"Не бях аз, а мозъкът ми!" - може ли невролозите да оправдаят убийци

"Не бях аз, а мозъкът ми!" - може ли невролозите да оправдаят убийци

© ReutersТой бе уважаван педиатър, обичан над 30 години от пациентите и техните родители. Сега Доменико Матиело е съден за педофилия и обвинен в сексуално посегателство срещу момичетата, за които се е грижел.


Учени ще обяснят в съдебната зала, че увреденият му мозък го е накарал да върши това, а адвокатите му ще пледират оправдателна присъда.


Това е един от последните примери за това как изучаването на мозъка и начинът, по който той функционира, започва да променя възприятията на обществото за престъпление и наказание.
Проблемът попадна отново в центъра на вниманието заради нови технологии като структурното и функционално магнитно резонантно сканиране (MRI), позитронната томография (PET) и ДНК анализи, които помагат да се изясни по-точно биологичната основа на психическите разстройства и заболявания.


Поредица нови изследвания установиха, че психопатите изнасилвачи и серийни убийци притежават характерна структура на мозъка, която се вижда при сканиране на главите им с MRI. В САЩ две компании (No Lie MRI и Cephos) рекламират за адвокати и прокурори услуги, подобни на детектора на лъжата.


Сканиране на мозък демонстрира зони с намалено сиво вещество в темпоралния лоб на група антисоциални психопати в сравнение с антисоциални типове, които не са психопати.

© Reuters

Сканиране на мозък демонстрира зони с намалено сиво вещество в темпоралния лоб на група антисоциални психопати в сравнение с антисоциални типове, които не са психопати.


Престъпление и наказание


Докато структурното MRI сканиране разкрива структурата на мозъка и демонстрира с какво той е различен от останалите, PET функционалното MRI сканиране може да покаже мозъка "в действие" и да "освети" определени части от мозъка, ангажирани с конкретни задачи.


Но тези нови технологии и подробните ДНК данни не дават отговор на въпроса дали съдът е подходящото място за използването на тази информация.


"Притеснително е, че законът, или поне някои съдии, може да бъдат засенчени от нови технологии, в  случай че започне прехвърлянето на решението за вина или невинност към определен вид тестове", коментира д-р Колин Блейкмор, преподавател в Оксфордския университет.


Защитниците на американския сериен убиец Браян Дугън, който е изправен пред екзекуция в щата Илинойс след признаване на изнасилване и убиване на 10-годишно момиче, използваха сканиране на мозъчната му дейност, за да изтъкнат, че той е с психически отклонения и не би трябвало да получава смъртно наказание. Междувременно щатът се отказа от най-тежкото наказание, докато Дугън очакваше изпълнението на присъдата.


В съд в индийския град Мумбай жена бе осъдена за убийство на базата единствено на обстоятелствени доказателства и на т.нар. BEOS профилен тест (съкращение от brain electrical oscillations signature), които според прокуратурата показват, че тя е виновна.


Изглежда, иде краят на дните, в които психическата пригодност заподозрян да бъде изправен пред съда - какъвто е случаят с Андерш Брейвик в Норвегия - ще се определя на базата на мнението на психиатри, оформено без помощта на апаратура.


"Всякакъв вид неврологични доказателства започват да се използват за всевъзможни искове. Въпросът е дали тази технология наистина е готова да заеме централно място, или се злоупотребява с нея", казва д-р Тенил Браун, преподавател по право в Университета на щата Юта.


Фенологични модели на глави, показващи различни части от мозъка на лондонската изложба Wellcome Collection през март тази година.

© Reuters

Фенологични модели на глави, показващи различни части от мозъка на лондонската изложба Wellcome Collection през март тази година.


"Придобита педофилия"


В случая с Матиело неврологичните доказателства ще бъдат във формата на пълен психиатричен и биологичен анализ, включително MRI сканиране на мозъка, показващо 4-сантиметров тумор, растящ в мозъка му. Той оказва натиск в мозъчната кутия на черепа и "променя поведението му", твърди д-р Пиетро Пиетрини, специалист по молекулярна генетика и психиатрия в Университета на Пиза, привлечен като експерт за изработване на доклад за 65-годишния заподозрян.


"Предишното му поведение е било съвсем нормално. Бил е педиатър 30-ина години и е прегледал десетки хиляди деца и никога не е имал проблем. Въпросът е защо в един момент някой, който винаги се е държал прилично, извършва толкова драстична промяна?", пита д-р Пиетрини в разговор с Reuters. 


Лекарят беше арестуван във Виченца в Северна Италия преди повече от година и след отстраняването на тумора е подложен на антиракова терапия. Пиетрини ще го прегледа през септември, за да направи оценка и да провери дали лечението има ефект.


Случаят още не е стигнал до съда и силно напомня на подобен казус за "придобита педофилия" от 2002 г., в който 40-годишен женен американски учител изведнъж се вманиачил на тема секс и започнал тайно да колекционира детска порнография. Мъжът е отстранен от дома си, след като започнал да прави сексуални намеци на осиновената си дъщеря, и е обвинен в педофилия. Последвалите медицински прегледи установиха, че тумор с размера на яйце е засегнал частта от мозъка му, отговаряща за взимането на решения. След отстраняването на тумора мъжът се възстановил от педофилските си прояви и се завръща в семейството си.


Специалистите, общо взето, приемат, че състояния като психопатия или педофилия не могат да бъдат "лекувани", но в този уникален случай премахването на тумора и на натиска върху мозъка като че ли са върнали способността на мъжа да контролира нагона си.


Д-р Пиетрини казва, че заедно с колегата си д-р Джузепе Сартори от Университета в Падуа вярват, че туморът на Матиело "наистина би могъл да повлияе на промяната на поведението му". "Твърдим това, но, разбира се, съдията ще реши до каква степен вярва, че медицинското му състояние е изиграло някаква роля."


Д-р Блейкмор от Оксфорд, един от водещите специалисти в света в това поле, коментира, че подобни случаи са "стъписващи". "Те те карат да се замислиш за разбирането за отговорност", казва той в интервю за Reuters. Оправданието е "мозъкът ми ме накара..."


И когато се стигне до затвор, трябва ли педофили, психопати и други жестоки престъпници да бъдат наказвани по-меко, ако за поведението им може да се обвинява биологията? Допустимо ли е оправданието "Мозъкът ми ме накара да го направя" като основание за по-леки присъди или дори за избягване на затвора?


"Повдигат се цял куп въпроси за това какво е предназначението на присъдата", казва д-р Блейкмор. "Дали е за наказване? Дали е възмездие? Дали е за възстановяване и рехабилитация? Дали е за защита на обществото? Е, общо взето, тя е в името на всичките тези неща."


Някои последни случаи - и от реални, и от хипотетични казуси - показват,  че съдиите са склонни да приемат като смекчаващо вината обстоятелство доказателства от невролози. Проучване, публикувано в списание Science преди месец, показа, че престъпни психопати в САЩ, чиито адвокати предлагат биологични доказателства за състоянието на мозъка им, е по-вероятно да получат по-къси срокове затвор в сравнение с онези, за които просто се казва, че са психопати.


За целта учени от Университета в Юта анализират реалния случай на Стивън Мобли, 39-годишен американец, осъден на смърт през 1994 г. заради обир в пицария в Джорджия, при който е застрелян управителят. На процеса защитата на Мобли представя доказателство, че обвиняемият има вариант на гена, наречен MAO-A, който се определя като "гена на воините" и е сочен като виновник за насилствено поведение.


"Спомен за мозъчна малформация" - гравирано с лазер стъкло, част от произведението на художничката Катрин Доусън.

© Reuters

"Спомен за мозъчна малформация" - гравирано с лазер стъкло, част от произведението на художничката Катрин Доусън.


Агресивните гени


В случая от Science на съдиите е даден казус, наподобяващ този на Мобли, само че престъплението е пребиване с оръжие, а не застрелване на жертвата. На всички съдии е казано, че обвиняемият е психопат, но само на половината е дадено доказателство за генетичните и невробиологичните причини за психопатията му. "Информираните" се оказали по-склонни да дадат по-къса присъда - някъде в рамките на 1 година по-малко.


Д-р Пиетрини работи по подобен случай в Италия през 2009 г., смятан за един от първите в Европа с използване на доказателства от неврологията. Става дума за Абделмалик Бают - алжирец, живеещ в Италия, който е осъден за убийството на мъж, който го предизвикал на улицата. След серия тестове на алжиреца Пиетрини и колегите му заявяват, че са  открили аномалии в сканирането на мозъка му и 5 гена, свързани с насилствено поведение, включително MAO-A. Проучване от 2002 г., предвождано от изследователи от Института по психиатрия в лондонския King's College, свързва ниските нива на MAO-A с престъпно поведение у момчета, отгледани в среда на насилие.


Адвокатите на Бают успяват да намалят присъдата му, твърдейки, че този и други гени са засегнали мозъка му и отчасти са виновни за нападението.


Експонат от изложбата "Човешкото тяло" в Остенд.

© Reuters

Експонат от изложбата "Човешкото тяло" в Остенд.


А къде е границата?


Експерти казват, че е почти неизбежно неврологията и правото да се вплетат още повече. В крайна сметка, докато учените се опитват да открият как функционира мозъкът и влияе на поведението, основната грижа на юристите е да регулират поведението. Въпреки това мнозина са притеснени от използването в съда - и това наистина е въпрос на живот и смърт - на твърдения от наука, която тепърва напуска лабораториите.


Наблюдатели като д-р Ханк Грийли, професор по право в Станфорд, сочат, че не са публикувани научни факти, демонстриращи, че BEOS тестът на мозъка, направен в случая от Мумбай - действително вършат работа. Други изтъкват, че гени като MAO-A се свързват с насилие, но съществуват много хора със сходен генотип, които не ходят по улиците да убиват, изнасилват и бият.


"Неврологията се използва от сериозни учени в истинските лаборатории, но хората, опитващи се да я прилагат в съда, са съвсем други. Те говорят неща, които изглеждат съвсем обективни, но ги пригаждат към съдебни експертизи, за каквито не се са разработени", казва д-р Браун, според когото това е чиста злоупотреба.


Д-р Сийна Фазел, главен лектор по съдебна психиатрия в Оксфорд, казва, че се притеснява от дългосрочните последици и се чуди къде ще свърши всичко това. Вече са известни биологичните основи за много от разстройствата, от които страдат престъпници, включително наркомании, алкохолизъм и антисоциално поведение, засягащо до половината от затворниците. "Ако психопатията намалява присъдата само защото има биологична основа за нея, защо и други често срещани състояния да не се използват за съкращаване на затвора? Проблемът е къде поставяме границата на всичко това?"Канадският пример


Ново канадско изследване, публикувано във Frontiers in Psychology, твърди, че мозъкът на психопатите убийци или изнасилвачи е устроен по различен начин и те може би трябва да бъдат третирани не като психично болни и да носят изцяло отговорност за бруталните си или манипулативни действия. Теорията се основава отчасти на жертвите.


Специалисти от Университети на Онтарио, Албърта и Саскечуан са изучавали 289 убийци, изнасилвачи и автори на престъпления с насилие, и стигнали до извода, че "психопатите изпълняват добре функционираща, макар и безскрупулна стратегия". Не е изключено психопатите със своята безпощадност, поемане на риск и насилие всъщност "да са ги развили с цел да използват другите".


Психичните заболявания "прекъсват" механизма, който спира хората да не посягат на семействата си. Но сред престъпниците от изследването е установено, че тези с по-висока степен на психопатия не нараняват близките си, а точно това е поведението на здрави хора, казва Даниел Круп от Queen's University. Вероятно по този начин те несъзнателно защитават генетичния си материал, допуска той.


Но ако да си психопат носи подобни "ползи", защо всички не се развиваме в тази посока? Според учените това се нарича "селекция на честотната зависимост". Ако повечето хора в обществото се държат по определен начин - сътрудничат си и си имат доверие - отваря се ниша за неколцина, които се възползват от това, обяснява Круп. "Когато балансът се промени и твърде много хора се оказват използвани от тази групичка, тогава селекцията е в полза на онези, които стават скептични и подозрителни към психопатите."


В същото време не е лесно психопатите сред нас да бъдат различени, защото не не демонстрират симптомите на психични заболявания, за които гледат лекарите, като например неврологични проблеми или проблеми с развитието, ниска интелигентност и труден контакт с останалите. Те може да са себични, антисоциални или брутални, но не и неспособни да действат, казва Круп. "Психопатите много добре разбират последиците от поведението си."

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Не, не можи,
  ако някой не им наложи!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Доктор Жозеф Гилотен е работил в тази посока и е измислил начин как да ни отдели от мозъка ни.
  Лечението е изключително ефективно и няма случай излекуван пациент да е извършил повторно престъпление.

 3. 3 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да, той мозъкът си лежи в черепа на комшията... поредните западняшки извратенящини, с цел да се оправдае някой.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  И съдиите да наказват не човека,а тялото му.
  В затвор,на стол...

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Това значи ли , че всички педофили задължително трябва да се изследват за мозъчни тумори ?
  И всички заболели от моз. тумор стават любители на крехка плът ?

  По скоро са си го имали влечението , но са го поттискали и заболяването го е отключило , но накрая всичко става бизнес за адвокатската мафия - имаш пари и си уважаван ,болен педофил , нямаш мъни и ...

 6. 6 Профил на korav
  korav
  Рейтинг: 216 Неутрално

  "В САЩ две компании (No Lie MRI и Cephos) рекламират за адвокати и прокурори услуги, подобни на детектора на лъжата."
  Мдааа, май в Готам сити ще се отвори ниша и за някой Джокер, който пък ще предложи услуги, "заместващи правосъдието" на близките на пострадалите от убийците, оправдани по причините, описани в статията...Представям си сега колко алчни орди от адвокати са наточили зъби и за преразглеждане на присъдите на клиентите им, които чакат изпълнение на смъртна присъда.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  То и 95% от гените на горилите съвпадат с човешките,но те не са човеци. Механистичното възприемане на света,не може да го обясни.
  Иначе в статията има няколко интересни психологически наблюдения.

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Случая с доктора педофил е уникален с друго.Психопатите и педофилите не подлежат на рехабилитация,но са напълно вменяеми.При определяне на наказанието по отношение на такива,водеща е частната превенция,т.е отнемане възможността да вършат престъпления.Като изключим абсолютната частна превенция,т.е смъртна присъда основно се използват институти като безсрочно принудително лечение и така наречения "превантивен арест",т.е лице извършило престъпление не се освобождава,ако продължава да е опасен за обществото.Ако обаче причината за психопатията е органична,като в случая с тумора,и тя бъде отстранена,въпросния екземпляр не би представлявал опастност за обществото и това трябва да се отчете.
  А за използването на детектор на лъжата трябва да има сериозни рестрикции,особено по отношение трудови и търговски отношения и като доказателство за каквото и да било.

 9. 9 Профил на ~*~
  ~*~
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Какви са тези манипулации, които се опитват да ни внушават, този си е за електрическият стол! Бил е напълно в съзнание, когато е извършвал престъплението, много добре е знаел кое е правилно и кое не, кое е разрешено и кое е не, както и кое е престъпление и кое е не, така че няма какво да се опрадава и опитва да избегне закона и правосъдието.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Напипаха американския ген на войната пренесен при основаването на Америка от избягалите от правосъдието в Европа.

  In debt we trust
 12. 12 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Въвеждаме мозъчна смъртна присъда тогава и готово.

  В известен смисъл тази юридическа практика е съществувала от древността - не е крадецът, а само ръката му и Крум е рязъл ръце.

  Щом е по-хуманно, така да бъде.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 13. 13 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Le portraitЕ de qui?" - това е правописна грешка, интересно дали я има в печатния текст? После "la petite mademoiselle" звучи малко тежко, една гувернантка би казала по-скоро "la petite demoiselle". Никоя фр. гувернатка не би се обърнала по име ето така "Какво искаш, Яна Илинда, нямаме икона на Исус!" По-скоро "Какво искаш ma chérie ...". Образът на гувернантката като цяло не е много убедителен.

  Виж, обратно, образът на мъжа е много по-убедителен с много по-малко усилие, ако авторката не е видяла този персонаж с очите си та на!

  """И къде ще отидеш, попита я и се надвеси над нея, тя едва сега разбра, че може би от дълго време пие, че очите му зъзнат, че вече не са така кехлибарени, че са загубили своята победоносна увереност, едва ли е предполагал, че нещата ще се развият с главоломната скорост, от която му се повръщаше, че животът му без нея ще бъде невъзможен, че ще се бори срещу смъртта."""

  Това последното е силно и има някаква история в него, но замотана на кълбо. Ще почета още малко, но това е последния ми репортаж

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 14. 14 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съжалявам, грешка, последният ми коментар не беше за тази статия...

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 15. 15 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За бога - историята се появи едва в началото на 4-та глава?! Сравнително банална, но толкова близка на всеки един от нас, че спокойно може да бъде интересна. Но твърде късно и твърде размито според мен. Защо 3 глави авторката ни остави да гадаем за красивият някога автомобил по купчината смачкани ламарини?! Неразумен избор според мен.

  """Озоваха се един до друг една привечер след прашните и топли часове в училище, четиринайсет годишни, в един двор, натежал от цветовете на вишни и магнолии Боже мой, къде си виждал тук магнолии!"""

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 16. 16 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  За педофили, изнасилвачи или масови убийци само СМЪРТ , после да си ги дисектират и да си чешат езиците.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  “За да постъпваш умно само умът не стига... и ще стигнеш до такава граница, която, ако не прекрачиш - ще бъдеш нещастен, а ако прекрачиш - може би ще бъдеш още по-нещастен...” - из Престъпление и наказание от Фьодор Достоевски.
  “Престъпление и наказание” на Достоевски, е психологически роман, който също изследва въздействието на изолацията и вината върху разума и съвестта, както и необходимостта от саможертва и изкупление.
  Познавачите на международните закони и конвенции смятат, че Темида гледа малко по-благосклонно, когато става дума за “привилегировани” лидери с влиятелни покровители.

  “Три неща ми дават представа за вечността: "Престъпление и наказание", звездите и Дон Кихот” - е казал Алберт Айнщайн.

 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Молете се да не ви се случва, на вас или на ваш близък, да се сдобие с тумор в мозъка, коров инсулт или някакво нарушения на химията му.
  Случи ми се да бъда пряк свидетел какво стана със съпруга на колежка, също лекар, който прекара коров инсулт.
  След кошмарния период на възстановяване,който ще пропусна да описвам, но нанесе непоправими травми на 1о-12 годишната им дъщеря, която не можеше да разбере, защо тати не е същия човек, колегата, който вече беше уж съвсем оздравял изведнъж се впусна във финансови авантюри, започна да раздава пари наляво и надясно, да взема заеми и да лъже жена си.
  Той работеше в частна фирма, съдружниците му усетиха, че няма реална оценка за ставащото с парите му и преди да го отнесе повторен инсулт го бяха завлекли с огромна сума пари.
  Преди доста години в САЩ пък имаше случай на поредния снайперист изпозастрелял сума народ от някаква сграда, а след като го бяха очистили, на аутопсията в мозъка му бил установен огромен тумор.
  За разлика от другите обаче, няколко пъти преди инцидента, той се оплаквал на личния си лекар, че има пристъпи на неконтролируемо желание да убива, които го плашат ужасно. Лекарят му предписал някакво успокоително, без дори да го прати на изследвания.
  Така че, трябва да се прави разлика. Мозъкът е много сложна машина, чиято работа засега все още ни е тъмна Индия.
  Но към доказано болните хора трябва да се отнасяме със съчувствие.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това са манипулации с цел някои привилигировани да избегнат въжето. Ако започнем да се плъзгаме по тази плоскост, нищо добро не може да излезе. Ще излезе, че на някои "всичко е позволено" .

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Навлиза се в много дълбоки води.Защото във всеки човек има гени и инстинкти,които могат да ни направят убийци при определени условия.То ако ги нямаше тези инстинкти и хората не са убивали досега да сме изчезнали от лицето на земята.Така че ролята на правозащитниците ще се заеме отмъщението на близките на пострадалите.Или още по-лошо-ще се намерят хора,които да раздават правосъдие срещу заплащане.Не дай си боже някой педофил да изнасили детето ми или племенника ми и след това поради изследване на мозъка му съда да го оправдае.Тъй като съм вярващ човек-просто ще го пратя на оня свят Господ да го съди.

 21. 21 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако се оправдават убийците следва да се оправдаят всички за всякакви престъпления с извинението "Ми не бях аз той мозъка ми така прави". И започваме да правим всеки каквото си иска. Уволняваме полицията,съда,прокуратурата. Оставяме само психиатрите за да ни издават извинителни бележки.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на aliceinchains
  aliceinchains
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Целият проблем е,че мозъка е все още слабо изучен.Проекта блу брейн в ЦЕРН куца,подари липса на финанси.А те дават мислярди в гърция,да чупят чинии.Съд за европейските политици,пилеещи парите на хората за мързеливи дебелогъзи боклуци.

 24. 24 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 615 Неутрално

  материята е мн тънка.. има една взаимовръзка мозък-сърце, която при някой спира да работи след определена възраст, тогава се получават мн извратении, но се говори само за тия, довели до убийства, изнасилвания, педофилия.. всъщност цифрата на откачалките е мн по-голяма..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Криминогенен съдържа в себе си отговора на въпроса! crimen (престъпление, вина) + gene (най-малката функционална единица за наследственост). Гените казано най-общо са "рецептата", "чертежа", по който се изгражда живия организъм.

  efficile est crimen non prodere vultu (дифициле ест кримен нон продере вулту) — мъчно е да не издадеш престъплението си с израз на лицето.
  През 20 век, холандският икономист Ян Тинберген предсказа, че системите на тоталитарния комунизъм и демократичния капитализъм ще се слеят. Това, което е било определяно като разпад на тоталитарния комунизъм и абсолютната победа на демократичния капитализъм не е нищо повече (или по-малко) от чудовището, което е резултат от това сливане: тоталитарен капитализъм. Във всяка тоталитарна система въпросът не е как да живееш, а по-скоро как да оцелееш... Огромен брой хора са благодарни за чудесния живот, който им е позволено да водят заради капитализма – докато имат работа и не ги е грижа за разрушението (на другите, на живота, на битието)... Тези, които не виждат друг начин да оцелеят ще изберат престъпността, която се вписва в система, която сама по себе си е криминална. Всички онези на губещата страна, които нямат работа и пари, които нямат достъп до здравеопазване и правосъдие, знаят колко безмилостно може да "отвърне" системата.
  От Памфлет за литературата като оръжие във век на поквара (Франс-Вилем Корстен).

 26. 26 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  В статията много лошо се смесват два коренно различни типа психопатологии, свързани с мозъчни увреждания. При педофилите, психопатите, вкл. серийните убийци има мозъчни различия - анатомични (по-слабо развит еди-кой си дял) или неврохимични (еди-къв си невромедиатор се произвежда в по-високо ниво примерно) - но тези различия не са болест, те са вродени и изобщо не предопределят съответното престъпно поведение. Очевидното доказателство е, че много повече хора притежава същите изменения, но никога не правят подобни неща. Отклоненията представляват само предразположеност, благоприятна почва за формирането на престъпно съзнание и престъпно поведение. Те НЕ СА ПРИЧИНА за това поведение. Така че тия зверове са съвършено вменяеми и трябва да бъдат съдени като такива. Ако трябва да се прави някаква разлика при присъдите, тя може да е само във вида затвор - специализиран затвор-психиатрия вместо обикновен затвор.
  Докато посоченият случай с мозъчен тумор е болест. Не е вродена особеност, а болестен процес, след чието излекуване човек отново става нормален. Тези хора не би трябвало да бъдат съдени като вменяеми, а да бъдат осъждани на принудително лечение докато не бъдат излекувани.
  П.П. Принудителното лечение и специализирания затвор-психиатрия са съвършено различни неща. Първото е лечение в болница, а второто си е затвор с повишени специализирани мерки за сигурност евентуално плюс някакво медикаментозно третиране за успокояване, за намаляване на агресивните импулси и т.н. Но за излекуване както при мозъчните тумори не може да става и дума. Тъй че трябва да лежат много дълго, според някои, към които спадам и аз - безсрочно.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на bkido
  bkido
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Има един филм на БиБиСи по темата:Psychopaths: Good or Evil (BBC).
  Те, както обикновено, представят една различна гледна точка (различна и от гореизложената). Според тях не всеки с въпросните гени и мозъчни увреждания става психопат. Генът явно е доста разпростарнен, но се отключва много рядко, най-често в случаите на нещастно дество, груба среда, насилие и подобни.

  Ловът на вещици обаче е много приятно занимание по принцип. И много разпространено у нас. Пък и често е изгодно.

  Цивилизованият свят, от който според мен ние не сме част, но това е само мое лично мнение, ще се справи с проблемът цивилизовано. В държави като нашата - най-вероятно ще има реки от кръв. Толкова си можем.

 29. 29 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#2:"yavooor"]Доктор Жозеф Гилотен е работил в тази посока и е измислил начин как да ни отдели от мозъка ни. [/quote]

  Той не беше ли измислил методология против пърхута?

  Проклета да е Русия!
 30. 30 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#25:"latcho59"]Огромен брой хора са благодарни за чудесния живот, който им е позволено да водят заради капитализма – докато имат работа и не ги е грижа за разрушението (на другите, на живота, на битието)... Тези, които не виждат друг начин да оцелеят ще изберат престъпността, която се вписва в система, която сама по себе си е криминална. [/quote]
  А..ако примерно не я "изберат" таа престъпност..какво к..а ми ще ядат? Според мен нямат друг изход, освен да умрат от глад..

 31. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#26] от "Вени Г.":
  ...Тъй че трябва да лежат много дълго, според някои, към които спадам и аз - безсрочно...
  Екс-съветникът на екс-премиера по медийната политика трябва да лежи много дълго, дори безсрочно? Сигурно си много права.
  "Съветниците на премиера и на президента са хората, които на практика ръководят държавата - твърди високопоставен член на ръководството на БСП. - Поради голямата натовареност на премиера и на президента е невъзможно двамата да знаят всичко важно, което се случва в държавата. Непосилно е да се запознаят в подробности и с целия документооборот, който минава през "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Затова ролята на съветниците е много важна - те отсяват информацията и решават кои документи и данни може да стигнат до кабинетите на Станишев и на Първанов. Използвайки тези обстоятелства, често се случва съветниците да влязат в ролята на лобисти на различни фирми и лица. Понякога има напрежение между правителството и президентството именно защото различните икономически, политически и кадрови въпроси често се преплитат. Нерядко поради липса на информация Станишев и Първанов остават като в "небрано лозе", когато възникнат подобни търкания." http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=410&aid=9767

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  А чий е мозъкът... И няма ли да продължи да управлява поведението в тази насока?!

 34. 34 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всички мъже над 16 г. на задължително сканиране на мозъка всяка година. За установяване на дефекта.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 35. 35 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 675 Гневно

  Що за глупости? Помиярът осъзнава ли, че хапе хора? Трябва ли да не се застреля ако не осъзнава?

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  "Мозъкът ми ме накара да го направя"

  Съжалявам, но отговорът на обществото, от името на жертвите, би трябвало да бъде: "Разумът ни кара да те спрем."

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Не е изключено психопатите със своята безпощадност, поемане на риск и насилие всъщност "да са ги развили с цел да използват другите".

  Ако повечето хора в обществото се държат по определен начин - сътрудничат си и си имат доверие - отваря се ниша за неколцина, които се възползват от това, обяснява Круп.
  -----------------------------------------
  Капиталистическата система учи да използваш другите. Повечето хора не възприемат това, но една малка група се възползва от другите. Затова и повечето са бедни, а психопатите процъфтяват.

  ☭ Пролетарии всех стран, соединяйтесь! ☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0 ✭
 38. 38 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Значи по тази логика могат да оправдаят и всички политици и бизнесмени, които окрадаха България - "Не бях аз, ръцете ми тъпкаха пачките в куфарите".

 39. 39 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#15] от "bibian": Бибиан да не си изпратен да ни демонстрираш статията и изводите от изследванията. Ако ти пречи нещо, отстрани го, ако обичаш.

  apoloniy
 40. 40 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Интересна статия, заглавието ни хвърля веднага към коментара за дир Гилотен.
  Нещата са много по сложни, но нима това може да върне изгубения живот на Яна, Мирислава и много други жертви на престъпления.
  Човешката природа няма ли да направи всичко това източник на печалба и много по- малко основание за обективен процес и съдебно решение?

  apoloniy
 41. 41 Профил на ttrree
  ttrree
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това което е много по-страшно и което никой няма да ви каже е, че има разработени програми за личностно моделиране и майнд контрол, с които всеки може да бъде превърнат във всичко. Така че внимавайте, бъдете послушни и удобни, за да не ви се случи случка. Защото за съжаление дори Оруел не е бил толкова голям песимист, че да предположи какво ни предстои и в какъв свят всъщност живеем.

 42. 42 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#39:"Apolon ot Tiana"]До коментар [#15] от "bibian": Бибиан да не си изпратен да ни демонстрираш статията и изводите от изследванията. Ако ти пречи нещо, отстрани го, ако обичаш. [/quote]

  Хах, не това е коментар, който бе за друга статия, където си говорихме за литература
  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2012/09/09/1902641_teodora_dimova_nadmogvame_bmw_psihikata_v_kulturata/

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално
 44. 44 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 737 Неутрално

  всичко това ми изглежда най-вече като адвокатски щуротии. 99.99% от хората с някакъв физиологичен проблем в мозъка не стават педофили и убийци, и вероятно нищожна част от педофилите и убийците имат физиологичен проблем в мозъка. Така че да се правят връзки между двете ми се струва доста фриволно, особено като се вземе впредвид, че всъщност нямаме никаква идея как работи мозъка. По същият начин 'виновници' за престъпления могат да се окажат слънчевите изригвания, лошото време, кофти миризми или каквото там се сетите (щото и всичките тия по някакъв начин влияят на мозъка)

 45. 45 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Информация за размишление: Под напора на престоящите събития / Световната война , нарастващият дефицит за храни ,вода и енергийни суровини , и Епидемиите /Пандемиите/ , които биха доунищожили НЕРАЗУМНОТО ЧОВЕЧЕСТВО /, очевидно повечето от Вас са започнали да расъждават като ГРАЖДАНИ ! Но това са само бледи напъни ,приличащи на "Героите" на Вазовите "Хъшове", които се борят с Тиранина ,"бият се в гърдите" и си "дерат ризите" , само докато са в Кръчмата на Странджата , а "навън" ,..., "и немеят и се смеят"....Хубаво е , че сте се сетили и за "Престъпление и Наказание" от Ф. Достоевски , но защо не споменавате за основната идея , изразена в монолога на престъпника Расколников: "..защо Аз , който очевидно съм извършил това престъпление , заслужено съм осъден от Легитимен съд , за убийството на един Човек /бабата/ , а когато Държавата организира Нацията да участва в поредната "справедлива" война , от която ще бъдат убити хиляди невинни жени и деца /"жертви на войната"/ , не само че НИКОЙ НЕ СЪДИ ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ НА ТАЗИ ВОЙНА , но и след краят и , на отличилите се "победители" , им раздават ОРДЕНИ И МЕДАЛИ и СЛУЖАТ ЗА "ПРИМЕР" ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ " ? ...Това вече е въпрос на по-високо ниво на расъждение /висша вибрация/...Всяко едно престъпление е "обвързано" с много сложни , многомерни в пространството и времето връзки , на ПРИЧИНА И СЛЕДСТВИЕ . Генитичната предразположеност и физиологичните дефицити в Човека , са само малка част от СХЕМАТА , КОЯТО ПРЕВРЪЩА "ОБИКНОВЕННИЯ" , "КРОТЪК" , "ЧОВЕЧЕЦ" , в СЕРИЕН ПРЕСТЪПНИК -РЕЦИДЕВИСТ или в някой АНИБАЛ ЛЕКТЪР , от "Мълчанирто на агнетата" . Въспитанието , Ценностната система , както и двопусочната посока за интеграциия - дезинтеграция на Индивидът в Обществото и превръщането Му в ГРАЖДАНИН , се явяват основополагащи фактори в поведедението Му ... В Психологията е разработена в пирамидална форма , СХЕМАТА НА МАСЛОУ : на ниско ниво са първичните истинкти и потребностите за първичното оцеляване /храна , вода , въздух за дишане , топлина .../ , а на най-високото ниво са потрбностите от изграждане на ДЕМОКРАТИЧНА ПРАВОВА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА , ЛИЧНОСТОВА РЕАЛИЗАЦИЯ И СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ В ОБЩЕСТВОТО . Всичко Това е синхронизирано с основният Принцип на ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЖИВАТА МАТЕРИЯ , в условия на перманентна крайно агресивна и конкурентна среда : ДА ОЖИВЕЕ /ОЦЕЛЕЕ/ И ДА СЕ РАЗВИВА ,.., НА ВСЯКА ЦЕНА : с минимален разход на енергия и средства да се стреми да постигне максимален ефект . И ако ОБЩЕСТВОТО Е БОЛНО И Е ДЕФРЕГМЕНТИРАНО ОТ КРАЙНИ РАЗЛАГАЩИ ГО ИДЕОЛОГИИ НА "УСПЕХА В ЖИВОТА" , то и отделният Човек от Това "Общество" също се ЗАРАЗЯВА и почва да подражава на "Победителят" , дори и да е СЕРИЕН УБИЕЦ или ИЗВРАТЕН ПЕДОФИЛ : това явление е известно в ПСИХОАНАЛИЗАТА като "ИДЕНТИФИКАЦИЯ С АГРЕСОРЪТ"...Трябва да се "лекува" цялото общество , като Му се сформират от "МЪДРЕЦИТЕ"/ФИЛОСОФИТ / , нови ЗАНАЧИМИ СОЦИАЛНИ ЦЕЛИ , а не само на ПРИМИТИВНО-КОНСУМАТОРСКИ "ЦЕЛИ" В ЖИВОТА.., Позволете ми да перефразирам една интересна мъдрост:"ЕДИН ДЕН ХОРАТА ЩЕ ПРОУМЕЯТ, ЧЕ ВОЙНАТА Е ПРЕКАЛЕНО СЛОЖНО ЗАНИМАНИЕ ЗА ДА БЪДЕ "ПОВЕРЕНО" САМО НА "ВОЕННИТЕ" , по следният начин :"ЕДИН ДЕН ХОРАТА ЩЕ ПРОУМЕЯТ , ЧЕ СЪДОПРОИЗВОДСТВОТО Е ПРЕКАЛЕНО СЕРИОЗНО И ОТГОВОРНО ЗАНИМАНИЕ В ОБЩЕСТВОТО , ЧЕ ДА БЪДЕ ПОВЕРЕНО ЕДИНСТВЕНО НА ЮРИСТИТЕ : СЪДИИТЕ , ПРОКУРОРИТЕ , АДВОКАТИТЕ ",..., които има реалната опасност да се превърнат в ТОВА ДЕЛО , в АДВОКАТИ НА ДЯВОЛА !...И "ВМЕСТО ДА ИЗПИШАТ ВЕЖДИ ,ТЕ МОГАТ ДА ИЗВАДЯТ ОЧИТЕ" , ръководейки се единствено от себични , егоестични и алчни подбуди....

 46. 46 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Хайде, хайде... не им съчинявайте оправдания, извинения и обяснения...

  Всеки е роден с разум и свободна воля. Всеки знае как е редно да постъпи, а това, че не постъпва редно е въпрос на ИЗБОР! Няма значение от какво е продиктуван избора - това не е важно.

  Вторият коментар е много точен...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Бъдещето е в невро-науките и то в много повече области на живота. Все още знаем твърде малко за структурата, физиологията, биохимията на мозъка; с тяхното проучване и опознаване ще бъдем в състояние да решаваме по-прецизно най-разнообразни проблеми, включително и описаните в статията.

 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  [quote#46:"Другарката Михайловна"]Всеки е роден с разум и свободна воля. Всеки знае как е редно да постъпи, а това, че не постъпва редно е въпрос на ИЗБОР![/quote]

  Не сте права, другарко Михайловна! Нима италианецът с 4 сантиметров тумор в мозъка си го е отгледал по собствена свободна воля и избор? Правете разлика между отделните случаи. Освен това все още не е напълно ясно какво точно се случва в мозъка на един психопат или педофил и доколко 'свободна' е волята и избора им на поведение.

 49. 49 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако се въведат тези тестове, не ми се мисли колко спекулации и колко престъпници ще отърват затвора. Хубаво е да се знае и да се правят, но не е добре на тяхна база да се взимат най-важните решения, тъй като в днешния свят на капитализъм, всичко се купува и продава, най-вече живота и свободата.

 50. 50 Профил на www
  www
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ами има просто решение. Тогава да съдим мозъка, или гените. И ако подсъдимия не е съгласен неговия мозък да бъде изваден за изтърпяване на наказанието то тогава отиват заедно в затвора

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#48] от "princess_x":

  Вие не сте прав, а освен това не правите разлика между причина и следствие. Следствието - извършеното престъпление е резултат от зародена преди това мисъл, която престъпникът е продължил да отглежда в мозъка си. Нито я отхвърля, нито и се противопоставя...
  Не приравнявайте убийците на безволеви същества, на които някой (незнайно кой) им нашепва да вършат злини. Вършат го, защото го искат.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 53. 53 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 664 Неутрално

  По тази логика трябва НАЧАСА всичко, що е политик, и то в цял свят, да бъде обвинено в тежки психически отклонения и мозъчна недостатъчност, съответно отстранено от длъжност...
  И без да е въоръжено окото, е видно, че ВСИЧКИ п.нар. политици страдат от тежки и необратими форми на маниакална властническа психопатия.

  Разтурям колоквиума!
 54. 54 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Представете си, представете си, че подобна логика се приложи и при административните наказания - т.е. да се изключва вината...
  Тогаз ще настъпи комунизмъм в световен мащаб - вервайте ми!
  Щото в цял свят колят и бесят административно и дерат кожи за щяло и нещяло - без да питат има ли акъл или няма...

  Разтурям колоквиума!
 55. 55 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Изследвали били! Питай всеки неврохирург ще ти каже, че хематоми и тумори в предния дял на мозъка водят до промяна на личността. И е вярно. Лично съм го наблюдавал и само, който не е виждал такова нещо, не може да си представи за какво става въпрос. И само в този случай трябва да има оправдателни присъди, защото човекът наистина е невменяем.

  Във всички останали случаи това са дивотии- имал бил гени. Ми то много хора имат гени, ама се контролират. Дай сега, като ни вдигнат кръвното, да убиваме и да обвиняваме гените.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 56. 56 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#46] от "Другарката Михайловна":


  [quote#46:"Другарката Михайловна"]еки е роден с разум и свободна воля. Всеки знае как е редно да постъпи, а това, че не постъпва редно е въпрос на ИЗБОР! Няма значение от какво е продиктуван избора - това не е важно. [/quote]

  Би било прекрасно да е така, но за съжаление не винаги е така, дори и за нормалните житейски ситуации.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 57. 57 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#56] от "zumm":

  Отговор от типа "Не знам как е, ама не е така"... не е отговор...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#52] от "Другарката Михайловна":

  Прочетете малко статии и други източници по неврология и тогава елате пак да спорите. Ако беше толкова просто устроен и елементарно функциониращ човешкият мозък, отдавна щяха да ни програмират още преди зачеването. Уви, в много далечното бъдеще сигурно ще се стигне дотам и човечеството ще се обезличи - ще станат всички (или поне тези, които ще могат да си платят) като произведени по калъп - пълна скука!

 59. 59 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Надявам се скоро да прочета едно изследване в тая медия за емоционалната инвалидизация на българите.
  Виждам че мнозиноството страдат от едно заболяване от което страдат всички масовои убийци - смаляване на хипоталамуса и залиняване на нервния център отговарящ за усещания които има при останалите човешки същества като съчувствие и съпричастност.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 60. 60 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 615 Неутрално

  д-р Доменико Матиело е още едно доказателство, че децата могат да те докарат до полудяване

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK