Оралната любов сред младите американци намалява

Оралната любов сред младите американци намалява

© ReutersПодрастващите и младите американци на възраст между 15 и 24 години правят по-малко орална любов - сексуално поведение, което според федералните власти е рисковано и допринася за разпространяване на болести, предавани по полов път.


В официалното съобщение на Националния център за здравна статистика (част от Центъра за контрол и превенция на заболяванията) се посочва тази тенденция за периода 2002-2010г. Тя е по-отчетлива сред момичетата, докато при момчетата почти няма промяна.


Експертите твърдят, че две трети от младите американци са получавали или са правили орален секс. Данните идват от 6346 интервюто с младежи в периода 2007-2010г.
Групата на най-малките (15-19), в която няма семейни мъже, показва, че 41% от мъжете и 47% от жените са получавали орален секс. На партньора/партньорката си са го правили 43% от момичетата и 35% от момчетата. И за двата пола в групата 20-24 години показателите се покачват - 81% от момичетата и 80% от момчетата са практикували орален секс. Някои факти насочват към заключение, че много подрастващи се насочват към подобни ласки, защото смятат, че те са по-безопасни и защитават девствеността, сочат данни на CDC от 2009г.


Оралният секс обаче не спира преминаването към вагинален - едва 5-6% от момчетата и момичетата на 15-24 години не продължават нататък. Най-младите правят първия си вагинален секс в следващите 6 до 24 месеца.


"В нашата култура имаше време, когато лично президентът (Бил Клинтън в скандала с Моника Люински - бел.ред.) каза, че оралният секс не е секс, и донякъде това продължава да ни преследва и днес. Половият акт е смятан за нещо по-интимно, последната фаза. В мистика е обвито това какво е позволено и какво - не, но в крайна сметка всичко е една самозаблуда. Според мен всяка размяна на телесни течности, докосване, галене или възбуждане е секс", коментира психологът и сексолог Джефри Микалсън.


В CDC се интересуват от тези данни заради увеличаването на случаите на заболявания, предавани по полов път, включително пик на СПИН сред момчетата във възраст 13-29 години. Според агенцията предаването на СПИН чрез орален секс е по-малко вероятно в сравнение с вагиналния или аналния, но със сигурност на него се дължат много случаи на зараза с генитален херпес, гонорея и сифилис.


Някои изследвания откриха, че увеличаването на рака на устната кухина в САЩ се асоциира с човешкия папиломавирус и специалистите смятат, че вина за това носи и популярността на оралния секс в страната. Специалисти предупреждават също, че много от младежите по принцип лъжат или преувеличават, когато говорят за секс, както и че има някои различия, зависими от расовия и етническия произход.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK