Нов метод за лечението на хероинова зависимост с бупренорфин навлиза в България

Нов метод за лечението на хероинова зависимост с бупренорфин навлиза в България

© Associated PressС въвеждането на нови стандарти за лечението на опиоидни зависимости (към хероин и морфин) в България от това лято се регламентира използването на новия за страната медикамент - бупренорфин. Методът бе представен на пресконференция от Българската асоциация за метадоново лечение и Световната федерация за лечение на опиатна зависимост.


"Философията на лекарството бупренорфин не е по-различна от тази на метадона. Но приложението му е по-просто. Медикаментът не е изцяло на основата на опиум и предоставя възможност за нормален живот много скоро след началото на лечението", обясни президентът на Световната федерация за лечение на опиатна зависимост проф. Икро Маремани, който е в София по покана на българските си колеги, за да проведе обучение за приложението на медикамента.


Според официалните статистики зависимите към хероин в България са над 30 000, голяма част от тях са млади хора (18-25 години). Повечето от тях приемат наркотика интервенозно, затова над 70% са заразени с хепатит С.


Едва 3000 се лекуват, като за сравнение през 2002 година броят им не е надвишавал 200 души.  

Той обясни някои от различията между метадона, бупренорфина и хероина, за да разграничи веществата и действието им. По думите му метадонът е пълен опиев агонист, докато бупренорфинът е частичен агонист (вещество, което имитира действието на естествения невромедиатор). Хероинът навлиза бързо в нервната система и бързо се освобождава. Докато метадонът достига до нервната система по-бавно и действието му е по-продължително.
Маремани изтъкна предимствата на бупренорфина при подходящите за лечение с него пациенти. "По-лесно приложим е и ефектът е по-бърз. Ако при метадон стабилизиацията в състоянието на пациента настъпва след месеци лечение, то при бупренорфин стабилизацията идва за няколко дни и зависимият може да продължи нормалния живот".


Освен това страничните ефекти при евентуално предозиране били по-малко. Черният пазар на лекарства от самите наркодилъри на улицата също би намалял според Маремани, защото въпреки опиевната си основа бупренорфинът има много слаб наркотичен ефект.


Лекарят уточни обаче, че новото лекарство не отменя метадоновата терапия. То е широко прилагано в САЩ и Западна Европа, където е и безплатно за пациентите. Бупренорфинът ще бъде по-скъп като медикамент от метадона, но засега в България приложението му няма да бъде поето от държавата.


Президентът на Българската асоциация за метадоново лечение д-р Александър Канчелов уточни, че вносителите на медикамента все още не са заявили цените, на които ще се продава, но увери, че лекарството ще бъде достъпно.


Интервю с д-р Канчелов за моментното състояние на наркоманиите в България четете тук.

Д-р Канчелов каза още, че предишната липса на стандарт за качество на лечението с метадон е довела до погрешна представа за него в обществото. Започнала да се тиражира представата, че "лекарите заместват един наркотик с друг". "Това невярно твърдение нанесе огромна вреда", заяви той.


Специалистът обясни, че лечението с метадон има лечебно и противонаркотично действие и не е заместител на хероина, след който пациентите изпадат в интоксикация, а ги прави нормални и адекватни хора. "Въпреки това психотерапията остава основата на този метод. Лечение, което включва метадон или бупренорфин и психологическа помощ, е най-ефективният начин".


Според него от всички 32 специализирани центъра за лечение на опиатна зависимост в България до края на годината 2/3 от тях ще трябва да променят качеството на дейността си, за да отговорят на поставените от здравното министерство изисквания. Тези, които не успеят да отговорят на правилата, заложени в новата Наредба 2, може да прекратят дейността си, прогнозира той.


Психотерапевтът доц. Орлин Тодоров допълни, че обществената нагласа към зависимите трябва да се промени. "Те често се възприемат погрешно като престъпници, а не като хора, които имат нужда от помощ. И понякога самите зависими започват да мислят, че това състояние ще остане до края на живота им. Нашата работа е да помогнем на пациентите да възстановят възгледите за самите себе си и да въведем промяната в техния живот и този на семействата им", каза той в подкрепа на твърдението, че медикаментозното лечение трябва да бъде комбинирано с активна психотерапевтична работа.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Легалната наркоиндустрия - гълтай си метадони и бупренорфини доживот.

  Абстиненцията от метадона е по-опасна от хероиновата.

  I had a dream, Joe
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дано действа по-добре на зависимите от метадона, че последния е бая тих убиец.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Най-страшна била метадоновата зависимост.

  Така се говори, слава Богу не съм опитвал.

  Проклета да е Русия!
 4. 4 Профил на saspal
  saspal
  Рейтинг: 8 Гневно

  След като рекламната стратегия на метадоновите програми се срина заради пълния провал на контрола и масовата злоупотреба, сега предстои да се повтори упражнението с друг медикамент, който се пробутва като стандарт за лечение на зависими.
  Важно е обаче да се знае, че медикаменти от този тип не могат да лекуват зависимост, те само заместват основния наркотик. Те са подходящи за много малка група зависими – според някои данни за 40 % от венозните хероинови наркомани. Става дума за тежки случаи, за болни от СПИН, за провалили се в поне три дългосрочни лечебни програми пациенти, за бременни жени и др. Решаваща роля за пълноценното възстановяване на един зависим имат много други фактори: комплексният подход, адекватната психосоциална рехабилитация, активното участие на пациента, възможностите за ресоциализация и кризисни интервенции при нужда. В България за съжаление изписването на метадон се превърна в доходоносен частен бизнес. Извърши се една съвсем съзнателна подмяна. Субституиращи медикаменти често се назначават безконтролно на хора, които нямат необходимите индикации или имат противопоказания. Много от болните биха се справили чудесно и без морфин или метадон. Да не говорим, че описаните медикаменти лесно се разпространяват на черния пазар, употребяват се венозно или в комбинация с други наркотици, медикаменти, алкохол. Често пациенти се държат в програмите години наред, тъй като плащат за терапията.

  Нека да подчертая, че метадон или бупренорфин са приложими само за малка част от зависимите към опиати, най-вече някои хероиново зависими. Ако се концентрираме само върху това, изпускаме повечето болни: тези, които не употребяват хероина венозно, тези, които имат проблеми със стимуланти, депресанти, канабиноиди, алкохол, летливи разтворители, халюциногени, хазарт, интернет и т.н. Бупренорфинът изобщо не е нов медикамент, в САЩ и някои страни на ЕС например се употребява от десетина години, а първите опити с него при зависими към опиати датират от края на 70-те години на ХХ век. Той също не е панацея и макар че има някои фармакологични разлики от метадона, не може да твори чудеса. Предполагам, че бурното му рекламиране в медиите от собственици на частни клиники по-скоро е търговска стратегия, отколкото пробив в терапевтичните подходи у нас. Така рискуваме да създадем нереалистични очаквания към медикамента и да отклоним вниманието на хората от основните нужди – изграждането на цялостна система от държавните институции, така че повече зависими да имат достъп до лечение. Злоупотреба с бупренорфин, включително и венозно инжектиране, също е възможна, такива данни има цитирани в годишните доклади на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Този медикамент може да доведе до пристрастяване. Има описани, макар и рядко, смъртни случаи при злоупотреба.
  Няма хапче или сиропче, което да направи автоматично някого „нормален и адекватен”.
  Който не вярва, да прочете тук:
  http://www.medicine.bg/public/listovka/15093d.pdf

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK