Къде е моята акушерка?

Къде е моята акушерка?

© Asssociated PressНа 20 септември над 1000 прожекции представиха по целия свят премиерата на документалния филм "Свобода за раждането". Режисьорите в него сбъднаха идеята си на тази дата да създадат критична маса дискусии, които да поставят правата на раждащата жена да избира обстоятелствата на своето раждане сред основните човешки права.


Прожекции имаше и в България в София, Варна и Велико Търново. Организира ги Асоциация на българските дули и сдружение "Родилница".


Около 60 медицински лица, хора от неправителствени организации, настоящи и бъдещи родители се събраха за събитието в столицата.
Филмът събира и показва най-уважаваните професори, обучители, адвокати и медицински лица, които движат напред сферата на родилните грижи по света (сред тях виждаме професионални лица като Айна Мей Гаскин, Елизабет Дейвис, Роби Дейвис-Флойд, Мишел Оден ). Режисьори на филма са Тони Хармън и Алекс Уейкфорд, познати у нас от прожекциите на друг техен филм: "Дула! Безценната помощ по време на раждане".  Лентата показва и впечатляващата история на унгарката Анна Терновски, която печели дело срещу страната си пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и така успява да наложи законови промени в здравните грижи в Унгария. Според ЕСПЧ на всяка жена от страна, ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, се полага като основно човешко право да ползва акушерски грижи, независимо къде решава да роди – в болница, родилен център или у дома.


Делото "Терновски" е заведено от майка, която иска да роди вкъщи за втори път, но акушерката, с която е раждала преди, е в затвора по това време. Агнеш Гереб, която все още е под домашен арест, е акушерка, която в продължение на 20 години помага на жени да родят в домашни условия. Организираният процес срещу нея събужда крайни мнения. 


Според участващите във филма  адвокати част от решението за тези страни е акушерската професия да получи равноправен статус с този на акушер-гинеколозите, като стане ясно разграничението, че нормалното раждане може да бъде поверено на обучени акушерки, а патологичното има нужда от лекарска намеса и специализирани грижи в болница. Умението да се прави оценка на риска е от изключителна важност и определящо за раждащата жена.


Прожекция на документалния филм "Свобода за раждането"в София от този четвъртък в Американски център към Столична библиотека

Прожекция на документалния филм "Свобода за раждането"в София от този четвъртък в Американски център към Столична библиотека


Прожекцията на филма беше последвана от дискусия за това дали бременните и раждащи жени в България могат да настояват за правото си да определят обстоятелствата на своето раждане. Акцентът беше върху правото на автономност на жените да взимат решения, свързани с техните тела и деца. Съдът по делото Терновски постановява, че не медицинските лица, а жените са главните отговорни лица при взимането на информирани решения относно раждането.


Това решение ще има влияние върху системите за майчино здравеопазване в цяла Европа. Граждани от няколко страни в Европейския съюз вече се позовават на решението на ЕСПЧ, за да променят националното си законодателство, така че то да създаде ясна регулация на извънболничните раждания.


В Унгария преди решението на делото, както и в България сега, не е законово уредено асистирането от акушерка или акушер-гинеколози за жени, които искат да родят в родилен център или у дома. Съдът в Страсбург намира нарушение на Европейската конвенция за защита на правата на човека дори само, ако дадена държава от ЕС поддържа здравна система, в която не е ясно дали може да родиш в извънболнични условия. 


Законът в България не предполага избор на жените в добро здравословно състояние и нормално протичаща бременност. Според участниците в дискусията по този начин се нарушава правото им да посрещнат детето си в извънболнична среда като жените, раждащи в Холандия, Германия, Австрия, Швеция, Норвегия, Гърция. 

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не разбирам желанието на образовани жени да раждат както са раждали в средните векове.

 2. 2 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#1] от "2384":

  Образованите жени, които искат да раждат като в средновековието, обикновено са имали лошия късмет, когато са раждали, да попаднат на лекар, който се е държал все едно, че е от неолита. Гинеколозите ни са професионалисти, но разпитай няскоро раждали в държавна болница жени на какви "остроумия" са се наслушали.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 3. 3 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Забавното е, че всички обясняват какво "иска" жената, а най - важното е ДЕТЕТО и неговият интерес.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  "Съдът по делото Терновски постановява, че не медицинските лица, а жените са главните отговорни лица при взимането на информирани решения относно раждането."

  Абсолютно правилно. Не вярвам раждала жена, да не се съгласи с това.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#3] от "leko_uchuden":

  Една майка може да направи едно дете, но едно дете, за жалост, не може да направи майка.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пълни глупости
  като роди една жена в къщи и после умре от кръвоизлив на т.нар. дули ще им се отели вола да се обясняват защо, кога къде
  Раждането в къщи е възможно в държави с качествена спешна помощ, в София линейките стигат от единия до другия край за 45 минути, а с метрото за съжаление спешна помощ не се прави

 7. 7 Профил на Бу
  Бу
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#6:"dimgeorgiev"]като роди една жена в къщи и после умре от кръвоизлив на т.нар. дули ще им се отели вола да се обясняват защо, кога къде [/quote]
  Защо изобщо пишете, ако дори не сте си дали труда да прочетете статията, нито пък да разберете какво прави гинекологът, какво акушерката, а какво - дулата?

  Дулите изобщо не израждат бебета, така че нямат нищо общо в случая и коментирането им е безсмислено в светлината на статията. Те осигуряват емоционален и физически комфорт на майката, понякога и на бащата, но не ръководят раждането, нито взимат решения за здравето на майката или бебето. Могат да помагат на майката както в болница, така и в родилни къщи, у дома или при секцио. Има дули, които дори в държави, в които неасистираното раждане вкъщи е срещано явление, не приемат да присъстват, ако няма да има акушерка.

  А ако бяхте прочели статията, щяхте да видите, че се коментира именно невъзможността да роди жена у дома си асистирано, т.е. с помощта на акушерка и/ли гинеколог.
  Тоест, дори да иска човек да съчетае най-доброто според него в една ситуация и да има възможност за квалифицирана медицинска помощ в дома си при безпроблемна, не-патологична бременност, това не му се разрешава от закона, противно на европейските практики.

  www.missby.wordpress.com
 8. 8 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#3] от "leko_uchuden":


  [quote#3:"leko_uchuden"]Забавното е, че всички обясняват какво "иска" жената, а най - важното е ДЕТЕТО и неговият интерес. [/quote] Никак не е "забавно" .Даже е страшно.Защото абсолютно никой не може да предвиди какви усложнения биха могли да станат по време на раждането.Често се изискват специализирани умения и апаратура,които за секунди буквално могат да спасят живота на бебето,а и на майката.А промени в състоянието на бебето или на майката или на двамата могат да станат внезапно.Всички тези неща в повечето случаи биха могли да се решат благоприятно само в болнични условия.Нали не мислите,че например секцио може да се прави в домашни условия от акушерка?!Иначе да-преди 100 години жените са таждали по домовете си и са идвали баби-билкарки и са израждали.Само,че разните там феминистки би трябвало да знаят,че тогава смъртността е била в десетки проценти,както за майките,така и за новородените.И да-жените имат право да родят в максимално удобна среда за тях,но май е по-важно детето да се роди в среда,където има възможност да получи най-адекватната медицинска помощ,ако е нужно.А това не е дома.

 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Първият проблем е, че под "свобода" не се разбира негативна свобода- никой да не ти забранява, а се търси толерастка, модерна свобода, в която всички са длъжни да те подсигурят логистично за това, което си наумил. Е, ако си наумиш да раждаш у дома напряко на опита и здравия разум, защо обществото да те подкрепя?

  Вторият проблем е, че самото свободно акушерско съсловие няма способности да води оптимално процеса на раждане. Ако всичко е наред- идеално. Само че те първо очакват всичко да е наред, вместо да си позволят ценния защитен песимизъм на лекарите, които непрекъснато дебнат дали нещата са наред.

  Трето, комфортът е условна величина. Разумната майка няма да се шашне от лекия дискомфорт на болницата, ако ще й да й сервират великата фраза "лесно се мама не става". Е, на мен ми я сервираха, и други неща. Предупредена бях, че ако съм неадекватна, ще ме шамаросат. Не бях, но раждането е неочаквано интензивно събитие, в което си глуха и наистина на моменти изпускаш нишката. И у дома, и в болница- случващото се те помита. Важното е да има дефанзивен песимизъм, да има хора, които отдалеч разпознават проблеми, а не такива, за които раждането не може да има проблеми, защото е естествено събитие.

  Не е въпросът да е самоцелно естествено, а да има най-добри резултати. Болката може да е шокираща, колкото и да е подготвен човек. Проблемите може да са големи, процесът-изтощителен.

  Бях в БГ болница. Родих за 6 часа, с 2 часа болки, напълно изкуствено и ускорено, за което съм повече от благодарна. Иначе- 12 часа чакане, или повече, само и само да е природно. Е, в случая природното щеше да е по-гадно.

 10. 10 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бу":
  Как пъкк стигна до тези изводи? Борбата на някои майки е именно да имат право на нормално раждане и акушерска помощ не само в болницата, а и в дома си при тяхно желание.

 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бе недай си Боже някакви усложнения да се получат, тия дули, мули са дим да ги няма, а родилката сама с проблемите си.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на Бу
  Бу
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#10:"mib"]

  До коментар [#7] от "Бу":
  Как пъкк стигна до тези изводи? Борбата на някои майки е именно да имат право на нормално раждане и акушерска помощ не само в болницата, а и в дома си при тяхно желание"[/quote]
  Duh.
  А аз какво пиша, ако не е тайна?
  Четете, после пишете, страхотно упражнение е за ума, не само за пръстите.

  "А ако бяхте прочели статията, щяхте да видите, че се коментира именно невъзможността да роди жена у дома си асистирано, т.е. с помощта на акушерка и/ли гинеколог.
  Тоест, дори да иска човек да съчетае най-доброто според него в една ситуация и да има възможност за квалифицирана медицинска помощ в дома си при безпроблемна, не-патологична бременност, това не му се разрешава от закона, противно на европейските практики."

  www.missby.wordpress.com
 13. 13 Профил на riseandshine
  riseandshine
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Уважавам правото на майките да решават, къде да родят, но от моя личен опит, не бих препоръчала раждане вкъщи на никой. Ако не бях в болница първия път, щях да изгубя бебето при раждането. И това при абсолютно безпроблемна бременност. По-скоро бих се борила за правото на майките да бъдат непрекъснато с бебетата си от момента на раждането, а не да бъдат разделяни за часове, поради неясни за мен причини. Също бих се борила за правото на майките да си тръгват след няколко часа от болницата, ако състоянието им позволява и не е необходимо да бъдат наблюдавани от лекарски екип. Защо е нужно да стоиш 3 дни в болница, след като още на 2-рия час си добре и си в състояние да ставаш и да се къпеш, например? И колко струва това на бюджета? Напълно ненужно. Също така, бих се борила за това, тези, на които се налага да останат в болница, да получават уважение и съответното отношение от персонала там. И последно, правото на всяка майка да ползва стерилизатор за помпите за гърди, за да не се налага да хвърля ценната кърма и да храни бебето си с изкуствено мляко.

 14. 14 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Дневник продължават да рекламират разни либертариански откачалници.

  Romanes eunt domus!
 15. 15 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1272 Гневно

  Най-добрият ми приятел живее във Виена.
  Жена му роди - в Болница.
  Както и много други.
  Никоя нормална жена няма да тръгне да ражда вкъщи - след като е наясно с какви проблеми може да се сблъска, независимо от това дали бременността е минала нормално или не.
  Преди няколко дни във фишки.нет гледах видео с катастрофи - останах втрещен как за няколко секунди може да се случи така, че преобърнат камион да лети срещу колата ви.
  Така че помнете - раждането е като карането на кола - нямате идея как за няколко секунди всичко може да се обърка.

 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  колко много мъже коментиращи как да раждат жените. дори и за това смятат, че по-добре от тях знаят

 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#3] от "leko_uchuden":

  ами много е важно какво иска жената - някак си тя ражда и за нея също има опасност. факт е наистина обаче, че правата на детето все се пропускат в тия обсъждания за естественото раждане у дома. а как ще му гарантираме на детето правото на здравна помощ при ражднае у дома, ако в процеса на раждане се окаже, че има нужда от нея

 18. 18 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Къде е моята акушерка?"

  Акушерката ви е там където е анестезиолога, сърдечния хирург и прочие - на запад. А са там заради лошите условия на труд и мизерното заплащане. Така че ако искате да се върнат въпросните се борете за решаването на тези проблеми вместо да се занимавате с глупости като на Пена и се ражда у сеното.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1224 Неутрално


  До коментар [#14] от "|":

  няма нужда да политизираме раждането - то се поставя в дуги рамки, като сигурност, а не дали е либертарианско или консервативно.

 20. 20 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доста жени са родили вкъщи и то без проблеми - номера е само в това да им дадат право на избор - оттам нататък нас не трябва да ни интересува.

  Това, което болниците предоставят като грижи и обслужване в повечето случаи е на плачевно ниво.
  Много жени са били "наградени" с ненужни операции (секцио), само защото лекарите ги е мързяло или са имали и други операции днес, като предлозите са: "Много тесен таз имате" или "Имате диоптер? От напъването може да си увредите очите" без изобщо да е очен лекар, който всъщност трябва да прецени състоянито на очните дъна ...

  Но само това да беше ..

 21. 21 Профил на valentina_mir
  valentina_mir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господата с неадекватните изказвания, потърсете ако обичате сайт за мачове, коли или каквото там докато ние обсъдиме дали ще раждаме в сеното, на пейка в парка или другаде, където няма да бъдем обслужвани от "надзирателки"! >:Е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK