В деня на сърцето: Хората обръщат внимание на сърдечно-съдовите болести твърде късно

В деня на сърцето: Хората обръщат внимание на сърдечно-съдовите болести твърде късно

© Николай ДойчиновДнес светът отбелязва международния ден на сърцето. Инициативата има за цел да информира хората по целия свят за опасностите и начините на превенция на сърдечните заболявания.


Всяка година сърдечно –съдовите заболявания причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).


Прогнозите са, че ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 година над 23 млн. души годишно ще умират от сърдечни заболявания. Това е повече от цялото население на Австралия.
Според последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) от 2006-та година България е на второ място по смъртност в света, вследствие на сърдечносъдови заболявания, както при мъжете, така и при жените, следвайки само Русия.


Данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2010-та показват, че 75 хил. души са починали от болести на органите на кръвообращението.


Сърдечносъдовите заболявания засягат сърцето и околните кръвоносни съдове и са различни по вид - исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, сърдечна болест, инфаркт, инсулт.


Няма сигурна възраст


Ново международно изследване, проведено от Световната кардиологична организация, разкрива сериозно разминаване между представата на хората и съветите на специалистите за възрастта, на която трябва да се предприемат мерки за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Информацията е събрана сред 4 хиляди възрастни в 4 държави (Бразилия, Англия, Сащ, Индия).


Близо половината ( 49%) от попитаните кога според тях трябва да започнат да се грижат за сърцето си, за да се предпазят от сърдечни болести и сърдечен удар, са посочили възраст от 30 и повече години.


Фактите обаче са други – болестите на сърцето и кръвоносните съдове могат да засегнат хора на всякаква възраст, като рисковете започват от първите години живот. Най-неблагоприятните фактори, които предразполагат за това,  са нездравословното хранене, липсата на физическа активност и въздействието на тютюнопушенето (активно или пасивно).


"На Световния ден на сърцето, 29 септември, Световната кардиологична федерация, в партньорство с Дружество на кардиолозите в България, призовава хората, особено майките като стожери на всяко домакинство,  да предприемат действия за превенция на своето сърце и това на своите деца и любими", пише в официално писмо до медиите.


И още изводи


Новото международно изследване на Световната кардиологична федерация разкрива още тенденции.


- Около 32,5 години е средната възраст, на която хората смятат, че е редно да предприемат мерки за намаляване риска от болести на сърцето


- На тази възраст сърцето на всеки от анкетираните ще е туптяло средно около 1.3 милиарда пъти, което е около половината от стойността му за целия живот


- Едва 1/4 (26%) от майките смятат, че младите хора под 20 години трябва да полагат грижи за здраво сърце


- Мъжете на възраст от 40 години и нагоре най-често мислят, че могат да отложат още известно време грижите за здраво сърце


От организацията предупреждават, че рисковете за хората са липса на физическа активност, нездравословно хранене, наднормено тегло и тютюнопушене. Те  могат да имат сериозни последици за здравето на мъжете, жените и децата.


Дори периодът на бременността и зародишното развитие влияе върху бъдещата предразположеност, особено с рисковете, които крие майчиното недохранване или прекомерно хранене. При деца, родени с тегло под 2,5 кг., съществува около два пъти по-голям риск от преждевременна смърт от сърдечно заболяване.


Майките, очакващи дете, пък носят двойна отговорност – да пазят здравето на своето неродено дете, но и да предпазват самите себе си, защото сърдечните болести са убиец номер едно сред жените – една на всеки три в света умира от болест на сърцето или кръвоносните съдове.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Често след раждане се променя кръвното налягане на много жени и обикновено от предимно ниско кръвно налягане преди бременността, след раждането кръвното налягане се повишава.

 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6429 Неутрално

  Кръвното налягане се повишава и с възрастта.

 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Най-неблагоприятният фактор е стреса...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 926 Неутрално

  "Хората живеят по-дълго по време на управлението на ГЕРБ"
  Б.Борисов.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 5 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 570 Неутрално

  дядо ми е на 77 години, да ми е жив и здрав, има два стента на сърцето, защото имаше запушени артерии, ама запушени на 94 процента - сигурен инфаркт. Ако не беше един обикновен профилактичен преглед за да се останови проблема се сещате какво щеше да стане, нали

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 6. 6 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 669 Любопитно

  Значи така, лошо било 30% от смъртността да е сърдечна. Явно по-добре е както по-миналия век, когато смъртността е била преди всичко от вируси и бактерии, и средно 30 години по-рано...

  Рано или късно, всеки си умира. Това, че умираме от сърце, е прекрасно, защото другите болести ги борим. Ако преборим и сърдечните, ще умираме от нещо друго!

  Въпросът е да как да не си скъсяваме живота допълнително. Авторите добре обясняват че трябва да се яде здравословно, ама от такива тавтологии никой няма нужда. Знаят ли те самите какво изобщо означава здравословно?

 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Нещо не я схващам тая статистика - 30% починали от сърдечно-съдови увреди,а останалите са се споминали в крепко здраве ли?То че ще се мре е ясно,ама ако трябва да се избира между дълга,тежка и гадна болест или да те тресне инфаркт,избирам второто.Лошото е,че у нас ПРОФИЛАКТИКА е мръсна дума,спортуването за удоволствие и здраве е само с пари,а ДЕЦАТА и юношите нямя къде да играят.Не се ли кефиш като дете на народна,гоненица,фунийки,клело,плуване и прочие,то никакъв фитнес после няма да ти помогне.Ама това не е здравословен,а държавен проблем.Впрочем здравето ни също.

 8. 8 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 650 Неутрално

  стресът, несигурният живот, липсата на базови ценности, липсата на нормални човешки взаимоотношения

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кво спортуване?
  Къде?
  По кварталите няма ни площадки за тая работа, ни нищо.
  Докторите какво препоръчват - джогинг покрай колите с канцерогенните газове от дизеловите бангии ли?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лелка":
  Спортуването за децата също е с пари

 11. 11 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Сърдечносъдовите заболявания засягат сърцето и околните кръвоносни съдове и са различни по вид - исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, сърдечна болест, инфаркт, инсулт."

  Всичко това нямаше да ни се случва, ако не престанем да "набиваме" свинското! Оказва се, че това е главният бич за БГ населението/както и за германското/. Нека вски да експериментира върху себе си - да замени свинското с агнешко и телешко. За една година. Всички плаки, отложени по вътрешната част на артериалните съдове ще изчезнат като с вълшебна пръчка! Невероятно, но е истина. За тези, които не мога да се разделят със свинското, предлагам много лесен изход:

  - купуват си опаковка "крестор" и всяка вечер да си вземат профилактично по едно хапче. Само за месец-два в годината. Ще доживеят старостта си, надявам се, без инфаркти или инсулти)))

  И..такова, да знайти - не си правя майтап! Съвсем сериозен съвет, на всичкото отгоре е и безплатен. Подчертавам, че пушенето само "свива" кръвоносния съд, но запушването на същия се предизвиква единствено от лошия холестерол вследствие на неправилно хранене, който трябва да е в рамките най-много на 2.5..а другият/добрият холестерол/ - максимум до 5.8
  Аре - съксес на сички, които се страхуват за здравето си

 12. 12 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#7:"Лелка"]30% починали от сърдечно-съдови увреди,а останалите са се споминали в крепко здраве ли?[/quote]

  От "Дневник" са пропуснали, както обикновено, най-важното - с профилактика, малко спорт и лечение овреме, сърдечно-съдовите са на практика 100% лечими.

  Да питаш "останалите в крепко здраве ли се споминаха" е същата идиотщина, каквато е да питаш "тия, дето не умират от туберкулоза/едра шарка от крепко здраве ли се споминаха".

  Това, че може да умреш от друго не е причина да не премахнеш риска от дадена болест.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 13. 13 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Българинът живее изключително нездравословно. Обременени сме (и обременявани) с всекидневни тревоги и стрес буквално за всичко, за неща, които в напредналите държави са уредени и хората нямат грижа. Отделно самият ни манталитет исторически е на по-скоро на песимисти, скептици и с отрицателно отношение към другите (защитен рефлекс). Не е прието да се радваме на нищо, все "чукаме на дърво", очакваме след доброто да дойде лошо и т.н. Душицата ни се е стегнала, не можем и да се веселим с открито сърце.
  Всичко това ни натоварва неимоверно по "дифолт".

  Като прибавим, че нямаме никаква здравна култура (профилактика, профилактика, профилактика), просто сами се убиваме. Все още идеал за добро ядене е свинско с туршия и ракия + вино. Пържено, много тестени храни. Вкусно, но вредно. А и българинът няма мярка и на количеството. Все по-често виждаме мъже под 30 г. с шкембета. Т.нар. мутренска фигура доби престижа на символ на успех. Пъчат се шкембета, не могат да си разминат дебелите бедра или да си завъртят дебелите вратове. Всеки ден тржки софри и много алкохол, никакво движение.

  Да не коментирам цигарите, във форумите тук за забраната на тютюнопушенето се вижда колко много са пушачите и колко са убедени, че пушенето не им вреди, даже е престижно.

  'Let light surround you' Dream Theater
 14. 14 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#7:"Лелка"]Нещо не я схващам тая статистика - 30% починали от сърдечно-съдови увреди,а останалите са се споминали в крепко здраве ли?То че ще се мре е ясно,ама ако трябва да се избира между дълга,тежка и гадна болест или да те тресне инфаркт,избирам второто[/quote]

  За България тези 30% не важат защото са между 65 и 70%, така вероятността някого да го сполети смърт от сърдечно заболяване е бая по-голямо и без да избира.
  Лошото е ,че въпреки този страховит риск на сърдечните заболявания се обръща внимание само в деня на сърцето.И от МЗ,и от НЗОК,и от медиите.
  По лесно да се търси "тънката струна"/и сензационен момент/ с онкологичните и многохилядните цени на лекарствата за тях и наистина издевателството над хората загубили вяра че ще оздравеят.
  Вижте само броя на публикациите в защита на пациенти болни от рак и тези от други болести /сърдечни,бъбречни,белодрони../ от които също се умира и то по-често.
  А и едните и другите имат нужда да живеят и да бъдат лекувани.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 15. 15 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Дано повече хора са замислят за здравето си и вземат мерки. На едно от първите места в Европа сме по затлъстяване, обездвижване и резултатите са налице – инфаркти, инсулти. Хора, рискувате живота си!

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Весело

  [quote#4:"Без коз"]"Хората живеят по-дълго по време на управлението на ГЕРБ"
  Б.Борисов.[/quote]

  И имат бяла техника и телевизори.Не се уточнява кога са ги купили.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Весело

  "Който пуши в заведение е простак"-Бойко Борисов.

  Нищо че тези,които излизат пред заведението да пушат малко приличат на идиоти.

 18. 18 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  [quote#4:"Без коз"]"Хората живеят по-дълго по време на управлението на ГЕРБ"
  Б.Борисов. [/quote]
  Това точно в стил Тато..Що не върнат и член Първи..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 19. 19 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  [quote#17:"vjacho"]"Който пуши в заведение е простак"-Бойко Борисов[/quote]
  Остави че е и идиот , като си плаща данъците и акцизите на всяка цигара за да може Рапоня от Банкя да ги раздава както сметне за добре от първо лице , единствено число и да му плащаме полетите и на него и на селският отбор..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 20. 20 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 669 Любопитно

  До коментар [#11] от "leon12":

  А дали случайно имаш някакво изследвне, което да показва такава причинно-следствена връзка между яденето на тлъсто месо и риска от сърдечно-съдови заболявания?

  Щото за сметка на това има много изследвания, който показват, че т.нар. лош холестерол не се влияе от яденето на месо, а се повишава от фураж (зърно, хляб, мюсли, ориз и т.н.) и захар...

 21. 21 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#13] от "ariel28":

  Поздравявам ви за този коментар. Бих добавил (като мъж над 30 ), че и аз започнах да заприличвам на описаният типаж от вас, но намалих драстично местото особено свинското и особено летния сезон. Почти не ям пържено и никога полуфабрикати като КФЦ и Макдоналдс. Почти никога не пия газирани напитки. Както знаете не пуша ( и никога не съм пушил) и процесът спря. Закрепих едно сравнително прилично тегло за възрастта си (77-79 / 175), като трябва да добавя, че ходя с велосипед на работа въпреки, че жена ми често е с автомобил и работи в същия район.

  Чувствам се във форма и бих го препоръчал на всеки. Намаляването на месото има само временен ефект на глад. След месец организмът свиква. Дори и хляба намалих (до макс 4 филии на ден). И с това организмът свиква. Препоръчвам повече плодове и зеленчуци (особено вечер). Вярно изкушавам се с някоя ракия покрай салатата, но пък кой е идеален .

  Един Българин
 22. 22 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1100 Весело

  Интересно, защо във всяко такова "изследване" липсва факторът стрес и неговото лечение - почивка, най-добре сред природата?
  Може би защото не е изгодно на комплексарите, тръбящи непрекъснато за растеж на икономиката (парадното име на инфлация) и ревящи за увеличаване на пенсионната възраст и работното време, за да могат те да си купят нов джип?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 23. 23 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#21:"Един Българин"]Вярно изкушавам се с някоя ракия покрай салатата, но пък кой е идеален .[/quote]
  Това е много интересно. Дядо също изповядва някаква странна философия. Никога не се е оплаквал от здравето си. каза, че имал проблеми единствено с биологичния си часовник. Чух го вчера как се оплакваше на друг дядка от долния етаж:
  - Значи напоследък имам некви проблеми с биологичния часовник.
  - Моят пък си е абсолютно наред – 6.40 – ходя по малка нужда, в 6.50 – по голяма, в 7.00 се събуждам и ставам.

 24. 24 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#20:"pi314_"]лош холестерол не се влияе от яденето на месо, а се повишава от фураж (зърно, хляб, мюсли, ориз и т.н.) и захар...[/quote]
  В крайна сметка повечето изследвания показват, че вегетарианците имат по-нисък холестерол от другите и преминаване на вегетарианска диета ще ви помогне да се преборите с високия холестерол.
  http://xn--e1aaqcldngjz.net/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB/

 25. 25 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#21] от "Един Българин":

  Благодаря, господине, и Ви поздравявам за волята и отговорността към собственото Ви здраве!

  Чисто психологически погледнато, неглижирането на собственото здраве е признак, че не обичаме самите себе си. Колкото и крайно да звучи, психиатрите казват, че е проява на суицидна тенденция: "Не се харесвам, не съм удовлетворен от себе си, затова не ми пука за самия мене!".

  Тук престижът все още е свързан с обилното ядене. Това е идеалът/комплексът на бедния човек. Богатите на Запад ядат премерено, дори оскъдно, само бедните се тъпчат поради атавистичен страх, че ще останат гладни. Вижте какво става преди празници: българинът дни преди това влачи торби и се запасява с храна, сякаш светът свършва. "Натъпкването" се смята за основна част от празника.

  Относно правилното хранене, аз съм на принципа: от всичко умерено. Не е нужно да се се мъчим, но и да не се тъпчем. Установено е, че сигналът, който мозъкът изпраща, че сме заситени, идва с 20 мин "закъснение". Затова, като дойде, сме обикновено преяли. Начинът е да се яде по-бавно и да ставаме от масата леко гладни. След 20 мин ще установим, че всъщност сме сити. Сутрин се яде най-обилно, а след 7 ч. някъде - само нещо леко. Още нещо интересно съм чела, което установих на практика: центровете в мозъка за глада и жаждата са много близо (съжалявам, ако не го казвам научно точно) и затова често ги бъркаме. Първият ни импулс е да хапнем нещо, а всъщност сме жадни. Пробвайте първо да пиете и ако още чувствате глад, тогава яжте...

  'Let light surround you' Dream Theater
 26. 26 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#20:"pi314_"]А дали случайно имаш някакво изследвне, което да показва такава причинно-следствена връзка между яденето на тлъсто месо и риска от сърдечно-съдови заболявания? [/quote]
  Не съм специалист, но бих Ви преложил една беседа на тази тема, водена от професионалист. Мисля, че ще е интересно за всеки един от нас:
  http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=3337

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#27:"волтер"] За десерт диетична халва. Много полезно.[/quote]
  Пропуснахте аперитива, господине - диетична ракия, с диетична салатка?

 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Друга преичина за риск от заболяване е потисната емоция

 30. 30 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 669 Любопитно

  До коментар [#24] от "leon12":

  Първо, такива сайтове копиращи един от друг едни и същи глупости не се водят дори информация, камо ли изследвания.

  Второ, нормално е когато от 40 години се обяснява колко е здравословно да рупаш фураж, хората, които се опитват да живеят здравословно също и рупат фураж. Това не значи, че рупането ги прави по-здрави, защото същите тези хора са по-склонни да не пушат, да не пият и да спортуват. Това значи ли, че вегетарианството ги кара да спортуват?

  За да се премахнат тези проблеми се правят изследвания върху един индивид във времето, като се следи начина на хранене жизнените показатели. А такива изследвания показват точно това, което аз ви писах.

 31. 31 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#28] от "leon12":

  Безалкохолна ракия с диетична салата - калориите в ракията са от спирта

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 32. 32 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Неутрално

  За да има по-малко сърдечни болести, трябва по-често да си казваме Благодаря и Обичам те!

  http://vbox7.com/play:2f9519b890

 33. 33 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 925 Весело

  [quote#12:"jubal harshaw"]Това, че може да умреш от друго не е причина да не премахнеш риска от дадена болест. [/quote]-Ужас. Как така ще премахвам риска. Да изтърва питомното и да гоня дивото ... Сигурното си е сигурно. Това да си пукнеш, като хората е важна придобивка на родната демокрация.
  п.п. Правото на достоен край е неразделна част от общото право на достоен живот.

 34. 34 Профил на bachvaroff
  bachvaroff
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Със сърдечно-съдово заболяване съм от години. Не е болка за умиране (е, ако не се следи или стане запуснато състояние). Ходя си редовно при личния кардиолог, пия си лекарствата всеки ден и нямам (много) проблеми. Пиша "много" в скоби, тъй като препаратите си имат страничните ефекти, но е значително по-добре от варианта фатална камерна аритмия или изгърмял съд някъде. Мога да кажа едно простичко нещо за всички - редовна профилактика и своевременно лечение, само това спасява животи. Едно нелекувано сърдечно-съдово заболяване винаги води до много лоши (да не кажа кошмарни) последици.

 35. 35 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За мен затлъстяването и липсата на движение са причината за повишаване на кръвното!Като ги гледам сега младите на какво приличат,незнам след време с какво кръвно ще бъдат!

 36. 36 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Има и много доказателства, че месото и холестеролът са несправедливо набедени. Много по-опасен е стресът, който вече ни дебне навсякъде около нас.
  [quote#32:"waterfall"]
  За да има по-малко сърдечни болести, трябва по-често да си казваме Благодаря и Обичам те!
  ++++++++++ от мене - това е истината!

 37. 37 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 714 Неутрално

  С цел неутрализиране на вредоносните влияния, днешната ми диета е следната:
  Започнах да папам от 11.30 - до 14.30... Бавно, бавно, бавно...
  Папам следното - салата, съдържаща:
  (1) червено цвекло, моркови
  (2) бяло и червено зеле,
  (3) карфиол, броколи,
  (4) ряпа - черна,
  (5) целина - глава и листа
  (6) спанак - пресен
  (7) магданоз, копър, дивисил, босилек - пресни,
  (8) чесън, лук, джинджифил - корен
  (9) ябълка
  (10) ябълков и винен оцет, сок от един лимон, две супени лъжици червено вино,
  (11) шарлан, зехтин...
  (12) сол
  Стана някъде около 2.5 кг, може и повечко да е.
  Съставките са добре смляни, всичко се разбърква добре, и както казах - дъвчи се бавно - докато стане течно. След това се преглъща...
  Тва по въпроса със Сърцето ми!
  ---
  заб. около 16.30 ще довърша останалата половина

  Разтурям колоквиума!
 38. 38 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 739 Любопитно

  [quote#37:"Ганий"]С цел неутрализиране на вредоносните влияния, днешната ми диета е следната:
  Започнах да папам от 11.30 - до 14.30... Бавно, бавно, бавно... [/quote]

  За обяд нищо не си предвидил, човек?
  Това е само салатата

 39. 39 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аман от докторите и джурналята! Като кажат `повече движение` - направо ми става лошо! Никой не обяснява най-елементарното - защо трябва Човек да се движи. Всички го знаем, но малко сме го осъзнали. Щото тва `повече движение` направо отказва от движението практически всеки!

  Ще се самоцитирам!
  `Движение - най-добре ХОДЕНЕ. Елементарно, но факт. При ходене се натоварват мускулите на краката и се избягва застояване на кръвта в краката - т.е. при ходене мускулите на краката не само раздвижват кръвта, но и става разпределение на основната работа на сърцето - циркулацията на кръвта. При ходене е 50/50 - половината работа върши сърцето, половината работа - другите мускули.
  Сърцето си почива при ходене!!!!!!
  А, както е знайно, сърцето е мускул, който има граничен брой мускулни съкращения... Колкото по-бавен е пулсът, толкова по-дълго живее човек. Това отдавна са го установили емпирично йогите - животните с най-бавен пулс живеят най-дълго - пр. костенурките!, съответно затова имат многобройни техники за забавяне ударите на сърцето.`

  Разтурям колоквиума!
 40. 40 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#38:"greenhrast"]За обяд нищо не си предвидил, човек?
  Това е само салатата [/quote]

  Това ми е за обяд и вечеря...
  Сутрешната закуската бе овче кисело мляко с мед, орехи, прополис; след това плодове - банан, сини сливи, круша, праскова, грозде (бяло), 5-6 смокини...

  Разтурям колоквиума!
 41. 41 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#32:"waterfall"] трябва по-често да си казваме Благодаря и Обичам те![/quote]
  Без мангизи, заеби..любовта иска жертви, най-вече финансови

 42. 42 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#39:"Ганий"]Движение - най-добре ХОДЕНЕ. Елементарно, но факт.[/quote]
  бе ти найш къв баир трябва да изкача до центъра? Три пъти се изпотявам, ако съм пеша. Затова карам колело, ама през зимата не върви

 43. 43 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#40] от "Ганий":

  Твоята диета струва цяло състояние. Трябва да работиш само за да ядеш.

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#20] от "pi314_":

  А ти откъде черпиш тази абсурдна информация, че не тлъстото месо, а 'фураж' (зърно, хляб, мюсли, ориз и т.н.) повишават холестерола? 'Зърното' и храните с високо съдържание на фибри са с доказано понижаващо влияние върху нивото на холестерола и оттам - върху сърдечно-съдовите заболявания.

  http://www.webmd.com/cholesterol-management/features/9-surprising-foods-that-may-raise-your-cholesterol

  http://www.webmd.com/cholesterol-management/eating-meat-when-you-have-high-cholesterol

  Cholesterol Content of Meats
  Meats Cholesterol (mg/100g)
  Ground beef, lean, pan fried - 84
  Beef tenderloin, trimmed to ¼ inch fat, broiled - 84
  Pork tenderloin, broiled - 94
  Pork chop, bone in, broiled - 86
  Lamb, leg (shank and tenderloin), trimmed ¼ inch fat - 89

  Що се отнася до цената на здравословния начин на живот (хранителен и двигателен режим) - това са само оправдания на хора, които ги мързи да се движат и да си приготвят сами по-здравословна храна. Ако се храниш умерено, съвсем не е скъпа диетата на Ганий - не става въпрос нито за индустриални количества, нито за екзотични плодове и зеленчуци, струващи състояние. Не е нужно да плащаш прескъпо в разни фитнес зали - можеш и вкъщи да си правиш гимнастика и йога, а навън, в някой парк, да ходиш. Това също не ти струва нищо.
  А антидот за прословутия стрес са пак правилният хранителен режим и движението, особено второто - освен всичко друго и заради отделянето на ендорфини, които създават усещането за щастие.

 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  [quote#21:"Един Българин"]Вярно изкушавам се с някоя ракия покрай салатата, но пък кой е идеален [/quote]
  Дядото на мъжа ми почина преди две години на 97 г. Пиеше редовно: поне две ракии дневно. Не се е ограничавал откъм хранене, но всеки ден, до две седмици преди да почине, ходеше пеша по пет-шест километра. Не беше изгърбен, беше си с акъла, само недочуваше. Жива илюстрация на поговорката "всичко е от нередовното пиене."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#25:"ariel28"]Сутрин се яде най-обилно, а след 7 ч. някъде - само нещо леко.[/quote]

  Това в много отношения е измамна диета (и приказка). Всъщност е редно човек да поема най-обилното хранене вечер. Опса знам какво ще последва.

  След като храната постъпи в стомаха, той почва да се гърчи и да я мели. След това през стомашните стени (и по още няколко начина) хранителните съставки преминават в кръвта. За това е необходимо време. След като преминат в кръвта, тя ги разнася до клетките. От тях клетките веднъж се възобновяват, втори път си зареждат енергийните батерии. Процесите продължават няколко часа.

  ИДеята е, че енергията от конкретното ядене достига до клетките и може да се използва най-малко 5-6 часа след поемане на храната. Затова вечерното хранене е по-зареждащо. Добавяме самото смилане в стомаха и още - регенерационните процеси на клетъчно ниво, когато организмът като цяло е спокоен.

  Захарите и алкохолът са източник на бърза енергия, но тя почти не може да се акумулира .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK