показа, че според федерални данни в периода 2006 - 2008 година във Великобритания са регистрирани 9749 странични ефекта и 21 смъртни случая след поставянето на "Гардасил". Английските институции обаче не установяват пряка връзка между инцидентите и имунизационния продукт.


Министерството: Ваксините имат разрешително, значи всичко е наред


В петък "Дневник" попита и българското здравно министерство как ще отговори на съмненията за безопасността на ваксината. Експертът в дирекция "Обществено здраве" д-р Теодора Тодорова обясни, че "Европейската агенция по лекарствата следи много строго всички сигнали за странични ефекти и провежда проучвания по тях". "Фактът, че ваксините все още имат разрешително, означава, че агенцията не е установила пряка връзка между инцидентите, цитирани в медиите, и приложението на ваксините", каза тя.


Затова решените да ваксинират дъщерите си родители ще имат право на избор между двата вида ваксини, след като се запознаят с характеристиките им. "И двата продукта имат много висока имуногенност – над 98%". Те са различни, но покриват двата най-онкогенни щама на вируса - HPV16 и HPV18", уточни експертът.


Оказва се обаче, че българските лекари не са единодушни по отношение на ваксините срещу рака на маточната шийка. "Дневник" разговаря с двама авторитетни в областта онкозаболяванията и педиатрията специалисти, които заеха противоположни позиции.


Д-р Радослав Дренски: Не бих поставил такава ваксина на дъщеря си


"Аз съм против. Имам сериозни задръжки. Никога не бих имунизирал дъщеря си с такава ваксина", това бе отговорът на д-р Радослав Дренски на въпроса какво смята за имунизацията. Той е началник на патологоанатомичното отделение в Първа акушеро-гинекологична болница "Света София" и казва, че в практиката си е имал няколко случая на имунизирани жени срещу човешкия папилома вирус, при които въпреки ваксината след цитонамазка е станало ясно, че са носители на вируса. "Тогава къде е ползата от ваксината", попита той с уточнение, че странични ефекти са винаги възможни след каквато и да е имунизация.


Обясни, че той самият е работил и живял в Англия, където имало сериозно брожение против ваксините изобщо. "Имайте предвид, че папилома вирусът е като грипния вирус. Колкото са спорни ваксините срещу грип, защото има много щамове и вариации, толкова са и за HPV. А щамовете там са над 70."


Ваксините срещу рак на маточната шийка - между надеждата за по-малък риск и страха от странични ефекти

© Георги Кожухаров


По думите му голяма част от жените стават носители на HPV и "практически лекарите не попадат на чист терен, така че да е активна имунизацията". Лекарят уточни, че ракът на маточната шийка е най-добре изследваният рак, защото "от близо 20 години ние наблюдаваме преки доказателства, че инфекцията след HPV е свързана с този вид рак". Но при една огромна част от пациентките инфекцията протичала доброкачествено. "Просто е въпрос на имунитет и не бива да се разчита само на ваксини и хапчета", смята д-р Дренски.


Той каза, че не е толкова определящ щамът на вируса (твърди се, че HPV18 и HPV18 са най-рисковите), колкото самото имунологично състояние на организма. Според него всичко зависи от човека, от неговата кондиция, от начина на живот, от половата активност. "Вие, ако не броите многото други фактори, а разчитате само на ваксината, резултатите ще са съмнителни. Много хора, понеже не полагат усилия, разчитат на инжекцията и смятат, че с пари могат да компенсират нещата, но това е хитруване, което в лицето на болестта не минава", заключи лекарят.


Д-р Клара Балджиева: Над 30 000 момиченца могат да се имунизират, това е невероятен шанс


"И двете ваксини, които са на българския пазар, действат срещу щамовете 16 и 18, които са смятани за най-онкогенни и високорискови. Те са отговорни за 71% от раковите образувания на маточната шийка. Над 30 000 момичета ще имат възможността да бъдат имунизирани, без родителите им да заплащат, това е невероятен шанс." Така смята д-р Клара Балджиева, която освен председател на Националното сдружение на педиатрите в доболничната помощ е участвала и в работната група, изработила Националната кампания за първична профилактика на рака на маточната шийка.


Тя подчерта, че за фокус група са избрани деца на 12 години, защото такива са препоръките на Световната здравна организация, с които се съобразява и световната практика за имунизация.


По думите й пиковете на инфектиране с човешкия папилома вирус са в първите три години след сексуалния дебют на момичета и между 30- и 40-годишна възраст. "Затова е важно да се ваксинират преди това."


Тя също припомни черната статистика за България, според която всеки ден по една жена умира вследствие на болестта. Наблегна, че именно затова било изключително важно освен имунизация по-възрастните жени да проверяват здравето си поне веднъж годишно в гинекологичен кабинет с цитонамазка. "Защото колкото по-рано бъде открита болестта, толкова по-високи са шансовете тя да бъде преборена."


Д-р Балджиева отказа да коментира фармацевтичните фирми, които произвеждат двата вида ваксини, продавани у нас.  По думите й са направени над 11 клинични проучвания на ваксините срещу HPV вируса, като всички странични ефекти са докладвани в Европейската агенция по лекарствата. "Установено е, няма по-висок риск от автоимунни и алергични заболявания при децата, които са получили тази ваксина", каза тя.


Лекарят направи уговорката, че всяка ваксина има странични ефекти като зачервяване, отток или болка, тъй като инжекцията се бие в мускула на ръката. Но специално тези ваксини били с много висок профил на поносимост и безопасност. Важно е според нея обаче задължително преди поставяне на ваксината да се правят пълни клинични изследвания на момичето, защото пубертетната възраст предразполага към по-силни странични ефекти.


Но това било валидно за всички ваксини и като цяло при тази не бил регистриран по-висок процент на нежелателните медицински събития.


Все пак е по желание


От здравното министерство подчертават, че ваксинацията срещу човешкия папилома вирус е изцяло по желание на родителите и не е включена в задължителни имунизационен календар. Идеята е чрез информационни кампании в училищата, сред лекарите, учениците и родителите да се обясни важността и значението на интервенцията. След като бъдат запознати от личните лекари с всички характеристики на двете ваксини, родителите ще могат да избират коя да поставят на детето.


Безплатното ваксиниране на 12-годишните момичета би трябвало да започне по план от октомври тази есен.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK