Пушенето по време на бременност увеличава риска от астма с две трети

Пушенето по време на бременност увеличава риска от астма с две трети

© ReutersДецата на майките, които пушат по време на бременност, са с повишен риск от астма, дори когато не са изложени на цигарен дим след раждането, показва голямо изследване на деца в Европа, цитирано от Ройтерс.


Много изследвания вече са показали, че цигареният дим може да влоши симптомите на детската астма и дори да увеличи риска от развиване на белодробни болести. Засега обаче не беше ясно дали пушенето по време на бременност има връзка с развиването на астма у децата, тъй като повечето изследвания не са могли да го отделят от пасивното излагане на цигарен дим след раждането.


Новото изследване обаче е направено върху много голяма група деца, които са били изложени на тютюнопушене в утробата на майките си, но не и след раждане, твърдят учените, участвали в изготвянето му.
Според тях при тези деца вероятността да развият астма до шестгодишната си възраст е две трети по-голяма, отколкото при децата, чиито майки не са пушили. Дори ако пушенето е само през първия триместър, повишава риска от астма. Все пак изследването не може категорично да докаже, че пушенето при майките е единствената причина за развиване на болестта, но успява да установи връзка между двете.


Има достатъчно причини жените, които планират да станат майки, да спрат да пушат, смята един от учените, изготвили изследването - Анна Бергсторм, от института "Каролинска" в Стокхолм. Пушенето при бременност е свързано с увеличен риск от спонтанен аборт, ниско тегло на бебето, някои вродени дефекти и други усложнения на бременността. "Нашето изследване дава още една причина да се спре с пушенето преди бременността", казва Бергсторм.


Резултатите от изследването, което обхваща 21 600 деца от Европа, са публикувани в онлайн медицинския журнал American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.


От участвалите в анализа е имало 735 деца, чиито майки са заявили, че са пушили по време на бременността, но не и след раждането. Малко под 7% от всички деца, включени в изследването, са развили астма, докато са навършили шест години. Екипът на Бергсторм е установил, че рискът при децата на майки пушачки е по-голям.


При тези деца вероятността да развият заболяването е била 65% по-висока, когато се вземат предвид фактори като медицинската история на родителите с болестта и теглото на бебето при раждане.


Точният механизъм, по който пушенето на майката увеличава риска от астма при детето, не е ясен, но според Бергсторм това се дължи на химикалите в тютюна, които засягат ранното развитие на белите дробове на бебето.


Затова и директният ефект е по-вероятен в ранните стадии на бременността. Повечето бременни жени, които са пушили в началото, са отказали цигарите през втория или третия триместър. Пушенето само в първия триместър обаче увеличава риска за децата два пъти.


"Заради много причини – не само астмата при децата – е добра идея да се спре с пушенето, когато се планира бременност или възможно най-скоро след забременяването", казва Бергсторм. За да помогнат на майките да се справят с вредния навик, някои лекари предписват лекарства или никотинови лепенки, които са за препоръчване пред пушенето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK