Тенорексията - или когато границата на красивия слънчев загар бъде прескочена

Photo by: Petko Momchilov /Impact Press Group/

Photo by: Petko Momchilov /Impact Press Group/Това лято вече два пъти се обелих и пак все едно не ме е виждало слънце. Жалко за двата месеца солариум. Другата седмица, когато се добера до морето, няма да мръдна от плажа, заклевам се."


Подобни реплики често се носят над опънатите хавлии около градските басейни. Само бегъл поглед би бил достатъчен за да се забележи множеството хора, което в два на обед почти героично излага кожата си на жарките слънчеви лъчи, за да "хваща тен".


Въпреки предупрежденията на дерматолозите, които от години тръбят за последствията от прекомерното излагане на слънце, модата на кожата с шоколадов загар така и не успя да затихне. Доказателство за това са както оборотите на басейните и соларните студиа, така и препълнените морски плажове в най-опасния часови диапазон – между 11 и 16 часа.
Твърди се, че стремежът към тъмната кожа води началото си от прословутата дрямка на Коко Шанел, която един ден заспала на слънце и без да иска, придобила златист загар. Така в началото на 20-те години на миналия век тенът, който допреди това е бил отличителен белег за по-бедната работническа класа, се превръща в поредната създадена от Шанел модна тенденция.


Прекомерният стремеж към "шоколадова" кожа си има име – тенорексия


В днешни дни обаче слънчевите изгаряния, които си докарват много хора в опит да почернеят, са проблем не само на дерматолозите. През 2005 година изследване на медицинския факултет в Тексаския университет за пръв път постави стремежа за придобиване на все по-тъмен тен в контекста на психологичните проблеми.


"Лекарите по света започват все по-често да говорят за хора, които изглеждат пристрастени към все по-тъмната си кожа – те знаят, че това им вреди, но не могат да спрат", обяснява при обявяването на резултатите от проучването ръководителят му проф. Ричард Уогнър.


Тенорексията - или когато границата на красивия слънчев загар бъде прескочена

© Асен Тонев


Зависимостта получава името тенорексия, въпреки че все още не присъства в световната класификация на заболяванията.


"Тенорексията е ново явление, за което са необходими поне още десет години, за да може да бъде изучено добре. Ние виждаме млади момичета по улицата, които прекаляват със солариума, но самото общество не осъзнава, че това е проблем", каза пред "Дневник" психологът Лена Лалчева.


Тя обясни, че всяко пристрастяване се появява тогава, когато индивидът има определена незадоволена потребност. "Затова той насочва всичките си усилия към нещо различно, което замества потребността – това може да бъде манията за тен, манията за шопинг или манията за здравословно хранене например."


Кожата никога не е достатъчно тъмна


По думите й фикс идеята за слабо тяло при хората, страдащи от анорексия, работи на същия принцип като тенорексията. "Те се самоопределят на база на това колко слаби са и не могат да бъдат убедени, че са достатъчно слаби. При хората с тенорексия не съществува понятие "достатъчен загар на кожата". Те пренебрегват изцяло застрашаващите здравето им показатели и преследват тен, който определя не само външния им вид, а и това как се чувстват. Много често в кабинета си чувам момичета с анорексия, които са убедени, че когато постигнат определени килограми на тялото, тогава ще се чувстват щастливи и ще бъдат харесвани от околните. На същия този принцип хората с пристрастеност към слънчевия загар намират, че ще се чувстват добре и ще бъдат харесвани само ако са с достатъчно тъмна кожа", обясни специалистът.


Лалчева допълни, че обикновено това пациенти с ниска самооценка, които самоопределят стойността на Аз-а си на база на външни фактори (цвят на кожата), и причините за това трябва да се търсят в тяхното психическо развитие още в детските години.


Проблемът е неизследван...


Тенорексията е психологичен проблем, но засега психотерапевтите в България се сблъскват много рядко с пациенти, които имат подобни оплаквания. По думите на Лалчева проблемът не е осъзнат и хората нямат рефлекс да търсят професионална помощ. Манията се разпространявала предимно сред младите мъже и жени.


Стремежът към все по-тъмен слънчев загар може да доведе до психическа зависимост, идентична на зависимостта от хазартни игри, сваляне на килограми, шопинг или здравословно хранене. "Обикновено при всички видове зависимости и пристрастявания имаме поява и на депресивни състояния – когато индивидът вижда, че въпреки всички положени усилия не получава желания цвят на кожата, или с други думи, желаното състояние, което би го карало да се чувства добре или да се харесва, тогава е склонен да развие депресивно състояние", предупреждава психоложката.


...но води със себе си още последствия


Като по-голяма заплаха обаче тя посочва здравословните проблеми, до които се стига след прекомерно излагане на слънце или посещаване на соларно студио – състарена кожа и рак.


Тенорексията - или когато границата на красивия слънчев загар бъде прескочена

© Асен Тонев


Това се потвърждава и от дерматолога д-р Асен Желязков. По думите му прекомерното излагане на слънце води до същите две последствия – преждевременно състаряване на кожата и повишен риск от недоброкачествени заболявания.


"Изгарянията в млада възраст са най-опасни за развитието на меланомен рак (малигмен меланом). Кожата помни тях. А така нареченият немеланомен рак (базоцелуларния карцином и спиноцелуларния карцином) се появява при покачването на общата доза погълната UV радиация. Тоест тези типове се срещат в и по-късна възраст, когато кожата има определен брой часове на слънце", обясни лекарят.


Той предупреди, че тенорексията може да доведе до по-ранно развитие на втория тип, защото "когато в една по-млада възраст си изгърмят тази доза, която им е доживот, рискът е много по-висок".


Дерматолозите препоръчват винаги да се използват слънцезащитни кремове с 30-и фактор на на UVA  и UVB защита, дори и в градски условия. Ако се ходи на плаж, нанасянето на продукта да е поне 20 минути по-рано, защото е необходимо време за създаването на предпазен филм. Освен това трябва да се подменя на всеки два часа, както и след излизане от водата.


Както е добре известно, излагането на слънце във времевия диапазон между 11 и 16 часа се определя като опасно за здравето.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "...но самото общество не осъзнава, че това е проблем"
  Осъзнава го и то мн добре ! Само като излезнеш на улицата и видиш някое момиче,приличащо на коминочистач с руса коса и фолк грим ти се иска да се гръмнеш !
  Няма лошо в тена...дори е по-добре от бяла кожа,стига да е в границите на нормалното !

 2. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  1. Създаваме мода.
  2. Индоктринираме максимален брой хора.
  3. Каним "психолог" да ни обясни болестния характер на приемането на поредната мода, доведена до крайност.
  4. Създаваме нозоролична единицаЖ
  5. Едновременно с това създаваме лекарствен медикамент и терапия за доведената до крайност мода.
  6. Лекуваме и произвеждаме още психолози и терапевти.
  7. Отчитаме икономически растеж.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Тия хора не са ли чували за рак на кожата?
  Чалгасиликонтен култура, кой ти чете?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 606 Весело

  А предствяте ли си Майкъл Джексън (Бог да го прости) да беше хванал тенорексия на стари години...

 5. 5 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Здравословното хранене - психическа зависимост? Май и на вас ви е дошло в повече слънцето.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 6. 6 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Прекаленият светец....

  Преди няколко месеца по TLC даваха едно предаване за хора с разни странни мании. Имаше епизод с една 20-годишна жена, която беше пристрастена към солариума. Не било разрешено да посещава един солариум повече от веднъж дневно, затова имаше карти за 3 и ходеше на трите - сутрин, обед и вечер. Беше... ами братятата от Столипино изглеждат като бучка саламурено сиренце в сравнение с нея. Дерматолог й каза, че кожата й е състарена като на 40-годишна.

  Всякакви луди има - готови да си рискуват здравето за едното нищо.

  I don't want to believe. I want to know.
 7. 7 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#2] от "baba_zozolana": питай жителите на Австралия дали проблема с рака на кожата е измислен проблем и модна тенденция..

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1487 Весело

  До коментар [#7] от "d.berov":
  аз ли не се изразявам правилно, вие ли не ме разбирате
  Кой изобщо отрича рака на кожата?! Доколкото схващам, при тази "танорексия" става дума за прекаляване с нещо, което хилядолетия не е било "модерно", изведнъж става модерно и разбира се, половината човечество трябва да бъде спасявано от себе си. Моделът неизменно е един и същ. Първо натрапваме Туиги (гугълнете го), след това се чудим защо огромната част от момичетата имат проблеми с телесния си образ и немалко стигат до анорексия. Маркетинговата индоктринация работи по едни и същи модели.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Отрицателните последици се проявяват след години.

 10. 10 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1369 Весело

  Обществено модерна идиотия... да приличаш на препечена корабия. Иди им обяснявай, че е грозно.  Жената е покана за щастие
 11. 11 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Напомня ми на измислената от junk food компаниите болест Орторексия.

 12. 12 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нямам никаква идея защо някой би искал да има какъвто и да е загар.

  Romanes eunt domus!
 13. 13 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Слънчевия загар и морето са полезни, подготвят организма и го пазят от заболявания през зимата. За съжаление слънцето вече не е това, което беше преди години. Освен това хората са с различен тип кожа, някои просто не понасят слънце, доста ракови образувания има, лунички, кафяви петна и всеки трябва да се съобразява със себе си и да бъде много внимателен.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "|":

  Защото не са стигнали нивото на социално развитие в което да придадат смисъл на понятието redneck.
  Едно време бабите ни са си слагали "белило" именно да не изглеждат сякаш са били на къра, т.е. тате е бил богат да наема ратаи. Сега загорели през зимата е последния писък на модата.
  Иди го разбери. Ама къв бизнес въртят разни лекенца с гаражи. Лепва му отгоре реклама "Солариум" и кифлите идват на талази с по двайсетарка да се пообръгнат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "Milva":

  То това си е зависимост като всяка друга и трябва да се лекува. Аз като видя някоя станала оранжево-пепелява от солариумите и направо се чудя за какво си го причиняват и наистина ли мислят, че е красиво. Ама явно не мислят като мен.

 16. 16 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Всичко е заради модата. Ако дойде на мода да са бели, ще се чудят с какво да се намажат, за да се избелят, дори и да им причинява вреди. Много глупости се правят в името на красотата, която е доста субективно понятие, а когато се окаже, че жертвата не си е струвала и цената е прекалено висока, после се съжалява, но е късно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK