Оцеляване в будна кома

Оцеляване в будна кома

© Анелия НиколоваХората смятат, че на тях не може да им се случи подобно нещо. Грешат, никой не е застрахован. Не се мисли за глобално решение на проблема, а кой как да се спаси, казва Тихомир Георгиев, председател на сдружение "Алтернатива при будна кома" и баща на дете, излязло от будна кома.


Будна кома е състояние на потискане на всички двигателни функции, включително на речта, жестовете и мимиката. Отворените очи на болния създават впечатление, че има съзнание. Ако състоянието е по-леко, той може да извършва някои елементарни движения, да изговаря отделни думи или да прави опит за проследяване с очи. Пациентът е без емоционални реакции и не изпълнява команди.


Грижата на държавата за хората в будна кома
свършва до реанимацията


Независимо в какво състояние е пациентът, след стабилизиране на жизнените му показатели болницата го изписва. Близките му са принудени да го приберат вкъщи и сами да се грижат за него.


Според Тихомир Георгиев вариантите са два - роднините могат да настанят пострадалия в медикохоспис, което ще им струва по 60 лв. на ден. Другият начин са болниците за рехабилитация, каквито на практика в България няма. Всички, които са към националните болници за рехабилитация не приемат пациенти в подобно състояние, казва той.


"И така близките, които са "най-подготвени" за такава ситуация, трябва да се справят сами, при положение че са плащали здравни осигуровки. Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването са задължени да поемат част от лечението, защото принципът е солидарен. Но щом държавата постъпва така с хората, би трябвало да се направят няколко здравноосигурителни каси и гражданите сами да решават къде и как да се лекуват", смята Тихомир.


Допълнителна пречка пред хората в будна кома са делата, които водят за обезщетение. Георгиев казва, че е грешка потърпевшите да съдят виновния водач при катастрофа. Защото е трудно да се вземат пари от него. Той или ще покаже документ, че работи за 240 лв., или ще прехвърли имуществото си на някого. В случая на Тихомир делото се проточило 4 години, защото виновникът е успял да даде грешен адрес на полицаите и се укривал. След като го намерили, получил условна присъда.


Парите, които получават пострадалите, са недостатъчни. "Българският съд не присъжда повече от 150 хил. лв., което им стига само за една година. А после какво да правят? С какво са виновни, че са станали случайни жертви на инцидент? Трябва да е ясно, че жертвите няма да ходят на почивка с парите, а ще поддържат живота си. Само


за месец им трябват от 3000 до 5000 лв.


Близките им са затънали в заеми и не могат да излязат от това положение", казва Георгиев.


Според Кодекса на застраховането максималният лимит за едно пострадало лице е 1 млн. лв., а за 2 и повече – до 5 млн. лв.


Сдружението "Алтернатива при будна кома" е създало регистър на хора в будна кома за цялата страна. Според Георгиев грешката, която се наблюдава при всички семейства, е, че рехабилитаторите, които наемат, не са специалисти и не подобряват състоянието на близките им. "Рехабилитацията е строго специализирана, това не са масажи. Имитират се всички всекидневни дейности, които човек е вършил, преди да изпадне в това състояние. С тях се изпращат сигнали до мозъка и пациентът трябва да си ги припомни. Хората, които


практикуват такъв вид лечение в България, са само двама


"Грешно е да се смята, че будната кома е вегетативно състояние, в което попадне ли човек веднъж, ще си остане цял живот. Това е мнение на "спецовете" от Министерството на здравеопазването, те са доктори, но след това звание няма никой, то е куха кутия. Никой не може да каже кога един човек ще излезе от това състояние, но ако с него не се работи правилно, шансът е нулев", допълва Георгиев.


Според Тихомир Георгиев присаждането на стволови клетки не помага на пациентите. Той казва, че няма смисъл хората да събират хиляди левове, за да изпратят близките си в чужбина за подобна процедура. "Знам за два случая, при които са взети 40 и 100 хил. лв. и няма подобрение. Единственият начин да им се помогне е чрез поддържане на жизнените функции и правилна рехабилитация. Към всеки случай трябва да се подхожда индивидуално, а в България лечението е еднакво за всички. Националните консултанти на България са стигнали до 50-те години на медицината. Вече сме 21 век, медикаментите и леченията, които се използват, са много напреднали."


Според Закона за здравеопазването, Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за социално подпомагане всички български пациенти имат право само на седем дни годишно платена рехабилитация от държавата. За хората в състояние на будна кома рехабилитацията е задължителна всеки ден в продължение на години.


"Алтернтива при будна кома" се опитва да създаде национален медико-санитарен и рехабилитационен център. По думите на Георгиев сдружението преговаря с всяко правителство, което идва на власт. Веднъж е трябвало да подпишат договор, но управниците се сменили и всичко пропаднало. "Този филм го гледаме от 4 години. При всяка смяна на правителството преговорите започват отново. Центърът трябва да се направи, защото


хората в будна кома в България са около 500


Реанимациите всяка година изписват между 6 и 8 човека в това състояние", казва Тихомир.


"Болниците за рехабилитация във Франция, Германия, Москва са доказали лечение на будна кома. Ние също можем да го направим. Ще лекуваме по 100 човека на година, нужни са ни 3 млн. лв. Ще изградим и центрове в областните градове, за да не се налага хората да пътуват до София. Но в момента единствено може да чакаме благороден богат човек, който има желание да ни помогне. Друг избор нямаме", обяснява Тихомир Георгиев.


Прочетете и историята на 21-годишния Наско, който е в будна кома от 14 години.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Пази Боже. Само това мога да кажа.

 2. 2 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1431 Гневно
 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Докторите, които постоянно биват оплювани от всякъде не са виновни!!! Вкарайте си го веднъж за винаги това в главата и нещата със сигурност ще се подобрят.

  Всичко започва от образованието им, от практиката по време на това образование, от нормалното им желание да имат нормален живот, като средна класа. После като ги изплюе системата и се опитат да се сборят с действителността, която в 96 % е мизерна (останалите 4 са части болници, но те не могат да кърмят всички лекари), просто си вдигат багажа и заедно със семействата си се махат от БГ.

  Тук остават:
  работещите в частни болници
  тия с частна практика
  тия които по някаква лична причина трябва да са в бг
  некадърниците

  От тези всичките ще е цял късмет и чудо да попаднете на правилния. Но надеждата умира последна, особенно при болните.

  Така че най-доброто пожелание след всичко написано е БЪДЕТЕ ЗДРАВИ и вие и близките ви!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Липсва грижа, липсва солидарност с тези хора и с всички онези, които са болни и безпомощни. А по този показател се мери цивилизоваността на една държава. Гледането на болен човек е нещо, през което моето семейство е минало - 5 години. Но го направихме с любов, с грижа и радост, че ще прекараме още време с любимия ни човек. Но бяхме сами, изоставени от държава, медицински институции, лекари, сестри, от всички. Имаме примитивни управляващи, които са далеч от истинското ниво на политици, на визионери, на онези, които трябва да създадат и управляват добавената стойност на едно общество.

 5. 5 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "Крала Бурми":

  Карла, без злоба към лекарите, мисля, че носят вина. Виновни са, че понасят това състояние на нещата и, че всеки измежду по-почтените от тях си е намерил удобно убежище, където да се свие на топло и да чака нещо да се промени.

  Мисля, че това, което лекарите дължат на пациентите си, е активно, яростно и градивно противопоставяне на начина, по който е структурирана и управлявана системата на здравните грижи в момента, която на практика изисква пациентът да е здрав като камък, енергичен левент, с несметно богатство и бистър ум, за да получи що годе адекватна помощ. Здравните грижи са недостъпни за онези, които наистина страдат и са ивалидизирани от заболяване.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  [quote#2:"Мария"]Държаво, къде си?[/quote]

  Държавното здравеопазване действа на принципа "Дребните сметки всеки се натиска да ги плаща". Очен преглед по 12 лева, снимка на зъб за 4 лева, пломба амалгама по 16 лева - при всички тези случаи административните разходи на НЗОК по осребряване на направлението са по-големи от стойността му. Но никой депутатин не смее да въведе самоучастие в здравното осгиуряване - такива фатмак разходи да се плащат в брой, за сметка на намаляване на здравните вноски и/или поемане разходите по наистина тежките случаи, където сам човек няма как да се справи. Затова ще я караме така - от здравната каса пломбата и снимката за зъб, а за тежко болните - акции с дарителски СМС-и !

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 7. 7 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "ridiculous":

  след три пъти по 24 ч. дежурство седмично, на което са се сблъскали основно с НЯМА (спринцовки, ръкавци, елементарни лекарства и пр. неща които в нормалните държави и болници въобще не са под въпрос), с една камара бумажтина и с петстотин камари отговорност, да ти кажа със сигурност - тия хора просто искат да се скатаят в удобното си убежище и да се крият там до следващото дежурство, което си е като на фронт - те срещу системата, пациентите и срещу себе си, защото вярвай ми, на тях никак не им е приятно да бачкат в мизерия, създавайки от нищо нещо.. затова от тях не очаквайте никакви промени да тръгнат, освен те самите да си заминат, както вече 15 г. правят.. и са прави

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 8. 8 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За съжаление това е така. Не е само будната кома, има десетки такива състояния, правещи човек абсолютно безпомощен. Илюзия е да си мислите, че има по света държава, която се грижи изцяло за тези хора. Това какви клиники има тук и там, да има, и там лекуват богатите или поне тези, които са имали голяма застраховка, за която пък са плащали сериозни пари всеки месец, дълго време. Абсолютно съм убеден, че във всяка държава има десетки бедни хора в това състояние, които живеят точно като нашите, у дома, без рехабилитация и т.н. Тъжно, но е така

 9. 9 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#6] от "cinik":
  Има и друг момент. В много случай става така, че даже да си платиш някоя лъскава болница резултатите са същите и се налага да си платиш пак под друга форма в някоя от държавните болници. Така се случи с мои роднини, на които живота на новороденото бебе висеше на косъм няколко месеца. Те са състоятелни хора, но какво да кажем за хората които работят за една заплата...
  А отделен е въпроса, че заради една снимка на бял дроб, може да те вкарат в болница, а като отидеш при личния лекар се пазариш за едно направление. Чудя се, защо всеки говори за тези пробелми, всеки ги знае, а няма нито един човек, който да промени това...

 10. 10 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 599 Неутрално

  А застрахователите защо не плащат?!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#6:"cinik"]Затова ще я караме така - от здравната каса пломбата и снимката за зъб, а за тежко болните - акции с дарителски СМС-и[/quote]

  "Солидарният" модел в България е влошен вариант на "социалистическия" и нищо повече.Викат му "солидарен" за да се хванат на въдицата балъците,че е реформиран онзи-"социалистическия".Влошен,защото е по-малко пазарен от онзи и най-вече,че административната му издръжка е многократно по-скъпа и неефективна.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Да се опитаме да погледнем на написаното прагматично, в смисъл може ли, и ако да, как да стане по начин удовлетворителен за пациентите и техните роднини и възможен от гледна точка както на медицината, така и на финансирането. Ако приемем за репер цитираните думи на г-н Георгиев, в България има около 500 човека в това състояние, месечната издръжка, пак според г-н Георгиев е 3 до 5 хл лв/на месец , в домашни условия и наличието в България на двама специалисти с необходимата специализация, нещата не се получават. Не става ясно как с 2-3 млн лв ще се положат тези грижи за 100 човека, ако за 500, при същите (домашни) условия са необходими при средна стойност 4 хл лв общо 24 млн. Не става ясно и какви евъзможността двамата специалисти да са достатъчни даже за 100 човека, да не говорим за създаването на центрове разпръснати в страната. Отделно необходимостта от индивидуален подход, който трябва да бъде назначен, наблюдаван и актуализиран от много високо специализирана консултативна лекарска група. Предполагам, че ако грижите се полагат в специализирано медицинско заведение е възможно (почти сигурно) разходите да са доста по големи. От статията се вижда, че не става дума за някакви определени времеви граници.
  Не бързайте да ме освирквате, в никакъв случай не казвам пострадалите наши съграждани да бъдат изоставени. Просто е необходимо да се направи една разумна сметка, да се осигури ресурсно (сграда, персонал, финансиране), да се прецени за сметка на какво ще се вземат или от какъв източник ще се осигури изпълнението на толкова важна дейност. При всяко положение не може и дума да става за подбор за 100 както се споменава от 500, или да се възложи на някакъв орган/тяло да преценява за кой от тези 500 шансовете са по-добри или не.
  Ако се опитаме да продължим темата, има вероятно още повече наши съграждани, неизличимо болни, макар и не в кома. Грижите и разходите за тях са страхотно бреме за техните близки и за самите тях. Не е ли редно и за тях по силата на същите доводи ( медицински осигуровки и т.н.) да има и за тях място в подобен център,
  По мое мнение, подобряването на събираемоста на медицинските осигуровки и по-точно осигуровките от тези над 1 млн наши съграждани , може да окаже почти достатъчен ресурс, за обезпечаване на подобно важно и нужно начинание. В този смисъл и в светлината на предстоящите избори, не би било лошо да натоварим мераклиите да ни управляват с тази и подобни добри за цялото общество задачи, като включително се преоделеят и юридическия проблем при събирането на вноските. Спомняте си, че едва ли не нарушаваме конституционни права, ако се подходи по твърдо (продажба на имущество, паспорти и т.н.), а в същото време, всеки мобилен оператор може само за месец-два да ни извие ръцете и си вземе неговото. Така че всичко е въпрос на ценностна ( вътрешна) система и нейното при- или налагане в живота.

 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#3] от "Крала Бурми":

  Съгласен съм с вашия коментар.Само едно уточнение: общество, в което лекарите са средна класа е много, много болно общество.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "grand funk railroad":
  Във всяко едно нормално общество лекарят е средна класа! Услугите, които осъществява са високо специализирани, изискват знания и са изключително обществено необходими.
  Обществото никъде в солидарното здравно застраховане не се грижи безкрайно за болни в будна кома. Единици са постигналите някакъв напредък изобщо в своето лечение.
  Реалностите и желанията на близките се разминават твърде драстично.
  Ако имате достойна здравна осигуровка в несолидарна система, то можете да получите най-съвременните грижи за всякакъв вид болни.
  Всичко останало е в областта на пожеланията.

 15. 15 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ако се вложат достатъчно средства за тези болни, то това в БГ НЗОК, ще означава да се лишат други болни от лекарства и грижи. Преди да се възмутите предложете за сметка на кои болни да се третират съвременно с всички възможности безперспективни състояния. Например за сметка на диабетно болните, децата, хипертониците и т.н.

 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#14] от "nu6ka имам нова котка":

  Дайте ми един единствен пример на нормално общество, в което лекарят е средна класа.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "grand funk railroad":

  Ако считаме държавите от Европа и Северна Америка за страни с нормални общества, във всички тях лекарите са от средната класа. В Щатите медицинските професии са сред най-добре платените в Западния свят и там лекари на заплата са определено в горния слой на средната класа с доходи между 150 и 350 хиляди долара. В съвсем друга графа са някои от лекарите със собствен бизнес - там доходите могат да стигат милиони годишно. Съвсем млад (професионално, а не по възраст) доктор в Щатите в зависимост от района и специалността започва със 90-120 хиляди - средна класа от всякъде.

 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#17] от "karak":

  Съвсем млад доктор, без специалност, може и да започва от 100 000, но много бързо се качва над 300 000. Ако с 300 000 и отгоре е средна класа къде би сложил учителите, полицаите, мед.сестрите, секретарките и т.н. И адвокатите ли са средна класа?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на budnakoma
  budnakoma
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар (#15)Възмутена съм от безсърдечието Ви.Как така решавате кой заслужава да живее,а кой не.Безперспективни болни няма,има болни ,които получават адекватни медицински грижи и болни лишени НАПЪЛНО от тези грижи.За будна кома няма клинична пътека,няма рехабилитация,не се полагат НИКАКВИ лекарства по здравна каса,например епилепсия при такива болни не се ''брои ''за заболяване и съответно не се полагат безплатни лекарства.При критични състояния не се приемат по спешност такива пациенти.Тях просто пратили да умират в къщи,защото някой ги е преценил за безперспективни.Но това не е истина,знам много случаи ,когато те се подобряват значително при адекватна рехабилитация и лечение.И не съм съгласна да вземете пари от моето здравноосигурено дете , вече не е в будна кома но имащо нужда още от години рехабилитация,за другите 'перспективни',дано не сте никога от другата страна на живота.

 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Държавата ни напълно е абдикирала от подпомагането на изпаднали в подобни ситуации нейни граждани и лечението на болните им близки. Не само за пациентив кома, но и за онкологично болни, палиативни грижи на практика няма.
  Бедна ни е държавата, факт, но е срамно да не се прави нищо.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#18] от "grand funk railroad":
  Моят внук е ветеринар в Канада и е по-малко платен от хуманните лекари и съобразно дохода си се счита средна класа. 400000 долара годишно. Навсякъде средна класа е тази, която може да си позволи съответната кошница потребление и да останат пари.

 22. 22 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "budnakoma":
  Сърдечието и истината за наличните пари в една солидарна здравноосигурителна система са несъвместими понятия. Медицината е специалност, в която се лекуват хора от други хора. не от Господ, ние не сме магьосници, нямаме вълшебни пръчки. Освен невъзможността за лечение понякога има и финансови лимити.
  Нито една медицинска осигурителна система не е бездънна яма, няма безкрайни резерви за подобни случаи, в които евентуално е възможно според заинтересуваната страна - родителите, да има шанс за подобрение. Шансовете се преценяват съответно на статистически данни, на преценки на комисии, никога не са лесно взети решения и още повече еднолично.

 23. 23 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Шансовете се преценяват съответно на статистически данни, на преценки на комисии, никога не са лесно взети решения и още повече еднолично.
  Ще ми възразите, че има случаи на чудо! Възможно е. И слава Богу!
  В Америка се преценява необходимият финансов ресурс за дадено заболяване и неговото лечение, дали имате съответна здравна застраховка и ако нямате само спешно лечение.
  Много често има конфликти с недостатъчноосигурени пациенти.
  % на здравната осигуровка в Бг е на равнище само за спешни случаи.

 24. 24 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "budnakoma":
  И може да се пробвате да се върнете в Русия и да искате там адекватни грижи.
  Уверявам ви, че в Русия има клиники с такива възможности....но там се плаща кеш и милост не съществува.
  Навсякъде подобни скъпоструващи и продължителни лечения/ всъщност рехабилитации при вас/ НЕ се поемат от основния здравен пакет. Има фондации, които помагат донякъде, но не изцяло и не навсякъде.

 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#21] от "nu6ka имам нова котка":

  Имам само един въпрос, за да се разберем какво е средна класа: колко % от канадците получават над 400 000 долара годишно?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Е затова се казва, че средната класа навсякъде намалява.
  Тези пари в Канада не са долен, по-скоро към средногорен праг на средната класа. Но това са пари, на които се осигуряваш на пълен здравен пакет. Можеш да си го позволиш. Дори киберпротеза.

 27. 27 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#25] от "grand funk railroad":
  Учителите, полицаите, мед. персонал не е средна класа никъде!
  Чийф инспектър Барнаби ОК! Но полицаите не.

 28. 28 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#26] от "nu6ka имам нова котка":

  Не получих отговор за %

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 29. 29 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И защо разискваме средната класа тука?

 30. 30 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Аз не съм икономист, аз съм от най-оплюваната професия в БГ, нямам проценти.
  Мога да кажа колко % от намиращите се в будна кома подават някакъв сигнал, какъвто и да е , за да се разбере, че съзнанието работи вече на " някакви" обороти! Но няма да го направя.

 31. 31 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Моля на колко години все още сте толкова бодро защитаваш мнението си?
  Средната класа изчезвала, това ми писаха преди малко. Явно са малко имащите среден доход, обеднява се или се забогатява, може би?
  Поздрави! Викат ме за съвет по Скайпа.

 32. 32 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#27] от "nu6ka имам нова котка":

  Огромна грешка! Точно това е средната класа.
  Във Франция, например, Хората получаващи над 50 000 евро годишно са 3%(по официални данни).В тези 3% влизат, разбира се, доходи от 50 000 до няколко милиона, но в тези 3% са всички лекари и това не е средна класа и не може да бъде. Не е възможно в нормалните общества хора учили минимум 12 години да бъдат средна класа. Такова животно няма

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 33. 33 Профил на Боби
  Боби
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Президента на тези родители да ги разправя, че държавата не замита проблемите под масата...

 34. 34 Профил на budnakoma
  budnakoma
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар(22) една солидарна здравноосигурителна система предполага да се лекуват всички здравноосигурени,в случая вие предлагате да не се дават пари за лечение на ''неперспективните'' и за тяхна сметка да се лекуват другите например диабетно болните, децата, хипертониците и т.н..Кои са тези комиссии,в Бг ,които определят перспектива на болен в будна кома,дори няма специалисти по будна кома,не се води статистика на такива болни,как може да се използва статистика ,която не съществува.Единствената причина по която определят децата ни за ''безперспективни'',че лечение е много скъпо.Съгласна съм,че има и много тежки увреждания,когато не се отбелязват подобрения.но да отхвърляш всички,без да си дал шанс,това е геноцид.Повтарям,че лично познавам няколко болни,които били в будна кома и се възстановяват,адекватни не по малко от вас,но всички те имали шанс ДА СЕ ЛЕКУВАТ АДЕКВАТНО и най вече продължителна рехабилитация.И не ми говорете за финанси,има пари за петцифрени бонуси на чиновници,а на децата ни отказват лечение.Те не са били така по рождение,и това може да се случи на всеки и на вас и на вашите деца и внуци.Дали трябва да преживеете този ад,за да спрете да делите болните на перспективни и неперспективни?Не бъдете толкова сигурна в здравето си,то е най несигурното нещо.

 35. 35 Профил на budnakoma
  budnakoma
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар (24)''И може да се пробвате да се върнете в Русия и да искате там адекватни грижи.''Детето ми е български гражданин,родено е в България.Знам и за клиники в Русия,те са частни,не разбирам само защо в България не може да се направи такава клиника,макар и частна и да се лекуват тук болните в будна кома ,а не да се разкарват из целия свят.И ако не сте забелязали, статията горе точно за това,а не е за класификация на лекарското съсловие и каде може да се пробваме да се лекуваме.

 36. 36 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "grand funk railroad":
  Както писах, лекарите на заплати се причисляват към горната средна класа (upper middle class). Ето линк със сбито определение на израза:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Upper_middle_class
  Цифрите 150 и 350 хиляди са статистика от 2010. Тези, които получават 350,000 са неврохирурзи, т.е. много малък процент от общия брой доктори.
  [quote#18:"grand funk railroad"]Съвсем млад доктор, без специалност, може и да започва от 100 000, но много бързо се качва над 300 000.[/quote] Това просто не е вярно. Явно имаш повърхостна и невярна престава за това какво печелят и какво плащат докторите в Америка. Адвокатите на заплати също са горна средна класа. Учители, полицаи и подобни са в lower middle class, а ако живеят в ЛА или Сан Франсиско, са една степен надолу.

 37. 37 Профил на Разтягам Локуми
  Разтягам Локуми
  Рейтинг: 374 Гневно

  Още една причина да отида да си платя здравните осигуровки... на бегом....

  Ко толкоз? Голяма работа....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK