Дула за кураж

Дула за кураж

© Красимир ЮскеселиевТя беше подготвила шалове, ароматерапия и алтернативни методи за облекчаване на болката, но на мен ми стигаше, че беше до мен, че не съм сама, че има кой да държи ръката ми и да подкрепя гърба ми по време на най-интензивните контракции, че има кой да ми подаде вода. Така се бях вглъбила в себе си и се бях концентрирала върху това, което се случва с мен, че ми беше все тая какво е болничното осветление например. Дулата беше връзката ми с външния свят".


За много жени раждане с изброените "екстри" ще си остане гледка от американските филми, в които дори развълнуваният татко успява да пусне някой и друг лаф за разведряване на обстановката. Но в повечето случаи раждането в България става в присъствието на медицинските лица, без да се допускат "външни" хора.


Описаният по-горе момент от появата на "едно спокойно бебе, което хапва добре и спи много", е част от разказа на майка, която ражда, докато специално обучена жена попива челото и държи ръката й. Разказът е публикуван в сайта на Асоциацията на българските дули. За мнозина "дула" е непозната дума, но всъщност това е почти толкова древно занимание, колкото е и самото раждане.
Правото да не раждаш сама


"Жените никога не са раждали сами, до тях винаги е имало поне още една жена, която прислужва на раждащата, така че дулата не е нова професия. На гръцки дула означава точно това – прислужница. Тя е лице, което е обучено да познава процеса на раждането и да оказва помощ на жени преди, по време и след него", обяснява 29-годишната Йоана Станчева. Тя е председател на Асоциацията на дулите в България.


Бърза да уточни, че дулите не бива да се свързват с противоречивото раждане у дома, защото "не са медицински лица, не поставят диагнози, а помагат на жената да има удовлетворяващо раждане, независимо дали то е било естествено или със секцио".


Йоана Станчева, председател на Асоциацията на българските дули

© Васил Танев

Йоана Станчева, председател на Асоциацията на българските дули


Йоана има две деца и е твърдо решена да роди третото в присъствието на дула. Тя обяснява, че с медикализирането на раждането, жените са принудени да раждат сами, далече от семействата и близките си. А правото на жената да бъде придружавана е безспорно, според нея. "Затова включването на дулите в процеса на раждане е най-напредничавото нещо, което се случва в българските болници", твърди тя.


Държи да подчертае, че жените имат законово гарантирано право според държавния акушеро-геникологичен стандарт да бъдат придружавани по време на раждане, стига да са в самостоятелна родилна зала. "Това означава, че всеки, когото родилката счита за ближен (партньор, дула, майка, сестра, комшия) има право да присъства на раждането и да оказва подкрепа без допълнителни такси - това е право". Световната здравна организация гледа положително на присъствието на дула по време на раждането като потвърждава, че присъствието на близък човек в родилната зала намалява нуждата от силни обезболяващи манипулации.

Дулата напомня на майката, че тялото й е силно и може да се справи с процеса, работи в синхрон с желанията й и помага на обгрижващия медицински персонал. Нейните оръжия срещу болката и стреса не са медикаментите, а ръцете и думите. Дулата информира родилката какво се случва във всеки един етап от раждането, какви са възможностите за медицински интервенции и какви са позитивните и негативните последици от тях. Важно е в случая да се каже, че раждащата жена сама прави своя избор как да роди, а дулата само обяснява и вдъхва кураж.


Раждането е семейно, не медицинско събитие


Активните дули в асоциацията са 15. Досега те са били емоционалната опора на 60 жени по време на бременността и раждането. Грижите се заплащат, но Йоана казва, че на практика всяка жена може да си позволи да има дула до себе си. "Според етичния ни кодекс, не можем да отказваме подкрепа заради финансова затрудненост на майката. Единственото условие е жената да има самостоятелна зала за раждане, тъй като само там се позволява присъствието на придружител".


Справка в сайтовете на няколко болници показва, че самостоятелната зала за раждане струва около 100 лева.


Дулата признава обаче, че не във всички болници членовете на асоциацията са приети радушно. "Не много лекари гледат на нас с добро око, тъй като не могат да приемат, че раждането не е медицинско събитие, а семейно, и че психологическата подкрепа за жената е толкова безценна за едно успешно раждане, колкото и един адекватен медицински екип". По думите й болниците и лекарите, които допускат дули на ражданията се броят на пръстите на двете ръце.Болници в столицата, за които асоциацията има информация, че се допуска раждане в присъствието на дула: 
Първа АГ-болница "Света София" (бившата "Тина Киркова"), "Токуда", болница "Свети Лазар", Специализирана АГ-болница "Щерев". 

"Някои анестезиолози дори смятат, че застрашаваме нуждата от тях", казва Йоана и добавя, че може би са прави, защото "когато една жена реши да роди с дула, нуждата от упойка намалява поне наполовина". Такъв бил ефектът от правилните думи и ръцете, поставени на подходящото място.


Общата мотивация на Йоана Станчева и останалите жени да станат дули намира пресечна точка в споделеното им желание да променят условията, при които протича раждането. Тя смята, че много от сегашните преживявания на жените при раждане у нас са унизителни. "Това личи по начина, по който жените вървят, гледат на себе си, възпитават децата си, отнасят се към телата си. Правя го, защото обратното обижда чувството ми за справедливост. И защото възможностите на тялото ме вълнуват много", откровена е Йоана.


Има ли думата "дула" мъжки род? Да - Димитър


На въпроса "Всяка жена ли може да стане дула?", тя отвръща с въпрос "А всяка жена ли може да стане космонавт?" и отговаря - "Да, стига да поиска". Трябва само да премине през сертифициращ курс и най-важното - да иска да промени нещо в условията на раждане. В течение на разговора обаче става ясно, че първият въпрос е грешно зададен.


"Жената няма никаква подкрепа от близък на мястото, където се случва раждането. Там тя е сама и обикновено не познава почти никой, в много малки случаи е виждала акушер-гинеколога, който ще води раждането. Това ме накара да се захвана", казва Димитър Йорданов, който е на 42 години и по професия е треньор по волейбол. По убеждения обаче е дула.


Димитър е баща на две деца. И при двете раждания е бил в ролята на дула за съпругата си Снимка: Личен архив

© Дневник

Димитър е баща на две деца. И при двете раждания е бил в ролята на дула за съпругата си Снимка: Личен архив


Казва, че се вълнува от темата вече над 20 години, но проучва въпроса едва когато съпругата му забременява. Той е нейната дула по време на двете раждания. Второто му дете е все още твърде малко, затова улисан в грижите около него, Димитър не е поел ангажимент към други бъдещи майки. Заявява, че ако ще го прави, ще бъде отдаден на 100%. Но участва активно на срещите с младите семейства преди раждането.


Всеки баща може да помогне


"Човек трябва да приема раждането като много важен процес и да осъзнае, че не е все тая как ще протече. За съжаление в България много мъже смятат, че жените отиват в болницата, а там "докторите си знаят работата" и задължението на бащите през това време е да ядат и пият", казва той без да пренебрегва съществуването и на изключения.


Според единственият мъж-дула в България е важно да се обяснява, че бащите могат да бъдат много полезни на половинките си при раждането. Затова на срещите Димитър говори с бъдещите татковци.


Всеки баща се интересува от различни неща. Но най-общо казано има три категории мъже, които идват на срещите с дули. "Едните са дошли, защото наистина се вълнуват, вторите – защото жена им ги е хванала и довела, а третите присъстват без първоначално да имат каквото и да е отношение. С течение на срещите колебаещите се бащи започват да се интересуват, но онези, дошли насила, рядко имат въпроси до края".

Димитър заедно със семейството си Снимка: Личен архив

© Дневник

Димитър заедно със семейството си Снимка: Личен архив


Мъжете питат най-често за самата обстановка, за това какво се случва по време на раждането, до колко могат да участват активно, иска ли се това от тях или може да бъдат само наблюдатели. Димитър казва, че много малко от тях се интересуват в детайли, а на повечето изобщо не им минава през ума, че могат да помогнат с нещо.


"А биха могли да свършат голяма част от работата на дулата, ако мъжът се интересува и е подготвен, той може да бъде много полезен", убеден е той.


Йоана и Димитър се познават и си сътрудничат на територията на София. Но дули на организацията има и във Варна, и във Велико Търново – те предлагат помощта си и на територията на Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Габрово.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 515 Неутрално

  интересно кой носи отговорността - медицинската и наказателната - ако някоя дула, получил/а сертификат срещу 235 долара - по интернет - накара родилката да направи нещо , което (не дай боже!!) я увреди нея или детето.

  отговорът е лекарят.

  глупости на търкалета - неосъществени психолози с немити коси.

 3. 3 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Изключително актуален проблем особено като се има предвид състоянието на аг-болниците. За съжаление това са едва първите стъпки..... Все пак успех.

 4. 4 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Впрочем в статията са пропуснали нещо много важно по време на раждането дулата придружава, а не изражда.

 5. 5 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Чудесен пример как от едно най-просто бабуване се ражда нова професия, описана и възхвалена в статия...

 6. 6 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#4] от "finlip":

  Но влияе.

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  До коментар [#2] от "leko_uchuden":Това с дулата не е чак такъв риск-все пак раждането се извършва във болница и има медицински персонал,който да реагира.Но много по-опасни са онези подстрекателки(главно са жени) ,които агитират за раждане в домашни условия.В България вече има няколко смъртни случая от такива раждания.Много в важно младите майки да разберат,че раждането все пак освен "семейно събитие" е и медицинско събитие.Разни дули и екстрасенси и съседки не могат да извършат секцио или някаква хирургична интервенция в хола!!!Бъдете новатори-ползвайте си ароматерапия или психолози,но не пренебрегвайте медицинската наука,която се е развивала хилядолетия с цел точно да намали смъртните случаи и да спаси все по-голяма част от новородените(в случая) ...

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вишински":

  Бабуването е акушерстване,а тук става дума за психическа помощ.Всяка жена е уплашена като тръгва да ражда.

 9. 9 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  И не е ли по-добре тази помощ да идва от действително компетентни лица, с медицинско образование и в болнично заведение, отколкото от разни самоуки "психолози" с "природен усет"?

 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Раждане в присъствие на мъжа е ежедневие в "западните" болници. Разбирам че в БГ е екзотика, било то по хигиенични, логистични или манталитетни причини.
  Живот и здраве след 20-50 години може и да се стигне до там ПРАВОТО на една жена да има близки хора до себе си да се подразбира, а да не се дискутира.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не мога да повярвам, че в България все още е рядкост, бащите да присъстват на раждането. Нямам предив да гледат как детето излиза, но е много важно да бъдат там не само за морална подкрепа на жена си, но и заради тях самите - все пак дете им се ражда. Едно е да видиш детето си вече изкъпано и повито, друго е да видиш как идва на бял свят, да чуеш как проплаква, да видиш с какви мъки жена ти го ражда. Това укрепва връзката в младото семейство.

 12. 12 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 515 Неутрално

  аз съм присъствал на раждане - няма нищо романтично, нищо зареждащо, нищо , което да се разказва като весел спомен (в частна болница, чиста спокойна и приятна).

  раждането е триумф на плътта и ако някои ви разправя, че е готино - очевидно е неуравновесена жена или пълен идиот.

  има смисъл само ако трябва да подкрепяте жена си иначе - абсурд

 13. 13 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#11] от "greenenergy":

  Връзката в семейството се укрепва като човек се грижи за децата си и съпругата си, като е често с тях, като играят заедно и пр. Останалото са глупости на феминистки.

 14. 14 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "yanne":

  Значи, моля проучи в нормалните държави статистиката - процентът на детската смъртност в домашните раждания е същия като в болниците.

  Разберете най-сетне, че РАЖДАНЕТО НЕ Е МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ!

  Почти всички медицински интервенции, които се правят в нашите болници по подразбиране, са ненужни и стресират родилките, и причиняват огромни проблеми при раждане.

  Секциото е отделна болна тема, заради което трябва да има осъдени лекари!

  Дулите не носят отговорност за раждането, те не са медицински лица, а са там за подкрепа, от която раждащата жена има огромна нужда. Точно тази подкрепа не се дава в нашите болници, в много от които още цари сталински режим.

 15. 15 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Аз съм бил в ролята на този Димитър от статията, не е същото като дула, но е много важно. Ако наистина се обичате с жената подкрепата е неоценима, повярвайте ми. Наистина не е "готино" и не е лесно, но има смисъл и ако и двамата сте подготвени за този момент е незабравим, и без да се разказва като весела история си остава между вас и децата ви завинаги.

  ALL IS WELL
 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  До коментар [#14] от "Станишко":Айде пак глупости-точно от такива като тебе трябва да се пазят бъдещите майки!!


  [quote#14:"Станишко"]Почти всички медицински интервенции, които се правят в нашите болници по подразбиране, са ненужни и стресират родилките,[/quote] брей!!!и ако има оплитане на пъпна връв как постъпват дулите в домашни условия?!А ако бебето не се е обърнало?!Как-молят се на Буда ли?!напълно съм против секцио да се извършва "по желание"!Но си има показания,при които е задължително и животоспасяващо!Ама това в сайтовете на разни самозвани "лечителки" не го пише!Кога ще е по-стресирана една майка-когато роди със секцио или,когато детето и се задуши от увита пъпна връв?!Има случаи например при преносване,когато бебето може да загуби тонове за минути и трябва да бъде извадено буквално веднага със секцио,иначе най-вероятно ще загине!Тогава какво правим?!и не вадете статистики за Западния свят-те нямат нищо общо със България,да не говорим,че домашно раждане в разрешено там,само ако има на разположение медицински екип,който следи всичко и линейка,която да чака в готовност!Представянето на раждането като семейна идилия в дървена барака,където една баба пълни леген с топла вода и после всички се усмихват доволни,а бебето заспива сладко, е престъпно.Защото такива като вас трябва да проучат каква е била смъртността при раждане преди 100-200 години,когато са се извършвали по такъв начин.Иначе разбирам да си рискувахте само своя живот,но вие рискувате и живота на едно бебе,което изобщо не сте питали как иска да бъде родено,а и няма как да го питате!!!

 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  това не е вярно - не всяка жена е уплашена.

 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#9] от "Вишински":

  всяка жена трябва да има правода реши кой й дава нужното успокоение - дали медицинския персонал , дали мъжа й, или дула. ти като раждаше как беше?

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Раждане в семейна обстановка не е проблем,трябва да се разреши и регламентира.И присъствието на дула или близки също.Но задължително трябва да присъства и медицински екип.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вишински":

  Близък човек действа успокояващо

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#17] от "owen":

  ОК! Повечето жени се страхуват и с право.Винаги има риск при раждане.

 22. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#14] от "Станишко":

  аз съм чела други статистики за риска при домашното раждане. проблемът е, че много бързо едно раждане от физиологичен процес може да се превърне в медицински проблем - толкова бързо, че е по-добре да си в болница.

 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  съгласна. но обикновено се страхуват от болката, а не от риска

 24. 24 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":

  бъдещите майки, от които 50% ще родят секцио ли заради продажността на българските лекари ли?

 25. 25 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "owen":

  А при нормалните раждания вследствие на стандартните болнични интервенции, знаете ли колко от тях стресират жената и водят до секцио? Проблемът е сложен и е добре да не разсъждавате черно бяло.

  Честно казано, при състоянието на българската бърза помощ не бих препоръчал раждане вкъщи, да не говорим че е и незаконно. Но проучете първо ражданията в нормалните държави. Дори и в болниците там се осигурява достатъчно нормална обстановка на жената, която при нас липсва.

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#14] от "Станишко":

  И при домашните раждания в развитите страни присъства медицински екип или поне акушерка с квалификация и на парамедик.Бременността също се следи.И разбира се ,че смъртността при домашни раждания статистически ще е равна,че и по.ниска,защото домашно раждане се предприема при бременност без усложнения.При неочаквани усложнения,родилката и бебето се транспортират в болница.
  По твоята логика леглото е най-опасното място,защото статистически повечето хора умират в леглото.

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#19] от "slonsco":

  защо тогава всички не идат в боницата? просто трябва да се регламентира присъствието на лицата, които жената смята, че й дават подрепа

 28. 28 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ще вметна последно нещо, че нямам много време да пиша.

  По време на раждане всички сетива на жената са напрегнати до крайност. Всяко едно притеснение от околната среда дават нервна реакция в пъти по-силна от нормалното. Неслучайно всяко едно животно, което ражда, търси закътано и спокойно място.

  Сега, в средната българска болница, родилката първо се слага в най-болезнената поза за раждане, а именно легнала, за да може да се закрепи апарата за слушане на тоновете на бебето, о, преди това се слага с разтворени крака да я обръснат, при което време минават сума ти стажанти и народ през стаята, допълнително от време на време се бърка в нея да се види разкритието, понеже всичко е на конвейер, и тн и тн, не ми се изрежда.

  Този стрес води до забавено раждане, засядания, и много мъчително раждане или секцио. След раждането не дават бебето на родилката, а при секцио, което е половината случаи в нашите болници, бебето не се дава на майката много време - просто родилката няма сили да го вдигне и кърми.

  Не се учудвайте колко жени искат да раждат вкъщи при това положение. Това е естествен инстинкт, не е лиготия или модерност.

  Просто при социализма ни е наложено да сме овце и да раждаме в сталински режим, а на мъжете акушер гениколози е най-лесно да се правят на мъже отстрани и да подвикват "Ааа, а като се е...ше, хубаво ти беше, сега викаш, а, айде напъвай ма, няма да те чакам цяла нощ!".

 29. 29 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "slonsco":

  И аз може би някъде съм написал, че при неочаквани усложения трябва да се седи до дупка вкъщи ли?

  Заядливостта няма да реши проблема. А с вашите категоричности и заяждания проблемът се замита.

 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  То и сега се допуска присъствие на близки,мисля че срещу допълнително заплащане.Дори дулите ,за които пише статията са помагали при раждане в медицинско заведение,дори и при сецио.В статията изрично се казва,че дулата не трябва да се свързва с домашното раждане.Просто под статията се изсипаха коментари за "вредата от медицината" и някои ще тръгнат да раждат в къщи.Дори вече са го правили.Никой не може да ги спре,затова е по.добре да се регламентира.

 31. 31 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "slonsco":

  И защо трябва да е срещу допълнително заплащане? За това че дишат въздуха на стаята? Или застраховка, ще бащата може да фрасне един на лекаря?

 32. 32 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#13:"Вишински"]Отговр


  До коментар [#11] от "greenenergy":

  Връзката в семейството се укрепва като човек се грижи за децата си и съпругата си, като е често с тях, като играят заедно и пр. Останалото са глупости на феминистки.[/quote]

  Едното не изключва другото. Писнало ми е от "мъжаги", които си мислят, че когато една жена каже мнението си, дори и да е по тема, от които мъжете няма как да имат представа, е тъпа "феминиска". Знам за "мъже", които два, три дни след раждането не отиват при детето си и майка му, защото ядат и пият с приятели.

 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Не знам защо повече мъже са писали под тази статия, би ми било интересно да чуя жените какво мислят.
  Че раждането е голямо изпитания за майката - и психическо, и физическо - спор няма. Ако в този момент има подходящ човек, който да и вдъхне увереност и спокойствие, би било чудесно.
  Това не изключва израждането да се води от медицинско лице, което е и правилно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#29] от "Станишко":

  Не можеш да смениш "чипа" на всички лекари и акушерки.Индивидуално може да се реши с допълнително плащане за индивидуална зала и самостоятелна стая,присъствие на близки .И пак няма гаранция ,че някой няма да каже нещо меко казано неподходящо,от рода на като раждаш за пъви път на 35 така ще е.Обществото и хората в България са прекалено толерантни към засягане на емоциите на човек.Емоционалният комфорт дори не е призната ценност,счита се лигавщина.Докато не се промени това,ще така и не само в тоя случай.

 35. 35 Профил на poblizo.com
  poblizo.com
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Когато раждах, помолих съпруга ми да стои с мен в стаята докато дойде моментът за раждането. Бях в частна болница, в самостоятелна стая, но ако той не беше с мен не знам какъв ад щеше да е. До гроб ще съм му благодарна, че беше с мен. Нито ме е успокоявал с думи, нито ме е съветвал. Само седеше до леглото ми и ми натискаше кръста на контракциите.

  По едно време дойде баща ми, който обаче успя за 2 минути да ме изкара извън нерви и се наложи да го изпъдя.

  Казвам това, защото смятам, че има голямо значение кой точно човек е до жената в този момент. Определено най-гадно е да си сам, но другото гадно е паникьосан роднина, който да нажежава обстановката.

 36. 36 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1062 Весело

  тука се смета за много-много кофти ако оставиш жена си да ражда сама... обикновено цялото семейство е заедно... за подкрепа, за помощ, да могат децата да се запознаят с бебето и прочее... в общи линии (ако няма сериозни усложнения) е приятно и пълно с позитивни емоции преживяване... семейството става по-задружно и всички се заобичват по-силно...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Проблемът е, че раждането, ако е нормално, може да се натовари с ниво на мистика, семейност. Но ако отначало решиш, че ще е готино и семейно, може толкова много да го искаш, че дори да повлияеш на екипа, да ги разколебаеш, да промениш действията им- а после да се окажеш с по-малко от идеални резултати.

  Затова предпочитам да се подготвя психически, че няколко часа- до 12, ще съм в некомфортна, несемейна обстановка и ще позволявам всичко, а след това ще превключа на режим щастие. Такъв е животът, не може всичко да режисираме. Хубавото е, че ако кажеш на лекарите- действайте, ще си готова за не повече от 12 часа. Ако оставиш природата да действа, може и повечко да се помъчиш, а понякога никакви самовнушения не помагат срещу шока. Шокът дори от леко раждане е голям, неочакван, непознат и ако си навита, че е духовно и красиво, може да се окажеш в небрано лозе и още по-стресирана.

  Аз лично предпочетох да не вкарвам излишно присъствие, затова се задоволих с духа на баба си, бивша акушерка, която с няколко прости думи, казани още като бях мома, ми направи перфектна подготовка, за да не се изненадвам и да не се срина. Който не вярва в духове- като тръгнеш да раждаш, и до това може да се стигне. Хубавото е, че са стерилни и не се пречкат на екипа, защото са нематериални.

 38. 38 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Как неприятно ми звучи - Дула!

 39. 39 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе малко сектантска нотка има в тая поредна "модерност".

 40. 40 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#33] от "Jessika":

  защото има мъже, които си мислят, че знаят повече от жената кое е по-добре за нея; в България силно преобладават патриархалните нагласи, които водят до изобилие от такива мъже. нещата обаче бавно се променят и все повече мъже започват да се държат по-различен начин и като съпрузи, и като бащи

 41. 41 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Да ме прощава дулата, ама има вид на некъпана. Има такива хора, може току що да са излезнали от банята, но изглеждат така, сякаш никога не са влизали. Прави ми впечатление, че в последно време се набляга на статии с хипаро-тибетско-будиски идеи. Лошо няма, може това да се търси. Обаче не видях отговор на следния въпрос-какво правим с дулата, ако майката и/или детето си заминат. Знам, че виновни все ще се намерят-ББ, ИК, СС, ВП, международното положение, обаче мен ме интересува какво правим с дулата.

 42. 42 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#41] от "Цайко":

  Кой знае - може дулата да окаже психическа подкрепа на бащата.

 43. 43 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Това е хубаво, много хубаво! Раждана съм преди 33 г в много тежки условия и е цяло чудо, че и аз и майка ми сме още живи - желая успех по пътя на едно по-човешко отношение в съвсем естествения процес на раждането! Спокойна майка - спокойно и психически здраво и устойчиво дете! Убедих се в това!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK