Университет за пациенти отваря врати в няколко града в България

Университет за пациенти отваря врати в няколко града в България

© Анелия НиколоваОт тази есен освен висшите училища, които ще напълнят със студенти аудиториите си, врати отваря и един по-различен университет.  Той е дело на Националната пациентска организация и е предназначен специално за пациенти.


Идеята на програма "Университет за пациенти" е да се даде шанс, място и време на хора с тежки здравословни проблеми да общуват по-задълбочено с лекарите, за да научат повече  за болестта си, за лечението и личната отговорност, необходими за  подобряване на състоянието им.


Програмата цели разработването на специфични обучителни модули, разпределени във "факултети", които носят имената на заболяванията, от които записаните студенти-пациенти страдат.
Първият факултет, които вече работи, е с профил остеоартроза. Обученията се провеждат на индивидуален принцип при 50 специалисти (ортопеди и невролози) в следните градове - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Дупница, Кърджали, Пазарджик, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Провадия, Русе, Свиленград, София, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.


Освен за остеоартороза, предстои да бъдат открити още три звена – за остър коронарен синдром, за рак на млечната жлеза и рак на простатата (обединени във факултет "Онкология").


От Националната пациентска организация уточняват, че амбицията е в първите няколко месеца програмата да обхване над 4500 пациенти в повече от 20 града на страната.


Повече от 170 медицински специалисти са в готовност да се включат на всеки етап от развитието на университета за пациенти.


Всеки факултет ще се ръководи от индивидуален принцип за провеждане на активностите, който ще се определя от същността на заболяването, неговата специфика, период на болничен престой на пациента, начините на лечение и контролиране на заболяването. В зависимост от това пациентите могат да бъдат обучавани или чрез индивидуални срещи, или чрез семинарни занятия.


Предстои да стане готов и он-лайн портал, чрез който всеки желаещ да може да намери по-подробна информация за бъдещите лекции и как да се включи в тях.


Повече за пилотните факултети


Факултет "Остър коронарен синдром"
Острият коронарен синдром е опасно и застрашаващо живота състояние. С това понятие се обединяват нестабилната стенокардия и инфарктите. В повечето случаи причината за настъпването на остър коронарен синдром е запушване на кръвоносен съд, който "храни" сърцето. Запушването най-често е в резултат на образуването на тромб (кръвен съсирек в коронарните артерии).


Целта на факултета е да създаде програма, която да осигурява непрекъснато проследяване състоянието на пациентите. Още при постъпването им в болничното заведение, след поставянето на диагнозата, те ще преминават обучение за заболяването, начините за контролирането му и избягване на възможни негативни последици. В рамките на програмата състоянието на пациента ще бъде следено посредством ежемесечно телефонно обаждане от консултантите на Национална пациентска организация.


За целта на проекта ще бъдат сформирани обучителни екипи от съответните болници, които ще включват: координатор специалист, специалист кардиолог, медицинска сестра и пациент, претърпял сърдечносъдов инцидент.


Факултет "Остеоартроза"
Остеоартрозата се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костната тъкан. Според различни проучвания, между 12-15% от населението страда от остеоартроза, а при хората над 70-годишна възраст процентът скача на 50-70%.


Остеоартрозата може да причини сериозни деформации, които да окажат влияние върху подвижността на човек.


Целта на всяка терапия за подобни заболявания е да се подбере правилният терапевтичен метод, който да овладее болката в ставите и да забави прогресията на болестта за възможно най-дълъг период.


Обучителните модули по този факултет ще бъдат реализирани под формата на индивидуални обучителни беседи с пациентите, в рамките на месец и ще обхващат 50 медицински специалисти от цяла България. Пациентите, които ще бъдат обучавани в рамките на програмата, са пациенти с остеоартроза и такива, при които се наблюдава риск от развитие на язви на стомаха и/или дванадесетопръстника.


Факултет "Онкология" – рак на млечната жлеза и рак на простатата
Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. То представлява онкологичен процес, при който здрави клетки от млечната жлеза дегенерират и се трансформират в туморни, като се делят и мултиплицират, докато се превърнат в тумор.


Ракът на простатата се смята за един от основните здравословни проблеми сред мъжете. Това заболяване, за разлика от други видове онкологични заболявания, се характеризира с бавно развитие, по-конкретно в жлезистите клетки, изграждащи простатата, като развитието му е под влияние на мъжките полови хормони, т.е. за прогресията на заболяването е необходим тестостерон.


С реализирането на този обучителен проект се цели да се създаде програма, която от една страна да помага на пациента да разбере повече за болестта и да развие у себе си умения за преодоляване на кризата и приемане на болестта, така и да има ефекта на профилактика – спомагаща за предотвратяване на рецидиви.


Принципът на програмата се организира около реализирането на семинарни обучения на пациенти, проведени от екип от медицински онколог, медицинска сестра и обучен представител на Национална пациентска организация за пациенти от съответното лечебно заведение.


Обучителните модули по този факултет ще бъдат реализирани в рамките на 5 месеца, едновременно в различни онкологични лечебни заведения от мрежата на организираната онкологична помощ.


Национална пациентска организация планира да развива обучителни модули и по други социално-значими заболявания.


Постепенно ще бъдат открити следните факултети:


- Остри вирусни хепатити;
- Глаукома;
- Диабет;
- Репродуктивно здраве;
- Лимфом;
- Рак на шийката на матката;
- Множествена склероза;
- Програма за контрол и управление на болката
- Докладване на нежелани реакции

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ... остава и да им се предпише да се самолекуват ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Идеята е много добра, при положение, че (с малки изключения) личните лекари, които би трябвало и да разяснят заболяването на пациентите си, само им изписват лекарствата за месеца и нищо повече.

  Вещица от Овнерог
 3. 3 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И не само да им разясняват , но и да ги лекуват и то по човешки
  начин

 4. 4 Профил на Българина
  Българина
  Рейтинг: 450 Любопитно
 5. 5 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Имаше една, за жалост, крайно непопулярна инициатива "Училище за пациента" с печатни материали за различни заболявания и насоки за дневен режим за разни заболявания.

  Дано този пък "университет" добие достатъчно популярност. Пациентът е най-важният участник в лечението на болестта и трябва да я познава отлично

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1698 Разстроено

  Тъй-като съм лично заинтересуван изключително внимателно прочетох статията ДВА пъти ,
  НО
  нито един път не можах да открия или намеря по какъв начин , пациент може да се свърже или открие
  този
  """ Университет за пациенти отваря врати в няколко града в България """

  Ако някой е разбрал все пак , моля да ме информира .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK