Учени разработиха електроника, която се разтваря в тялото, след като си свърши работата

Учени разработиха електроника, която се разтваря в тялото, след като си свърши работата

© Университет ИлинойсИзключително тънка електроника, която се разтваря в тялото, изобретиха американски учени и очакват тя да намери широко приложение в медицината, съобщи Би Би Си.


Устройствата могат да се разтопят в тялото, след като са си свършили работата, пишат учените в научния журнал "Science".


Технологията вече е изпробвана за загряване на рана, за да я предпазят от инфектиране с бактерии. Компонентите са направени от силиций и магнезиев оксид и сложени в предпазен слой коприна.
Те са част от така наречената "преходна електроника". Миналата година същите учени направиха електронна татуировка, която може да измерва работата на сърцето и работи със слънчева енергия благодарение на миниатюрните слънчеви клетки.


Учените описват технологията на изчезващите устройства като "пълната противоположност" на съществуващата електроника, която се прави да е здрава и издръжлива.


За да може разтварянето на устройствата да става по контролиран начин, се използват два подхода – способността на електрониката да се разпада изобщо и поставянето й в обвивка, която да контролира кога това да се случи. Устройството на практика се разтваря при допир с вода.


Силиконът е разтворим във вода, но проблемът е, че с размера на традиционните компоненти процесът ще отнеме цяла вечност. Затова учените са използвали изключително тънки пластове силикон, наречени наномембрани, които се разтварят за дни или седмици.


Скоростта се определя от коприната. Материалът се събира от копринени буби, разтваря се и след това се оставя да се формира отново. Промяната на начина, по който кристализира разтворената коприна, дава и крайните свойства, както и колко време ще издържи.


"Преходната електроника има много добра производителност, но може да се разтвори в средата си в необходимото време, от минути до години", каза един от изобретателите професор Пиорензо Оменето, от университета "Тъфтс".


Тествани са част от приложенията на новата технология, включително 64-пикселова цифрова камера, температурни сензори и соларни клетки.


Според Джон Роджърс, професор по машинно инженерство в университета "Илинойс" и част от екипа, разработил устройствата, новата концепция е толкова плодотворна, че повечето от приложенията й още не са идентифицирани.


Видео на университета "Илинойс", показващо как работи технологията:


"Инфекциите продължават да са основната причина за връщане в болница. Вместо това може да се сложи устройство по време на операцията, преди да се затвори раната. Критичният период, в който то ще е необходимо, е около две седмици след операцията".


Учените са тествали устройство на плъхове, което загрява раната и убива бактериите. Има идеи технологията да се използва за забавено изпускане на лекарства в организма и за вградени в тялото сензори за сърцето и мозъка.


Освен в медицината новата технология може да се използва за по-екологично чисти компютри и телефони.


"Представете си колко огромна полза ще има природата от телефони, които просто се разтварят, вместо с десетилетия да се разпадат в сметища", каза професор Оменето.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK