Много европейци все още са изложени на опасни вещества във въздуха

България е сред държавите членки с най-много региони със замърсен въздух

© Красимир Юскеселиев

България е сред държавите членки с най-много региони със замърсен въздухНад една трета от жителите на европейските градове са изложени на високи концентрации на прахови частици (ПЧ) във въздуха. Това показа нов доклад на Европейската агенция за околната среда, предаде пресслужбата на Европейската комисия. България пък е сред държавите, чийто въздух е най-наситен с прахови частици.


Праховите частици са един от най-сериозните замърсители, които вредят на човешкото здраве, тъй като проникват в чувствителни части на дихателната система. През последните десетилетия Европейският съюз бележи успехи в намаляването на замърсителите във въздуха, които са източник на киселинно съдържание. Според доклада обаче в много райони на Европа не са решени проблемите с концентрацията на такива частици и с озона близо до земната повърхност.


Освен че е сред регионите с най-високо съдържание на прахови частици във въздуха, България е единствената държава от проучваните, в която през 2001, 2005 и 2010 година е регистрирано повишаване на нивата на серен диоксид на дневна база. Освен това в страната са регистрирани високи нива на тежки метали във въздуха като арсен, кадмий и олово.
В своя доклад "Качество на въздуха в Европа – доклад за 2012 г." агенцията за околната среда разглежда излагането на гражданите на замърсители на въздуха. Докладът дава "моментна снимка" на качеството на въздуха в Европа. Той има за цел да послужи при разработването на по-ефективни политики за чист въздух.


Основни констатации


Праховите частици носят най-сериозен риск за здравето на хората в ЕС, произтичащ от замърсения въздух, който намалява продължителността на живота. Според цитирани в доклада оценки през 2010 г. е нужен спешен преглед на законодателството в областта на опазването на чистотата на въздуха.


Съдържание на прахови частици във въздуха

© Дневник

Съдържание на прахови частици във въздуха


Озонът от своя страна може да предизвика проблеми с дихателната система и да доведе до преждевременна смърт. Силно засегнати са градовете – 97 % от градското население в ЕС е изложено на концентрации на O3, които са над референтното равнище на СЗО през 2010 г. През 2009 г. 22% от обработваемата земя в Европа е била изложена на неблагоприятни концентрации озон, което е довело до селскостопански загуби.


Брюксел отбелязва, че големи успехи са били постигнати със серния диоксид. Емисиите са били намалени драстично през последните години благодарение на законодателството на ЕС, което изисква използването на технологии за пречистване на емисиите и понижаване на сярното съдържание на горивата. Но в някои региони остават проблемите и с този тип замърсяване.


Съдържание на серен диоксид във въздуха

© Дневник

Съдържание на серен диоксид във въздуха


Концентрациите на въглероден моноксид, бензен и тежки метали (арсен, кадмий, никел, олово) в атмосферния въздух като цяло са ниски, локализирани и спорадични, с редки случаи на надвишаване на пределните и целевите стойности, определени в законодателството на ЕС.


Следващи стъпки


Европейската комисия подготвя преглед на законодателството на ЕС в консултации с експерти, като ще постави специален акцент върху политиките за намаляване на замърсеността на въздуха през 2013 г.Лошото качество на въздуха може да причини сърдечни и респираторни проблеми, рак на белите дробове, дихателни затруднения и други заболявания. Някои замърсители могат да доведат до евтрофикация, намалени селскостопански добиви, забавен растеж на горския фонд, както и да окажат въздействие върху климата.


През последните години намаляха емисиите на няколко замърсителя, което доведе до подобряване на качеството на въздуха в някои области. Това обаче не винаги е довеждало до аналогичен спад в концентрациите на атмосферни замърсители.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тровени сме колосално. Това са фактите не от сега.
  Ако средните стойности на токсични вещества които поемаме са около 70% от въздуха - какъвто е консенсуса на учените - то излиза че при нас положението е трагично, при положение, че тук стойностите на замърсяване са до 5-6 пъти над средните допустими норми!
  И естествено, нямаме правителство което да е достатъчно образовано и загрижено, че да има политика за намаляване на тези вредни емисии, та камо ли да работи последователно в тази насока.
  Що се касае до това, ние просто НЯМАМЕ правителство.
  Е после, как да не са за затвора братче!?!

 2. 2 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хайде да видим екоактивистите, дали ще се застъпят и за хората, както за гората.
  Питам се защо най-сериозния еко проблем на България, не е адресиран от никоя еко организация вече 23 години.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 3. 3 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#2] от "lazy_and_sleepy": това че ти не си разбрал, че дадено нещо се е случило, не значи че то не се е състояло. Поинтересувай се с какво се занимават ' екоорганизациите ' в България, много от тях се борят именно със замърсяването на околоната среда - води, въздух, почви. Кампаниите срещу цианидния добив на злато и срещу добива на шистов газ са добри примери .. Опазването на горите на България пък е най-добрия начин да си осигурим чист въздух, останалото е грижа на общините, в които има замърсяване с прахови частци - да почистват улиците редовно с вода и да налагат строг контрол на прахозамърсителите - заводи и строежи...

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#3] от "d.berov":

  Както по-горе колегата Христо е писал, правителството и Парламента имат далеч по-важни дела за вършене, отколкото някакви си прахови частици, които тровели плебса. Бидейки най-бедната държава и със слабо заинтересовани за добруването на нацията си държавници, можем само да се надяваме на късмета.

 5. 5 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Най - големия отровител на българите и Бургас е Лукойл !

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А какво прави столична община по този повод?
  По повод на дъртите бангии кадещи на нафта като за световно?
  Едно голямо нищо, ето това прави.
  Даже и това което е задължена - да мие улиците - и това не прави.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Boris
  Boris
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Семестъра започна и за съжаление се наложи да се върна от "провинцията" в прехвалената ни столица.. Първите няколко дни дишането ми беше осезателно затруднено и със нежелание дишах "въздуха" тук. Мъка мъкааа.....

  The man who walks alone finds himself in places no one else has seen
 8. 8 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Каква новост е това – дишаме мръсен въздух, ядем ГМО, подложени сме на страхотен стрес... и после защо всички сме болни, броят на заболелите от рак се увеличава, лудите също... Сами се унищожаваме.

 9. 9 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най-зле са София и Пловдив, над 50% е замърсяването със сериен диоксид.

 10. 10 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Колкото и смешни да са опитите на правителство и общини да намалят замърсяването (конкретно с прахови частици), те срещат индиректния отпор от болшинството от населението. Бай Ганьо не може да мисли толкова толкова мащабно. Мисловната дейност се изчерпва с дребните неща, които биха му осигурили моментния комфорт. Бай Ганьо купува дизел, щото излиза по- еФтино. Пък и може да падне крадена нафта. А това филтри, подръжка са глезотии на запдняците и на нас в България не ни трябват. В момента , в който някой политик обяви, че в някой град ще се влиза с кола с под определено ниво емисии и всите бай ганьовци ще скочат на протест защото например "му се отнема правото да ползва кола".
  Бай Ганьо иска навсякъде да ходи с колата, независимо дали е центъра на София или природен парк. Тая работа със сините зони също му е много противна. Как така ще плаща като ходи на 200-500 метра за едно кафе?! Другият филм с паркирането по градинки и прочие неасфалтирани места също е доста трагикомичен. Кметът на Варна, например, упорито се бори с праховите частици. Строил е почистващите фирми да метат улиците постоянно. Има ефект. Но лекува последиците. Ако направи така автомобилите да не внасят кал по асфалта (поне в град) ще има по-голям ефект.
  На един друг кмет му се смяхме като караше камионите по строежите да ги мият. Ако не беше чудо за три дни, щеше да е за пример...
  Във Варна има една улица с много автосалони. Е там да видите какво се казва прах. Защото да не са луди бай ганьовците да дават пари да си асфалтират паркингите и подходите към тях. Друг въпрос, че май не са с много законен статут. Май имаше случай на такъв да функционира с разрешително за ... парник. В момента, в който общината реши да ги изрине тия измекяри, пак ще има вопли как ги лишават от залъка им. Нищо, че години наред нищо не са направили и че години наред общината ги търпи.
  Така, че трудно ще се намерят мерки, които да имат значителен ефект срещу замърсяването и да не предизвикат гнева на бай ганьовците. Опасявам се, че пак ще чакаме някой от ЕС да ни дърпа ушите за да се направи нещо реално... И пак ще ни е виновен някой друг, а не ние самите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK